Vuelta 2012: Voorbeschouwing etappe 14
zaterdag 1 september 2012 om 07:19

Vuelta 2012: Voorbeschouwing etappe 14

Het werd niet de vijfde Vueltazege voor John Degenkolb vrijdag, en dat zal hem de komende dagen ook niet lukken. De Ronde van Spanje gaat dit weekend het gebergte in en eindigt iedere dag bergop. Zaterdag gebeurt dit op de Puerto de Ancares, WielerFlits blikt hierop vooruit.

Parcours
Voordat de Puerto de Ancares beklommen wordt, liggen er nog vier andere hellingen in het verschiet. Vanaf het begin van deze amper 150 kilometer lange etappe gaat het al omhoog en weer omlaag. De eerste beklimming is nog niet gecategoriseerd, maar dat geldt wel voor de Alto de Castro (4,7 km aan 5,9%). Na deze klim is het even vlak, waarna de tweede categorie Alto de Vilaesteva (9,5 km aan 4,5%) en de één categorie lager ingeschaalde Alto de O Lago (8,4 km aan 4,1%) elkaar snel opvolgen.

Op 24 kilometer van het einde komen de renners aan de voet van de eerste categorie Alto Folgueiras de Aigas, die met zijn 6,7 procent stijging en 9,7 kilometer lengte vooral uitputtend is. Slotklim Puerto de Ancares is 200 meter korter, maar met 8,1 procent stijging gemiddeld wel een tikje zwaarder.

Favorieten
Met de tijdrit achter de rug heeft Joaquin Rodriguez een belangrijke horde genomen op weg naar de eindoverwinning in deze ronde. Bovendien was hij in bijna iedere beklimming tot nu toe de sterkste. Hij lijkt dan ook een belangrijke kanshebber op de zege in deze etappe.

‘Purito’ was er nog nooit zo dichtbij een grote ronde (foto: Sirotti)

Zijn concurrentie zal weer uit dezelfde hoek komen: landgenoten Alberto Contador, die zich kostte wat het kost weer wil bewijzen, en Alejandro Valverde die in jaren niet meer zo’n goede uitgangspositie heeft gehad om een grote ronde te winnen. Chris Froome volgt de drie Spanjaarden in het klassement, en mag zich met ploeggenoten Colombianen Uran en Henao altijd in goed gezelschap weten.

Krijgt Valverde het rood nog eens terug? (foto: Sirotti)

Waarschijnlijk zal ook de rest van de top-tien van het klassement voorin te vinden zijn: De Rabo-Nederlanders Gesink, Mollema en Ten Dam worden daarin vergezeld door Roche, Moreno en Talansky. Maar wellicht dat een vluchter uit een vroege ontsnapping een grotere kans maakt. De geringe lengte van de etappe speelt deze ontwikkeling echter niet in de kaart.

Waagt Ten Dam een keer een aanval? (foto: Sirotti)

Favorieten van WielerFlits
**** Joaquin Rodriguez
*** Alejandro Valverde, Alberto Contador
** Chris Froome, Robert Gesink, Dani Moreno
* Nicholas Roche, Andrew Talansky, Igor Anton, Laurens ten Dam

RIDE Magazine