Voormalig wereldkampioen en Giro-winnaar Ercole Baldini (89) overleden

vrijdag 2 december 2022 om 08:42
Voormalig wereldkampioen en Giro-winnaar Ercole Baldini (89) overleden

Ercole Baldini (links) met Felice Gimondi - foto: Cor Vos

Voormalig wereldkampioen Ercole Baldini is op 89-jarige leeftijd om het leven gekomen. Volgens La Gazzetta dello Sport is de winnaar van de regenboogtrui in 1958, die in datzelfde jaar ook de Giro d’Italia won, in zijn geboorteplaats Forlì overleden.

Binnenkort verschijnt de nieuwe voorjaarseditie van RIDE, waarin we uitgebreid vooruitblikken op het nieuwe wielerseizoen. Het wordt wederom een lekker dikke editie vol verhalen over alles wat de wielersport zo mooi maakt. Pre-order hem nu online en ontvang leuke extra's. Wil je onze voorjaarsgids extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang maar liefst 20% korting!

Het palmares van Baldini is erg goed gevuld. Hij wist in 1956 olympisch kampioen wielrennen te worden in Melbourne, Australië, en reed in dat seizoen ook een nieuw werelduurrecord. Baldini zette destijds het nieuwe record, dat hij overnam van Jacques Anquetil, op 46,394 kilometer.

Twee jaar later kende ‘De Trein van Forlì’ een uiterst succesvol jaar met de eindzege in de Giro en goud op het wereldkampioenschap in het Franse Reims. Baldini wist in zijn carrière tevens vijf Giro-etappes (in 1957 en 1958), een Tour de France-rit (in 1959) en vier keer de Trofeo Baracchi te winnen. Zijn beste einduitslag in de Tour was een zesde plaats in 1959.

In de jaren ’60 kon Baldini zijn oude niveau niet meer halen, als gevolg van een blindedarmontsteking en problemen met zijn gewicht. Zes jaar geleden, in 2016, werd Baldini opgenomen in de Hall of Fame van de Giro d’Italia.

Dit artikel delen:

4 Reacties

Kopinkas 2 december 2022 om 10:14

Als Italiaan op Franse bodem de Fransen in de vernieling rijden. Faut le faire.
Louison Bobet ontsnapte verrassend na 25km met Baldini’s ploeggenoot Nencini en Voorting. Baldini ging erachteraan, en halverwege hadden de vier al 6 minuten voorsprong. Nencini en Voorting moesten opgeven. Uiteindelijk moest ook Bobet de rol lossen om op meer dan 2 minuten te eindigen. Nog een Fransman, Darrigade won een spurtje voor de derde plaats op bijna 4 minuten. Nog twee Fransen bij de eerste zes, maar Baldini vernederde ze allemaal, als een Evenepoel avant la lettre ;-)

0
Jacco van Stierop 2 december 2022 om 13:46

“Wat kom jij nou doen?”, blafte Nencini toen Baldini kwam aansluiten bij hem, Bobet en Voorting. “Ja eh, kweenie, Coppi heeft me gestuurd”, antwoordde Baldini.
De bijna 39-jarige Coppi was door ploegleider Alfredo Binda aangewezen als wegkapitein, en na de gewonnen koers werd Coppi door de pers geroemd om zijn tactisch inzicht: hij had inderdaad Baldini bevolen zich te voegen bij de vluchters, ondanks dat daar al een vertegenwoordiger van de squadra azzurra in zat.
De werkelijkheid was echter anders. Baldini had in het voorjaar de Giro gewonnen, was al Olympisch kampioen, en stond op het punt om Coppi financieel te passeren bij de lucratieve kermiskoersen. Dat was iets wat Coppi, maar vooral zijn minnares Giulia Occhini, de befaamde Dama Bianca, moeilijk kon verkroppen. Door Baldini na 25 km vooruit te sturen op het heuvelachtige circuit in Champagne hoopte Coppi dat Baldini zichzelf zou opblazen in de 250 km die nog te gaan waren, zo vertrouwde hij Nino Defilippis toe tijdens de koers. Coppi zat weliswaar in de zeer late herfst van zijn carrière, maar het was toch niet de bedoeling dat de schijnwerpers zich minder fel op hem gingen richten. Het bleek dus een flinke misrekening van Coppi: nog dezelfde avond werd Baldini geboekt voor een kermiskoers in Lombardije met de verzekering dat hij 200 lire meer aan startgeld zou ontvangen dan Coppi.
Van zijn sponsor Legnano ontving Baldini overigens een koe voor het behalen van de wereldtitel.

1
Rondje 25 2 december 2022 om 11:46

Voormalig wereldkampioen Ercole Baldini is op 89-jarige leeftijd om het leven gekomen??? Althans, zo staat het in het artikel.

Om het leven gekomen of gewoon vanwege ouderdom of een kortstondige ziekte?
Mocht het artikel kloppen is het wel veel in Italië. Pantani, Carsatelli (tijdens de koers), Scarponi, Rebbelin, nu dan weer Baldini. Allemaal onder niet normale omstandigheden.

0
kruipolie 2 december 2022 om 18:49

Volledig mee eens. Redactie: doe er iets aan.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone