Vuelta 2015: Valverde verslaat Sagan in spetterende slotfase
Foto: Sirotti
dinsdag 25 augustus 2015 om 17:38

Vuelta 2015: Valverde verslaat Sagan in spetterende slotfase

Alejandro Valverde (Movistar) heeft de vierde rit van de Vuelta a España gewonnen. De Spanjaard plaatste zijn aanval op een perfect moment in een razendspannende slotfase en kon de winnaar van gisteren, Peter Sagan (Tinkoff-Saxo), net afhouden. Daniel Moreno (Katusha) werd derde. Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) blijft leider in het algemeen klassement, gevolgd door Tom Dumoulin (Giant-Alpecin).

Lindeman weer in de aanval
LottoNL-Jumbo laat zich tot nu toe goed zien in deze Vuelta a España. De Nederlandse ploeg reed al sterk in de ploegentijdrit en rijdt nu al drie dagen lang in de aanval. Zondag was het Bert-Jan Lindeman, maandag Maarten Tjallingii en ook vandaag was er weer iemand mee: opnieuw Lindeman.

Onze landgenoot had vandaag het gezelschap van vijf anderen: Markel Irizar (Trek Factory Racing), Jimmy Engoulvent (Europcar), Nikolas Maes (Etixx-Quick-Step), Mickael Delage (FDJ) en Kristjian Durasek (Lampre-Merida). In de beginfase kreeg het zestal gelijk een grote voorsprong cadeau van het peloton.

Toen het verschil boven de dertien minuten kwam vond Orica-GreenEDGE het echter wel welletjes en werd het gat langzaamaan dichtgereden. Het tempomaken werd iets verderop overgenomen door Tinkoff-Saxo, die ervoor zorgden dat alle zes de vluchters voor de echte slotfase werden ingelopen. Op iets meer dan tien kilometer van de streep waren Irizar en Engoulvent de laatste twee vluchters die teruggehaald werden.

Slotfase
Op de lastig slotklim naar de finish was het verrassend Tosh van der Sande (Lotto Soudal) die ten aanval trok. De aanval van de Belg strandde echter al snel en hij werd gecounterd door Pello Bilbao (Caja Rural). De Spanjaard werd op kleine twee kilometer voor de eindstreep echter bijgehaald door de mannen van Katusha, die het tempo hooghielden voor Rodriguez.

Dat was het teken voor Samuel Sanchez (BMC) om in de aanval te gaan in een kleine afdaling, gevolgd door Nicolas Roche (Sky). De twee begonnen met een kleine voorsprong aan  het slotklimmetje. Valverde kwam er nog over met Sagan in het wiel.

Vuelta a España 2015 (2.WT)
Uitslag rit 4: Estepona – Vejer de la Frontera (209,6 km)
1. flag-es Alejandro Valverde (Movistar)
2. flag-sk Peter Sagan (Tinkoff-Saxo) z.t.
3. flag-es Daniel Moreno (Katusha) z.t.
4. flag-ie Nicolas Roche (Sky) z.t.
5. flag-pt Jose Gonçalves (Caja Rural-Serguros RGA) z.t.
6. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha)
7. flag-fr Julien Simon (Cofidis) op 3s
8. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) z.t.
9. flag-es Nairo Quintana (Movistar) z.t.
10. flag-co Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) z.t.

13. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) z.t.
Volledige rituitslag

Klassement na rit 4:
1. flag-co Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE)
2. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 5s
3. flag-ie Nicolas Roche (Sky) op 12s
4. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 25s
5. flag-ie Daniel Martin (Cannondale-Garmin) op 27s
6. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 32s
7. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 33s
8. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 36s
9. flag-gb Chris Froome (Sky) op 40s
10. flag-it Fabio Aru (Astana) op 50s
Volledig klassement

RIDE Magazine
79 Reacties
Sorteer op:
25 augustus 2015 19:55
Valverde is en blijft een baas op dit soort aankomsten. Het lijkt wel of hij alleen maar beter wordt naarmate hij ouder wordt.
25 augustus 2015 20:01
@ Mooie Mario, mwa, vroeger kletste hij mensen echt op drie of vier seconden op zulke aankomsten. De klasse, gepaard met zijn rust en ervaring gaven de doorslag.
Wat een seizoen voor Alejandro.
25 augustus 2015 20:03
Daarnaast begrijp ik ook niet zo goed dat sommigen hem zo snel afserveren voor dit soort dingen. Ik herinner me sagans eerste kennismaking met het grote publiek nog goed zoveel jaren geleden in parijs-Nice. Als broekie onmiddellijk in de proloog de sprint en de heuvels je doodleuk tussen de wereldtop plaatsen en zwaardere etappes winnen van mannen als rodriguez. Een paar jaar daarna sprint hij in de agr naar een 3de plaats na al een extreem zwaar voorjaar gereden te hebben. Zelfs in de bergen heeft hij al laten zien dat als hij wil ontzettend lang meekan. Sagan verdient toch meer krediet, alhoewel het koersverloop inderdaad wat moet meezitten, maar die factor moet je altijd open laten in je voorspellingen.
25 augustus 2015 20:06
Iemand gezien op ongeveer 5,6 kilometer van de finish een renner volgens mij in het rood wit blauw die aan het stoeien is met de laatste man van sky. Leek mij Terpstra, maar kan het niet zo duidelijk zien in herhaling op youtube. Iemand die het scherp heeft?
25 augustus 2015 20:06
Over de koers: valverdes palmares blijft maar geweldiger worden. Eigenlijk is hij gewoon met voorsprong de beste van zijn generatie. Een massa topeendagswedstrijden, heel wat etappes in grote rondes, topklassementen,... Dat benadert niemand anders.
25 augustus 2015 20:18
De organisatie van de Vuelta mag zich toch zorgen gaan maken over hoe de koers in beeld wordt gebracht tegen het einde van de etappe. Al twee dagen niet echt scherp en duidelijk.
25 augustus 2015 20:19
Genieten toch van zo'n overwinning op de manier van Valverde.
25 augustus 2015 20:19
@kasseistoemper
Ik serveerde niemand af, ik zei alleen dat de klim van vandaag veel en veel te zwaar voor Sagan zou zijn. Ik ging niet tegen een specifiek iemand op deze site in. Dat is wel een verschil.

Achteraf zat ik er dus faliekant naast ;)
25 augustus 2015 20:22
@de kasseistoemper
Er zijn wel meer renners die eenzelfde iets presteren, maar dan wel over een veel kortere periode en met minder klassiekers op hun erelijst. Maar er zijn meer renners die topklassementen rijden in een Tour/Vuelta, klassiekers winnen en ritten.

Sowieso is het vergelijken van Contador, Cancellara, Boonen en Valverde (mannen die wel in aanmerking komen voor 'beste van een generatie') iets met appels en peren.
25 augustus 2015 20:32
@purito

afserveren zonder persoonlijke aanval of denigrerend te doen, vandaar dat ik erbij zei dat het bij jou goed meevalt!

je kan renners met andere specialiteiten inderdaad moeilijk vergelijken. Je kan wel het aantal belangrijke wieleroverwinningen/momenten meten. Niet dat ik het heb gedaan, maar op het eerste zicht denk ik dan dat het palmares van valverde echt wel het meest indrukwekkend is. En niet binnen een specialisatie wat een renner voor mij persoonlijk sowieso interessanter maakt. Liever renners als Fabian, sagan, valverde en rodriguez dan een froome, een contador, cav die je zowat alleen in hun discipline ziet. Maar dat is natuurlijk subjectief.
25 augustus 2015 21:13
@kasseistoemper
Bij volgas op 12% is sagan idd kansloos, bij 80% gas blijft het en blok, dat de klassementsmannen nog geen zin hadden ligt niet aan purito. Voorspellen is logica waar de coureurs soms lak aan hebben.
@ll
Waarschijnlijk heeft froome ook nog geluisterd, hou het beste voor het laatst, geldt ook voor wijn.
25 augustus 2015 21:30
'Bij volgas op 12% is sagan idd kansloos, bij 80% gas blijft het en blok'

?
25 augustus 2015 21:30
@de kasseistoemper

Als alleskunner is Valverde de beste van zijn generatie, waar die waarschijnlijk in word opgevolgd door Sagan. Hij kan klimmen, dalen, redelijk tijdrijden en heeft een sterk eindschot. Maar als ronderenner is Contador toch wel de beste sinds Indurain. 3 Vuelta's, 2 Giro's en 2 Tour-overwinningen. Daarbij genieten veel mensen van Alberto, als mens en als renner. Zijn rijstijl vind ik althans prachtig.
25 augustus 2015 21:41
@rv
Heeft niks met de tweede wereld oorlog te maken maar dat echte klimmers op 12% steiltegraad nog altijd aan 20 int uur kunnen rijden tov mindere geiten aan 16. Zie alpe dhuez waar de beteren in 40 min boven zijn. Niks wetenschap, pure cijfers.
Als froome had gewild had ie met zijn 120 omw ieder achter zich gelaten maar ook hem interesseert dat rood noch niet, net als, ....ben de naam ff vergeten.
25 augustus 2015 22:06
Quote:
hou het beste voor het laatst, geldt ook voor wijn.

Je wordt met de dag gekker, en ik ga nooit wijn met je drinken. Hoewel, als jij het laatste uit de fles wilt vind ik het best.
Quote:
Als froome had gewild had ie met zijn 120 omw ieder achter zich gelaten

Jij denkt dat als Froome had gewild, hij hier gewonnen had... Ben je al aan die fles begonnen?
25 augustus 2015 22:07
haha Schipperaar: +1 :)

@Lindalyd
Je persoonlijke aanvallen op Schipperaar, kun je die in PB's aan de man opnemen?Scheelt me een pagina per topic aan lezen ;)
25 augustus 2015 22:16
Wat een lof voor Valverde hier zeg. Ik had liever Roche zien winnen dan Valverde op zijn manier door net als Rodriguez altijd maar in de laatste 200 meter te sprinten.

Hij is daarnaast net zo betrokken geweest bij dopingpraktijken zoals Ullrich, Beloki, Scarponi, Basso en nog een hoop andere bij Fuentes. Blijft apart dat hij zonder doping even goed of zelfs beter rijdt dan met.

Dumoulin was vandaag iets minder sterk zegt hij op twitter maar dat kan natuurlijk ook komen door de hoogtestage.

De Belgen laten het vooralsnog een beetje afweten.

Teunissen gewoon goed tot nu toe in zijn eerste grote ronde. Mooie leerschool.
25 augustus 2015 22:25
Had giant Alpecin deze etappe wel goed ingeschat, want de laatste bocht
voor de beklimming was een puinhoop.
Voor hetzelfde geld waren er een paar gevallen.
Rijd er dan geen mecanicien of iemand van de ploegleiding vooruit om
de route te bekijken?
25 augustus 2015 22:32
lof voor Valverde natuurlijk de koers gaat in deze aankomsten om de laatste
200 meter toch. D. Martin was bij de valpartij betrokken dacht i neem aan da ie daardoor
niet top was vandaag.
25 augustus 2015 22:38
Ik wist eerst niet wie die man van caja rural was. hoopte op Barbero, maar die zat er wederom niet bij.
25 augustus 2015 23:23
Ach ja, Valverde de alleskunner. Met zo'n erelijst zijn er best wel bedroevend weinig overwinningen waar Valverde iets memorabels deed om te winnen. Bij Cancellara, Boonen, Contador, etc... herinner ik me spontaan heroïsche inspanningen. Bij Valverde komen er meteen 2 beelden: eentje waarbij hij in het wiel zit en weigert over te nemen en eentje waarbij hij naar de kop gaat en na 7 en een halve meter kopwerk woedend omkijkt om te vragen of hij nu echt alles alleen moet blijven oplossen.
26 augustus 2015 00:32
@gebruiker, klinkt idd heel herkenbaar. Valverde heeft zo meermaals een koers verloren maar dit jaar is het oogsten geblazen. Zeer berekenende toprenner.
26 augustus 2015 06:51
AndriesW, je kunt ook stellen, "weer een Lotto-Jumbo in de lange vlucht. Ze rijden naar hun kunnen," het is maar net wat je wilt zien.

Waarom Schipperaar toch altijd wordt afgezaagd vind ik raar en bovendien schandalig. Dat hij er een andere kijk op nahoudt voedt blijkbaar irritatie.

Maar met zijn andere blik is hij heel wat meer tolerant.
26 augustus 2015 08:50
@gebruikersnaam: Luik Bastenaken Luik vergeten dit jaar?
26 augustus 2015 11:12
@Wim Kruithof, volgens mij geeft AndriesW een cynische reactie op een eerder bericht van IljoKeisseFan die in het volgtopic meende te moeten stellen dat het belachelijk was dat er geen enkele TLJ'er bij de eerste 80 reed.

Verder eens met je tweede gedeelte trouwens.

Reacties zijn gesloten.