Vuelta 2015: Reacties Rodriguez en Majka na bereiken eindpodium

zondag 13 september 2015 om 11:35
Vuelta 2015: Reacties Rodriguez en Majka na bereiken eindpodium

foto: Sirotti

Tom Dumoulin kreeg minuten aan zijn broek, waardoor de renners die achter hem stonden opeens weer konden hopen op een podiumplaats. Joaquim Rodriguez stond derde, en behield zijn positie achter Fabio Aru. Purito mag in Madrid als nummer twee op het eindpodium plaatsnemen. Voor Rafal Majka was het nog spannend. Nairo Quintana viel zijn positie aan, maar de Pool wist bij de Colombiaan te blijven. De Tinkoff-Saxo-renner behaalt daardoor zijn eerste podiumplek in een grote ronde.

Joaquim Rodriguez: “Dit is een spectaculair resultaat voor mij”
Nairo Quintana en Rafal Majka versnelden op de laatste klim. Zij probeerden Rodriguez van het podium te stoten. “Ik dacht niet dat ik zoveel tijd kon verliezen, ondanks dat ik ze niet kon volgen. Maar toen gingen de seconden tikken en vonden zijn ploegmaats vooraan om het gat te vergroten”, vertelde de Katusha-kopman aan CyclingNews. Uiteindelijk wisten de Pool en de Colombiaan hem niet meer in te halen in het klassement.

Rodriguez nam genoegen met een tweede plek achter Fabio Aru. “Op de massagetafel heb ik er even aan gedacht”, lacht hij. “Als tweede finishen, een rit winnen en meespelen om twee nevenklassementen (groene- en combinatietrui, red.). Dit een spectaculair resultaat voor mij.”

Rafal Majka: “Dit is een droom”
Voorafgaand aan de voorlaatste rit stond de Pool van Tinkoff-Saxo nog op plek vier. Toen Dumoulin wegzakte, was een podiumplek al verzekerd, maar Majka wilde meer. Hij plaatste – zoals al eerder gezegd – een aanval op de positie van Rodriguez. Ondanks dat de voorsprong niet groot genoeg was, is hij toch tevreden. “Ik ben zo blij, want dit is een droom. Podium rijden in een grote ronde is heel speciaal voor mij”, zegt hij in het persbericht.

PIC558055542

Nairo Quintana en Rafal Majka – foto: Sirotti

Het verschil met plek twee is slechts twaalf seconden. “Het is jammer dat het zo’n klein verschil is, maar het maakt niet uit. Ik ben nu zó blij met die podiumplek. We hebben het op de laatste dag gedaan!”, aldus Majka, die zijn ploegmaats bedankt en deze prestatie opdraagt aan zijn vrouw en familie.

‘Dumoulin moet trots zijn op wat hij gedaan heeft’
Joaquim Rodriguez heeft nog lovende woorden over voor Dumoulin. De ervaren Spanjaard weet ook hoe het is om laat in een grote ronde de leiderstrui te verspelen. “Het is lastig om zo laat nog de leiderstrui te verliezen. Ik herinner me wat er gebeurde met Alberto Contador naar Fuente Dé (Vuelta 2012, red.), maar Dumoulin doet het op veel jongere leeftijd”, aldus Purito.

“Hij moet trots zijn op wat hij gedaan heeft. Hij kwam hulp van zijn ploeg tekort aan het einde, met één renner meer in de bergen zou hij er misschien door zijn gekomen”, kijkt Rodriguez naar de situatie waarin de Nederlander geïsoleerd raakte. “Maar in elk geval moet hij na gaan denken over wat hij kan doen in de toekomst.”

Dit artikel delen:

38 Reacties

spuitenenschlecken 13 september 2015 om 11:40

Het is misschien een schrale troost, maar dumoulin heeft wel duidelijk overal respect afgedwongen!

De tijd zal leren of hij in de toekomst mee kan doen voor de overwinning/podium.

Sammysosa 13 september 2015 om 11:41

Mooie woorden van Purito over Tom en eerlijke woorden over hemzelf. Fijn dat ie zo blij is.

Zeg LyndaLid, ik heb jou eigenlijk de afgelopen drie weken nog amper gehoord over Purito, hoe sta jij nou tegenover zijn presteren?

LyndaLid 13 september 2015 om 11:50

Haha ik laat het me niet nog eens ontlokken Sammy.

Mooi al dat respect voor Tom. Maar met een ploegmaat extra had ie het ook echt niet gered hoor, ook niet als er twee vooruit gestuurd waren gisteren. Hij kon Aru gewoon niet volgen, en moest vervolgens iedereen laten gaan. Het was gewoon op, helemaal geen schande. Iedereen haalde hem ook bij op die laatste klim, Valverde en co, dus al had ie een kleiner gat gehad of er zelfs bij gezeten… Zoals ie zelf zei: hij was toch meteen weer gelost.

Timocycling 13 september 2015 om 11:53

Zijn team is gewoon veel te zwak in de bergen, dat is het probleem. Kanttekening is wel dat Giant dit nooit had verwacht en hier niet op had geanticipeerd.

@LL: jij was toch diegene die 3 dagen geleden zei dat ze hem er never nooit af zouden reden? "ik weet niet waar ze hem eraf zouden moeten rijden" zei je. Toontje lager volgende keer?

achilles 13 september 2015 om 11:54

Majka rijdt op een relatief sneaky manier wel een gigantisch palmares bijeen.
Giro: 7de, 6de
Tour: 3 ritten + bollen
Vuelta: Podium

Timber 13 september 2015 om 11:56

Majka moet gewoon weg bij Tinkoff. Wil hem graag eens voor eigen kansen zien gaan in de Tour, maar met Contador daar, zal hem dat de komende jaren nog niet gegund zijn.

LyndaLid 13 september 2015 om 11:57

@ timo

Haha ja ik en nog 100 met mij ja. Breukink, de Kort, er waren er buiten wielerflits ook wel wat hè. Maar ik heb wel meer fout gehad hoor deze Vuelta, maak je geen zorgen. Waarom toontje lager? Ben je nu extra teleurgesteld omdat ik de verwachtingen nog hoger maakte? En wat dat team betreft, voor de duizendste keer: dat had hem de eindwinst echt niet opgeleverd. Hij hoefde maar één ding te doen en dat was Aru volgen, en dat ie dat niet kon is totaal geen schande. Maar een ploegmaat erbij had hem niets geholpen wat dat betreft. Hij was misschien nog derde of vierde geworden, maar zoals ie zelf zegt interesseerde hem dat eigenlijk toch niet meer.

@ timber

Van Contador heeft ie, gelukkig voor hem dan, zeer waarschijnlijk nog maar 1 jaar last.

Romāns Vainšteins 13 september 2015 om 11:58

Majka is als AK-man zo flets als dat hij een ronduit spectaculaire aanvaller is.

Wat je hem moet nageven is dat hij niet dwarrelt met de focus vooraf maar precies doet waarvoor hij komt maar als AK man is het bijzonder berekenend wat hij doet. Liever als aanvaller/topknecht en ook meer te halen denk ik. Misschien dat hij nog wel hoger het schavot op kan en met veel geluk een vuelta of giro om de winst kan meespelen, wie weet.

Timocycling 13 september 2015 om 12:01

Nee, het zou gewoon eens goed zijn als jij niet zo hoog van de toren blaast en net doet alsof je alles weet en een orakel bent. Alles wat niet in jouw straatje past en dus een andere mening is vind jij meteen dom en lachwekkend.

LyndaLid 13 september 2015 om 12:02

Heb ik ergens gezegd dat mensen die Dumoulin nog zagen verliezen dom en lachwekkend waren? Toontje lager mag wel hoor Timo.

Alleen domme dingen zijn dom en lachwekkend, mensen met een onderbouwde mening zijn dat niet. Er is een aanzienlijk verschil. Met die tweede groep kan je een discussie aangaan, die eerste die roept maar wat. Zoals jij je hier op mij richt val je dan weer in die eerste groep helaas.

Timocycling 13 september 2015 om 12:04

Ik heb het niet per definitie over de Dumoulin kwestie, je knalt gewoon anderen af op hun meningen en met een soort pretenties airtje doe je alsof jij het wielerorakel bent.

LyndaLid 13 september 2015 om 12:08

1. Er is al een Orakel op wielerflits
2. Voor een wielerorakel zat ik er nogal vaak naast deze Vuelta hè.
3. Wat kom je eigenlijk doen in dit topic?

ikbenprocycling 13 september 2015 om 12:08

Goede woorden van Purito. Sympathiek en ‘groot’ renner. Mooi dat hij dit resultaat kon bereiken.

Timocycling 13 september 2015 om 12:10

Ja, je zit er inderdaad vaak langs. Je doet namelijk ALSOF je een orakel bent op wielergebied. dat vind ik af en toe storend, vandaar: zing een toontje lager?

Maar goed, ik zal me verder niet meer bemoeien met jouw gedrag. Doe er je ding mee. Vriendelijk advies:)

Arry1337 13 september 2015 om 12:31

Ik ben het met Timo eens, je beweert dingen constant alsof het een feit is wanneer jij denkt dat het zo zal zijn. Regelmatig. En toontje lager zingen is misschien wat cru verwoord, maar wat meer nuance zal niet ongepast zijn.

Purito 13 september 2015 om 12:36

Zoals altijd zeer realistisch en met respect voor anderen, Purito. Altijd een genot om zijn interviews te luisteren. En hij heeft duidelijk een groot respect voor Dumoulin. Zo’n Quintana weet amper wie Tom is, heeft het nauwelijks over hem gehad de afgelopen drie weken.

En plek 2 was het maximaal haalbare. Ondanks dat enkele mensen hier er anders over denken. Maar die verwarren echt wielrennen met PCM ;)

Wheely 13 september 2015 om 13:32

@Purito
Gefeliciteerd, het is een mooie tweede plaats en vast niet onbelangrijk voor hemzelf; Rodriguez is de beste Spanjaard en troeft Valverde af, al heeft die laatste in de Tour natuurlijk beter gescoord.

Samus_Aran 13 september 2015 om 13:41

Die Rodriguez is toch een geboren verliezer. Geef mij maar een Contador, die zou gefrustreerd zijn met een tweede plaats.

Boelie76 13 september 2015 om 13:52

@Samus_aran Een geboren verliezer die alleen al in grote rondes 14 etappes heeft gewonnen. Wie is er dan wel een winnaar?

Purito 13 september 2015 om 13:55

@Boelie76
Laat gaan. Gewoon iemand met enorm veel frustratie, of enig nuance. Of een troll, dat kan ook.

Samus_Aran 13 september 2015 om 14:04

Etappes, daar geeft later niemand om. Rodriguez durft nooit alles te riskeren voor de eindoverwinning dus heb ik er ook geen respect voor.

Rodriguez is gewoon een wieltjesplakker die het van zijn laatste km moet hebben. Hij is Spaans dus de Vuelta organisators maken constant profieletappes die hem goed liggen.

Contador op Fuente De, dat onthou ik veel meer dan al Rodriguez zijn overwinningen samen.

Poulidor won ook veel, toch was hij ook een geboren verliezer die nooit alles durfde riskeren om te winnen.

Romāns Vainšteins 13 september 2015 om 14:06

Ik vind het persoonlijk eigenlijk ook wel wat hebben dat Quintana nou nog niet weet wie die rare Duitser was. Zegt veel over de focus van dit ijskonijn, we hoeven echt niet allemaal een loftrompet en wielerplakboek standaard in de bagage te hebben natuurlijk.

Romāns Vainšteins 13 september 2015 om 14:12

Rodriguez is natuurlijk juist een winnaar die zich ook nog eens hoogstpersoonlijk heeft weten te bevrijden van het slaafschap voor Valverde. Zo rond 2006 had toch niemand in hem de potentie gezien die er tot en met heden is uitgekomen? Dat het verschrikkelijk is om naar te kijken voor velen is iets anders.

Casperge 13 september 2015 om 14:15

Contador kan je toch nauwelijks een goed voorbeeld noemen die is nog erger dan Armstrong ooit is geweest.

Purito 13 september 2015 om 14:20

Ik ken legio renners die hetzelfde koersen als Purito. Of renners die nog minder klasse hebben, echt alleen maar volgen, maar wel alle lof krijgen. Vrijwel alle Nederlandse ronderenners koersen nog saaier en kleurlozer. Die vergeten we binnen 5 jaar. Maar onze Spaanse vriend wordt weer tot de enkels afgezaagd. Treurig en triest. En dat vooral door mensen die denken dat elke klassementsrenner dingen kan flikken als Contador, Pantani en Gaul. Iedereen is anders.

Hij heeft ook koersen gekleurd door aan te vallen. WK 2013, Tour 2013 (laatste week), Giro 2011, Dauphiné 2011. In zijn beginjaren was het puur een aanvaller en rittenkaper. Maar hij volgt ook vaak ja. En vaak is dat ook omdat hij niet beter kan (zie deze Vuelta). En soms is dat ook omdat hij te laf koerst. Nou en? Dan hoef je toch niet meteen termen als ‘geboren verliezer’ in de mond te nemen? Zeker niet vanachter je PC’tje.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair