Vuelta 2016: De la Cruz schiet raak op Alto del Naranco

Vuelta 2016: De la Cruz schiet raak op Alto del Naranco

Foto: Unipublic/Graham Watson

zondag 28 augustus 2016 om 17:19

De negende etappe in de Vuelta a España is bijgeschreven op de erelijst van David de la Cruz. De 27-jarige Spanjaard van Etixx-Quick-Step was op de flanken van de Alto del Naranco de sterkste uit een kopgroep. Hij loste in de laatste kilometer Dries Devenyns, Moreno Moser werd derde. De Etixx-Quick-Step-renner is ook de nieuwe leider.

Sterke kopgroep
Nadat Enrico Battaglin er al vlug de brui aangaf, kozen twaalf renners het hazenpad. Aanvankelijk wilde het peloton niet laten begaan, maar de twaalf slaagden erin een mooie bres te slaan. Jan Bakelants (AG2R La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Dries Devenyns (IAM Cycling), Dylan Teuns (BMC), Luis León Sánchez (Astana), Alexandre Geniez (FDJ), François Bidard (AG2R La Mondiale), David de la Cruz (Etixx-Quick-Step), Moreno Moser (Cannondale-Drapac), Mathias Frank (IAM Cycling), Bartosz Huzarski (Bora-Argon 18) en Pello Bilbao (Caja Rural-RGA Seguros) sloegen de handen ineen.

Materiaalpech
Er werd snoeihard gekoerst in de eerste wedstrijduren. Omdat De la Cruz een bedreiging was voor de leiderstrui van Nairo Quintana, hield Movistar de kloof op een minuut of vijf. Vooraan ging De Gendt op zoek naar de bergpunten en slaagde in die missie. Hij ging solo verder, maar bedacht zich na een aantal kilometer en wachtte op het restant van de kopgroep. Zijn landgenoot toonde zich vervolgens bedrijvig, maar pas op de slotklim wisten Devenyns en De la Cruz een gat te slaan. Zij bleven samen tot zeshonderd meter voor het einde, toen Devenyns zich leek te verschakelen. De la Cruz wachtte niet en soleerde op die manier naar de zege en de rode leiderstrui. De favorieten in het peloton kwamen nauwelijks uit hun kot.

Dit artikel delen:

44 Reacties

Koel 28 augustus 2016 om 17:48

"Patrick zegt dat het goed is", op Sporza zitten ze nog in de ontkenningsfase….
Leuke winnaar, daar niet van.
Gesink ook sterk……

tendam 28 augustus 2016 om 17:55

@wolfslaar
Gesinks diesel moet aan het begin van zo’n etappe nog op gang schieten, hij zal het wel proberen maar wellicht lukt het gewoon niet om in een kopgroep te komen.

Turtlehead 28 augustus 2016 om 17:57

lol @koel. Ben benieuwd wat Frank en Deveneins samen zullen bespreken onder de douche ;)

Gebruikersnaam 28 augustus 2016 om 17:57

Die Teuns gaat nog een leuke rittenkaper en outsider voor de heuvelklassiekers worden.

Romāns Vainšteins 28 augustus 2016 om 18:01

Deveneyns vraagt daar waarschijnlijk wat ze bij AG2R zoal betalen.

Tja, de ene renner vind het belangrijker om eens ‘de mooiste overwinning in mijn carriere!’ te mogen roepen en door enige kenners op fora geroemd te worden waar de ander liever een puik huisje in de Ardeche heeft. Ik zou het zelf in ieder geval overwegen…

Simonissimo 28 augustus 2016 om 18:02

De La Cruz is toch alweer de 17e Etixx-renner die dit seizoen een zege pakt, goed van hem om het in deze groep af te maken.

Bergje over 28 augustus 2016 om 18:06

Mooie overwinning en ook mooi die leiderstrui mee

robotour 28 augustus 2016 om 18:45

Jongens waar hebben we het over ? Gesink wordt 45e in deze etappe.Het is wat zeg…..hij heeft alleen maar in de wielen hoeven te hangen en zo extreem zwaar waren die klimmen vandaag niet.
Geef aub alle eer aan de kopgroep met De la Cruz als winnaar, de Gendt, L. Sanchez die er weer naast grijpt.
Logisch dat S. Sanchez op het einde nog even aanzet, hij rijdt namelijk in zijn eigen achtertuin bijna.
@ Purito, ik krijg bijna medelijden met je dat je deze Vuelta nog kunt volgen zonder dat Rodriquez van de partij is. Dat moet veel pijn doen, en dan ook nog die dekselse Valverde zo zijn rijden…. en maar hopen dat hij er de komende dagen door heen zakt met zijn hele Movistar team, toch ;)

Chrys 28 augustus 2016 om 19:00

@robotour
Maak je niet zo druk joh ;)
Gesinkvolgers zijn gewoon blij dat hij er weer wat bovenop lijkt te komen. Is toch niet zo gek dat er hier wat meer op de NL’ers gericht wordt? De la Cruz krijgt overigens ook heus wel de aandacht die hij verdient.

alsjewint 28 augustus 2016 om 19:02

Mooie stunt van de la Cruz, eerste overwining en rood als extra bonus. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat Devenijns aan het klungelen was met zijn versnelling en dat ook het beste er wel af was. De Gendt weer ouderwets aan het knallen om de bergpunten. Wat een renner is dat toch. Zo zou ik er meer willen zien. De strijd tussen de toppers was, zoals te verwachten was een eindsprintje om wat secondes verschil. Dat is in de kaart van Valverde, maar ik verwacht dat die in de derde week toch de tol voor zijn inspanning moet betalen en dan naast het podium valt.

Morgen naar de mythische Lagos de Covadonga. Hoop dat het er niet mistig is waardoor we het koersverloop niet zouden kunnen volgen. Ik denk dat Quintana hier met Contador om de zege gaat spurten.

xistnc 28 augustus 2016 om 19:28

Tjonge, wat een opzichtige schakelfout van Dries. En alle Spanjaarden bij de finish slikten het als zoete koek. Het was niet heel druk trouwens, zeker vergeleken met gisteren. Dat was Tour-achtig.

Wielrennertje 28 augustus 2016 om 20:23

Mooie overwinning. Redelijk saaie rit behalve in de kopgroep. Morgen zal het wel anders zijn.

HerrVdV 28 augustus 2016 om 21:09

België boven. Het spijt me, maar waarom kunnen Nederlandse renners nooit eens aanvallend rijden? Ken geen 1 NL renner die dit jaar voor spektakel gezorgd heeft in de koers, gaan ze allemaal voor een klassement?

Mooi van De La Cruz, al leek Devenyns me op die schakelfout na de betere. But that’s life. Raar dat Gesink zo lyrisch wordt bejubbeld, heeft hij iets bijzonder gedaan?

Correctie, ja: niet gelost.

albertooo 28 augustus 2016 om 21:29

@HerrVdV
Dumoulin deed het in de Tour nog best aardig. En dan nog Weening in allerhande koersen t/m Zwitserland in juni. Westra in de driedaagse De Panne.

sjabu72 28 augustus 2016 om 21:34

Van Poppel en Groenewegen gaan volgende week wat ritten winnen in de Tour of Britain.

Jeroenos 28 augustus 2016 om 21:38

@HerrVdV
En dan natuurlijk ook nog Tolhoek die in Zwitserland bijna iedere dag in de aanval is geweest

schipperaar 28 augustus 2016 om 21:48

@hervd
Tolhoek komt er wel, blijft aanvallen, de enige manier om te verbeteren. De rest wil wel maar kan over het algemeen niet. Bennett probeerde het in de tour maar zakte direct door het ijs, te weinig inhoud. Dumoulin en kruijswijk kunnen een aanval af ronden, de rest komt gewoon te kort. Ben benieuwd hoe die jonge amerikanen en britten trainen , zien er veel scherper uit.

jan jansen 28 augustus 2016 om 22:44

Hervdv is pas wielrennen gaan kijken met de Vuelta, dan loop je toch een beetje achter.

bergop 29 augustus 2016 om 00:09

@redactie. François Bidard in de kopgroep? WTF is François Bidard? Of leest gewoon niemand dit stukje? Aan de reacties (Gesink???) te zien blijkbaar niet. Simon Clarke zat in de kopgroep. Let eens op!

Headlines

Materiaalzone

Populair