Voormalig ploegleider Martinelli adviseert Aru: “Ga niet naar de Tour”

Door Koen Middendorp, zaterdag 2 juni 2018 om 11:51
Fabio Aru

foto: LaPresse/Fabio Ferrari

Het is nog niet het jaar van Fabio Aru. In de Giro d’Italia moest de Italiaanse klimmer schitteren na een moeizaam voorseizoen. De UAE Emirates-renner ging in zijn thuiskoers echter roemloos ten onder, waardoor hij twee dagen voor Rome gedesillusioneerd opgaf.


Volgens La Gazzetta dello Sport zal hij op aandringen van zijn werkgever van start gaan in de Tour de France. Niet in de rol van klassementsrenner, maar als rittenkaper. Een beslissing waar niet iedereen zich in kan vinden, zo blijkt wel uit een reactie van Giuseppe Martinelli aan de Italiaanse sportkrant.

Martinelli en Aru hebben een verleden samen, want de oud-renner stond als ploegleider van Astana mede aan de basis van de Vuelta-overwinning van de Sardijn in 2015, alsmede zijn twee podiumplaatsen in de Giro. Hij is van mening dat Aru wordt opgebrand, mocht de klimmer de Tour rijden.

“Als ik in de schoenen zou staan van Fabio en het management van UAE Emirates, dan zou ik de Tour overslaan. De Tour is uitputtend en levert veel stress op, zelfs als je geen doelen stelt. Ik zou opteren om na het Italiaans kampioenschap, waarin hij als titelverdediger start, een rustperiode in te lassen. Om vervolgens op te bouwen naar de Vuelta en het najaar”, aldus Martinelli.

Vorig jaar besloot Aru om de Tour in zijn programma op te nemen, nadat hij de Giro moest laten schieten door een knieblessure. Hij wist na vijf dagen de gele trui te veroveren na een indrukwekkende ritzege op La Planche des Belles Filles. Uiteindelijk eindigde hij na een mindere slotweek – mede door bronchitis – als vijfde in de eindstand, op 3:05 van Chris Froome.

19 Reacties

ikbenprocycling 2 juni 2018 om 11:56

Aru en Dumoulin gaan op herhaling in de Vuelta. Deze keer Tom in het rood in Madrid.

MME 2 juni 2018 om 12:12

Als ik Aru en Dumoulin was zou ik ook gaan voor de Vuelta, gewoon veel meer kans dat in de Tour. Daarnaast moet je ook nog hopen dat je voldoende hersteld, met name omdat deze Giro erg zwaar was!

Verweggistan 2 juni 2018 om 12:13

Lijkt mij ook een goed idee, lekker met Kristoff, Costa en Martin naar de Tour en dan Aru naar de Vuelta.

albertooo 2 juni 2018 om 12:15

Als je lichaam niet meewerkt, lijkt me een grote ronde niet het beste medicijn. Ik snap ook niet waarom men hem vorig jaar de Vuelta heeft laten rijden, zag eruit als een overrijpe sinaasappel.

belasco 2 juni 2018 om 12:28

Weet niet wat de reden is achter zijn mindere periode, maar ik gun hem echt weer de benen van weleer. Prachtige renner die als geen ander kan afzien.

Scott Sunderland 2 juni 2018 om 13:54

Tour een héél slecht idee voor Aru. De sponsor zal het willen en men wil dat hij zijn salaris waarmaakt. Maar een renner die er kennelijk helemaal doorheen zit naar de Tour sturen…Korte termijn denken en zeker niet bevorderlijk voor Aru zelf.

Romāns Vainšteins 2 juni 2018 om 13:55

Misschien wel het beste idee ja.

Jovic 2 juni 2018 om 13:55

Deze renner is aan herstel toe, Martinelli heeft gelijk maar het riante salaris van Aru he,.

assen 2 juni 2018 om 14:19

Ik begin steeds meer een hekel te krijgen aan het woord ‘rittenkaper’. Vooral omdat die zogenaamde rittenkapers nauwelijks tot geen ritten winnen.

havana 2 juni 2018 om 14:23

Logisch, want er zijn heel veel rittenkapers doch slechts 1-2 ritten die uiteindelijk gekaapt worden. Er zijn, ergo, veel kapers op de kust.

kleomantre 2 juni 2018 om 15:03

Zal vast wel ergens een trucje uit gaan halen. Een fantastische tijdrit, of een hele goede poef. Valse renner, die vorig jaar echter wel valser had mogen zijn bij Froome zn fietswissel.

girardengo 2 juni 2018 om 15:07

Een rittenkaper is m.i. een renner die veel ritten wint, niet iemand die er nauwelijks een wint.

Johnny7 2 juni 2018 om 15:08

Ik zou altijd als klassementsrenner voor de Vuelta gaan als ik de Giro had gereden. Op welke plek ik ook zou zijn geëindigd. Dus zowel Aru als Dumoulin zouden de toch al overbevolkte tour (zowel klassementsrenner als rittenkapers) naar de Vuelta moeten gaan. Tour is ook saai.

Mwielerfan 2 juni 2018 om 15:20

Absurd management om aru de giro te laten rijden als je koste wat kost hem in de tour wilt.

albertooo 2 juni 2018 om 15:22

@MWielerfan
Je kunt voelen dat ze bij UAE een brief hebben gekregen met orders om ‘het seizoen te redden’ in de Tour. Dat heeft vaak een averechts effect.

limburgia 2 juni 2018 om 15:23

Verkeerde voorbereiding of behorend bij het grote leger Italiaanse renners
die het maar even kunnen waarmaken .

Jean Dumas 2 juni 2018 om 15:58

Aru is wisselvallig, maar nu lijkt er meer aan de hand. Team is sowieso vreemd samenraapsel.

wiebipedia 2 juni 2018 om 18:48

UAE lijkt dit jaar echt een compleet mislukt recept. Geen plan, geen structuur, geen ideologie. Een variëteit aan dingen die ze niet hebben

simplex 3 juni 2018 om 00:03

@girardengo. Juiste opmerking en dan schieten wat mij betreft, behoudens sprinters die daar niet op die wijze aan meedoen, slechts enkele renners te binnen.
De Gendt, Wellens, Rui Costa, LL Sanchez, Barquil en nog een enkele.
Dus ik kom nog geen befaamde overigen en ook geen Nederlanders tegen?
Chavanel, Ellisonde (Moncoutié) voldoen momenteel (ook niet ) meer.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.