Vuelta 2016: Geniez overleeft Mirador de Ézaro, Kruijswijk verliest veel tijd

maandag 22 augustus 2016 om 17:49
Vuelta 2016: Geniez overleeft Mirador de Ézaro, Kruijswijk verliest veel tijd

Alexandre Geniez heeft de etappe met aankomst op de Mirador de Ézaro gewonnen. De Fransman wist de vroege vlucht te overleven en kwam solo aan op de top van de steile slotklim.

De etappe kende een enerverende openingsfase. Het duurde een tijdje voordat een groep vluchters kon wegrijden. Nadat verschillende uitvalspogingen mislukten, wisten uiteindelijk zeven renners (Serry, Geniez, Selig, Smukulis, Pellaud, Cousin en Arroyo) de kopgroep van de dag te vormen. Zij behaalden een maximale voorsprong van meer dan zes minuten.

Vroege vluchters kleuren de etappe
Kort na de bevoorradingszone, waarin Warren Barguil in de remmen kneep, stokte de goede samenwerking bij de koplopers door een versnelling van Pellaud en Cousin. Zij kregen niet veel later gezelschap van de Etixx-Quick-Step-Belg Serry. Na een nieuwe versnelling kwam Pellaud als eerste boven op de top van de Alto Lestaio. Die voorsprong wist hij vast te houden tot op de tweede beklimming van de dag, de Alto Das Paxareiras. Daar moest hij zijn eerdere inspanning bekopen. Hij loste kortstondig bij Serry en Geniez, maar wist in de afdaling weer terug te keren.

Met nog minder dan twintig kilometer te gaan, reed het peloton, onder leiding van Sky en LottoNL-Jumbo, op een achterstand van bijna drie minuten. Aan de voet van de beruchte Mirador de Ézaro was de voorsprong van de drie geslonken tot minder dan twee minuten.

Spektakel op de slotklim
Met nog een kilometer te gaan reed Geniez weg bij zijn metgezellen. In het peloton plaatste Movistar op dat moment een eerste coup door met vier man te versnellen. Alleen Contador en José Goncalves konden aanvankelijk volgen. Niet veel later moesten zij toch lossen. Daarentegen wist Froome als een duveltje uit een doosje tevoorschijn te komen. De winnaar van de Tour de France koos zijn eigen tempo en reed knap naar voren. De Brit finishte uiteindelijk als vierde, achter Geniez, Fernández en Valverde. Chaves (zelfde tijd als Froome) en Quintana wisten de schade te beperken.

Steven Kruijswijk kwam er op de slotklim niet aan te pas. De kopman van LottoNL-Jumbo had geen antwoord op de versnelling van Movistar en verloor meer dan twee minuten.

Ruben Fernandez

Ruben Fernandez is de nieuwe leider – Foto: Sirotti

Dit artikel delen:

136 Reacties

assen 22 augustus 2016 om 21:54

Jammer van Kruissie. En Vuelta al voorbij voor Nederland, vrees ik. :-(
Geen top10 plaats in AK. :-(
Heel misschien een etappezege…

Doordrijver 22 augustus 2016 om 22:05

Froome kan zomaar eens over en uit zijn binnen een dag of . Die heeft de Tour maximaal moeten rijden, samen met een schimmige Quintana. Contador daarentegen…
Op dit moment lijkt Chavez mij realistisch gezien de grootste kanshebber.

Japsie 22 augustus 2016 om 22:15

@ Lynda, nou ja iets minder stellig dan Purito, maar niet 1 ster geven in je voorbeschouwing en mannetjes als Latour wel vond ik tikkie merkwaardig :) (al reed Latour idd prima).

Japsie 22 augustus 2016 om 22:16

@ Max1. Is Froome betrapt op doping dan?

Johnny7 22 augustus 2016 om 22:33

Helaas mag je hier niets zeggen tegen bepaalde personene (Lyndalid) anders word je meteen op de vingers getikt door de redactie.
Het is echter wel een beetje zielig aan het worden die persoonlijke vendetta van hem/haar tegen Contador.
Elk moment word aangegrepen op de grootste kampioen af te kraken en een team dat het wielrennen kapot maakt (SKY) te verheerlijken.
Helaas kan ik geen disussie met diegene aangaan omdat de redactie er als de kippen bij is om mijn reacties te editten.

Romāns Vainšteins 22 augustus 2016 om 22:46

Het zou goed voor het wielrennen zijn als bij Froome binnen niet al te lange tijd de batterij op is deze vuelta > mooie tour maar nu opzouten met je lelijke gekronkel SVP, of rij verder mee op dat gele onding dat ze je op de Ventoux gaven.

Covadonga 22 augustus 2016 om 23:18

@RV
Ik vind het juist leuk dat Froome het goed doet. En zijn stijl vind ik mooi. Lekker harken, net als Mollema. Met sierlijk rijden kom je echt niet verder.

Vibeman 22 augustus 2016 om 23:50

Ruben Fernandez zeer sterk gereden, hij etaleert hier even zijn talent. Als hij niet op kop had hoeven rijden en eerder had aangevallen, dan had hij hier de rit eenvoudig gewonnen. Hij doet me denken aan Miguel Indurain. Hij zal een hele grote worden, hij kan goed tijdrijden en klimmen, alleen zal het (momenteel) in het hooggebergte nog bij aanklampen blijven. Movistar doet er goed aan om hem uit de wind te houden. Fernandez kan dan zeker top 10 rijden. Chavez, Quintana, Froome en Valverde op de afspraak vandaag. Contador nog niet 100%, hij zal nog verbeteren deze ronde. Hij mag zeker nog niet worden afgeschreven voor eindwinst, daar Contador tactisch de allersterkste is en Madrid is nog ver! Samsan vandaag zoals verwacht bij de beste klimmers, die gaat deze ronde weer topt 10 rijden. Hetzelfde geldt voor König, die dit in de schaduw van (kopman) Froome gaat doen. Froome zie ik er echter later nog wel lichtjes doorheen zakken en verwacht niet dat hij meedoet voor eindwinst. Hetzelfde geldt wat mij betreft voor Valverde (al zal Valverde wel weer de puntentrui winnen). Kruijswijk helaas nog niet 100%, vanwege de ziekte na Rio. Hij zal er na de 1e week wel doorheen komen en nog keurig naar een top 10/15 plaats fietsen deze ronde. Voor talenten Carthy en Lopez is het feest al weer voorbij, zij zullen wat onder de leden hebben, anders is het wat mij betreft niet te verklaren waarom ze zo slecht rijden.

Conclusie, 3 favorieten voor eindwinst, Chavez, Quintana en Contador.

Janjanssen98765 23 augustus 2016 om 00:30

@schipperaar

Laat PF toch lekker, die jongen heeft gewoon moeite om sommige dingen te begrijpen, sarcasme bijvoorbeeld.

girardengo 23 augustus 2016 om 01:04

Die muren liggen Kruijswijk kennelijk minder goed, en hij is niet in vorm, maar dat zegt bij hem nog weinig over zijn eindklassement. Hij is taai en constant.

LyndaLid 23 augustus 2016 om 07:05
Quote:
Johnny7 – 22 augustus 2016 om 22:33
Helaas mag je hier niets zeggen tegen bepaalde personene (Lyndalid) anders word je meteen op de vingers getikt door de redactie.
Het is echter wel een beetje zielig aan het worden die persoonlijke vendetta van hem/haar tegen Contador.
Elk moment word aangegrepen op de grootste kampioen af te kraken en een team dat het wielrennen kapot maakt (SKY) te verheerlijken.
Helaas kan ik geen disussie met diegene aangaan omdat de redactie er als de kippen bij is om mijn reacties te editten.

Hahaha heerlijk wakker worden dit. Man, waar heb je het nou toch weer over.

Headlines

Materiaalzone

Populair