Vuelta 2014: Contador verslaat Froome op Puerto de Ancares

zaterdag 13 september 2014 om 17:42
Alberto Contador

foto: Sirotti

Alberto Contador heeft de voorlaatste rit van de Vuelta a España gewonnen. Op iets meer dan vijfhonderd meter van de streep reed hij weg van de nummer twee Chris Froome. Alejandro Valverde eindigde op grotere afstand als derde.

Poels valt aan
Na diverse aanvalspogingen reden er na 35 kilometer drie renners weg. Maxime Mederel (Europcar), Jerome Coppel (Cofidis) en Przemyslaw Niemiec (Lampre-Merida) kozen het hazenpad. Drie kilometer verder maakte onze landgenoot Wout Poels (Omega Pharma – Quick Step) de oversteek. De vlucht van de dag met vier was gemaakt.

Nadat het gat gestegen was naar meer dan vijf minuten nam Caja Rural in het peloton het commando. De bergtrui van Luis Leon Sanchez was in gevaar met de aanwezigheid van Niemiec in de lopgroep. Dit deden ze echter maar tien kilometer en na tachig kilometer hadden de vier ruim tien minuten voorsprong.

Barguil
In het peloton kwam Warren Barguil (Giant-Shimano) al snel in de problemen. De Fransman was ziek, maar kon wel aan blijven haken en vocht voor behoud van zijn top tien-klassering in het algmeen klassement. Bij de start waren al drie renners niet opgestopt: Dario Cataldo (Sky), Filippo Pozzato (Lampre-Merida) en Pieter Serry (Omega Pharma – Quick Step). Onderweg gaf Daniil Fominykh (Astana) op.

Sky ment het peloton
Onder het tempo van Team Sky (Chris Froome) en Astana (Fabio Aru) daalde het verschil tussen de kopgroep en het peloton tot onder de zeven minuten. Maar na de top van de eerste klim van de dag steeg deze weer wat, nadat het was gaan regenen en het peloton het in de afdaling rustig aan deed. Daarna ging de snelheid weer omhoog. Met nog zestig kilomter te gaan was het verschil nog net boven de zes minuten.

Met nog dertig kilometer te gaan moest Poels zijn drie medevluchters laten gaan. Op de Alto de Folguiras de Aigas voerde Team Sky het tempo goed op. Dit zorgde er voor dat de drie overgebleven leiders op de top slechts dertig seconden voorsprong meer over hadden. Na de top sprong Niemiec weg bij de twee Fransen, maar in de afdaling kwam Coppel weer terug. Het verschil met het peloton steeg weer terug naar de minuut. Aan de voet van de slotklim hadden de twee nog driekwart minuut voorsprong. Voor de dagzege werd het een strijd tussen de klassementsrenners.

Puerto de Ancares
Niemiec liet in het begin van de Puerto de Ancares Coppel achter, maar werd met nog een kleine tien kilometer te gaan zelf ook gegrepen door een ontketende Sky-trein. Bij de tussensprint op 10,7 kilometer van het einde kwam de Pool nog als eerste aan. Chris Froome was bij de pinken en pakte hier nog twee seconden bonificatie ten opzichte van de concurrentie. Inmiddels moest Wilco Kelderman afhaken bij de favorietengroep. Barguil zat hier nog wel in het peloton. Philip Deignan was de laatste knecht van Froome, die de groep decimeerde tot tien renners.

Aanval Rodriguez
Op negen kilometer van het einde viel Joaquin Rodriguez aan vanuit die groep. De Spanjaard, de nummer vier in het klassement, pakte gelijk een flink gat op de rest van de klimmers. Valverde reageerde toen het gat vijftien seconden was, Barguil volgde hem, maar dat durude niet lang.

Fabio Aru, Alberto Contador reden in het wiel van Froome langzaam naar Valverde terug, terwijl Rodriguez steeds verder uitliep op de rest van de top vijf van het klassement. Achter Purito deden Valverde en Froome het werk en reed rode trui-drager Contador in de verdediging.

Prikken Froome
Froome deed zijn best om Contador te lossen met nog een goede zes kilometer te gaan. Dit ging ten koste van eerst Aru en iets later ook van Valverde. Froome reed zo in het gezelschap van Contador terug naar het wiel van Rodriguez. Valverde bleef daarachter vechten en verloor niet veel tijd. Op vijf kilometer van de streep had de Movistar-renner slechts tien seconden achterstand op de andere drie.

Op 4,2 kilometer van het einde was de kaars uit bij Rodriguez op en moest hij de top twee van de algemene stand laten gaan en werd hij ook gelijk gepasseerd door Valverde. De verschillen werden echter steeds groter. Na diverse versnellingen van Froome, plaatste Contador een versnelling op vijfhonderd meter van het einde en liet zich niet meer terugpakken.

Vuelta a España 2014 (WT)
Uitslag rit 20: Santo Estevo De Ribas De Sil – Puerto De Ancares (185,7 km)

1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in 5u11m43s
2. flag-gb Chris Froome (Team Sky) op 16s
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 57s
4. flag-es Joaquin Rodriguez (Katusha) op 1m18s
5. flag-it Fabio Aru (Astana) op 1m21s
6. flag-fr Warren Barguil (Giant-Shimano) op 2m51s
7. flag-it Giampaolo Caruso (Katusha) op 2m55s
8. flag-es Samuel Sanchez (BMC Racing) op 2m58s
9. flag-es Daniel Navarro (Cofidis) op 3m15s
10. flag-it Damiano Caruso (Cannondale) op 3m20s

15. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling) op 5m21s

Klassement na rit 20
1. flag-es Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) in 81u12m13s
2. flag-gb Chris Froome (Team Sky) op 1m37s
3. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 2m35s
4. flag-es Joaquin Rodriguez (Katusha) op 3m57s
5. flag-it Fabio Aru (Astana) op 4m46s
6. flag-es Samuel Sanchez (BMC Racing) op 10m07s
7. flag-ie Daniel Martin (Garmin-Sharp) op 10m24s
8. flag-fr Warren Barguil (Giant-Shimano) op 12m13s
9. flag-es Daniel Navarro (Cofidis) op 13m09s
10. flag-it Damiano Caruso (Cannondale) op 13m15s

15. flag-nl Wilco Kelderman (Belkin Pro Cycling) op 25m36s

Volledige klassementen

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair