Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 12
Foto: Sirotti
woensdag 2 september 2015 om 20:00

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 12

Daags na de loodzware koninginnenrit toont de organisatie mededogen met de renners.Het Vueltapeloton krijgt in Catalonië een overgangsrit voorgeschoteld. Opnieuw een kans voor de sprinters, of blijven er vluchters vooruit? WielerFlits bekijkt de opties.

Parcours
De renners verlaten donderdag Andorra, waarna er koers wordt gezet in zuidelijke richting. De etappe is een kopie van de rit uit 2010, toen Mark Cavendish de massasprint won. Het 173 kilometer lange traject van de twaalfde rit gaat in dalende lijn, wat doorgaans garant staat voor een razendsnelle openingsfase.

Vuelta 2015: Voorbeschouwing etappe 12

De Coll de Bóixols is de enige beklimming die meetelt voor de bergprijs. Deze col van tweede categorie begint na ongeveer 38,5 kilometer. Indien er nog geen vlucht ontsnapt is, vormt deze hindernis een ideale springplank voor aanvallers. De top ligt op 54 kilometer van de aankomst, wat betekent dat het nog 119 kilometer is tot de finish.

De route naar de finishplaats gaat voornamelijk in dalende lijn. De Alt de Fontllonga (4,6 kilometer aan 5,7% gemiddeld) vormt onderweg nog een hindernis die niet meetelt voor de bergprijs. De slotkilometers zijn relatief eenvoudig, wat ploegen met sprinters op jacht naar eventuele vluchters in de kaart speelt. In de straten van Lleida gaat het in de laatste zeshonderd meter tot de finish vals plat omhoog.

Favorieten
Net als in Castellón liggen er ondanks de hindernissen opnieuw kansen voor de sprinters. Halfverwege de Vuelta zijn er echter al de nodige rappe mannen naar huis. Daarom is het nog maar de vraag welke ploeg er nog wil controleren, met de zware bergritten in het weekend in het vooruitzicht. Bovendien is het afwachten hoe de sprinters de bergen overgekomen zijn. Dat maakt deze overgangsrit een bijzonder lastige etappe om te voorspellen. Desalniettemin zijn er nog genoeg teams die deze kans niet willen laten liggen. Halfverwege zijn dertien van de 22 teams nog zonder dagsucces. Voor de sprinters die nog wel aanwezig zijn, zou dit wel eens de laatste kans tot aan Madrid kunnen betekenen.

In de beginperiode zal er de nodige strijd zijn om mee te zitten in de vlucht van de dag. Deze fase staat bekend als een loterij, waar doorzettingsvermogen noodzakelijk is. De voorbije etappes waren de Nederlanders actief in de aanval. Bert-Jan Lindeman was er vorige week succesvol mee en zijn lef werd beloond met ritwinst in La Alpujarra. Ook Niki Terpstra liet zich deze Vuelta al meerdere malen zien.

John Degenkolb

John Degenkolb – Foto: Sirotti

Mocht het op een sprint uitdraaien, is het lijstje met kandidaten niet heel lang. John Degenkolb is gezien zijn verleden in Spanje een kandidaat-winnaar, maar dit jaar kwam ‘Big John’ niet verder dan enkele podiumplekken. Met de winst van Dumoulin heeft Giant-Alpecin al een ritzege op zak, maar nu het niet meer zijn rode leiderstrui hoeft te verdedigen kunnen de knechten zich inspannen in dienst van Degenkolb.

Kristian Sbaragli boekte maandag in Castellón zijn eerste etappezege in een grote ronde. De Italiaan van MTN-Qhubeka behoort daarom donderdag opnieuw tot de kanshebbers. Dat kan ook gezegd worden van José Joaquin Rojas. Ondanks een fikse val eerder deze Vuelta, streed hij maandag mee om de prijzen.

Bij de Belgische ploegen Lotto Soudal en Etixx-Quick-Step zijn het respectievelijk Tosh Van der Sande en Nikolas Maes die zich deze Vuelta mengen in de sprints. Kunnen zij de prestatie van landgenoot Jasper Stuyven (die won in Murcia) benaderen? IAM Cycling heeft Vicente Reynes als overgebleven sprinter, terwijl BMC de Luxemburger Jean-Pierre Drucker tot zijn beschikking heeft. Bij Orica-GreenEDGE lijkt Mitchell Docker de aangewezen man om Caleb Ewan te vervangen. Bij Lampre-Merida is de Argentijn Ariel Richeze de spurter van dienst.

Tom Van Asbroeck - Foto: Sirotti

Tom Van Asbroeck – Foto: Sirotti

LottoNL-Jumbo heeft Tom Van Asbroeck meegenomen naar Spanje om een rol te spelen in de massasprints. De Belg heeft tot nu toe niet kunnen imponeren, maar wellicht heeft hij in Lleida meer succes. Danny van Poppel kwam naar Spanje om een rol van betekenis te spelen in de massasprints, maar vanwege ziekte is hij daar tot nu toe nog niet in geslaagd.

Favorieten volgens WielerFlits
**** John Degenkolb
*** Kristian Sbaragli, José Joaquim Rojas
** Tosh Van der Sande, Vicente Reynes, Jean-Pierre Drucker
* Tom Van Asbroeck, Nikolas Maes, Ariel Richeze, Mitchell Docker

RIDE Magazine
46 Reacties
Sorteer op:
2 september 2015 20:04
Go Rojas...
2 september 2015 20:05
Tja, zal er een team zijn die de puf/benen heeft om de koers te controleren voor een spurt?

- Movistar ligt in de touwen
- Giant moet nu gewoon alles afstemmen op Dumoulin
- Lampre en MTN zijn niet sterk genoeg daarvoor
- Lotto-Jumbo evenmin

Groepje vluchters?
2 september 2015 20:06
Ik gok dat het morgen een vluchtersgroep wordt gaint zal als ze slim zijn geen renner op kop zetten.
2 september 2015 20:12
Ik geef de vlucht ook een goede kans, misschien moet Mezgec proberen om mee te zitten. Als het dan toch sprinten wordt, kan Degenkolb het altijd nog afmaken
2 september 2015 20:16
Nu het aantal sprinters verder gedecimeerd is lijkt de kans van slagen voor een vluchtersgroep met pionnen uit alle grote ploegen redelijke kans van slagen te hebben. Wordt het toch sprinten dan maar een keer mijn geld op Degenkolb.
2 september 2015 20:17
Deze wordt voor Theunisse!
2 september 2015 20:20
Wie knapt er het werk op in het peloton?
Astana? zij zullen rustig controleren, want hebben geen spurter mee.
Giant? vertrouwen in degenkolb is kleiner, plus ze zijn de rode trui kwijt.
Indien het een sprint wordt gok ik op Tosh.
Indien een ontsnapping, hoop ik dat Jens Keukeleire mee is.
2 september 2015 20:21
TOM mag niet meer gaan knechten voor der John.
2 september 2015 20:23
Giant moet nu even alle geld op Tom zetten. Degenkolb moet maar in een vroege vlucht proberen mee te glippen of op eigen kracht in de sprint van wiel naar wiel hoppen (kan hij best goed!)
2 september 2015 20:29
Natuurlijk wordt het morgen een sprint. Met het uitvallen van Sagan, Ewan en Bouhanni ligt een ritzege voor het oprapen voor Degenkolb. Toen Sbaragli won had ie alleen totaal geen leadout over, dat zal nu met een volledig vlakke finale totaal anders zijn. Plus de laatste 300 meter gaan aan 6,5 procent volgens het roadbook. Ideaal voor Degenkolb om op de macht te sprinten. Daarnaast zullen andere ploegen zoals Trek (Van Poppel, waarom geen ster???), LottoNL (Van Asbroeck), MTN (Sbaragli), BMC (Drucker), Lampre (Richeze) best een sprintje willen, want Degenkolb is te kloppen (denken ze) na de ritwinst van Sbaragli.
2 september 2015 20:30
Ideale kans voor TLJ . Tenminste als ze zich niet helemaal leeg gereden hebben.
2 september 2015 20:33
En waarom zouden ploegmaats als Fröhlinger, Hupond, Stamsnijder, Wayetens, Mezgec zich moeten sparen voor Tom? Die jongens kunnen toch niets voor hem betekenen als het even omhoog gaat. En daarnaast hoeft Giant de koers niet te dragen in de bergen, dat hoefden ze zelfs vandaag niet mét de rode leiderstrui.
2 september 2015 20:34
@hoekserenner

Komt Gert Jan morgen even over vanaf Mallorca?
2 september 2015 20:36
Er is een grote kans voor de vluchters want kan mij wel terugvinden in de redenen van @Purito
en er zijn wel nog ploegen die wat willen rapen en geen (top)sprinters hebben.
2 september 2015 20:54
moet haast wel een sprintetappe worden, zal Danny van Poppel nu kunnen overtuigen?
2 september 2015 20:55
Ik geloof in Goncalves. Goed in ontsnapping én sprints.
2 september 2015 21:17
Gaat Gerrans deze ronde nog iets doen?
2 september 2015 21:20
Dit worden vluchters me dunkt. Giant zal het proberen te controleren, maar dat is o zo moeilijk zelfs bijna onmogelijk in deze omstandigheden.
Ik verwacht een zeer bedrijvig lotto soudal met Hansen, De Buyst en Tosh.
2 september 2015 21:21
Tosh van der Sande is helaas niet snel genoeg in een echte massasprint. In een uitgedund groepje maakt hij meer kans. Maar de ontwikkeling die hij doormaakt is mooi om te zien.

Morgen is het toch voor een vluchtgroep(je), al weet je nooit of Giant zijn zinnen hierop zet.
2 september 2015 21:23
Trek (Van Poppel), BMC (Drucker), Orica (Gerrans), MTN (Sbaragli) hebben allemaal een reden om de koers te controleren. Ook vrijdag ligt er voor de sprinters nog een kansje.
2 september 2015 21:27
Misschien willen Orica en Giant wel rijden voor Gerrans en Degenkolb. BMC heeft Drucker en hoeft zich ook niet te sparen. Lotto Soudal idem.
Morgen zie ik podium voor Goncalves, Bilbao of Barbero (afhankelijk voor wie Caja gaat).
2 september 2015 21:34
Teunissen of Van Winden meesturen in de vlucht (Of Lindeman, die is ook niet sloom) om de anderen onder druk te zetten. En Terpstra in de vlucht morgen. Die leek vandaag zijn benen te testen.
@Orakel
Goncalves lijkt me niet. Die heeft vandaag al een jasje uitgedaan in de vlucht.
2 september 2015 21:44
Ik heb al zo vaak gehoopt op John maar ik ben bang dat het na z'n fantastische voorjaar allemaal wat minder zal blijven voor hem. Of toch Richmond?
2 september 2015 21:59
@rubenvb

ik denk dat gerrans al lang blij is dat hij ondertussen toch al elf etappes heeft kunnen rijden zonder terug in het ziekenhuis te belanden!
2 september 2015 22:02
3 maal scheepsrecht voor maarten tjallingi.
lukte bij lindeman ook

Reacties zijn gesloten.