Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 6

woensdag 26 augustus 2015 om 19:00
Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 6

Donderdag gaat de Vuelta a España verder met een lastige etappe. De hele dag golft het parcours op en neer en vooral in de slotfase mag er echt geklommen worden. De aankomstlijn ligt op een beklimming van derde categorie. Kan Tom Dumoulin zijn leiderstrui vasthouden of gaat er iemand anders met de leiderstrui vandoor. WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De start van de etappe ligt in Córdoba. Vanuit de Andalusische stad, die al meer dan tweehonderd jaar voor de huidige jaartelling werd gesticht, trekken de renners oostwaarts om na tweehonderd kilometer aan te komen in Sierra de Cazorla.

Het eerste deel van de rit is nog relatief gemakkelijk, maar zeker niet vlak. Een ideale plek voor een eventuele vluchtersgroep om enige voorsprong te nemen op het peloton. Na ruim 130 kilometer doemt dan de eerste gecategoriseerde berg op, de Alto de Baeza van derde categorie. Dat bergje is met vier procent gemiddelde stijging niet echt heel lastig, maar kan met een lengte van twaalf kilometer wel vervelend zijn.
Profile

Daarna wordt het afwachten of op vijftien kilometer van het einde eventuele aanvallers al teruggehaald zijn. Is dat het geval, dan kunnen de mannen voor het klassement nog enkele bonificatieseconden sprokkelen. In Peal de Becerro ligt namelijk de tussensprint van de dag. Het loopt dan al een tijdje Spaans vlak omhoog.

De beslissing zal waarschijnlijk pas vallen in de slotkilometers, waar de finish ligt op de top van de Alto de Cazorloa. Na een korte afdaling van kilometer vijf tot en met drie voor het einde volgt een spetterende laatste drie kilometer aan een gemiddelde van acht procent. Het steilste stuk gaat meer dan tien procent omhoog.

Favorieten
Door de lastige slotfase kunnen we gelijk kijken naar de bekende Spaanse punchers voor winst: Joaquim Rodriguez (Katusha) en Alejandro Valverde (Movistar). In een ver verleden reed het tweetal nog bij elkaar in de ploeg, maar sinds ze niet meer samen rijden botert het niet meer zo goed tussen de springveren. Toch weten ze beide nog vaak een overwinning te pakken op dit soort aankomsten. Ook de teamgenoot van Rodriguez, Daniel Moreno, aan dit rijtje worden toegevoegd.

Alejandro Valverde

Alejandro Valverde- Foto: Sirotti

Ook Valverde kan op concurrentie uit eigen hoek rekenen. Bij de eerste aankomst bergop liet Nairo Quintana al zien aanvallend te willen rijden. Hij kon zijn benen nog niet tot de streep volhouden. Kan de kleine Colombiaan het dit maal wel. Of wat te denken van zijn landgenoot Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE), die zijn woensdag aan Dumoulin verloren leiderstrui graag terug zal willen.

foto: Marcel Koch

Foto: Marcel Koch

Zou onze landgenoot Tom Dumoulin de aanvallen op zijn leiderstrui kunnen weerstaan? De Giant-Alpecin-renner komt weliswaar terug van een blessure, maar toonde zich al ijzersterk in rit twee. Misschien is deze aankomst wel net zo goed op zijn lijf geschreven.

Daniel Martin - foto: Sirotti

Daniel Martin – foto: Sirotti

Ierland heeft twee kanshebbers op dit soort aankomsten. Zowel Daniel Martin (Cannondale-Garmin) als Nicolas Roche (Sky) is niet kansloos op een parcours als deze. Maar eigenlijk moet geen enkele renner die als favoriet wordt gerekend voor het eindklassement hier uitgesloten worden, dus ook mannen als Chris Froome (Sky), Fabio Aru (Astana) en Tejay van Garderen (BMC) kunnen meedoen voor de zege.

Favorieten volgens WielerFlits
***** Alejandro Valverde
*** Joaquim Rodriguez, Daniel Moreno
** Daniel Martin, Nicolas Roche, Esteban Chavez
* Chris Froome, Fabio Aru, Nairo Quintana, Tom Dumoulin

Dit artikel delen:

45 Reacties

achtpuntzes 26 augustus 2015 om 19:04

in deze vorm en met de leiderstrui om durf ik Dumoulin wel 2 sterretjes te geven. :)

dprins128 26 augustus 2015 om 19:05

“onze landgenoot” klinkt wel Vlaams.
Tommeke gaat morgen winnen zeker en vast!

Darth333 26 augustus 2015 om 19:16

Pozzovivo en Landa worden niet genoemd. Die eerst genoemde werd toch gewoon keurig 7e vandaag.

fringale 26 augustus 2015 om 19:16

En ? Nog iemand die op Barbero tipt ? Geloof me, dan maakt Nibali meer kans. Degenkolb ? We gaan die rit in Dubai toch weer niet oprakelen zeker ? Boven de 6% is het John Beton. Moreno pakt em morgen, amen en uit !

Sorry, wou even het orakel LyndaLid voor zijn.

snellerfietsen 26 augustus 2015 om 19:17

Fantastisch dat Tom in de leiderstrui rijdt morgen, maar hij kan toch nooit winnen morgen. Tenzij alle toppers naar elkaar kijken en hij er ongemerkt tussenuit knijpt

Purito 26 augustus 2015 om 19:17

Ik weet niet precies hoe steil die laatste kilometer nu is.

Is hij daadwerkelijk steil, dan geef ik Purito de beste kansen. Is het een ‘ik doe dit op de grote plaat’ aankomst, dan is Bala opnieuw de man met dienst.

xistnc 26 augustus 2015 om 19:28

@fringale
Ik las je post en toen bracht je me toch even in vertwijfeling ;)

Dumoulin kan die finale morgen als geen ander, al zal hij het de laatste km moeten afleggen tegen de springveren. Ben vooral ook benieuwd naar Giant op kop van het peloton. Normaalgesproken zagen we hooguit de Chinese Breakaway Killer op kop – en dan in de laatste kms een treintje voor Kittel of Degenkolb.

WCEendT 26 augustus 2015 om 19:38

@Fringale
Stiekem ben jij Lynda op een ander account :O!!!

Valverde met 8 handen in zijn neus!

simontijhuis 26 augustus 2015 om 19:42

En de aanvallers? Die hebben morgen ook een reeele kans toch?

achtpuntzes 26 augustus 2015 om 19:42

@ WCEendt:
dat kan ik me niet voorstellen. LL heeft al een dagtaak aan één account. ;)

LyndaLid 26 augustus 2015 om 19:49

Even mijn 8uur rondje op wielerflits doen, hoef ik niets meer te zeggen! Moreno, was ook mijn keus fringalid.

henk van ingrid 26 augustus 2015 om 19:59

Valverde denk ik. Maar een rode zege zou wel heel fijn zijn!

Orakel 26 augustus 2015 om 20:03

Laatste 3 km is 8% (schatting) en de laatste km is 11% (schatting). Beetje spelen met de grafiekjes op lavuelta.com.

Ik kan de lengte van de slotklim niet zien als 3e categorie. Dit zou in andere koersen 2e categorie zijn. Best zwaar en ik ben benieuwd of Dumoulin redelijk kan aanhaken.

Vluchters (Caja) maken een goede kans. Welke ploeg wil hier controleren?
Stel dat het toch een strijd tussen de klassementsrenners wordt, dan geef ik Froome, Rodriquez, Valverde veel meer kans dan de muurspecialisten Moreno, Roche, Martin.

snoek1974 26 augustus 2015 om 20:04

Ga morgen ook weer voor Valverde met Rodriguez , Moreno en D Martin als outsiders

Hoop dat Dumoulin zijn rode trui zal behouden maar verwacht het eigenlijk niet

Fritsie 26 augustus 2015 om 20:05

Torres of Cano, een van de twee wordt het morgen!

robotour 26 augustus 2015 om 20:09

Giant gaat de hele etappe controleren ? Wel slim van Chaves als dat het plan was, hoeft Orica niet te controleren morgen. Als er dus controle zal zijn, wordt het dus weer wachten tot de laatste 3km. Eerst gaat er eentje van Caja Rural, dan springt er weer eentje van Europcar achteraan en natuurlijk gaat Roche van Sky het ook weer proberen, voor Sagan vermoedelijk te steil, dus dan zal Valverde vermoedelijk Moreno en Rodriguez net kloppen.
Dumoulin gaat zijn trui net niet houden.

alsjewint 26 augustus 2015 om 20:13

Valverde is toch wel de meester van de timing. Maar als hij en Purito/Moreno te lang wachten en naar elkaar kijken tot de slotkilometer, dan kan net als in rit 2 iemand anders profiteren. Misschien een bis nummer voor Chaves? Dumoulin kan dit zeker aan, maar ik vrees dat, als hij in zijn Rode trui aanzet, iedereen die kan meespringt.

Matisz 26 augustus 2015 om 20:23

Ik help het te hopen voor Dan Martin!! waarschijnlijk Dani, Purito of Valverde

jerteg 26 augustus 2015 om 20:24

Lindeman voor in de vlucht!

Romāns Vainšteins 26 augustus 2015 om 20:30

Ik denk dat dit geen gesloten rit blijft maar eentje waarin flink wat gebeuren, dus met een onverwachte anticiperende winnaar en verrassende verschillen.

Of moet je specifieker zijn om later cool te doen?

Sagan=hulk 26 augustus 2015 om 20:32

Mooie sterrenverdeling van de redactie. Al geef ik het duo van Katusha meer kans dan Valverde. Valverde lijkt me toch niet echt zo sterk en de mannen van Katusha zullen echt gebrand zijn op de overwinning. Froome zal ook wel weer goed meegaan, maar voor winnen komt hij te kort. Quintana zou wel eens de verliezer van de dag kunnen worden.

Bij de mannen voor plaats 5-10 in het klassement verwacht ik dat Pozzovivo de beste indruk zal nalaten, Aru en Landa zullen weer een klein beetje verliezen, maar zeker niet veel. Van Garderen zal terrein verliezen. Chavez mag me verrassen, maar meestal gaat het bergaf met hem in een ronde.

Dumoulin zal goed meedoen, maar ik vrees dat hij zijn leiderstrui nipt zal verliezen. Als de favorieten pokeren en er aanvallers komen verwacht ik Roche en Samuel Sanchez.

ParijsTours2004 26 augustus 2015 om 20:33

Ik denk dat dit dat slotstuk is: https://www.strava.com/segments/8841190. Laatste kilometer acht procent gemiddeld, lijkt me toch dat Dumoulin daar normaal gesproken wat seconden verliest.

Vic413 26 augustus 2015 om 20:33

let op onze vrienden uit ierland

LyndaLid 26 augustus 2015 om 20:56
Quote:
Of moet je specifieker zijn om later cool te doen?

Ja

HF2013 26 augustus 2015 om 21:10

Ik ga er vanuit dat Dumoulin z’n trui verliest. Als het al geen aanvallers zijn die deze rit mogen/kunnen pakken, dan heb je met deze laatste kilometers wellicht de nodige schade door mannen die beter zulke stukken omhoog gaan.

Maar deze trui heeft hij en wie weet zien we eenzelfde slot als zondag. Ik hoop erop!

Headlines

Materiaalzone

Populair