Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 11

Door , woensdag 31 augustus 2016 om 12:45
Vuelta 2016: Voorbeschouwing etappe 11

foto: J. A. MIGUELEZ/UNIPUBLIC

Na een welverdiende rustdag hervat de Ronde van Spanje met een relatief vlakke etappe langs de noordkust van Spanje. In het uiterste slot van de rit buigt het traject het binnenland in voor de pitte beklimming van de Peña Cabarga. Je leest het goed. Opnieuw een aankomst bergop! WielerFlits blikt vooruit.

De wedstrijdorganisatie heeft voor het lossen van het startschot een bijzondere plek gevonden. Tussen de skeletten van het natuurhistorisch museum van het plaatsje Colunga zullen de renners vertrekken voor een etappe langs de kustlijn.
e11PROFIL

Met 168,6 kilometer is de rit niet bijzonder lang, maar dat wil niet zeggen dat het traject makkelijk is. Met name de zeewind kan een gevaarlijk factor zijn en mogelijk voor waaiers zorgen. Afhankelijk van de windrichting zou dit de lastigheidsgraad kunnen beïnvloeden.

e11PROFILKMS
Diep in de finale wacht nog een steile beklimming richting de top van de Peña Cabarga. De beklimming is met een lengte van nog geen zes kilometer niet bijzonder lang. Het is het stijgingspercentages, met pieken tot 18%, dat illustreert hoe lastig deze beklimming is.

Het is de vijfde keer in de geschiedenis van de Vuelta dat de finishstreep op de top van de Peña Cabarga is getrokken. De laatste keer was in 2013 toen Vasil Kiryienka na een knappe solo een van de weinige keren liet zien ook te kunnen lachen. In de achterhoede deelde die dag Chris Horner een gevoelige tik uit aan Alejandro Valverde en Vincenzo Nibali, die veel tijd op hem verloren in het algemeen klassement.

Favorieten
We weten uit het recente verleden dat daags na een koersloze dag er altijd coureurs zijn die last hebben van de onderbreking van het ritme. Voor die renners is het zaak de schade te beperken, want in de ontknoping van de rit kunnen de verschillen flink oplopen.

In de afgelopen jaren zijn de vroege vluchters niet zo succesvol geweest als dit jaar. Van de tien ritten die achter ons liggen, is de helft gewonnen door een renner uit de ontsnapping van de dag (rit 2: Alexandre Geniez, rit 3: Lilian Calmejane, rit 5: Simon Yates, rit 7: Sergey Lagutin en rit 9: David de la Cruz). Het had niet veel gescheeld of Robert Gesink had daar zelfs zes overwinningen van kunnen maken. De Nederlander werd echter met nog ruim twee kilometer te gaan voorbijgereden door een ontketende Nairo Quintana op de Lagos de Covadonga.

Omar Fraile

foto: Sirotti

Quintana is de eerste klassementsman met een ritzege in deze Vuelta. Gezien de vlakke aanloop van het parcours is het aannemelijk dat een kopgroep een geruststellende voorsprong kan pakken. De favorieten voor de ritzege zijn dus opnieuw de rittenkapers met een bovengemiddeld klimtalent. Voor Omar Fraile (Dimension Data) betekent dat een nieuwe kans. De Spanjaard leidt met één punt voorsprong opnieuw het bergklassement. Maandag liet hij zich al positief opmerken door mee te springen in de vroege vlucht. Op de Lagos de Covadonga kwam hij er vervolgens niet aan te pas. De kortere Peña Cabarga is hem misschien beter gezind.

Luis Leon Sanchez

foto: Sirotti

Luis León Sánchez was maandag een kandidaat-ritwinnaar, maar de Spanjaard liet zich niet van voren zien. De renner van Astana bereikte tussen de eerste en tweede grote bus de top, ruim twaalf minuten na Quintana. Voor Sánchez geldt eveneens dat het kortere klimwerk beter bij hem past. Met oog op de ritten ná de rustdag kan hij maandag weleens strategisch hebben besloten een dagje kopgroep over te slaan.

Gaat José Goncalves de bergtrui winnen?

foto: Sirotti

Bij Caja Rural-Seguros RGA is bijna heel de selectie in staat een vroege ontsnapping succesvol af te ronden. Bij de Spaanse ProContinentale ploeg is het vooral uitkijken naar José Gonçalves. De Portugees reed deze Vuelta al enkele keren in beeld, maar een overwinning ontbreekt nog. Zijn vorm lijkt in ieder geval goed. Wanneer Gonçalves, die Caja Rural-Seguros RGA verlaat voor een overstap naar Katusha, niet meezit heeft de ploeg meer ijzers in het vuur zoals Hugh Carthy, Ángel Madrazo en Jaime Roson.

