Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 8

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 8

Foto: Sirotti

vrijdag 28 augustus 2015 om 19:00

De tweede week wordt begonnen met een overgangsrit naar Murcia. De vlakke etappe naar de woonplaats van Alejandro Valverde lijkt op papier een nieuwe kans voor sprinterss. Of steekt ‘El Imbatido’ daar een stokje voor? WielerFlits kijkt vooruit.

Parcours
De Vuelta vervolgt op zaterdag de wedstrijd in oostelijke richting. In 188,6 kilometer gaat met van Puebla de Don Fadrique naar Murcia. De laatste keer dat de Vuelta Murcia aandeed was in 2010. Destijds liet Thor Hushovd in een sprint Daniel Bennati en Grega Bole achter zich.

Vuelta 2015 - etappe 8

Het eerste gedeelte van de rit gaat in dalende lijn, zonder noemenswaardige hindernissen. Dit zal ongetwijfeld zorgen voor een razendsnelle openingsfase. In de laatste vijftig kilometer wordt de Alto de la Cresta del Gallo tweemaal beklommen. Deze klim van derde categorie zal menig renner ongetwijfeld kennen uit de Ronde van Murcia. Deze beklimming (5,5 kilometer aan een gemiddeld stijgingspercentage van 6,8 procent) is niet heel zwaar, maar kent een technische afdaling. Vanaf de top van de laatste passage is het nog twaalf kilometer tot de aankomst. De slotfase is vlak.

Favorieten
De etappe van zaterdag wordt door de organisatie geschaard onder de vlakke ritten.  Het laatste gedeelte van het traject is pittig, maar wanneer de schade beperkt wordt, kunnen de ploegen met sprinters in het laatste vlakke gedeelte de boel weer bij elkaar krijgen. Een sprint van een uitgedund peloton is waarschijnlijk. Rappe renners die een klimmetje kunnen overleven, komen daarom weer in aanmerking voor de dagzege. Tot nu toe kregen de sprinters deze Vuelta twee keer een massasprint. In Málaga won Sagan, in Alcalá de Guadaíra was Ewan de snelste.

Peter Sagan

Peter Sagan – Foto: Sirotti

Peter Sagan heeft deze Vuelta zijn ritzege al binnen. Maandag in Málaga bleek hij de snelste van het pak. Ook dinsdag en woensdag zat hij bij de eerste drie, waarmee hij kostbare punten voor zijn groene puntentrui scoorde. In Murcia wacht er een nieuwe kans.

Ook John Degenkolb is een renner waarvan verwacht mag worden dat hij er na de Cresta del Gallo nog bij zit. De veelzijdige Duitser voelt zich op zijn best wanneer het terrein wat lastiger is.Op  zijn palmares prijken al negen etappezeges in de Vuelta, maar deze editie staat de zegeteller nog op nul. Brengt hij daar in Murcia verandering in?

Wanneer hij de tweevoudige beklimming van de Cresta del Gallo weet te overleven, dan is de nog maar 21-jarige Caleb Ewan een gevaarlijke klant. De ‘Pocket Rocket’ boekte in de openingsweek zijn eerste ritzege in een grote ronde, waarmee hij aantoont de beste sprinters van deze Vuelta te kunnen verslaan.

Nacer Bouhanni

Nacer Bouhanni – Foto: Sirotti

Voor Nacer Bouhanni liggen er – mits hij voldoende hersteld is van valpartijen eerder deze week – in Murcia eveneens mogelijkheden. De Franse rasspurter was de vorige Vuelta ritwinnaar in San Fernando en Albacete. Deze editie was hij er al eens dichtbij. In Málaga moest hij nog zijn meerdere erkennen in Sagan. Neemt hij nu sportieve revanche?

Naast de voor de hand liggende namen zijn er in het peloton nog de nodige renners die normaal gesproken in aanmerking komen voor de ereplaatsen, maar op een goede dag boven zichzelf uit kunnen stijgen. Doordat de nodige topsprinters deze Vuelta links hebben laten liggen, zijn er mogelijkheden tot een mooi resultaat in een grote ronde. De Luxemburger Jean-Pierre Drucker, de Italiaan Kristian Sbaragli en de Argentijn Ariel Richeze behaalden in de openingweek al ereplaatsen. De Belgen Jasper Stuyven, Nikolas Maes, Tosh van der Sande en Tom Van Asbroeck mengden zich ook in de massasprints. De Spanjaard Vicente Reynes heeft bij IAM Cycling de rol van de geblesseerd uitgevallen Pelucchi overgenomen. De jonge Fransman Lorenzo Manzin staat bekend als een sprinttalent, maar we hebben de 21-jarige renner van FDJ nog niet in de top van de uitslag terug kunnen vinden.

