Vos ook niet in actie tijdens veldritseizoen

vrijdag 9 oktober 2015 om 14:02
Vos ook niet in actie tijdens veldritseizoen

Marianne Vos lijkt ook het veldrijden dit seizoen helemaal over te slaan. De Brabantse, die al maanden langs de kant staat, heeft nog altijd rust nodig en bepaalt eind oktober hoe haar verdere programma eruit gaat zien.

Een valpartij in april betekende het begin van een uitermate moeizaam wielerseizoen voor Vos. Bij een mountainbikewedstrijd in Oostenrijk brak ze haar rib, waarmee er gelijk een streep kon door het voorjaar. De Giro Rosa ging ook aan haar neus voorbij en in juli kwam het bericht dat ze overtraind zou zijn, waarmee ook het WK in rook op ging.

Hoe het nu verder moet, is nog niet bekend. “Eind oktober bepalen Marianne en haar begeleiders in hoeverre ze hersteld is en dan zal ook het vervolgtraject worden uitgestippeld”, meldt Rabo-Liv. Het grote doel van Vos ligt volgend jaar in Rio de Janeiro, waar de Olympische Spelen gehouden worden.

Dit artikel delen:

33 Reacties

RiGHT 9 oktober 2015 om 14:04

Dit zal psychologisch heel zwaar voor haar zijn…. sterkte!
Ik hoop haar in 2016 wel weer winnend terug te zien.

achtpuntzes 9 oktober 2015 om 14:15

logische beslissing. als het doel de OS is, en je nu alweer het veld in duikt zou dat betekenen dat ze niets heeft geleerd van het overtrained zijn. Vos is niet meer de supervrouw die zo maar overal kan starten.

Koersmaniak 9 oktober 2015 om 14:35

4 maanden moeten bekomen van overtraining is wel lang.

schipperaar 9 oktober 2015 om 14:37

@koers
Zal wel meer spelen dan alleen de os.

Cayolle 9 oktober 2015 om 14:40

Ja, inderdaad een logische en verstandige beslissing zeker ook gezien haar doel voor volgende zomer (OS). Maar de onzekerheid over haar terugkeer neemt wel weer toe en het zal voor haar zelf ook moeilijk zijn om een nog langere periode geen wedstrijden te rijden.
Ik hoop dat ze toch weer spoedig kan laten zien dat ze nog steeds in de top kan meedraaien.

koos1 9 oktober 2015 om 15:16

Hopen dat ze er aan het begin van het wegseizoen weer staat en dan opbouwen naar de OS. Met Vos in vorm en Van der Breggen heeft NL daar de twee grootste kanshebbers bij de vrouwen.

pctTomacc 9 oktober 2015 om 15:18

edit redactie: geen insinuaties svp

Guushovd 9 oktober 2015 om 15:36

@pctTomacc
Leg eens uit hoe dat werkt dan? Ze is nu geschorst, maar niemand weet het en het is dus automatisch ook niet officieel? Dan wordt over een paar maanden bekend wat de reden is en dan moeten ze haar alsnog officieel schorsen. Raar verhaal.

Klinkt alsof er in het ‘Brabantse wielerwereldje’ een onzinnige roddel rond gaat.

Schone 9 oktober 2015 om 15:48

volgend seizoen pakt ze alles weer

Hermantk 9 oktober 2015 om 15:56

@Guushovd
Vrij ‘normale’ gang van zaken in de sportwereld. Wanneer iemand dingen doet die niet mogen, maar die persoon te belangrijk is voor de geloofwaardigheid van de sport, wordt die vaker achter de schermen op de vingers getikt. Dat wil dus zeggen dat er niks bekend gaat worden over de echte reden van afwezigheid. Ik zeg overigens niet dat ik denk dat dat nu ook bij Marianne het geval is.

Maar denk bv. eens aan de ‘blessure’ van Rafael Nadal een paar jaar geleden. Rasmussen kreeg ook tikken op de vingers, zoals te lezen is in zijn boek. En ik vermoed dat Gilbert hetzelfde is overkomen na 2011, maar dat is speculeren.

Scotty 9 oktober 2015 om 16:24

@Hermantk, of Sven Kramer in zijn “tussenjaar”.

Guushovd 9 oktober 2015 om 16:27

@Hermantk
Is één van de voorbeelden die je noemt bewezen?

Ik denk dat het bij geen van de voorbeelden zo zit als je hier verondersteld. Iemand in het geheim, onofficieel schorsen heeft teveel nadelen. Je mag verwachten dat het een keer naar buiten komt als zoveel mensen ervan weten dat een geheime schorsing mogelijk is. Alle betrokkenen hebben dan een probleem.

Ik kan me hoogstens voorstellen dat in sommige gevallen een sporter wordt gewezen op iets verdachts (bloedwaarden) of zo en hij of zij gewaarschuwd wordt hier iets aan te doen voordat er bewijs is. Vind ik toch echt wat anders dan een schorsing.

Bijna ieder gesprek over wielrennen komen er wel doping insinuaties langs, dus bij een lange afwezigheid van Vos mag je niet anders verwachten dat er een aantal mensen dit soort dingen beginnen te roepen. Lijkt me echt volstrekt te weinig om dat serieus te nemen. Als iemand meer weet hoor ik het graag.

Hakkie2 9 oktober 2015 om 16:36

Bij het tennis was het op een gegeven moment wel een algemeen bekend ‘geheim’ dat ze de schorsingen zo uitvoerden. Over die 2 Belgische meisjes die beiden heel plotseling stopten en ook heel plotseling aangaven weer te beginnen werd het ook gezegd.

Ik heb het nog nooit over een wielrenner of wielrenster gehoord. En het verhaal van Vos klopt er ook niet mee. Ze kon niet koersen tot april, heeft vervolgens 2 koersen gereden en is daarna weer gestopt omdat het niet ging. Dat is heel anders dan plotseling voor een jaar (of een half jaar) niet wielrennen.

Scotty 9 oktober 2015 om 16:43

@Guushovd, wellicht geen officiële schorsing, maar een soort dreigement. Het bericht dat je extra in de gaten wordt gehouden, dat er een onderzoek gaande is, etc. Ik kan me voorstellen dat je dan als zeer populaire sporter een schikking zoekt. Kan voor beide partijen gunstig uitpakken natuurlijk, helemaal als de betreffende instantie het niet 100% kan bewijzen. Een afkoelperiode, met de belofte het niet meer te doen.

MDKIDW 9 oktober 2015 om 16:51

dit zaakje begint inderdaad een beetje te stinken je zou haast gaan denken dat er iets meer aan de hand is. genoeg voorbeelden in de sportwereld op te noemen waarbij de toppers inderdaad een tijdje in de schaduw worden neergezet

DarkShadow 9 oktober 2015 om 17:37

Als je ziet hoeveel ze koerste, en daarnaast naast de fiets ook haar agenda helemaal vol plande, is dit totaal geen verrassing dat haar lichaam er even helemaal genoeg van heeft.

Dit zag ik in 2013 al wel aankomen toen ze een paar keer echt een serieuze vorm dip had die ze daarvoor eigenlijk nooit had. Daarna wou ze ook nog eens het mountainbiken erbij doen, misschien wel de zwaarste discipline van allemaal. Even later kreeg je dit. Vrij logisch denk ik hoor.

Dit speelt langer dan sinds het NK veldrijden hé, in de aanloop naar het WK van vorig jaar moest ze al koersen schrappen om rust te nemen, en toch maar door willen om op het WK goed te zijn. Dat lukte niet, daarna weer maar een maandje rust en ze was weer bezig met het opbouwen voor het veldrijden, ook dat liep niet goed af.

Ik snap wel als een topper ineens er niet meer is dat dat verdacht is, maar als je serieus aandacht had besteed, zat dit er al wel een tijdje aan te komen.

Toen ze jong was kon haar lichaam het misschien aan, maar nu ze richting de 30 gaat word dat toch moeilijker op te brengen, het zou me niks verbazen als ze het veldrijden compleet moet laten vallen in de nabije toekomst.

Hakkie2 9 oktober 2015 om 18:05

@DarkShadow: goed onderbouwt verhaal. En inderdaad een waarschijnlijker verhaal dan een verborgen dopingschorsing.

Scotty 9 oktober 2015 om 18:14

@Hakkie2, eens :-)

LinusGerdemann 9 oktober 2015 om 18:24

Dat er überhaupt serieus gereageerd wordt op een onruststoker met “geruchten uit het Brabantse wielerwereldje” ik kan je fabels gelijk de wereld uithelpen. Zodra je geschorst bent mag je niet namens het team bij officiële evenementen in team kleding enz aanwezig zijn. Marianne is bij veel koersen aanwezig geweest bij Rabo en heeft zelfs nog meegedaan aan de huldigingen van de ladies tour. Een geschorst iemand zou dat niet mogen. Misselijkmakende stemmingmakerij wil ik het noemen.

Borsje 9 oktober 2015 om 18:30

Met de nodige schroom want ik houd niet van speculeren. Maar dopinginsinuaties liggen m.i. nog minder voor de hand. De laatste keer (paar maanden terug ) dat ik haar bij de NOS op TV zag schrok ik. Denk zeker niet dat ze meer woog dan de officiële 58 kg, integendeel. Ze heeft al eerder aangegeven (zie de vele berichten daarover) in 2012 tegen de anorexia aangezeten te hebben. Wie weet heeft ze het weer moeilijk (gehad). Hoop hoe dan ook vooral dat ze sterk terugkomt!

achtpuntzes 9 oktober 2015 om 18:30

hmm. als echte brabander zijn deze geruchten toch nieuw voor me.

Hakkie2 9 oktober 2015 om 19:26

@Borsje: alle overtrainde sporters zien er erg slecht uit.

Koersmaniak 9 oktober 2015 om 19:38

@LG: net daarom is het ook een geheime schorsing of een rustperiode na een waarschuwing. Een schorsing van Vos zou het vrouwenwielrennen een te grote schade toebrengen.

Waarmee ik niet zeg dat Vos iets verkeerds gedaan heeft, maar uit het tennis zijn toch de verhalen bekend van de bijzondere blessures van Nadal, de zusjes Williams die plots tijdenlang verdwijnen en ook het stoppen en comeback van Henin. Clijsters is een ander geval, want zij werd toen moeder.

tendam 9 oktober 2015 om 19:42

Van buitenaf lijkt het inderdaad alsof ze te veel hooi op de vork heeft genomen. Volgens mij wint ze ook de helft van haar koersen op pure wilskracht, niet omdat ze per se de beste is. Ze wil gewoon niet verliezen. Als je dat het hele jaar doet zonder echte rust kan ik me voorstellen dat het op een gegeven moment basta is.

Romāns Vainšteins 9 oktober 2015 om 20:12

Noem me maar gemeen, maar ik hoop dat van der Breggen er over overheen kletst, da's meer mijn type.

Headlines

Materiaalzone

Populair