Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 17

Door , dinsdag 6 september 2016 om 20:30
Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 17

foto: Sirotti

Daags na de rustdag zijn in de Ronde van Spanje de klimmers weer aan de beurt. De zeventiende etappe is opnieuw een lastige rit met drie beklimmingen en aankomst bergop, op een berg van eerste categorie. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours

17PROFIL

Voor de renners is het te hopen dat ze goed zijn uitgerust, want een eenvoudig parcours om te hervatten is niet voorzien. In de rit van Castellón naar Llucena wordt al na twintig kilometer de eerste top bereikt, die van de Alto del Desierto de las Palmas (tweede categorie). Daarna volgt nog een berg van tweede categorie, de ruim veertien kilometer lange Alto de la Serratella. Hierna mogen de renners zich opmaken voor de Alto de Benasal (derde categorie).

16PROFILCOLSCOTES_1
In het slot van de rit wacht na 173,7 kilometer nog een steile slotklim naar finishplaats Llucena. De Alto Más de la Costa is niet super lang (bijna vijf kilometer), maar het gemiddelde stijgingspercentage liegt er niet om. Het steilste stuk van de klim telt meer dan 21%. Het gemiddelde komt uit op 9,9% (!). Spektakel dus gegarandeerd!

Favorieten
Vorige week stond na de eerste rustdag een bijna identieke etappe op het programma. Toen finishte de rit op de top van de eveneens korte maar steile Peña Cabarga. Winnaar? Chris Froome! De Brit was toen nog niet door het ijs gezakt. De kopman van Sky staat tweede op inmiddels ruim drie en een halve minuut achterstand op Nairo Quintana. Froome nu al afschrijven is te vroeg. Een plotselinge wederopstanding zou weinigen verbazen.

Froome en Quintana in duel - foto: Sirotti

Froome en Quintana in duel – foto: Sirotti

De beste klimmer deze Vuelta is zonder twijfel Nairo Quintana. De Colombiaan staat fier bovenaan in het klassement en dat is vooral te danken aan zijn aanvalslust bergop. In het begin van deze ronde moest hij op de steilste flanken nog lossen, maar inmiddels behoort hij ook daar tot de besten. Wanneer hij voor de ritzege wil strijden, gaat hij lastig te stoppen zijn.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Over wederopstandingen gesproken: Alberto Contador liet zondag zien dat hij nog niet uit het veld geslagen is. De eindzege lijkt met een achterstand van ruim vier minuten buiten bereik, maar een podiumplek is dankzij zijn move van zondag een reële optie. Het verschil met nummer drie Johan Esteban Chaves bedraagt slechts vijf seconden. Dat kan woensdag al voor spektakel zorgen, want beide renners zijn niet vies van demarrages bergop.

foto: Sirotti

foto: Sirotti

Rond Alejandro Valverde hangt een groot vraagteken. Heeft hij de knop kunnen omzetten en zijn ambities voor het klassement uit zijn hoofd gezet? De 36-jarige Spanjaard stond tot zaterdagmiddag nog op de derde plek, maar werd door een jour sans op de Aubisque teruggeslagen naar de 36e plek. Die terugval mag geen verrassing zijn, eerder dit jaar finishte hij de Giro én Tour in de top-10. Vroeg of laat een inzinking is eerder een logisch gevolg dan een verrassing. Verlost van klassementsambities kan hij nu vol voor een ritwinst gaan en de Alto Más de la Costa is voor de renner van Movistar een geschikt jachtterrein.

Omar Fraile

Omar Fraile – Foto: Sirotti

Omar Fraile (48p.) kroonde zich vorig jaar in Madrid tot bergkoning en heeft ook dit seizoen zijn zinnen gezet op de eindoverwinning in dit nevenklassement. De Spanjaard van Dimension Data staat momenteel tweede in het klassement met een achterstand van slechts acht punten op Kelly Elissonde (56p.). Het gat daarachter op Robert Gesink (30p.) is al een stuk groter. Gesink kondigde afgelopen weekend al aan dat hij het nog een keer wil gaan proberen. Fraile en Elissonde moeten elkaar niet uit het oog verliezen voor de strijd om dit subklassement. Met vier bergen op de planning en een rustdag in de benen gaan we met zekerheid dit duo vooraan zien rijden.

Leopold König

Leopold König – foto: Sirotti

Het is wederom niet ondenkbaar dat een groep vroege vluchters kan uitmaken wie met de zegebloemen aan de haal gaat in Llucena. In dat geval is de lijst potentiele ritwinnaars een stuk groter. Om te beginnen met Leopold König. In de schaduw van zijn kopman Froome wist de Tsjech lange tijd in de top-10 te bivakkeren. Maar de 27-jarige renner vergooide zijn kansen op een topnotering door zondag, net als 93 collega’s, ver buiten tijd de finish te passeren. Net als Valverde kan hij nu vol voor ritwinst gaan, want dat hij over goede benen beschikt is na ruim twee weken wel duidelijk.

foto: Lotto Soudal/Photonews

Thomas De Gendt – foto: Lotto Soudal/Photonews

Waar is Thomas De Gendt? De Belg die in de voorbije Tour zo’n beetje in iedere kopgroep meezat, rijdt een relatief anonieme Vuelta. Hij lijkt zijn dagen uit te kiezen, getuige zijn achtste plek in de negende etappe (die met aankomst bovenop de Alto del Naranco, red.). De zeventiende etappe is een vergelijkbare rit. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat de renner van Lotto Soudal weer meespringt.

Davide Formolo

Davide Formolo – Foto: Sirotti

Een renne die je niet snel zal horen klagen over het peloton dat zondag de tijdslimiet overschreed is Davide Formolo. In de etappe van die dag werd hij tussen de tenoren knap zevende. De 23-jarige Italiaan klom daardoor de top-10 in en staat nu zelfs achtste. Renners als David de la Cruz, Michele Scarponi en Daniel Moreno hijgen weliswaar nog in zijn nek. Tussen de wielen meerijden is voor de renner van Cannondale-Drapac vragen om problemen. Om te stijgen en om minstens zijn plek te behouden moet hij zelf aanvallen of meespringen met demarrages van concurrenten.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Nairo Quintana
*** Chris Froome, Alberto Contador
** Alejandro Valverde, Johan Esteban Chaves, Omar Fraile
* Kelly Elissonde, Leopold König, Thomas De Gendt, Davide Formolo

Weer en TV
De renners wacht een zonnige dag met temperaturen tussen de 27 en 30 graden Celsius. De etappe is op onder meer Eurosport en Sporza te zien vanaf 15:00 uur.

Dit artikel delen:

58 Reacties

jerteg 6 september 2016 om 13:06

George Bennett.

jerteg 6 september 2016 om 13:06

Poll: hoeveel renners komen er buiten de tijd binnen? ;)

Robert Chasinque 6 september 2016 om 13:10

Gesink staand op de pedalen naar winst!

tvm 6 september 2016 om 13:15

De Gendt gaat aanvallen. Uiteraard Fraile ook. Dus moet Elissonde ook mee. En waarom Gesink en Brambilla niet nog een keer? Daarna alleen zaterdag nog een kans immers.

Komi 6 september 2016 om 13:19

Alweer een steile laatste klim, ik zie toch liever de lange klimmen.

Hunneman180 6 september 2016 om 13:39

edit redactie: ontopic svp

topgear1977 6 september 2016 om 13:44

Gesink had wel een * verdiend imo…

josi 6 september 2016 om 13:44

Meteen oorlog dan maar op de eerste klim, ik zie het Contador nog wel doen.

maklukzat 6 september 2016 om 13:54

Zie het wel direct oorlog worden. Zowel Contador als Froome hebben er belang bij.

zeewolde 6 september 2016 om 14:05

Valverde staat 16e, niet 36e.

fietsvriend 6 september 2016 om 14:46

Kennaugh & Boswell twee dagen achtereen als laatste binnen, de rest vh team heeft ook rustig aan gedaan…morgen gaat SKY oorlog maken

ivo001 6 september 2016 om 14:59

Ik hoop op Valverde

ONCE 6 september 2016 om 15:02

Brambilla voor zn 2e

Rosanero 6 september 2016 om 15:03

Kelly Elissonde, mooi man.

batchieboy 6 september 2016 om 16:04

Gesink voor zijn tweede, zeker zo daags na de rustdag. Bennett en Campenaerts ook mee in de vlucht.

Japsie 6 september 2016 om 16:28

Valverde leek me echt helemaal op, zag er gister echt helemaal stuk uit. Die rijdt op zijn tandvlees na Madrid, hetgeen logisch is. Wel een prachtige etappe met zo’n duivels muurtje op het einde.

Cormet de Roselend 6 september 2016 om 16:29

+1 voor de voorspelling van ONCE

Wielrennertje 6 september 2016 om 16:58

ik hoop zo op valverde eigenlijk, maar t gaat t niet meer worden. k hoop dat de klassementsrenners voor de etappezege gaan.

KRP 6 september 2016 om 17:00

Ik zeg Contador en Quintana op 2 minuten…….. maar dat is de wens om het nog wat spannend te houden:-)

volvie 6 september 2016 om 18:05

Ik hoop op Contador en Froome, maar het zal wel een ‘gecontroleerde’ movistar finish worden met Quintana erbij.
Gaat Van Garderen nog iets laten zien deze Vuelta?

Nicolaas 6 september 2016 om 18:20

Yates had ook wel n dikke ster verdiend imo.
Vraag is natuurlijk of een klassementsman of een aanvalle de etappezege gaat pakken.
Als Nederlander hoop ik absoluut op nog een huzarenstukje van de Gees

123poetertjes 6 september 2016 om 18:36

Hé, kijk eens aan, een steile muur. Wat tof.

Johnny7 6 september 2016 om 18:55

Hier gaat Quintana zeker geen tijd verliezen op Froome.
Verder ziet het er echt ontzettend stijl uit. Wat anders dan vorige week gaat het er nu om wie er nog het meest fris is. Word nog wat.

Coup van Sky? ;)

Polleke 6 september 2016 om 19:06

Atapuma…!

schipperaar 6 september 2016 om 19:07

Vreemde grafiek overigens, alles ruim boven de 10% en toch maar 9,9 gemiddeld, veel putten waarschijnlijk, Froome gaat zn registers open trekken en strijdvaardig als altijd zal Valverde de knuppel nog niet in het hoenderhok gooien en Robert pakt nog een keer uit waarschijnlijk, al rijdt Bennett ook sterk de laatste dagen, nog een coup soleil?

Headlines

Materiaalzone

Populair