Vuelta 2016: Latour wint op Alto de Aitana, Chaves stoot Contador van podium
Foto: Sirotti
zaterdag 10 september 2016 om 17:48

Vuelta 2016: Latour wint op Alto de Aitana, Chaves stoot Contador van podium

Pierre Latour heeft de twintigste etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De pas 22-jarige Fransman versloeg zijn medevluchter Darwin Atapuma na een beklijvend duel. De klassementsrenner van de dag was Esteban Chaves. De renner van Orica-BikeExchange reed op de een na laatste beklimming weg en stootte Alberto Contador zodoende van het podium. De leidende positie van Nairo Quintana kwam niet in gevaar. Chris Froome raakte niet van hem af.

Gesink weer in de aanval
Het duurde vandaag erg lang voordat de vlucht van de dag wegreed. Voor velen was het immers de laatste kans op een etappezege. Dat besefte ook Robert Gesink. De Nederlander was regelmatig in de aanval zien en belandde uiteindelijk in een achtervolgende groep van vijftien man.

Deze groep reed lange tijd achter twee renners aan: Luis Leon Sanchez (Astana) en Rudy Molard (Cofidis). Gesink zat hier in eerste instantie ook bij, met vier anderen, maar Sanchez en Molard waren vlak voor de hergroepering uit deze groep weggesprongen.

De Nederlander ging vervolgens met veertien anderen in de tegenaanval. Daarbij zaten geen gevaarlijke mannen voor het klassement. Dat zorgde na een snelle openingsfase voor rust in het peloton. De leiders konden zodoende snel uitlopen. Sanchez en Molard kregen ruim dertien minuten voorsprong. Het verschil met de groep van Gesink schommelde lange tijd rond de twee minuten.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Movistar; Quintana Rojas Nairo, Alexander; Alto De Aitana;

Strijd om bergpunten
Die groep bestond naast Gesink uit: Rojas (Movistar), Trofimov (Tinkoff), Lopez (Sky), Atapuma (BMC), Howson (Orica -BikeExchange), Felline (Trek-Segafredo), Latour (AG2R La Mondiale), Kochetkov (Katusha), De Clercq (Lotto Soudal), King (Cannondale-Drapac), Frank, Chevrier (IAM Cycling), Conti (Lampre-Merida) en Calmejane (Direct Energie).

Uiteindelijk wist ook Kenny Elissonde in zijn eentje naar de groep van Gesink te springen. De Franse bergtruidrager zag tijdens de eerste beklimming van de dag zijn concurrent Omar Fraile (Dimension Data) vijf punten pakken. Fraile wipte daarmee over Elissonde heen in het bergklassement, waardoor laatstgenoemde gedwongen werd om aan te vallen. Fraile was op dat moment achterop geraakt vanwege een probleem met zijn fiets.

Nieuwe coup van Orica-BikeExchange
In het peloton kwam Orica-BikeExchange halverwege de etappe plots op kop van het peloton. Tijdens de een na laatste beklimming van de dag bleek waarom: Esteban Chaves reed daar weg. De Colombiaan wilde samen met Howson, die zich vooraan uit had laten zakken, een zo groot mogelijke voorsprong bijeen rijden. Zijn concurrent Alberto Contador probeerde in eerste instantie zelf het gat beperkt te houden, waardoor het peloton flink uitdunde (met Michele Scarponi als grootste slachtoffer), maar de Spanjaard gaf na een tijdje op en liet Movistar terug het tempo maken.

Op 21 kilometer van het einde bereikten Molard en Sanchez de voet van de slotbeklimming. Het duo begon met één minuut en 45 seconden voorsprong aan de Alto de Aitana. In de achtervolgende groep waren Chevrier (die eerder in de etappe ten val was gekomen vanwege een onoplettende toeschouwer) en Kochetkov weggesprongen. Zij hadden een kleine voorsprong op Gesink en co. Chaves en Howson volgden op vijf en een halve minuut. Het duo van Orica-BikeExchange reed twee minuten voor het peloton uit.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Movistar; 2016, Team Sky; Quintana Rojas Nairo, Alexander; Froome, Christopher; Alto De Aitana;

Sanchez solo
Vooraan werkten Sanchez en Molard steeds uitstekend samen, maar op 12 kilometer voor het einde reed Sanchez weg bij zijn vluchtmaat. De Astana-renner had op dat moment twintig seconden voorspong op Conti, die weg was gesprongen uit de achtervolgende groep.

In het deelde peloton deelde Simon Yates (Orica-BikeExchange) ondertussen enkele speldenprikken uit. De Brit probeerde op deze manier Trofimov te breken. De ploegmaat van Alberto Contador had zich terug laten zaken uit de kopgroep om tempo te maken voor zijn kopman. Op zeven kilometer voor de top besloot Contador vervolgens zelf op kop te gaan rijden. Chaves dreigde hem immers te passeren in het klassement. Even later nam Alejandro Valverde over in dienst van Nairo Quintana.

Gesink en Contador passen
Vooraan wisten Gesink en co ondertussen weer terug te keren bij Conti. De Nederlander kon echter niet mee toen Atapuma, Latour en Frank ten aanval gingen. De drie gingen op vijf kilometer van het einde op en over Sanchez.

Tegelijkertijd waren Froome, Contador en Quintana weggereden uit het groepje met favorieten na een tempoversnelling van Leopold König (Sky). Froome plaatste snel daarna zelf een aanval. Contador moest vervolgens passen, maar Quintana kon mee.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Team Sky; Froome, Christopher; Alto De Aitana;

Spannende slotkilometer
Vooraan passeerde Felline uit de achtergrond de intussen geloste Frank. In de slotkilometer leek hij ook bij Latour en Atapuma te komen, maar Latour voorkwam dat door het tempo hoog te houden. Hij leek daar vervolgens de rekening voor gepresenteerd te krijgen na een versnelling van Atapuma. De Colombiaan nam langzaam afstand van zijn metgezel, maar Latour wist op karakter weer terug te keren. In de sprint bleek de renner van AG2R La Mondiale daarna sterker.

Gesink eindigde uiteindelijk als vijfde op ruim één minuut van de winnaar. Chaves kwam als negende binnen. Contador volgde ruim anderhalve minuut later, waardoor Chaves zijn plaats op het podium overneemt. Froome raakte in de finale niet van Quintana af, ondanks vele demarrages. In de laatste honderden meters waren de rollen omgedraaid en wist Quintana zelf twee seconden weg te rijden. Hij lijkt daarmee de eindzege binnen te hebben. De slotetappe van morgen is immers vlak en eerder geschikt voor sprinters.

Bergtrui voor Fraile
Elissonde eindigde als 22e en pakte dus geen bergpunten op de Alto de Aitana. De bergtrui gaat daarom naar Fraile. Het verschil tussen beide renners is slechts één puntje, maar de slotetappe bevat geen gecategoriseerde beklimmingen.

De strijd om de groene puntentrui is nog niet beslist. Felline is na vandaag de nieuwe leider in het klassement met honderd punten. De Italiaan ziet Quintana (97), Valverde (93) en Froome (92) kort achter zich.

In het algemeen klassement is Scarponi uit de top tien gezakt. George Bennett van LottoNL-Jumbo schuift daardoor op naar plaats tien.

10-09-2016 Vuelta A Espana; Tappa 20 Benidorm - Alto De Aitana; 2016, Dimension Data; Fraile Matarranz, Omar; Alto De Aitana;

Fraile hoort het goede nieuws – Foto’s: Sirotti

RIDE Magazine
95 Reacties
Sorteer op:
10 september 2016 17:49
Mooie etappe! Quintana de Vlta. LaTour mooie etappe
10 september 2016 17:50
Mooie coupe van Chaves, hoor! Geweldig
10 september 2016 17:50
Wat een karakter heeft die Latour. Prachtige zege. Jammer dat Gesink net niet goed genoeg was om te strijden voor de etappe. Ik denk dat als hij zich had gespaard 2(?) etappes geleden hij misschien had kunnen winnen. En Quintana de verdiende winnaar. Mooie Vualta weer dit jaar!
10 september 2016 17:51
Gesink alles geprobeerd, helaas. Maar toch weer een top 5 plaats. En Bennet in de top 10 volgens mij
10 september 2016 17:52
Gruwelijke rit!
10 september 2016 17:53
Goeie overwinning zeg! Chaves 3de toch ook mooi
10 september 2016 17:53
Belachelijke regie
10 september 2016 17:54
Benieuwd waar Bennet eindigt.
10 september 2016 17:54
@vevie
Coup bedoel je? Of heeft Chaves een nieuw kapsel?
10 september 2016 17:54
Wat een mooi gevecht voor de ritzege! Had het Felline ook wel gegund, die heeft vijf keer top drie gereden in zowel vlakke als bergetappes.
10 september 2016 17:54
Prachtige rit weer hoor!
Jammer dat Gesink net niet meer genoeg over had.
Latour vind ik wel een mooie winnaar.
10 september 2016 17:55
Chaves rijdt toch mooi twee keer podium in een grote ronde in 1 jaar. Contador definitief van zijn troon gestoten. Gefeliciteerd, Nairo. Goed geprobeerd, Chris. Op naar 2017 en de Giro
10 september 2016 17:55
Tsjonge wat een vechtlust van die Latour. Daar kan je alleen maar van genieten.

Leuk duel Froome/Quintana maar eerstgenoemde is gewoon niet zo sterk als in de Tour en dat is geen schande.

Gesink vandaag mooi 5e. Nu lekker nog een klein aantal koersen rijden en doelstelling voor volgend jaar kiezen.
10 september 2016 17:55
Knappe overwinning van de jonge Latour. Enorm gestreden!
10 september 2016 17:55
Beste laatste kilometer van het jaar!! Wauw!!! Hartverscheurend voor Atapuma zeg. Die gun je toch echt een keer een dikke vette vis!

Latour ook een groot talent. Het ziet er werkelijk waar niet uit (Froome is een ware stylist vergelen met JP), maar tonnen karakter!
10 september 2016 17:56
Hahaha, pedaleur. You got me
10 september 2016 17:56
Pfft was me weer een Vuelta..
10 september 2016 17:56
Prachtig Chaves podium door zijn actie, welverdiend! En Het duel tussen Atapuma en Latour fantastisch.
10 september 2016 17:57
Moet pijn doen voor michel wuyts dit. Blijft wel een optimist met zijn conclusie "froome wint aan het eind van de zaak toch een etappe meer"
10 september 2016 17:57
Mooie overwinning van Latour maar wat een lelijke renner zeg, pfffffffffff, Atapuma's tijd met ritoverwinningen komt nog wel, karma can be a lover as well. Ijskoud uitgespeeld van Quintana maar dat eindsprintje had niet gehoeven, Froome had toch wel voor hem geklapt want die weet dat hij, net als in 2011 en 2014, op waarde geklopt is. Chaves vs Contador mooi symbool van hoe de jeugdige overmoed zich ontdoet van de oude legende, die heeft sowieso met zijn gewaagde uitvallen dit podium gehaald.

Het was weer een leuke vuelta !
10 september 2016 17:57
Gesink heeft teveel kopwerk gedaan in de achtervolging. Alles wat voor hem is geëindigd heeft geen meter op kop gereden voor de laatste klim.
10 september 2016 17:58
Volledig verdiend podium voor Chaves. Ballen getoond; als een echte kampioen. En Contador was gewoon te matig om op dat podium te geraken.
10 september 2016 18:00
Bennett 23e geworden in de rit, zou best wel eens top 10 kunnen worden voor hem.
10 september 2016 18:01
Wat een strijd, op alle fronten. Misschien heeft Gesink zich toch net te weinig kunnen 'verstoppen' onderweg.
10 september 2016 18:01
Sjors Bennett top 10 AK :)

Reacties zijn gesloten.