14-07-2016 Tour De France; Tappa 12 Montpellier - Le Mont Ventoux; 2016, Cannondale - Drapac; Rolland, Pierre; Chalet Reynard;

foto: Sirotti

Goed zijn en dat niet kunnen tonen tot het einde. Daar lijkt Pierre Rolland last van te hebben. De Fransman van Cannondale laat net als in de Tour zien over een meer dan behoorlijke basisconditie te beschikken, maar weet dat nog niet te verzilveren. Op het eerste deel van de Lagos de Covadonga maakte hij maandag de beste indruk van de koplopers. Echter moest hij na een aantal kilometer zijn meerdere erkennen in de concurrentie. Wat in het voordeel van de 29-jarige renner spreekt is dat lengte van de slotklim woensdag een stuk korter is.

Mathias Frank

foto: Sirotti

In ‘frank en vrij’ kunnen koersen schuilt in combinatie met Mathias Frank (IAM Cycling) een flauwe woordgrap, maar de boodschap is wel waar. De Zwitser heeft zijn contract voor de volgend jaar al binnen bij AG2R La Mondiale en kan dus onbezonnen te werk gaan. In Spanje is hij bezig de zure herinnering aan een mislukte Tour (afgestapt) te vergeten. In de door Yates gewonnen rit kwam hij al dichtbij met een zevende plek. In het algemeen klassement heeft hij ruim dertien minuten achterstand en dus is hij ongevaarlijk voor de klassementsmannen.

Alexandre Geniez

Alexandre Geniez – foto: Sirotti

Alexandre Geniez (FDJ) is zich aan het ontpoppen tot de relevatie van deze Vuelta. De Fransman is weliswaar al 28 jaar oud, maar hij wist niet eerder zo nadrukkelijk zijn stempel te drukken in wedstrijden van het hoogste niveau. De afgelopen dagen bleek opnieuw hij goed uit de voeten te kunnen wanneer de stijgingspercentages hoog zijn. De Fransman wón nota bene op Mirador de Ézaro en zat ook zondag op de Alto del Naranco mee.

JOSE ANTONIO MIGUELEZ
De vluchters zijn overgeleverd aan de grillen van de klassementsmannen. Het is niet volledig uit te sluiten dat zij, net als op de Lagos de Covadonga, willen winnen. Het is dan uitkijken naar de bekende namen. Alejandro Valverde (Movistar) heeft van de klassmentsmannen de meeste krachtige versnelling. Vervolgens ook uit de greep blijven van zijn concurrenten is lastig, want bijna niemand kan een hoog tempo bergop zolang volhouden als zijn ploegmaat Nairo Quintana en grote concurrent Chris Froome. Zij moeten op hun beurt dan wel afrekenen met Alberto Contador en Johan Esteban Chaves.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Omar Fraile
*** Luis León Sánchez, José Gonçalves
** Pierre Rolland, Mathias Frank, Alexandre Geniez
* Nairo Quintana, Chris Froome, Alejandro Valverde, Alberto Contador

Weer en TV
In Spanje is het woensdag opnieuw prima weer om in te fietsen, met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Eurosport en Sporza zenden de wedstrijd vanaf 15:00 live uit. De NOS komt met een livestream.

Dit artikel delen:

39 Reacties

Tom DaNielson 30 augustus 2016 om 16:02

Dombrowski!

Chaba 30 augustus 2016 om 16:08

Fraile verwacht ik niet aangezien er onderweg geen punten voor de bergtrui te verdienen zijn, behalve aan de streep. Ik verwacht wel dat de vluchters het wederom gaan uitmaken voor etappewinst. Movistar heeft zijn etappe binnen en zal vooral controleren.

123poetertjes 30 augustus 2016 om 16:09

Ik denk dat de organisatie een foutje heeft gemaakt en per ongeluk een kopietje heeft gemaakt van de achtste etappe. Ik denk dat als ze morgen per ongeluk het bandje van de achtste rit tonen het ook geen verschil zal maken met de live rit.

Nee, het mag duidelijk zijn dat ik hier geen fan van ben. En dan mogen op de Peña Cabarga wel de mooiste duels zijn uitgevochten in het verleden, in deze editie heeft ie gewoon geen functie meer behalve het nogmaals aantonen dat op Quintana geen maat staat.

Quote:
Van de tien ritten die achter ons liggen, is de helft gewonnen door een renner uit de ontsnapping van de dag (rit 2: Alexandre Geniez, rit 3: Lilian Calmejane, rit 5: Simon Yates, rit 7: Sergey Lagutin en rit 9: David de la Cruz)

Thnx, fixed – YIJ

Edit 123p: fixed? De spelfout is er inderdaad keurig uitgehaald.
Ik wil verder niet irritant gaan doen ofzo, maar volgens mij ontgaat de redactie nog steeds de kern van mijn post. Dus laat ik m even herformuleren: één naam hoort niet in het rijtje vroege ontsnappingen thuis.

tdb 30 augustus 2016 om 16:09

Misschien wel iets voor Bennett?

Hakkie2 30 augustus 2016 om 16:16

@123Poetertjes: inderdaad, de Vuelta is vaak niet echt leuk. Weinig zware bergritten maar wel 15 aankomsten bergop op percentages waar je aan tactiek helemaal niets hebt. In de Vuelta is wielrennen vaak gedegradeerd tot zo hard mogelijk tegen onmogelijke percentages op fietsen. Zeer jammer.

gesink3101 30 augustus 2016 om 16:16

Gesink!!

Pecman 30 augustus 2016 om 16:22

Yates die zat toch niet in de ontsnapping van de dag?

sboontjes 30 augustus 2016 om 16:22

@123 Yates

KissMyAce 30 augustus 2016 om 16:24

Jos van Emden gaat hier gruwelijk hard uithalen

Wielert 30 augustus 2016 om 16:42

@123 en sboontjes
Inderdaad, yates was een late aanval geen vroege vlucht. Ik heb alle prognoses en feitjes toch wel eens beter gezien op WF..

Janjanssen98765 30 augustus 2016 om 16:48

Het zou geen voorbeschouwing zijn als er niet wat feitelijke onjuistheden in stonden.
Het is echt jammer dat de artikelen niet beter gecheckt worden.

ruudenkit 30 augustus 2016 om 16:52

Fraile kwam er niet aan te pas op de Covadonga????
Hij eindigde toch vrij kort!

achterhoeker 30 augustus 2016 om 16:57

Gesink gaat hier nu wel winnen….froome weer 2 de en quintana 3 de. …

ValverdeBassoNibali 30 augustus 2016 om 17:09

Froome wint, net zoals in 2011, toen hij het Cobo zo lastig maakte. Dit is een klim die Valverde niet ligt. Je ziet ook in 2013 dat hij even compleet stilvalt door de versnelling van Katjoesja. Maar het mooie van de man is: hij herpakt zich altijd zo goed.

Bertvd 30 augustus 2016 om 17:26

@ VBN: bij Valverde denk je nogal eens: die vliegt eraf! Om er bij de streep vervolgens achter te komen dat hij nauwelijks achterstand heeft opgelopen.

Tippie 30 augustus 2016 om 18:01

Fraile werd op Covadonga keurig 4e, reed sterk mee en pakte zo wel wat punten voor de bergtrui, dus “kwam er niet aan te pas” lijkt me niet.

ValverdeBassoNibali 30 augustus 2016 om 18:06

Dat zeg ik dus @Bertvd. Toch denk ik dat hij er een beetje doorzakt op Pena Cabarga. Frome vs. Quintana denk ik.

pirazzi 30 augustus 2016 om 18:11
Quote:
De wedstrijdorganisatie heeft voor het losse van het startschot een bijzondere plek gevonden.

Dat niemand dat nog eerder opgevallen is, lossen moet dat zijn.

alsjewint 30 augustus 2016 om 18:22

Ik verwacht wel een vluchtersgroep die de ruimte krijgt. Laat ik inzetten op mijn grote favoriet Thomas de Gendt.

robertowilco 30 augustus 2016 om 19:10

Hakkie 2 ik heb al voor de Vuelta gezegd dat dit geen echt parcours voor Kruijswijk was, er zijn maar heel weinig cols die langer dan 10 km zijn, als je dat vergelijkt met de Giro komend jaar waar alle bekende bergen in voorkomen met een geschiedenis omdat die 100 jaar bestaat, ook de Stelvio, mortirolo, passo Gava etc.

Tsjoep 30 augustus 2016 om 19:30

Lijkt me meer op andere vluchters voor de dag dan een fraille, zijn niet veel bergpunten te verzamelen

WCEendT 30 augustus 2016 om 20:26

@Roberto
De 100e Giro, nu al zin in!!

alarmstrong 30 augustus 2016 om 20:47

Ik word ook wel een beetje gek van al die breakaways. Met de tour en nu ook de Vuelta. De spanning is vaak om te snijden als de klassementsrenners de laatste 20 km ingaan en OOK nog de etappe kunnen meepakken.

snellerfietsen 30 augustus 2016 om 20:48

Gesink niet eens genoemd?op cyclingquotes wordt hij gewoon als topfavoriet genoemd

hardfietser 30 augustus 2016 om 21:22

Tja die Emil bazelt wel vaker wat. Er zijn echter mensen die aan zijn lippen hangen. Of dat terecht is laat ik in het midden. Hij had er weer een paar tips bij, ik wist niet eens of die meededen??? Maar Robert pakt zijn etappe nog wel maar morgen geloof ik er niet in.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair