Vroege vluchter Küng boekt indrukwekkende zege in Romandië

donderdag 2 mei 2019 om 17:29
Vroege vluchter Küng boekt indrukwekkende zege in Romandië

foto: Cor Vos

Succes voor thuisland Zwitserland! Stefan Küng heeft namelijk de verregende tweede etappe gewonnen in de Ronde van Romandië. De renner van Groupama-FDJ maakte onderdeel uit van de vroege vlucht, maar wist op knappe wijze uit de greep te blijven van het peloton. Primož Roglič behield de leiderstrui.

RIDE: Een must-have voor iedere wielerliefhebber
Met het Zomernummer van RIDE ben je optimaal voorbereid op de komende wielerzomer. Met dit magazine doe je iedere wielerliefhebber een plezier! Bestel nu jouw exemplaar

Primož Roglič mag hier dan wel niet voor het klassement zijn, de Sloveen staat na twee etappes toch maar mooi bovenaan. De renner van Jumbo-Visma sloeg gisteren een dubbelslag in La-Chaux-de-Fonds. Hierdoor mocht Roglič als leider beginnen aan de derde rit richting Morges. Een mogelijke kans voor de sprinters, al was het parcours verre van vlak.

Zes renners kiezen het hazenpad 
Gediminas Bagdonas, Stefan Küng, Jorge Arcas, Frederik Backaert, Nathan Brown en Claudio Imhof wilden het niet op een sprint laten aankomen. Deze zes renners wisten een maximale voorsprong bijeen te fietsen van vijf minuten, maar echt uitzicht op de ritzege leken ze niet te hebben. Daarvoor reed het peloton gewoon te hard.

De weergoden waren de renners niet gunstig gezind, want de regen viel met bakken uit de hemel. Toch kregen we een traditionele aanloop naar de eerste massasprint, al was het opletten geblazen voor de heren coureurs. Welke ploegen op kop reden van het peloton? BORA-hansgrohe en Deceuninck-Quick-Step.

Küng doet zijn medevluchters pijn
Juist, Sam Bennett en Elia Viviani hadden hun zinnen gezet op de etappe van vandaag. De voorsprong van de koplopers smolt zodoende als sneeuw voor de (afwezige) zon, maar in de laatste twintig kilometer bleef de voorsprong van Küng en co toch redelijk intact.

Vooraan bleek thuisrijder Küng de sterkste. De renner van Groupama-FDJ wist zijn medevluchters één voor één te lossen. Imhof, Brown, Arcas… Ze konden het tempo van tijdrijder Küng niet meer volgen. Bagdonas en Backaert wisten hun wagonnetje nog wel aan te haken, maar niet voor lang.

Zwitser rondt heroïsche solo af 
Op goed twintig kilometer van de streep ging de Litouwer overboord, enkele kilometers later gevolgd door Backaert. Küng was alleen! De 25-jarige renner had nog maar één taak: een jagend peloton afhouden. Geen sinecure, maar Küng bleek met wonderbenen te koersen. Wat de mannen van Bennett en Viviani ook probeerden, de Zwitser liep alleen maar uit.

Hij begon de laatste tien kilometer met een voorsprong van bijna anderhalve minuut op het peloton. Dit bleek voldoende voor een heroïsche overwinning. Het is overigens niet de eerste keer dat Küng op deze manier wint. Vier jaar geleden wist hij eveneens naar een ritzege te soleren in de Ronde van Romandië.

Tweede zege van het seizoen 
Toen kwam hij als eerste aan in Fribourg, na een eveneens verregende etappe. Een minuut na de zegevierende Küng won Bennett de sprint om plaats twee, voor Sonny Colbrelli. Voor de 25-jarige Küng is het zijn tweede zege van het seizoen. Eerder won hij al de individuele tijdrit van de Volta ao Algarve.

Dit artikel delen:

22 Reacties

ivo001 2 mei 2019 om 17:32

King Küng!

LB108 2 mei 2019 om 17:33

Motivatie Viviani -10 lijkt me

west 2 mei 2019 om 18:18

Denk dat Viviani die hele Ronde van Romandie geen zak kan schelen? Niet vallen hier en vooral lekker laten lopen in de regen, en dan in de Giro vijf ritzeges en de puntentrui pakken omdat die oelewappers van Bora Bennett niet meenemen.

Pleistervocht 2 mei 2019 om 17:36

Biviani is sowieso overschat

sven241 2 mei 2019 om 17:36

Mooi nummertje, rijdt iedereen uit het wiel en houdt zelfs een minuut over.

Tuubke 2 mei 2019 om 17:41

Dat zegt een hoop over het geslabak in het peloton. Niemand wil het bedje voor een ander spreiden. En TJV hoeft alleen maar een beetje te controleren, niet het gat dicht te rijden.

ChefSpijker 2 mei 2019 om 18:02

Bora, QS en UAE hebben toch wel serieus achtervolgd. Maar op een gegeven moment waren de knechten ook gewoon leeg.

Sagan=hulk 2 mei 2019 om 17:43

Wat een indrukwekkend nummer van Küng. Het lijkt me dat dit ook veel meer z’n specialiteit is dan de klassiekers. Verder bewijst Bennett toch opnieuw dat hij bij de allerbeste sprinters ter wereld hoort, Groenewegen is de enige die duidelijk beter is dan hem.

Titaantje 2 mei 2019 om 18:57

Ik denk dat hij in de klassiekrs best nog wat groeimarge heeft. Zeker in PR zie ik hem nog wel eens top 5 rijden. Van dit soort vluchtjes je specialiteit maken, levert ook weinig op. Uiteindelijk is het toch vooral een tijdrijder.

Schollekop 2 mei 2019 om 18:25

Wat zou King Küng gegeten hebben? Toch geen trosje bananen.

Kelder is de Man 2 mei 2019 om 18:31

Ja.. gejat van Baviani.. (kop @pleistervocht maar in)

Verweggistan 2 mei 2019 om 19:14

Feng heeft helaas moeten opgeven, dus hebben we helaas geen duel in de lange tijdrit.

EddyB1958 2 mei 2019 om 19:35

En nog steeds geen uitleg over het slecht presteren van Belgisch hoop op witte, gele, roze en rode truien.

Stablinksy 2 mei 2019 om 21:51

Omdat je het zo mooi vraagt Eddy !
– Proloog. Gevallen tijdens de opwarming over kabels die ze aan het uitrollen waren aan de start. Schaafwonden en pijnlijke schouder, elleboog en bovenbeen.
– Rit 1. Last van schouder etc. + lek gereden op cruciaal moment en erg lang moeten wachten op volgenwagen met reservefiets. Inhaalmanoeuvre zoals op WK voor juniores was deze keer geen optie. p
– Rit 2. Nog geen nieuws. Waarschijnlijk nog last van valpartij/niet in goeie doen EN/OF sparen voor de ITT. Het klassement is toch om zeep.
Goeie les voor deze eerstejaarsbelofte.

Gilberto 2 mei 2019 om 22:06

Dank Stablinsky.
Verder nog iets Eddy? En dat komt dan uit 58…

Haanaf 2 mei 2019 om 22:10

Hij komt van de junioren. Rustig een paar jaar de tijd geven om aan zijn inhoud te laten werken. Hij is bij Lefevre wel in goede handen lijkt mij.

EddyB1958 3 mei 2019 om 06:16

58 is mijn huisnummer. Trouwens ik weet niet of dat getal geboortejaar of huisnummer relevant is voor mijn reacties. Misschien heet jij gewoon Prosper, maar noem je jezelf Gilberto naar een platonische geliefde.

Steven_E 2 mei 2019 om 21:50

@Eddy:
Gewerkt voor Viviani, geen klassement te verdedigen, sparen voor komende dagen.

Stablinksy 2 mei 2019 om 21:52

Bedankt, wist ik niet.

EddyB1958 3 mei 2019 om 06:33

Ok ik ga het daar bij laten, wat Remco betreft. Enkele nieuwtjes of topic Eli en Puck zijn niet langer een koppel, in voorbereiding op zijn eerste mountainbike wedstrijd rijdt Mathieu van der Poel de kermiskoers van Puivelde op 15 mei en op Sporza kan je een interessant artikel lezen over het gebruik van ketonen. https://api.sporza.be/permalink/web/articles/1553692785541

Sebas 3 mei 2019 om 08:58

Waar ben jij mee bezig Eddy? Daar wou ik het ook graag bij laten.

EddyB1958 3 mei 2019 om 10:03

Met je op je zenuwen te werken blijkbaar, maar dat ga ik nu eens niet laten.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair