Vrouwen rijden mogelijk tijdrit in Apeldoorn op Giro-parcours

dinsdag 10 november 2015 om 13:28
Vrouwen rijden mogelijk tijdrit in Apeldoorn op Giro-parcours

Op de dag dat de Giro d’Italia in Apeldoorn van start gaat, komen mogelijk ook de vrouwen in actie. De Nederlandse organisatie van de Giro-start in Gelderland bestudeert de mogelijkheid om een internationale tijdrit voor vrouwen te organiseren op het proloogparcours. Dat laten betrokkenen weten aan De Stentor.

Het plan om ook de vrouwen op vrijdag 6 mei te laten koersen komt uit de koker van Vera Koedooder. “De proloog van de Giro in Apeldoorn is zo’n mooie gelegenheid om het vrouwenwielrennen op de kaart te zetten”, zegt de in Apeldoorn woonachtige renster. Het zou moeten gaan om twintig tot dertig rensters die om de minuut worden weggeschoten en het volledige rondje van 9,8 kilometer afleggen over het toch al afgezette parcours.

Koedooder verwacht dat veel wereldtoppers graag naar Apeldoorn willen afreizen. “Ik ga zeker proberen hen warm te maken voor het idee”, belooft ze. “Als je een selecte groep toppers uitnodigt en ook nog wat ruimte laat voor Apeldoornse en Gelderse rensters- als Annemiek van Vleuten- in je startveld, heb je een mooi evenement. Rijden tussen de drommen toeschouwers- net voordat het spektakel van de Giro losbarst- zou héél bijzonder zijn.”

De Nederlandse organisatie laat weten het plan zeer serieus te nemen. “Dat we op deze termijn een toevoeging aan het programma nog overwegen, geeft dat aan”, meldt een woordvoerder in het artikel. Wel moet het plan nog intern besproken worden en is toestemming nodig van Giro-organisator RCS.

Dit artikel delen:

33 Reacties

Poeksel 10 november 2015 om 13:42

Zou mooi zijn als het lukt!

Scotty 10 november 2015 om 14:26

Mwoah, van mij hoeft het niet. De officiele Giro start moet je niet gaan openen met de zoveelste vrouwen promotiewedstrijd.

Laten de vrouwen lekker hun eigen feestje vieren, tis niet voor niks dat er bijna niemand belangstelling voor heeft.

LinusGerdemann 10 november 2015 om 14:30

@Scotty lekker respectloos.. Er is bijzonder weinig aandacht voor vrouwenwielrennen en dat is volledig onterecht. Ik vind het een mooi initiatief en ik hoop dat het lukt. Vrouwenkoersen zijn over het algemeen veel attractiever om.naar te kijken dan het gereken binnen herenkoersen.

re-cycle 10 november 2015 om 14:34

nu nog voor wielertoeristen zoals wij daar zijn, zou helemaal mooi zijn al is het maar een dag tevoren ( 5 mei- Hemelvaart) . Ik vermoed helaas niet uitvoerbaar.

Scotty 10 november 2015 om 14:40

“Geef uw eigen mening!”

Als man ben ik geintersseerd in mannensport. Onder andere omdat ik me daar meer mee kan identificeren en omdat daar de beste prestatie worden geleverd. Als ik een vrouw was geweest had ik ongetwijfeld meer interesse gehad in vrouwensport. Vrouwen houden alleen niet van sport (kijken). Zie daar het probleem.

tendam 10 november 2015 om 14:55

Altijd die discussies over nut en noodzaak van vrouwenwielrennen… topsport is sowieso bullsh.t, dus als we zo gaan beginnen ken ik er nog wel een paar. Als het parcours er ligt en er is tijd en publiek, waarom zou je er dan geen vrouwentijdrit organiseren? Geef me eens een goed argument?

Scotty 10 november 2015 om 15:19

@tendam, omdat het de officiele opening is van de mannen Giro. Tof om dan als eerste man over het parcours te knallen. Bovendien moet het parcours langer gesloten zijn, waar bewoners meer last van hebben. Wordt het voor de mannen lastiger om het parcours te verkennen/warm te rijden (ergenz gaat toch tijd verloren). Moeten verkeersregelaars langer worden ingehuurd, etc etc.

Ik snap uberhaupt niet wat je bedoelt met “zo lust ik er ook nog wel een paar”.
Zullen we ook voor elke voetbalwedstrijd een balletvoorstelling houden dan? Het publiek zit er toch al.

Geef mij eens een goed argument om het wel te doen.

LinusGerdemann 10 november 2015 om 15:22

@scotty lekker ouderwets… vrouwensport is enorm in opkomst qua aantal leden binnen meerder sportbonden. Een niveau gaat dan standaard omhoog en ook topsportsters leven volledig voor hun sport. Zo heeft ook het vrouwenwielrennen een enorme ontwikkeling doorgemaakt de afgelopen jaren. Dat mag in dit soort vormen beloond worden. Financieel wordt het dat vaak niet namelijk. Laat bijvoorbeeld de vrouwen van RaboLiv eens een jaar rijden met de mogelijkheden financieel en qua begeleiding van team Sky. Ik weet zeker dat ze dan allen stuk voor stuk een enorme ontwikkeling zulle doormaken.

Lalsacien 10 november 2015 om 15:26

@Scotty, ballet voorstelling voor iedere voetbal wedstrijd?
Ik ben voor in het kader van de horizon verbreding….

Scotty 10 november 2015 om 15:35

@Linus, laat mij eens een jaar met de mogelijkheden van Sky trainen. Ik denk dat ik dan ook een behoorlijke ontwikkeling doormaak. Ik sport 5-6x per week en zou dat dolgraag willen, maar ja, op mijn niveau valt ook geen geld te verdienen. So be it.

Noem me ouderwets. Ik vind het bullshit om een sport (ook mannensporten) continu aan de beademing te laten liggen, als deze toch niet zelf gaat ademen. Met het vrouwenvoetbal (veel populairder dan vrouwenwielrennen) lukt het ook niet. Jammer? Tja dat is nu eenmaal de werking van vraag en aanbod.

LinusGerdemann 10 november 2015 om 15:57

@scotty het ligt helemaal niet aan dr beademing of wat dan ook… het moet in de picture komen en dat gebeurd nog te weinig. Er wordt pas de laatste jaren echt een slag gemaakt in het vrouwenwielrennen, maar live kijken? Kan vaak alleen in Nederland enz. Ik vind dat er bijvoorbeeld eerst eens een stap gemaakt moet worden naar bijvoorbeeld tvzenders die rechten kopen voor de Waalse Pijl en RVV dat die verplicht moeten worden of een halfuur aan de vrouweneditie te besteden of de laatste x aantal kilometers ( finish vaak ruim voor de mannen) uit te zenden. Of ze dan een herenkoers vanaf 80 of 110 km voor ee streep uit gaan zenden maakt in deze tijden niet meer uit. Vrouwenkoersen daarentegen bieden juist wel spektakel. Neem bijv. De ontknoping van de Holland Ladies Tour bij L1. Een prachtige aanvallende koers met constant wisselende situaties. Zeker in het buitenland is de vrouwenkoers ook populair. Aviva tour of Brittain, Thüringen Rundfahrt, Sparkasse Giro Bochum, Giro Rosa levert enorm veel publiek om. Als Nederland zijnde met alle grote toppers kunnen wij dan niet achterblijven en meegaan. De vrouwentak in de wielrennerij is en blijft in ontwikkeling.

Hakkie2 10 november 2015 om 16:19

Zowel vrouwenvoetbal (wereldwijd echt een hele grote sport) als vrouwenwielrennen hebben geen beademing nodig. Dit zou ook net zoveel voor het publiek iets geweldigs zijn als dat het voor de dames geweldig is. Gewoon een goed plan om al die wielerliefhebbers die er dan al zijn te bedienen met nog meer wielrennen op hoog niveau.

Ik ben ook bij zowel herenkoersen als dameskoersen in NL geweest en heb niet het idee dat er zo veel minder publiek is. Helaas trekken de meeste koersen in Nederland sowieso weinig publiek. Behalve inderdaad dingen als een Tour/Giro/Vueltastart en de paar WT koersen in Nederland (al houdt het bij de EnecoTour ook niet over). Kijk naar een Ronde van Zeeland en dan sta je afgelopen jaar ook maar met een man of 30 bij de finish.

Tijdens de afgelopen Acht van Chaam was het publiek enthousiaster tijdens de dameskoers (die ook gewoon echt spannend was) als bij de 'koers' van de heren (waar alle Tourtoppers van NL bij waren). Dat geeft wel aan dat het publiek het over het algemeen wel leuk vindt.

Scotty 10 november 2015 om 17:09
Quote:
el vrouwenvoetbal (wereldwijd echt een hele grote sport) als vrouwenwielrennen hebben geen beademing nodig. Dit zou ook net zoveel voor het publiek iets geweldigs zijn als dat het voor de dames geweldig is. Gewoon een goed plan om al die wielerliefhebbers die er dan al zijn te bedienen met nog meer wielrennen op hoog niveau.

Echt kolder. Drie uur lang langs de kant staan te wachten op een proloog is voor niemand “geweldig” leuk. En wordt echt niet leuker als je er nog eens anderhalf uur vrouwenfietsen aan vastplakt.

Als het zo’n ontzettend goed idee is, waarom worden dan niet alle voetballiefhebbers getrakteerd op eerst een pot vrouwenvoetbal? Ze zijn er toch, net als het stadion.

Precies, omdat niemand er op zit te wachten. Maar blijkbaar moet dit per se door de strot geduwd worden, anders ben je geen liefhebber.

LinusGerdemann 10 november 2015 om 17:27

@scotty als het niet geweldig leuk waswaarom stond er dan rijendik volk voor de tourproloog uren van te voren? Daar had best een vrouwenkoers voor gekund.Had je het publiek absoluut mee vermaakt. Je idideeën over de vrouwensport zijn een beetje achterhaald helaas.

Kijk nu naar FC Twente dames. Die spelen straks voor de tweede Champions League ronde achter elkaar voor meer dan 10000 mensen. Nog een paar verliespartijen van de mannen en er zit net zoveel.

Scotty 10 november 2015 om 17:38

@Linus, een kaartje kost 5euro. Dat is hoogstwaarschijnlijk net genoeg om de toiletjuffrouw en de energierekening te betalen die avond. Jouw blik op vrouwenvoetbal is iets te rooskleurig helaas.

Hoedanook; prima ontwikkeling, dont get me wrong, ik gun het vrouwenvoetbal van alles. Maar ik ben er niet in geinteresseerd en wat mij betreft hoeft dat niet per se gecombineerd te worden met de mannensport.

Je vergelijking met de TdF slaat nergens op, ik neem aan dat je dat zelf ook snapt?

LinusGerdemann 10 november 2015 om 17:40

@Scotty ohja want op de Champs Elysees kon er ook geen vrouwenkoers verreden worden. Ik stop deze discussie. Helaas zie je niet in dat de vrouwensport zich ontwikkelt en ook gezien en getoond mag worden.

Scotty 10 november 2015 om 17:55

Volgens mij snap je mn punt niet helemaal. Prima, als het zichzelf kan bedruipen, maakt me niet uit, maar niet ten koste van de mannentak of het per se door de strot duwen van het publiek. Dat heeft niks met het ontkennen van de ontwikkeling van de vrouwensport van doen. Helaas kom jij niet verder dan het benadrukken daarvan.

Manuel Beltran 10 november 2015 om 18:17

Ik vind het een goed idee. Ik volg het vrouwen wielrennen niet goed, mede omdat het weinig te zien is voor het grote publiek. Als er bv meer aandacht voor zou zijn op tv zou ik het zeker volgen.
Kan me het wk in Valkenburg herinneren: was toen toch al in het zuiden en heb dus ook de vrouwen even meegepikt. Spectaculaire koers!
Zo’n extraatje in de vorm van de schaduwproloog door de vrouwen juich ik dan ook alleen maar toe.

LinusGerdemann 10 november 2015 om 19:04

@Scotty maar niemand heeft het toch over erdoordrukken enz. En het gaat om 30 rensters ong. Dus dan snap ik jouw punt niet als dat het enige is…

Fernandi 10 november 2015 om 19:12

Zal wel aan mij liggen Scotty , maar ik kijk liever naar vrouwen hockey dan mannen hockey.
Totale onzin wat je uitkraamt, maar als dat jou mening is zal het wel goed zijn zeker.

Hakkie2 10 november 2015 om 19:16

@Scotty: ik heb nooit problemen gehad met uren van te voren bij een wedstrijd zijn (afgelopen Tourstart, maar ook de aankomst in Valkenburg waar ik 20 meter voor de streep stond). Maar vermaak van te voren d.m.v. een dameskoers, waar ik trouwens ook los misschien wel voor zou komen, zou helemaal geweldig zijn.

řezník 10 november 2015 om 20:09

Scotty ik ben het helemaal met je eens. Dat die andere jou duidelijk uitgelegde standpunt niet begrijpen is zeer jammer. Zij mogen dan zulke liefhebbers van vrouwen wielrennen zijn, het gros van de mensen is dat gewoon niet. En ja daar zijn wel bewijzen voor, zie de reden waarom wf de vrouwen reportage niet verder uitbreid. Het mensen Door de strot drukken werkt alleen maar aversie op.

Borsje 10 november 2015 om 21:22

Parcoursen van grote rondes deels ook gebruiken voor vrouwenwielrennen zou in mijn ogen prima zaak zijn. Maar dat is mijn mening. Amerikanen zijn al veel verder op dit punt (zie plannen ToC 2016).

LinusGerdemann 10 november 2015 om 21:43

@Reznik dat WF ( altijd al) achter loopt met vrouwenwielrennen is toch geen graadmeter?? Wieler Revue bericht al jaren heel veel over de vrouwenkoers. Zowel op internet als in het blad. Het is eerder dat deze redactie er weinig mee heeft.

Scotty 10 november 2015 om 21:43

@fernandi, omdat ze van die lekkere kontjes hebben zeker, haha! Over respectloos gesproken….

@iedereen, een los georganiseerde vrouwenwedstrijd: prima, ga er heen, koop een kaartje, pak een toeter. Het WK voor vrouwen: prima (uiteraard) en kan zeker spannend zijn. Een onzin vrouwenwedstrijd voor de opening van swerelds mooiste Wielerronde: niet prima. Waarom? Omdat het niks toevoegt en zie verder mijn reacties hierboven.

Headlines

Materiaalzone

Populair