Movistar beschikt met José Joaquin Rojas en Fran Ventoso over twee snelle mannen. Of zij in Murcia voor eigen kans mogen gaan, zal afhangen van de ambitie van kopman Alejandro Valverde. In een sprint van een uitgedunde groep is hij immers een renner waarmee altijd rekening gehouden moet worden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Peter Sagan
***  John Degenkolb en Caleb Ewan
**  Alejandro Valverde, Nacer Bouhanni en Jean-Pierre Drucker
*  Kristian Sbaragli, Ariel Richeze, Tom Van Asbroek en Jasper Stuyven

Dit artikel delen:

43 Reacties

Purito 28 augustus 2015 om 19:04

Vluchtgroep.

Plaza en dat soort sterke beren.

Kristoffan 28 augustus 2015 om 19:08

Ik gok op Luis Leon.

Verschrikkelijk saaie vuelta tot nu toe trouwens. Op het Nederlands succes na.

luckyloek 28 augustus 2015 om 19:08

Van Asbroek moet morgen in de vlucht proberen te geraken. De sprint wint ie toch niet. Halen ze het niet, dan kunnen Teunissen of Van Winden in de finale nog eens proberen aan te vallen. Als ze er nog bij zitten heet dat. Beter zo falen dan 6e en 11e in de sprint worden.

Voor Terpstra heb ik hetzelfde advies. Of in de vlucht of aanvallen in de finale.

Heerlijk zo, advies geven vanaf de bank ;)

LyndaLid 28 augustus 2015 om 19:08

Nou.. Als Degenkolb of Bouhanni nog iets willen winnen moeten ze het in dit soort etappes proberen, er blijft echt bijna niets over. Dan lopen ze wel het risico er makkelijk opgelegd te worden door Sagan (en Ewan?), maarja.. het proberen wellicht wel waard.

Valverde in zijn hometown, ook gevaarlijk.

Romāns Vainšteins 28 augustus 2015 om 19:10

Geen beste rit voor een zaterdag. Dat wordt zelf fietsen en misschien op tijd thuis geraken.

Sagan=hulk 28 augustus 2015 om 19:13

Ik verwacht een sprint. Tinkoff en Giant denken dat ze gaan winnen. Orica moet sowieso al rijden, dus de sprint wordt onvermijdelijk denk ik.

Sagan is klaar voor zijn tweede.

fringale 28 augustus 2015 om 19:15

…plaats ?

ikbenprocycling 28 augustus 2015 om 19:22

John en Tom gaan morgen vol en vroeg aan, gesteund door heel GA uiteraard. Ik zeg Tom in rood morgen.

TeamNL 28 augustus 2015 om 19:25

Ideale rit voor Tom om eens proberen weg te springen in de laatste kilometer. Trein van Giant op kop om vervolgens een gat te laten vallen voor Tom. Er zijn maar weinig ploeg die de sprint echt aan kunnen trekken.

Titaantje 28 augustus 2015 om 19:25

Sagan schijnt veel last van de hitte te hebben (maar dat is aan zijn uitslagen neit echt te merken). Ik ben benieuwd of Cofidis en Giant willen controleren terwijl de concurrentie minder hoeft te doen maar ik denk het wel en reken op een koninklijke sprint met Bouhanni als winnaar.

achtpuntzes 28 augustus 2015 om 19:28

van Asbroek een sterretje?
ja, kan trouwens best. er staan 10 namen, en hij kan best 10e worden. ;)
maar ik zie van Asbroek meer kans maken om te winnen als hij in de aanval zit.

vevie 28 augustus 2015 om 19:30

Helaas eens met Kristtoffan: nog niet een hele boeiende Vuelta gezien. Overwinning van Lindeman is natuurlijk mooi, maar buiten dat nog niks gezien waarvan je zou zeggen: “shit, wat jammer dat ik dit gemist heb”.

Ik ga voor Sagan of Ewan.

Purito 28 augustus 2015 om 19:32

@vevie
We hebben ook nog geen etappe gehad waarin je echt oorlog kan verwachten. Ja, vandaag hadden de favorieten eerder vuurwerk kunnen verzorgen, maar de andere etappes nodigden uit niet uit voor echte koers.

De etappe naar Cortals is echt een mogelijkheid daartoe. Of rit 16.

Raafje 28 augustus 2015 om 19:35

hoop dat Degenkolb hem pakt

Wheely 28 augustus 2015 om 19:43

Vevie: nog niks gezien waarvan je zou zeggen: “shit, wat jammer dat ik dit gemist heb”.

Dat zeg je ook niet als je iets gezien hebt. ;)

Verder met je eens dat de grote namen die op het affiche van deze Vuelta prijken hun status allerminst laten zien, die rijden werkelijk rond als een troep laffe herders.

Sagan=hulk 28 augustus 2015 om 19:49

@Titaantje
Vandaag komt hij inderdaad wel erg laat binnen en helemaal alleen. Dat voorspelt niet veel goeds. Zal dus eerder tweede of derde worden.

TheArt 28 augustus 2015 om 20:05

Die laatste klim is echt veel te lastig voor de meeste sprinters als er echt doorgetrokken gaat worden. Sagan en misschien Degenkolb kunnen dat, maar Ewan, Richeze, Van Asbroeck, Bouhanni, Drucker, no way. Zelfs Stuyven geef ik weinig kans als er gekoerst wordt.

xistnc 28 augustus 2015 om 20:12

In 2009 werd die slotklim naar Murcia ook gedaan, in de 10e etappe van de Vuelta. Toen was het flink oorlog in de finale, met een kopgroep van 20. Simon Gerrans won en versloeg Fuglsang, Vino en Hesjedal. Het klimmetje zat toen maar 1 keer in de finale.

Sommige pure sprinters zullen 1x terug kunnen keren, maar niet 2x. Ik vermoed zelfs dat de tweede keer teveel zal zijn voor Sagan en Degenkolb.

TheArt 28 augustus 2015 om 20:19

@xistnc: Dat kwam uit een kopgroep van 20 die vroeg in de etappe was ontstaan. Daarachter kwam op bijna 4 minuten een peloton binnen dat uitgedund was tot 40 man. Ik denk dat we zo’n zelfde scenario morgen krijgen. Mits geen kopgroep gaat een groep van zo’n 40 a 50 man sprinten om de zege.

xistnc 28 augustus 2015 om 20:25

Omdat het klimmetje 2x moet en omdat het peloton voor de helft bestaat uit eindvanhunlatijners, zal zelfs bij een kopgroep het eerste peloton niet uit 40-50 man bestaan. De ploegen die er vandaag niet in geslaagd zijn om de kopgroep te achterhalen, zullen morgen minder ruimte toestaan. Dan denk ik aan Astana en Tinkoff. Meestal winnen zulke ploegen dan opnieuw niet. Wie wel? Wie het weet mag het zeggen.

wichard1 28 augustus 2015 om 20:37

Het valt me op dat Barbero niet meer wordt genoemd. Ik stel hem morgen gewoon weer op. Dit keer gaat hij top 10 rijden. Of vanuit een vlucht, of door een sprint Wie doet mee???
En uiteraard Drucker weer een top 5 plek.
Dan nog iemand. Ik zit Terpstra morgen ook zijn kans pakken. We hebben hem nog nauwelijks gezien, maar morgen moet hij ook aankunnen.

Robbert 28 augustus 2015 om 21:02

Lijkt mij te zwaar voor de Sprinters…. 5,5km à 6,8% en dan ook nog twee keer…

Rosanero 28 augustus 2015 om 21:03

Het is wel duidelijk dat velen hier de Alto de Cresta del Gallo niet kennen.

Ook vind ik het raar ergens te lezen dat de Vuelta op Nederlands succes na niet leuk is. Vandaag was juist een wat tegenvallende dag, geen enkele favoriet die voor de ritzege ging, alleen voor wat tijdswinst (Aru). Dat Lindeman won, was super voor de jongen. Leuke finale ook.

Van de sprinters zie ik morgen enkel Sagan overleven, maar die zal te weinig knechten mee hebben. Zal dus in de afdaling wat moeten proberen en met een groepje van een man of tien over moeten blijven. Misschien zit Majka er dan bij en kunnen ze twee vliegen in één klap slaan. Maar dat zal wel niet. Er zal wel laf gereden worden.

Striga 28 augustus 2015 om 21:45

Valverde, in zijn eigen Murcia.

LyndaLid 28 augustus 2015 om 22:10

Ik bedenk me net het scenario van morgen:

Astana heeft vandaag de zwakte van (met name) Froome gevoeld, en gaat morgen voor een Giro-aanpak. Volle bak die klimmen op en doorbeuken, om wat mensen de nek proberen om te draaien. Valverde profiteert en wint, en Astana bedenkt zich dan dat het niet zo slim was.

Zo, dan weten jullie dat ;)

Headlines

Materiaalzone

Populair