Voormalig Sky-arts Freeman beschuldigd van nieuwe dopingovertredingen

vrijdag 12 februari 2021 om 20:40
Voormalig Sky-arts Freeman beschuldigd van nieuwe dopingovertredingen

Ter illustratie - foto: Cor Vos

Richard Freeman, de voormalige dokter van Team Sky en British Cycling, wordt door het Britse antidopingagentschap UKAD beschuldigd van twee nieuwe overtredingen van de dopingregels. De medicus had al een aanklacht van de General Medical Council, de Britse Orde der Artsen, tegen zich lopen voor het bestellen van testosteron om renners mee te behandelen.

Volgens de BBC wordt Freeman door het UKAD beschuldigd van ‘het bezitten van een verboden middelen’ en ‘het manipuleren of een poging tot het manipuleren van dopingcontrole’. Op dit moment loopt er een onderzoek. Naar verluidt spreekt de Brit de beschuldigingen deels tegen en heeft hij om een hoorzitting gevraagd. Hem hangt nu een vierjarige schorsing boven het hoofd.

De General Medical Council beschuldigde Freeman al van het bestellen van testogel om zo de prestaties van atleten te bevorderen. Ook zou hij hebben gelogen om de bestelling te verdoezelen en een onderzoek van het UKAD hebben misleid. De Brit werkte tussen 2009 en 2015 bij Team Sky en British Cycling en was al in meerdere controverses het middelpunt.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Groetjesaandevoetjes 12 februari 2021 om 21:10

Waar rook is, is vuur

Jacob Lohof 12 februari 2021 om 23:39

Ook arts van Onana?

fietsvriend 13 februari 2021 om 08:54

‘Teams INEOS verscheen vandaag bij de start van de derde etappe in Tour de La Provence in #FreeFreeman T-shirts om de geplaagde dokter een hart onder de riem te steken in deze voor hem moeilijke tijd’

Wheely 12 februari 2021 om 21:18

Tsja 2009-2015 de jaren van de opmars van Froome en Wiggins.

kleomantre 12 februari 2021 om 21:37

Aparte strijd. Waarschijnlijk moet hij vanwege teveel rook toch geofferd worden, maar zal rijkelijk beloond worden als hij verder zn mond houdt. Zo werken politiek getinte doofpotten. En het werkt prima, want ipv beschimpt zijn de grote heren nog steeds sporthelden, dit al helemaal in de uk. En de andere meepakkers als Poels, daarvan is het geweten ook allang afgekocht door vorstelijke knechtsalarissen. Heel erg zonde want ik zou de Britten het schandaal wel gunnen vanwege het vingertje wijzen naar Rusland.

Charlie33 12 februari 2021 om 21:46

Laat Wout hier buiten. Dit bericht heeft niets met hem te maken.

SnellePelle 13 februari 2021 om 13:20

Ja, valt wel op dat Wout niet meer outstanding is ten opzichte van die periode. Maar ik suggereer niks hoor.

xistnc 12 februari 2021 om 22:18

Nieuw als in ‘extra’. Niet als in ‘recent’.

Jacob Lohof 12 februari 2021 om 23:40

Bij voetbal hoor je hier nooit wat over

jacco4 13 februari 2021 om 00:04

Blijf ik altijd een schande vinden dat Sky nooit echt is aangepakt. Voor vergelijkbare vergrijpen zijn mindere goden al zwaar gestraft. Het blijft mijn inziens klasse justitie. De laatste twee grote ronden had Froome nooit mogen winnen. Als ik dit artikel zo lees kun je ook vragen stellen bij eerdere prestaties. Echt een blaam op het blazoen van de wielrennerij.

john 13 februari 2021 om 07:54

Verwondert mijn dit ,nee zeer zeker niet ,wacht nog op de dag dat die twee Sir,s hun tour zegens moeten in leveren net zo als die Amerikaan

SpeedyLegs 13 februari 2021 om 09:04

Het handelen van een teamarts gebeurt natuurlijk binnen de structuur en cultuur van het team. Daarom is het nodig alle betrokkenen aan een onderzoek te onderwerpen.
Of bij indertijd minder sucesvolle teams toch ook niet alles deugde op dopinggebied? Wie weet; onderzoek zal wel uitblijven of minder diep gaan. Net als bij het vorige grote dopingschandaal spelen de vele overwinningen de Tour ongetwijfeld een rol.

kleomantre 13 februari 2021 om 11:16

de laptop was toch gestolen, de enige waar data op stond

alleen al dit totaal ongeloofwaardige verweer destijds was voor mij aanleiding om de ploeg definitief in de dopinghoek te plaatsen. Froome zal vast een soort Amstrong preparatie 2.0 hebben, Reed ook altijd een beperkt jaarprogramma en liet zich nergens zien in een eendagskoers.

Polleke 13 februari 2021 om 09:49

De UCI heeft hier ook een zeer discutabele rol in door jarenlang (!) attesten voor cortisonegebruik toe te laten…meestal vlak voor of tijdens GT’s,
Dank zij die FancyBears lekken weten we dat vooral ‘wij zijn witter dan de paus Sky’ grote afnemers waren…

Headlines

Materiaalzone

Populair