Vuelta 2015: Dumoulin raakt rood kwijt aan Aru en duikelt van podium
foto: Sirotti
zaterdag 12 september 2015 om 17:30

Vuelta 2015: Dumoulin raakt rood kwijt aan Aru en duikelt van podium

De Ronde van Spanje heeft voor Tom Dumoulin één bergetappe te lang geduurd. Op de voorlaatste klim in de rit van San Llorezo de El Escorial naar Cercedilla (gewonnen door Ruben Plaza) moest de Nederlander zijn concurrenten laten gaan, waarna hij op steeds grotere achterstand werd gereden. Het gevolg was dat hij niet alleen de rode trui verspeelde aan Fabio Aru, maar zelfs van het podium tuimelde.

Aru rijdt morgen in het rood naar Madrid en wint – zonder ongelukken – voor het eerst in zijn carrière een grote ronde. Joaquim Rodriguez en Rafal Majka schuiven op naar respectievelijk de tweede en de derde plaats. Dumoulin daalt van de eerste naar de zesde positie.

Indrukwekkende solo Ruben Plaza
Dumoulin begon aan de etappe met een voorsprong van zes seconden op Fabio Aru. Voor de Nederlander was het op voorhand een prettig gegeven dat – zoals bijna gebruikelijk deze week- een kopgroep de ruimte kreeg van het peloton, waardoor de bonificatieseconden aan de streep geen reddingsboei meer voor de Italiaan van Astana konden vormen.

PIC557894473

Tien koplopers kozen het ruime sop en werden op de hielen gezeten door 28 achtervolgers. Daarbij waren geen Nederlanders te bespeuren. Ruben Plaza wachtte de samensmelting niet af en ging er alleen vandoor. De Spanjaard, dit jaar al ritwinnaar in de Tour de France, werkte een formidabele solo af en reed onbedreigd naar de ritzege.

Dumoulin breekt op de Morcuera
De meeste ogen waren echter gericht op de strijd om de eindzege in de Vuelta. Aru gooide halverwege de tweede klim van de Puerto de la Morcuera de knuppel in het hoenderhok en zag dat Dumoulin het antwoord schuldig moest blijven. De Italiaan sloop meter voor meter verder weg en had op de top, met nog veertig kilometer te gaan, een goede twintig seconden te pakken.

PIC558023908

In de afdaling hield Dumoulin de achterstand binnen de perken, maar op de niet al te steile laatste klim liep het verschil snel verder op. Aru kon rekenen op de steun van twee ploeggenoten en daarvan profiteerden ook andere klassementsrenners als Joaquim Rodriguez en Rafal Majka. Dumoulin leverde een eenzame strijd en kon in tegenstelling tot eerder bergritten de achterstand niet beperken.

Majka en Rodriguez rijden naar podium
Ook Aru en Rodriguez kregen nog aanvallen te verduren. Nairo Quintana en Rafal Majka sprongen weg op de laatste klim (Puerto de Cotos, eerste categorie). Hun voorsprong liep op tot een kleine minuut, net niet genoeg voor Majka om Rodriguez te passeren. Dumoulin finishte vijf minuten achter het groepje van Majka en zag daardoor ook Quintana en Esteban Chaves langszij komen in het klassement.

PIC557897732

flag-es Vuelta a Espana 2015 (2.UWT)
Uitslag etappe 20:  San Llorezo de El Escorial naar Cercedilla (175,8 km)
1. flag-es Ruben Plaza (Lampre-Merida) in 4u37m5s
2. flag-pt José Gonçalves (Caja Rural-Seguros RGA) op 1m7s
3. flag-it Alessandro De Marchi (BMC) op 1m8s
4. flag-fr Romain Sicard (Europcar) op 1m29s
5. flag-fr Amael Moinard (BMC) op 1m30s
6. flag-es Carlos Verona (Etixx-Quick-Step) z.t.
7. flag-co Sergio Luis Henao (Sky) z.t.
8. flag-fr Kenny Elissonde (FDJ) op 1m35s
9. flag-it Matteo Montaguti (AG2R La Mondiale) op 1m43s
10. flag-it Moreno Moser (Cannondale-Garmin) op 2m40s
Volledige uitslag

PIC557913467

Klassement na etappe 20:
1. flag-it Fabio Aru (Astana) in 83u1m40s
2. flag-es Joaquim Rodríguez op 1m17s
3. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 1m29s
4. flag-co Nairo Quintana (Movistar) op 2m2s
5. flag-co Johan Esteban Chaves (Orica-GreenEDGE) op 3m30s
6. flag-nl Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 3m46s
7. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 7m10s
8. flag-es Mikel Nieve (Sky) op 7m26s
9. flag-es Daniel Moreno (Katusha) op 7m32s
10. flag-za Louis Meintjes (MTN-Qhubeka) op 10m46s
Volledige stand

RIDE Magazine
207 Reacties
Sorteer op:
1 7 8 9
12 september 2015 22:31
@LL
Er gaat toch niet weer een discussie komen over Rodriguez hoop ik?

Alleen maar lof hier in Spanje voor de prestatie van Dumoulin. Hij heeft volgens vele (niet Nederlanders) de ronde kleur gegeven. Rodriguez daarentegen wordt ook door de Spanjaarden gewoon een renner genoemd zonder ballen. Wel weer heel veel respect voor Valverde die zowel in de Tour als Vuelta een stuk aanvallender reed.

@luka
Tom heeft nog een contract volgend seizoen bij Giant. Ik denk dat hij zich voornamelijk op kleinere rondes gaat richten en de OS in 2016. En ik denk dat hij heel graag het Canadese tweeluik weer rijdt volgens seizoen.
12 september 2015 22:41
@LL
je lijkt wel meer geobseerd door Rodriquez dan @purito op dit forum???

Lachwekkend de stelling: "Sorry hoor, maar natuurlijk heeft purito deze Vuelta verloren". Ahum??? Hij is nooit in de positie geweest om hem te winnen, mannen als Aru, Nibali, Froome, Quintana, Majka en ook Dumoulin zijn gewoon een klasse beter. Hoe kun je hem dan verwijten de winst 'zelf weg te gooien' (vrij vertaald). Iets wat nooit in je handen was, kun je niet laten glippen. :6
12 september 2015 23:10
Blijft grappig om te lezen dat LL beweert dat Purito Rodriguez favoriet noemde. Heeft ie volgens mij nergens gezegd. Enkel dat ie een kans had. Die kans was overigens ook gewoon 15% ofzo op dat moment. Maar vooral lekker doen alsof ie die kans niet had...
13 september 2015 11:28
De teleurstelling is te begrijpen, maar die is wel het gevolg van een onrealistische aanname. Tom heeft alles en iedereen verrast met zijn optreden en weet nu dat zijn mogelijkheden verder reiken dan enkel beste TT'er van de wereld zijn. Gerichte training EN investeringen in klimmende knechten zouden Tom in de toekomst een ronderenner kunnen maken. Vooralsnog ga ik er vanuit dat ie deze prestatie niet zal kunnen evenaren. Helaas zal Nederland hem nu wel die druk op zijn schouders gaan leggen vrees ik...
13 september 2015 11:34
@luka: 'Ik weet zeker dat als Tom nog twee man had gehad in de afdaling dat hij het rood naar Madrid had gereden.' Dat was enkel uitstel van executie geweest; Aru had hem er op die laatste beklimming toch weer met gemak afgereden. Dat weet ik zeker.
13 september 2015 19:30
@Zuurpruim, je doet je naam eer aan. Verder inhoudelijk weinig onderbouwing helaas.
14 september 2015 19:01
Wow luka, jij bent echt de allereerste die dat grapje maakt! Bravo. Onderbouwen leek me niet nodig omdat elke leek op die voorlaatste beklimming kon zien dat Tom gewoonweg niet kon volgen. Wat laat jou dan zeker denken te weten dat dat op de slotklim niet nogmaals zou gaan gebeuren. Het is duidelijk dat jij in die mediahype bent meegetrokken en de realiteit fors uit het oog bent verloren. Sauerpraum
1 7 8 9

Reacties zijn gesloten.