Vuelta 2015: Landa wint koninginnenrit, Dumoulin verliest rood aan Aru
Foto: Sirotti
woensdag 2 september 2015 om 18:16

Vuelta 2015: Landa wint koninginnenrit, Dumoulin verliest rood aan Aru

Mikel Landa heeft in Andorra de koninginnenrit van de Vuelta a España gewonnen. De Spanjaard van Astana was in de loodzware elfde etappe de laatste overlevende van een grote kopgroep en hield knap stand op de slotklim. Tom Dumoulin kwam wederom goed voor de dag, maar kon niet voorkomen dat hij zijn rode leiderstrui verspeelde aan Fabio Aru. Hij staat nog wel keurig derde.

Dumoulin, die op de slotklim gevleugelde klimmers als Nairo Quintana en Alejandro Valverde achter zich liet, verspeelde uiteindelijk op de Alto Els Cortals d’Encamp ruim anderhalve minuut op Aru. Ook Joaquim Rodriguez glipt de Nederlander in het klassement voorbij.

Dramatische dag voor Froome
De rit over maar liefst zes zware cols beloofde voor spektakel te zorgen en die voorspelling kwam aanvankelijk ook uit. Al na drie kilometer kwam Chris Froome ten val, nota bene tijdens de beklimming van de Collada de Beixalis. Hoewel de schade leek mee te vallen, kostte het zijn ploeggenoten van Sky behoorlijk wat moeite om de Tourwinnaar terug te brengen in het peloton.

Romain Sicard en John Darwin Atapuma zaten toen al niet meer in de grote groep. De Fransman van Europcar en de Colombiaan van BMC waren de eerste aanvallers van de dag en kregen wat later het gezelschap van zeventien metgezellen. Daarbij geen Nederlanders, maar wel George Bennett van LottoNL-Jumbo.

Sicard virtueel in rode trui
Het uitgedunde peloton maakte zich niet druk en bleef een constant tempo rijden, zelfs toen Sicard even virtueel in de rode trui reed. Zo ontstond er een status quo tussen het peloton en de kopgroep die voort bleef duren op de Coll d’Ordino (eerste) en de Puerto de la Rabassa (eerste).

Zelfs op de Collada de Gallina van buitencategorie bleef het spektakel in eerste instantie uit, al was het strakke tempo van Astana te machtig voor Froome. Ook zijn ploeggenoot Nicolas Roche (vierde in de stand), eveneens ten val gekomen, moest lossen. Zij kwamen uiteindelijk op grote achterstand binnen.

Foto: Sirotti

Foto: Sirotti

Dumoulin in problemen in afdaling
Dumoulin hield bergop keurig stand in de groep, maar liet zich verrassen in de afdaling door een aanval van Valverde en Rodriguez. Met name dankzij AG2R wist hij het onheil af te wenden en een achterstand van een minuutje dicht te rijden.

Door het gekrakeel onder de favorieten was de voorsprong van de laatste overblijvers van de kopgroep teruggelopen tot twee minuten. Van de vluchters probeerde Landa het alleen, terwijl zijn ploeggenoot Aru de boel bij de favorieten liet ontbranden. Hij kreeg Rodriguez met zich mee, maar ging wat later alleen verder.

Aru pakt rood, Dumoulin houdt schade beperkt
Dumoulin moest in eerste instantie passen en koos snel voor zijn eigen tempo. Daarmee hield hij de schade wonderwel binnen de perken en schudde hij zelfs Quintana en Valverde van zich af. Uiteindelijk finishte hij als negende, iets meer dan anderhalve minuut achter Aru en een kleine drie minuten achter de ritwinnaar.

Landa, die in de vorige etappes veel tijd verloor en daardoor een goed klassement verspeelde, liet zien zijn klimmersbenen weer teruggevonden te hebben. De Spanjaard verspeelde nauwelijks tijd op de slotklim en verwees Aru naar de tweede plaats in de rituitslag.

flag-es Vuelta a España (2.UWT)
Etappe 11: Andorra la Vella – Cortals d’Encamp (138 km)
1. flag-es Mikel Landa (Astana) op 4u34m54s
2. flag-it Fabio Aru (Astana) op 1m22s
3. flag-us Ian Boswell (Sky) op 1m40s
4. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 1m57s
5. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 1m59s
6. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 2m10s
7. flag-es Mikel Nieve (Sky) z.t.
8. flag-co Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) op 2m59s
9. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) z.t.
10. flag-it Diego Rosa (Astana) op 3m2s

Klassement na de elfde etappe:
1. flag-it Fabio Aru (Astana) in 43u12m19s
2. flag-es Joaquim Rodriguez (Katusha) op 27s
3. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 30s
4. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 1m28s
5. flag-co Esteban Chaves (Orica GreenEDGE) op 1m29s
6. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 1m52s
7. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 1m54s
8. flag-es Mikel Nieve (Sky) op 1m58s
9. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 3m7s
10. flag-za Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) op 4m15s

RIDE Magazine
157 Reacties
Sorteer op:
1 2 3 7
2 september 2015 18:18
Fantastisch Tom!! Bravo!!!
2 september 2015 18:19
Saaie etappe. Er worden alleen mannen gelost, enige persoon die aan aanvallen dacht is Aru. Als die niet was gegaan was het een sprint tussen Valverde en Rodriguez geworden en behield Dumoulin de trui. Klasse van Tom, maakt kans op podium in mijn ogen al gok ik meer op Top 5/10.
2 september 2015 18:19
Wat is Tom lekker bezig zeg! Zijn toch grote namen die hij hier achter zich weet te laten!
Als Tom nog zat te twijfelen, denk ik dat hij na vandaag wel heeft besloten om tot het einde van de Vuelta voor een mooi AK te gaan!
2 september 2015 18:19
@redactie Dumoulin verliest rode trui, blijft tweede en ook Rodrigues glipt de Nederlander voorbij?
2 september 2015 18:20
Aru gaat de Vuelta winnen. Gewoon de sterkste.

Ook geweldige optredens van Purito en Tom. Die eerste met zijn beste klimprestatie in de afgelopen 2 jaar, de ander kan nu echt het podium halen met de tijdrit nog voor de boeg.

Dus het wordt nu: 1. Aru, 2. Dumoulin, 3. Purito
2 september 2015 18:20
Mooie foto!

Landa wederom met een bliksemzege, die gaat gewoon Aru bijstaan de aankomende ritten waardoor ze bergop nagenoeg onverslaanbaar zullen zijn. Dumoulin als een regelrechte held gereden. Chaves & Purito lichtelijk laf doch erg snugger in het wiel van zijn frissere opponent/adjudant. Valverde, Froome en Quintana weten nu dat je anno 2015 beter geen tour-vuelta meer dubbelt op topniveau.
2 september 2015 18:20
Ohja, grootste vraagteken van de dag: Terpstra die ineenkeer op kop rijdt van het Peloton, na een aantal beklimmingen eerder gelost te hebben.
2 september 2015 18:20
Echt geweldig gedaan! Kan nogsteeds voor podium gaan.

Omdat ze op altijd klagen dat NOS slecht commentaar heeft maar eens Sporza aangezet. Dat is echt geen verbetering. Hoe kun je nu Valverde kwijt zijn terwijl je hem ongeveer een half uur lang in het groepje van Dumoulin ziet zitten...?
2 september 2015 18:20
Mega knap gereden door Tom. Heerlijke Vuelta. Tom gaat nog terugkeren in rood.
2 september 2015 18:21
Mooie rit. Landa mooi hoor geen eendagsvlieg. En Tom klasse! de enige smet is Aru in het rood..bah
2 september 2015 18:21
die paar seconden kan hij wel pakken in de TT. De grote vraag is hoe hij de rest van de klimmen gaat overleven.
2 september 2015 18:21
@Kristoffan
Dit noem ik gewoon zeuren. Kijk naar de verschillen! Dit was gewoon een dag voor de grote kampioenen. Ze gaven alles, en dit is het dan.

Ik vond het een mooie etappe.
2 september 2015 18:22
Ik ga toch even mn gelijk halen. Niet omdat ik zo'n ego heb, maar omdat er zo snel conclusies worden getrokken door twee personen hier als Landa even een gat laat. Toch mooi de rit winnen en bijna niks verliezen op de klassementsmannen. Wat nou niet in vorm. Die spaarde zich gewoon voor de echte bergritten
2 september 2015 18:22
Hey Kristofffan, als je die citroenen schilt sameken ze echt een stuk minder bitter :)

Mooie etappe!
2 september 2015 18:23
"Hij staat nog wel keurig tweede.". Tom staat nu derde op 3 seconden achter Purito
2 september 2015 18:24
Wat een Dumoulin weer, diep respect voor hem. Aru lijkt, en is de sterkste. Movistar de verliezer. Valverde en Quintana moeten gewoon hun tol voor de Tour betalen. Sky heeft nog een goede Nieve. Majka gaat zo ook podium rijden denk ik.
2 september 2015 18:24
@ purito
Hoe kun je het een geweldige prestatie van Purito vinden terwijl hij alleen aan het achterwiel heeft geplakt van Moreno?
2 september 2015 18:25
@Purito

Het had veel mooier kunnen worden. Het was wachten tot de laatste klim. Aru demarreerde 2 maal en daarna was het voor iedereen schade beperken.

Geen etappe waarvan ik wakker zal liggen. Wellicht de leukste etappe tot nu toe, maar dat komt omdat de andere etappes nog saaier waren. Met uitzondering op Dumoulins overwinning.
2 september 2015 18:25
De twee Astana-jongens van de Giro zijn weer lekker op dreef. En Dumoulin... fantastisch gewoon. Hij rijdt een beetje op z'n Gesinks die klim op, en waarschijnlijk nog even hard ook. Sterk hoor. Als hij binnen de twee a 3 minuten van Landa kan blijven is alles nog mogelijk in die tijdrit.
2 september 2015 18:25
Dumoulin schitterend gedaan. Alles alleen op kop
2 september 2015 18:25
Mooie etappe. Conclusie 1: de eindzege is voor Aru, Rodriguez of Dumoulin. Conclusie 2: de Tour en de Vuelta gaan dit jaar niet samen.
2 september 2015 18:25
'Tom klasse! Aru ..bah'

Hahahaha! 'Hans Anders, supporter van Oranje!'

T'zijn allebei megatalenten en ik mag hopen dat ze er een Horner-Nabali, Andy-Albert, Menchov-DiLuca - achtige show van gaan maken en dat de beste en dapperste mag winnen.
En Aru sowieso eindwinnaar? Mwoah, je mist zo een bocht en vergeet niet dat het nog een relatief broekie is he, hij mag heel erg blij zijn dat hij Landa bij zich heeft. Dumoulin en Purito blijven geduchte tegenstanders.
2 september 2015 18:25
Oh en natuurlijk hebben de renners pijn gehad en was dit een kampioenen etappe, maar voor de kijker was dit niet geweldig. Ook omdat niet alles perfect in beeld is gebracht.
2 september 2015 18:26
Goed gereden Tom. Slecht gereden TVE. Mist de belangrijke momenten maar rijdt wel Sergio Paulinho uit de race. Motor-Fiets 2-0....
2 september 2015 18:26
Wederom grootse prestatie van Tom. Ook Landa en Aru maken indruk. Purito dus niet...
1 2 3 7

Reacties zijn gesloten.