Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 19
foto: Sirotti
donderdag 10 september 2015 om 19:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 19

Op vrijdag wacht het peloton tussen Medina del Campo en Ávila een nieuwe overgangsrit door het middengebergte. Er liggen onderweg geen buitengewoon lastige hindernissen. Wordt het opnieuw een dag voor aanvallers? WielerFlits blikt vooruit.

Parcours
De 185,8 kilometer lange etappe gaat van start in Medina del Campo in de provincie Valladolid. De renners zetten vervolgens koers in zuidelijke richting. De Alto de Valdavia (derde categorie) is na ongeveer honderd kilometer de eerste beklimming die meetelt voor de bergprijs. In de slotfase volgt er nog een col van tweede categorie. De Alto La Paramera is 8,7 kilometer lang. Het stijgingspercentage van 4,6 procent zal de toppers niet afschrikken. De top ligt op ongeveer twintig kilometer van de finish.

Vuelta etappe 19

Ávila is een bekende aankomstplaats in de Ronde van Spanje. In 1999 wist Frank Vandenbroucke hier op indrukwekkende manier te winnen. De laatste keer dat de Spaanse rittenkoers de stad in het hart van het Iberisch schiereiland aandeed, was in 2009. Toen ging de zege naar de voor Cervélo rijdende Ier Philip Deignan. Hij bleef Roman Kreuziger en Jakob Fuglsang voor.

Wanneer de beroemde middeleeuwse stadsmuren van Avila opdoemen, volgt er een kasseienklim richting de binnenstad. Dat maakt het een aankomst voor puncheurs.

slotkilometer etappe 19

Favorieten
Ervan uitgaande dat de toppers zich nog gedeisd houden met het oog op de zware bergrit een dag later, is het meest waarschijnlijke scenario dat renners die geen bedreiging vormen voor het algemeen klassement zich gaan bemoeien met ritwinst. Dat maakt de etappe lastig om te voorspellen. De voorbije weken zagen we in de vlucht regelmatig dezelfde gezichten voorbij komen. Tijdens de rit van donderdag waren er de nodige rasaanvallers vertegenwoordigd in de vlucht van de dag. Beschikken zij na drie zware weken de kracht om het opnieuw te proberen?

John Degenkolb

John Degenkolb – Foto: Sirotti

Een renner die de lastige finale aan moet kunnen, is John Degenkolb. De finale is natuurlijk geen Parijs-Roubaix, maar Degenkolb heeft de voorbije jaren bewezen buitengewoon goed over kasseien te kunnen rijden. De geblokte Duitser staat deze Vuelta nog met lege handen. Zijn snelle eindsprint is een wapen, maar ook een zwakte omdat eventuele medevluchters niet graag met hem naar de finish zullen rijden. Bovendien is zijn ploeg Giant-Alpecin erbij gebaat om een renner mee te sturen in de vlucht. Dan is de ploeg van leider Dumoulin immers vrijgesteld van achtervolgen.

Giovanni Visconti en Jose Joaquin Rojas - Foto: Sirotti

Giovanni Visconti en Jose Joaquin Rojas – Foto: Sirotti

Dezelfde tactiek zou Astana kunnen gebruiken. Met Luis León Sánchez heeft het een renner die op dit terrein succesvol kan zijn. Krijgt hij van de ploegleiding de vrijheid om mee te gaan in een vlucht? Bij Movistar hoeft men niet meer het gewicht van de koers te dragen, nu kopmannen Valverde en Quintana op ruime achterstand staan. José Joaquín Rojas mocht daarom donderdag mee in de aanval. Net als Degenkolb is hij een veelzijdige renner met een rappe eindspurt. Dat kan ook van Giovanni Visconti gezegd worden.

Moreno Moser

Moreno Moser – Foto: Sirotti

Moreno Moser van Cannondale-Garmin won in het verleden de Strade Bianche, een andere koers met een lastige aankomst in een middeleeuws centrum. Daarom is hij vrijdag een renner om rekening mee te houden. Ook landgenoot Rinaldo Nocentini moet de lastige finale aankunnen. Zijn ploeg AG2R La Mondiale heeft met Blel Kadri en Mikael Cherel meerdere opties. Stephen Cummings boekte dit seizoen in de Tour al een ritzege in een grote ronde. Bezorgt hij MTN-Qhubeka een nieuwe ritzege?

Lampre-Merida heeft dankzij Nelson Oliveira al een ritzege binnen deze Vuelta, maar de Portugees zou het met ploeggenoot Ruben Plaza opnieuw kunnen proberen. Voor rasaanvaller Alessandro De Marchi (BMC) geldt hetzelfde. Salvatore Puccio (medevluchter van De Marchi op weg naar Fuente del Chivo) is een andere Italiaan die mee zou kunnen glippen. De aanvallers van Caja Rural-Seguros RGA zullen zich opnieuw willen laten zien. De ploeg dankt zijn wildcard aan het feit dat het graag in de aanval gaat en wil in deze voor de sponsor publicitair interessante ronde graag veel in beeld rijden. Voor Omar Fraile zijn er niet bijzonder veel punten te verdienen maar Carlos Barbero, Pello Bilbao en José Gonçalves zijn renners die in de vlucht verwacht mogen worden.

Wat de Nederlanders betreft was Bert-Jan Lindeman deze Vuelta al eens succesvol. Kan hij het opnieuw? Voor klassementsleider Dumoulin is het opnieuw oppassen geblazen. Er hoeft maar een gaatje te vallen in de slotfase en hij is zijn trui kwijt. Aan de andere kant heeft de Limburger eerder deze Vuelta bewezen dat hij bij aankomsten heuvelop sterker is dan zijn concurrenten. Gaat hij het slotweekend in als leider?

Favorieten volgens WielerFlits
**** John Degenkolb
*** Moreno Moser, José Joaquín Rojas
** Luis León Sánchez, Stephen Cummings, Rinaldo Nocentini
* Alessandro De Marchi, Bert-Jan Lindeman, Nelson OliveiraSalvatore Puccio

RIDE Magazine
68 Reacties
Sorteer op:
10 september 2015 19:06
Neem toch aan dat Giant niet vol op Degenkolb in gaat zetten deze etappe?
10 september 2015 19:07
Degenkolb winnaar in Avila?

Als het een groepssprint wordt, zeg ik Valverde. De favorieten zullen wel wachten op het laatste klimmetje in Avila. En dan moet Dumoulin gewoon initiatief nemen. Tom is beter op een dergelijke aankomst dan Aru.
10 september 2015 19:10
Wellicht ViesKontie, het zag er naar uit dat hij vandaag al mocht maar niet mee zat.
10 september 2015 19:11
Degenkolb trekt morgen de sprint aan voor Dumoulin.
10 september 2015 19:14
Helemaal eens met Astrix. Wat me wel zorgen baart is de tussensprint op de flanken van de laatste helling.
10 september 2015 19:14
Lijkt mij iets voor valverde dit
10 september 2015 19:16
Zijn er seconden te verdienen bij die tussensprint dan?
10 september 2015 19:18
Na het succes van Tom gisteren heb ik via de media - dat wel - begrepen van wel...
10 september 2015 19:19
Hmmm ik schat Aru bergop toch hoger in dan Tom als het op sprinten aankomt. De kasseien gaan denk ik geen verschil maken.
10 september 2015 19:20
Ik heb de muren van Avila ooit vanuit de verte mogen aanschouwen, maar de aankomst blijft legendarisch.
10 september 2015 19:21
@snellerfietsen
er zijn 3, 2 en 1 secondes te verdienen.
10 september 2015 19:23
Giant heeft er alle belang bij dat er een kopgroep wegblijft. Dus zij zullen echt niet meteen de kaart Degenkolb trekken of hij moet meegaan in een ontsnapping
10 september 2015 19:25
Mooiste aankomst die ik me zo snel kan bedenken. Helemaal als je verliefd bent. :P
10 september 2015 19:30
Verwacht Dumoulin sterker voor de dag komen dan Aru, Aru vandaag veel werk opgeknapt wat anderen niet voor hem deden dus.... Denk dat Dumoulin wat luttele secondjes gaat pakken!
10 september 2015 19:30
Finale is veel te lastig voor een groot peleton. aru zal het weer vaak gaan proberen
10 september 2015 19:35
Dumoulin kan morgen tijd pakken op Aru? Als het tenminste een kasseienklim is?
10 september 2015 19:45
morgen de kans voor zijn ploeggenoten om hem eens door een finale te loodsen, voor de verandering
10 september 2015 19:46
Ah, Avila! Altijd een prachtige aankomst in een geweldig middeleeuws decor. Dit lijkt mij een uitgelezen kans voor Dumoulin om de afstand wat te vergroten.
10 september 2015 19:48
Ik zou eerder de topmannen sterren geven.

Morgen ligt er natuurlijk een prima kans en ambiance om de vuelta te beslissen, ik vind dat Giant moet pacten om de kopgroep binnen bereik te houden, Astana weer de razende klim opdringen om het in (het heilige) Avila af te maken. Esthetisch perfect! Daar hou ik van :)
10 september 2015 19:57
John zal de zege graag aan Tom gunnen, zijn tijd komt ook wel weer na twee krakers als msr en pr.
10 september 2015 19:58
Ik hoop dat Barbero zijn goede vorm qeer vind, en het in ieder geval eens probeert deze vuelta.
10 september 2015 20:10
Raar om een tussensprint tijdens een klim te plannen. Als het peloton daar bij elkaar zit, zal het natuurlijk wel spektakel opleveren. De aankomst herinner ik me nog wel uit eerdere jaren, het lijkt me dat die Dumoulin wel zou moeten liggen.
10 september 2015 20:15
Tom kan hier wat seconden sprokkelen
10 september 2015 20:15
Zo lache zijn als TD zou winnen op honderdsten
10 september 2015 20:22
Beetje raar favorietenlijstje... als Degenkolb er nog bijzit dan zal hij ongetwijfeld voor Dumoulin werken, die op dat kasseiklimmetje misschien wel Aru kan losrijden. En wie rijdt er nu met Degenkolb door in een ontsnapping?

Reacties zijn gesloten.