Vuelta 2016: Valerio Conti soleert naar ritzege

vrijdag 2 september 2016 om 17:46
Vuelta 2016: Valerio Conti soleert naar ritzege

foto: Sirotti

De langste etappe in de Ronde van Spanje is gewonnen door Valerio Conti. De 23-jarige Italiaan maakte deel uit van de ontsnapping van de dag. Met nog twintig kilometer te rijden sprong hij weg bij zijn medevluchters, om solo en te winnen in Urdax-Dantxarinea. Het peloton doet het vandaag rustig aan. Zij lieten het verschil flink oplopen en finishten uiteindelijk op bijna 34 minuten achterstand.

Twaalf renners toonden in de langste rit van deze Vuelta genoeg moed om ten aanval te trekken, waaronder één Nederlander: Tom Stamsnijder. De andere renners waren Wallays, Lampaert, Gogl, Wyss, Smukulis, Lagoetin, Stake Laengen, Conti, Rossetto, Benedetti en Cardis. Het twaalftal wist in deze tamme etappe een maximale voorsprong van ver boven de 22 minuten te behalen.

In de laatste dertig kilometer begon vooraan de strijd om de ritzege. Een voor een deden renners een poging een schifting te creëren. Met nog zo’n twintig kilometer te gaan, had Valerio Conti meer succes. De 23-jarige renner had op een hellende strook genoeg kracht om zijn metgezellen te lossen.

Waar vooraan de strijd om de ritzege in volle hevigheid tot een climax kwam, kuierde ver daarachter het peloton richting de finish. Het verschil liep daardoor verderop tot voorbij het half uur.

In finishplaats Urdax-Dantxarinea wist Conti met bijna een minuut voorsprong de finish te passeren. Achter hem werd door een vijftal renners nog gestreden om de andere ereplaatsen. Wyss en Lagutin wisten die plekken veilig te stellen. Stamsnijder had zijn medekoplopers al eerder laten lopen. De rode leiderstrui van Nairo Quintana kwam vandaag niet in gevaar.

Dit artikel delen:

70 Reacties

robotour 2 september 2016 om 19:45

Als deze etappe korter zou zijn en niet vlak voor een zware bergetappe dan had het wel wat moois kunnen worden. Ook als een paar ploegen Movistar vandaag geen rustdag zou hebben gegeven, had het een leukere etappe kunnen worden. Finale zag er wel aantrekkelijk uit voor wat aanvalletjes.

robotour 2 september 2016 om 19:47

Mag je hier wel een opmerking maken over TLJ en zitten slapen of zoiets ? Hoe makkelijker kun je in een ontsnapping van de dag geraken. Natuurlijk morgen is de dag, maar daar gaat ook niets van terecht komen.

schipperaar 2 september 2016 om 19:53

35 of 42 per uur maakt niet veel verschil maar waarom de ploegentijdrit van de dames waar boven de 50 per uur geknald wordt maar een reactie oplevert blijft toch bizar, zelfs Annemiek rijdt harder omhoog dan Lieuwe, op de fiets dan.

Wildebert 2 september 2016 om 19:54

En toch, als je dan een keer vrij hebt en kunt kijken, was het niet anders dan dan saai. En waar ik een beetje hekel aan krijg is het woordje haat, dat hier soms gebezigd wordt. Kolder en van het padje.

Hakkie2 2 september 2016 om 19:56

@alsjewint: bedankt voor de tip, maar op last van mijn dokter heb ik mijn fiets verkocht. Ik mag niet meer wielrennen.

En ‘saai’ is natuurlijk relatief. De ‘saaiste ronde’ is nog altijd best leuk om naar te kijken. Zoals het ‘hardste kussen’ bijvoorbeeld ook best zacht is oid.

En ik kijk anders naar wielrennen dan bijvoorbeeld Purito. Een sprint tussen Cav, Greipel, Kittel e.d. vind ik echt schitterend. Net als bijvoorbeeld strijd om de 8e plek in het klassement.

De Vuelta mist wat mij betreft gewoon wat t.o.v. de andere rondes. Scherpte, topvorm, parkoers (20% of hoger opnemen in het parkoers mogen ze verbieden, wat mij betreft), misschien ook wel omgeving.

En ritten die 160km vlak zijn en dan 1 berg hebben… Tja, niet mijn favoriete manier van een bergetappe maken. Ik weet dat ze daar vaak weinig aan kunnen doen, maar toch. Wat je in de Tour elk jaar wel een paar keer ziet, dat er maar 20 man of nog minder over zijn op de voorlaatste col, dat zie je in de Vuelta zelden.

Janjanssen98765 2 september 2016 om 19:57

@robotour

We zouden teleurgesteld zijn als jij niet even over TLJ kwam zeveren.

alsjewint 2 september 2016 om 20:06

@Hakkie2

Als de gezondheid trainen niet toelaat dan is die tip van mij voor jou dan inderdaad niet gepast. Excuses. Dat een spurt tussen de tenoren ook zeer de moeite waard is, ben ik met je eens. Al volstaat het dan vaak om pak hem beet de laatste 15km te kijken. Dan kun je net de strijd van de treintjes zien en de spurt zelf. De kilometers daarvoor zijn vaak ook niet het aller interessantste deel.

Voor sprint vuurwerk wellicht de ronde van Groot Brittannie want daar staat wel wat spurt geweld aan het vertrek.

Maar verder deel ik met Purito de waardering voor de muurtjes. Dat is toch vooral goed doseren en niet te vroeg gaan. Een specialiteit op zich.

Purito 2 september 2016 om 20:10

Hakkie en ik zijn inderdaad totaal verschillend. Ik win altijd liever een rit dan dat ik 9e wordt in het eindklassement. En ik interesseer me totaal niet in de strijd om plek 8.

Het gaat mij om de strijd om eindwinst en het podium. En de strijd om ritzeges vind ik ook erg leuk om te zien (tenzij het echt een hele oninteressante groep is vol matige coureurs: daarin geef ik Hakkie wel gelijk). En de individuele verhalen die de betreffende koers kleuren.

Purito 2 september 2016 om 20:15

@Hakkie
Het slaat natuurlijk nergens op om 20% en hoger te verbieden. Dat weet je zelf ook wel. Ook dat is een specialiteit. Een gegeven. Net als een volledig vlakke sprint, rijden in de bergen en stoempen tegen de klok. Allemaal disciplines op zich.

Ik vind sprinten echt geen bal aan. Maar ja, er is een markt voor. En je moet dergelijke ritten wel inlassen om überhaupt van bergketen A naar B te komen. Dus uiteindelijk allemaal prima dat die ritten er zijn. Maar dat geldt natuurlijk ook voor aankomsten op muren als Ezaro, Valdepenas en Montelupone.

Lichtgewichten en explosieve springveren als Henao, Moreno, Martin, Valverde tegen de diesels Quintana, Froome en Nibali. Ik hou ervan. En ontzettend veel wielervolgers. Het heeft absoluut zijn bestaansrecht. Je moet je alleen afvragen wanneer het too much is. Maar dat moet je ook doen m.b.t. sprintersritten, tijdritten en bergritten.

Hakkie2 2 september 2016 om 20:19

@Purito: ik zeg niet dat ze het moeten verbieden, maar dat ze het van mij mogen verbieden. Ik weet dat er fans van zijn, ik hoor daar niet bij. Er is ook zelden iets tactisch aan, meer hardfietsen.

Baukema Tomoulin 2 september 2016 om 20:36

Van mij mogen de grote rondes wel weer wat meer tijdritten doen. 3 a 4 per ronde kan ik wel van genieten. Proloog of ploegentijdrit beginnen, tijdrit van 15-20 km in de eerste week, klimtijdrit en nog een vlakke van minstens 30 km in de laatste week. Zodoende moet iedereen echt met de billen bloot en de mindere tijdrijders aanvallen in de bergetappes om tijd te winnen/goed te maken.

ah-ja 2 september 2016 om 21:15

Conti net na de aankomst: “Grazie dottore”… :) Talentje. Peloton op 33′, schande

nickdt 2 september 2016 om 21:50

Jammer dat Bennett niet mee was.

Bas Roekelaar 2 september 2016 om 22:15

Begrijpelijk dat het peloton een keer wat rustiger rijdt. De Vuelta zit propvol met steile klimmen, en de kracht die daar wordt geleverd gaat – of je nou prof bent of niet – in je benen zitten. Het peloton rijdt ongelooflijk hard op dergelijke klimmen, dat is niet met woorden te beschrijven.

Daarnaast zitten de renners alweer een dik halfjaar op de fiets, dus een keer wat rustiger aan mag wel. Of het niet interessant is voor de kijkers, kan die mannen echt niets schelen.

Lalsacien 2 september 2016 om 22:21

Nu Purito gestopt is en Valverde in de herfst van zijn carriëre zit(wat rijdt hij nog goed) zullen de muurtjes in het parcours wel wat minder worden….

sooike 2 september 2016 om 22:36

Wat veel onzinnige reacties weer. Kijk nu gewoon naar het ritje van morgen, dan snap je meteen waarom het vandaag “saai” was. Twaalf ploegen profiteerden van de mogelijkheid, want iedereen kon natuurlijk op zijn vingers natellen dat een ontsnapping van een relatief grote club vandaag meer dan honderd procent kans van slagen had. Alleen bij TLJ hebben ze dat blijkbaar niet goed begrepen. Die komen liever morgen in de laatste bus compleet binnen…

denistel 2 september 2016 om 23:03

nou saai is deze vuelta zeker niet en de mooiste dagen gaan nog komen vooral de komende 2.lekker knallen

Covadonga 2 september 2016 om 23:10

Wow, wat een gedoe weer over wat leuk is of niet. Respecteer gewoon de mening van de ander; iedereen bepaalt voor zichzelf wat hij leuk vindt.
Ik zie ook graag een aantal massasprints met de toppers, kan genieten van een bergetappe en vind tijdritten ontzettend boeiend.

Deze Vuelta heeft zeker niet mijn droomparcours, maar ik geniet er toch wel van. Dat het af en toe saai is, neem ik op de koop toe.

Ik heb eerlijk gezegd liever de dopingtijd terug, omdat er toen veel meer spektakel was. Maar voor een dopingarme sport valt natuurlijk ook iets te zeggen, al komt het dan weer veel meer aan op kennis en geld.

@purito
Om van A naar B te komen, kun je vrij gemakkelijk om die muurtjes heen rijden hoor!

limburgia 3 september 2016 om 00:08

Schandalige vertoning .
Dit is een grote ronde en de renners dienen altijd hun sportieve taak te
vervullen , maar dit was een minachting tegen organisatie en liefhebbers .
BAH !!!

de winnaars 3 september 2016 om 09:43

Limburgia helemaal mee eens ……………dat dit mag en kan in een grote ronde . Gelukkig vandaag de 1ste echte bergetappe en dat pas in de 14de etappe !!! Triest …..en stel er niet teveel van voor wordt ook OERSAAI

Headlines

Materiaalzone

Populair