Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 13
foto: Unipublic
vrijdag 2 september 2016 om 07:00

Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 13

De dertiende etappe van de Vuelta a España voert over voornamelijk Baskisch en Frans grondgebied. Met een lengte van 213,4 kilometer is het ook direct de langste van alle ritten. Onderweg liggen vier klimmetjes van derde categorie. Op het oog niet al te lastig, maar in de Vuelta is niets makkelijk. Waar draait het op uit in Urdax-Dantxarinea? WielerFlits beschouwt voor.

Parcours
De etappe begint in Bilbao, de grootste stad van het Baskenland en bekend om het Guggenheim-museum. In oostelijke richting maakt het peloton vaart richting de noordelijke kustlijn van Spanje en de Pyreneeën. Na 99 kilometer doemt de eerste col op. Binnen 65 kilometer volgen achtereenvolgens de Alto Monte Igueldo, de Alto de Aritxulegi, de Alto Aguiña en de Puerto Lizaieta. Die laatstgenoemde is ook de langste (7,2 kilometer), maar de Aritxulegi is gemiddeld de steilste (6,5%) van de vier.

PROFIL

Op de top van de Lizaieta ligt ook de grens tussen Spanje en Frankrijk. In de laatste vijftig kilometer (waarin de renners de grens opnieuw meermaals passeren) liggen nog enkele ongecategoriseerde stroken die omhooglopen. In de laatste tien kilometer zit zelfs nog een aardige klim. De finish ligt echter na enkele kilometers afdaling. Pas op vijfhonderd meter van de streep gaat de weg weer enigszins vals omhoog. Mocht het op een sprint aankomen, dan krijgen de rappe mannen in ieder geval genoeg snelheid mee vanuit die dalende lijn.

Favorieten
In de Vuelta a España is het de ploeg van de klassementsleider die bepaalt hoeveel tijd de vluchtersgroep krijgt. Als er niemand meezit die een bedreiging vormt, is er geen haast om ze terug te halen. Alleen als een ander team denkt dat de kopman echt kans maakt op ritsucces, zullen zij vaart maken. Daar zal het in deze rit op aankomen, want de machtsprinters kunnen zeker overleven in deze etappe.

foto: Unipublic/Graham Watson

Gianni Meersman – foto: Unipublic/Graham Watson

Gianni Meersman heeft al twee etappes en een nieuwe ploeg op zak. Volgend jaar zal hij in het tenue van Fortuneo-Vital Concept zijn wedstrijden gaan rijden, maar hij zal graag zijn hattrick vervolledigen namens Etixx-Quick-Step. De ploeg van Patrick Lefevere heeft ook Zdeněk Štybar achter de hand als rappe man en ook klassementsrenner Gianluca Brambilla heeft een goed eindschot, mocht een klein groepje aan de finish geraken.

Jonas Van Genechten

Jonas Van Genechten – foto: Sirotti

Dan die andere rappe Belg die al een rit gewonnen heeft: Jonas Van Genechten. De IAM Cycling-sprinter heeft officieel nog geen ploeg voor komend seizoen, maar dat lijkt na het Vuelta-succes wel goed te komen. Uit Belgische hoek is het ook nog oppassen voor tal van andere snelle mannen. Zo was daar in de twaalfde etappe plots Jens Keukeleire. Hij reed in Bilbao uit een uitgedunde groep iedereen uit zijn wiel. Gaat hij op herhaling of kiest men bij Orica-BikeExchange voor Magnus Cort Nielsen? Ook Tosh Van der Sande, Zico Waeytens en Kenneth Vanbilsen kunnen de Belgische zegereeks op een goede dag voortzetten.

24-08-2016 Vuelta A Espana; Jens Keukeleire

Jens Keukeleire – foto: Sirotti

En dan hebben we de drager van het zwart-geel-rood nog niet genoemd. Philippe Gilbert moet men in zo’n etappe altijd opschrijven. Is het niet vanuit de vroege vlucht, dan kan hij het met een late uitval op de laatste hellende strook. Ook in een uitgedunde groep kan Phil uit de voeten. In Pueblo de Sanabria werd hij vierde, achter Van Genechten, Daniele Bennati en Alejandro Valverde.

Daarmee zijn ook direct twee andere kanshebbers genoemd. Bennati zal het moeten hebben van zijn sterke sprint en hoopt dat een grotere groep de finish bereikt. El Imbatido maakt het op zijn beurt niet uit. In een klein groepje met favorieten voor het klassement maakt hij meer kans, maar ook in een iets drukkere groep kan hij meesprinten om de bonificatieseconden. In dienst zal hij onder meer José Joaquin Rojas krijgen.

foto: Sirotti

Kristian Sbaragli – foto: Sirotti

Achter de genoemde namen komt een lijstje met outsiders. Of de stempel outsider past bij Kristian Sbaragli, is een twijfelgeval. Vorig jaar wist hij al een etappe in de Ronde van Spanje te winnen, maar dit jaar wil het nog niet vlotten. Verder dan een zesde, een achtste en een vierde plaats is de Italiaan in Zuid-Afrikaanse dienst bij Dimension Data niet gekomen. In dat rijtje mogen we ook Fabio Felline (Trek-Segafredo) en Jempy Drucker (BMC) plaatsen. Felline eindigde al eens als derde, tweede en weer derde. Hij is uit op die ene zege en zou zomaar hier toe kunnen slaan. De Luxemburger is met twee plaatsen bij de beste tien enigszins tegenvallend. In dit sprintveld werd iets meer van hem verwacht. Daarnaast is het oppassen voor Romain Hardy (Cofidis), Kiel Reijnen (Trek-Segafredo), Pello Bilbao (Caja Rural-Seguros RGA) en Gediminas Bagdonas (AG2R La Mondiale) voor een mooie ereplaats.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Gianni Meersman
*** Jonas Van Genechten, Fabio Felline
** Daniele Bennati, Tosh Van der Sande, Jempy Drucker
* Kristian Sbaragli, Jens Keukeleire, Alejandro Valverde, Philippe Gilbert

Weer en TV
De renners wacht een zonnige dag met temperaturen tussen de 27 en 30 graden Celsius. De wind komt met kracht twee uit het noord-noordoosten. Sporza en Eurosport beginnen als vertrouwd om 15.00 uur met de live-uitzending. De NOS komt met een livestream op nos.nl.

RIDE Magazine
24 Reacties
Sorteer op:
1 september 2016 19:03
Tosh morgen aan de beurt dan?
1 september 2016 19:08
Dit is echt geen rit voor de pure sprinters!
1 september 2016 19:12
Perfecte rit voor een mooie kopgroep. Welke ploeg gaat dit tenslotte controleren voor zijn sprinter?
1 september 2016 19:13
Ik denk wel dat dit een sprintrit is, zoveel kansen hebben die niet.

Offtopic vast richting zaterdag: weet iemand of zaterdag de rit ook ergens voor 16uur al op tv is? Een mooie rit, maar ik heb andere verplichtingen en wil het dus opnemen...
1 september 2016 19:16
Ik dacht dat Sporza er integraal bij zou zijn zaterdag. Mogelijk wel met een uitstapje naar Brussel?
1 september 2016 19:49
Volgens het programma op de sporza site zenden ze zaterdag helaas alleen het begin en het laatste uur uit, tussendoor zenden ze de prutkoers in Brussel uit. Aangezien Eurosport motorcross uitzend is de waarschijnlijk mooiste etappe bijna niet te volgen op TV. BALEN!!!
1 september 2016 20:02
3s morgen derde poging de goede? Lijkt me nog een lastig ritje, dus wellicht houden de tenoren zich rustig daags voor de rit naar de Aubisque.
1 september 2016 20:14
Misschien Gilbert!
1 september 2016 20:39
Keukeleire voor zijn 2de...
1 september 2016 20:45
laatste paar kilometer loopt omlaag en de laatste 600 meter omhoog. Het kan zijn dat de sprinters deze kans aan willen grijpen, het kan natuurlijk ook een winst voor een type zoals van Genechten worden.
1 september 2016 21:59
Toen het parcours bekend werd gemaakt, leek dit dé ideale rit om oorlog te creëren. Maar hij is duidelijk niet zwaar genoeg daarvoor.

Normaal maakt een vlucht hier een goede kans. Astana zal wel niet weer zo gek zijn om de hele dag op kop te rijden. Ik zou als ik Van Genechten of Keukeleire was, gewoon meespringen. Dan hoef je als Orica (Chaves en Yates) ook niet te controleren met het oog op de koninginnenrit van zaterdag.
1 september 2016 22:08
Purito, deze rit was ook eigenlijk een andere. Met een veel zwaardere finale, nl. 2x een paar km rond de 10% gemiddeld.

Geen idee waarom het nu opeens een andere rit is geworden.

Edit: in de laatste kilometer moet het peloton ook nog een haakse bocht over een rotonde naar rechts nemen.

http://tinyurl.com/hw43wul
1 september 2016 22:18
Zend de NOS zaterdag dan niet uit? Die willen in het weekend nog wel eens de Vuelta uitzenden namelijk
1 september 2016 22:21
@once: op tv vanaf 16uur, misschien daar voor wel op stream.
1 september 2016 22:30
Eigenlijk jammer dat Slagter hier niet meedoet, waren een hoop ritten die hem wel hadden gelegen... I know, Canada, maar toch.

Morgen zou ik als ik een Belg was in de kopgroep zitten.
1 september 2016 23:28
Deze rit is veel zwaarder dan hij eruit ziet. 3700 hoogtemeters, veel plezier met controleren.
2 september 2016 01:48
Dit is een etappe voor gilbert!! Maar met zijn huidige conditie komt hij die 3de klim nog ni eens over!! Een andere belg in goeie doen is jan bakelants als hij mee is met een groep zie ik hem winnen hoor.
2 september 2016 07:35
Vandaag Belgen achter Belgen aan. Dries & Jan (en misschien Campenaerts & waytens) in de kopgroep. En ik denk dat alleen Etixx wil controleren + 1 a 2 man van Movistar voor de vorm.
2 september 2016 09:05
Ik denk dat dit toch wel een rit voor de vluchters is. Lang, veel heuvelop en heuvelaf, met een zwaar weekend voor de boeg; als er een goede groep wegrijdt zullen er niet al te veel ploegen daar de hele dag achteraan willen jagen. Ik gok op een Belg, dan zit je dezer dagen wel goed.
2 september 2016 09:48
Vandaag mooie dag voor Michael "El Hombre Rapido" Schwarzmann!
2 september 2016 09:50
Een stuk of drie heuvels eruit gehaald, eentje aan het einde van cat. 2 met een afdaling. De oude rit had iets weg van de clasica san sebastian.
2 september 2016 09:52
Terpstra nog weinig gezien, zou mooi zijn. Moet genoeg gestuurd worden deze etappe en dan kan hij goed mee. Stybar nog eerder dan Meersman denk ik. Rojas kan ook goed een berg verteren.
2 september 2016 10:26
Ik zet in op minstens 3 Belgen in de kopgroep.
2 september 2016 12:32
@klootje
Ah dank! Dat was het dus. Ik ben dus toch niet helemaal gek ;)

Reacties zijn gesloten.