Voorbeschouwing: WK Wielrennen 2011 – wegrit voor profs
zondag 25 september 2011 om 10:05

Voorbeschouwing: WK Wielrennen 2011 – wegrit voor profs

Deze gehele week staat in het teken van de wereldkampioenschappen wielrennen in de Deense hoofdstad Kopenhagen. In het eerste deel van de week werden de tijdritten verreden, nu staat het slotstuk op het programma: De wegwedstrijd voor professionals. WielerFlits blikt vooruit op de mondiale titelstrijd.

Historie
Het wereldkampioenschap op de weg vond voor de eerste keer plaats in 1927, toen Alfredo Binda de sterkste was op de Nurburgring in Duitsland. De Italiaan won nog twee keer (in 1930 en 1932). Een jaar na zijn laatste overwinning was het de eerste Nederlander die op het podium stond. Marinus Valentijn werd in het Franse Montlhéry derde achter twee Fransen.

Het duurde tot 1947 voordat er een Nederlander op het hoogste ereschavot stond. De Zeeuw Theo Middelkamp won in Reims. Hij werd geflankeerd door Sjef Janssen op het podium, die derde werd. Er volgden nog zes Nederlanders die wonnen: Jan Janssen, Harm Ottenbros, Hennie Kuiper, Gerrie Knetemann, Jan Raas en Joop Zoetemelk. De laatste landgenoot op het podium was Léon van Bon in 1997 (San Sebastian). Michael Boogerd was één van de mannen die nog dichtbij was in bijvoorbeeld Valkenburg (1998) en Madrid (2005). Niki Terpstra strandde vorig jaar op een paar honderd meter van de finish.

Vorig jaar was de titelstrijd een prooi voor Thor Hushovd. In een vreemde wedstrijd in het Australische Geelong kwam de Noorse krachtpatser lang niet in het verhaal voor. Hij werd echter teruggebracht door de Russen en de Spanjaarden in de spits van de wedstrijd. In een sprint van 25 man was hij uiteindelijk de sterkste voor Matti Breschel en Allan Davis.

Parcours
De start van de wedstrijd wordt zondag gegeven in Kopenhagen om eerst 28 kilometer te gaan rijden richting Rudersdal waar een plaatselijk circuit ligt van 14 kilometer. In die veertien kilometer moeten 105 hoogtemeters verwerkt worden, en dat is niet echt veel. De professionals moeten dit rondje zeventien keer rijden. In totaal moeten er zo 266 kilometer afgelegd worden.
WielerFlits
In het begin van het rondje ligt ‘het zwaartepunt’, de Slotsbakken (hoogste punt: 59 meter) gevolgd door het beklimming van de Attermosevej. De laatste vijfhonderd meter lopen heuvelop, wat toch nog kan resulteren in een lastige aankomst voor de renners.

Favorieten
Al het hele jaar is er maar één renner die er bovenuit steekt in ééndagswedstrijden : Philippe Gilbert. Het is dan misschien niet helemaal ‘zijn’ parcours en hij ziet zichzelf niet als favoriet voor de winst. De Waalse veelwinnaar kan echter niet onder de rol van topfavoriet uit. Hij mist mede-kopman Tom Boonen, maar heeft wel twee renners mee die als bliksemafleider kunnen spelen: Björn Leukemans en Greg Van Avermaet.

foto: Sirotti

Uittredend wereldkampioen Thor Hushovd heeft in Kopenhagen wederom een kleine ploeg tot zijn beschikking, maar mag niet uitgevlakt worden. Naar eigen zeggen heeft de Noor een plan om Philippe Gilbert te verslaan en als het op een sprint omhoog aankomt, is hij erg sterk. Bij Noorwegen kan hij rekenen op de ondersteuning van Edvald Boasson Hagen, die ook zomaar wereldkampioen kan worden. De Noren zijn maar met vier, maar met de top kopmannen staan er wel vier ritzeges uit de Tour de France aan de start.

foto: Sirotti

Naast Gilbert staat er met Peter Sagan nog een veelwinnaar aan de start. Hoe de Sloveen zich in twee jaar als profrenner heeft ontwikkeld is eigenlijk ongelofelijk. Vorig jaar debuteerde hij als twintigjarige in het peloton en maakte hij direct indruk in Parijs-Nice. Dit jaar won hij al vijftien wedstrijden, met daaronder de Slowaakse titel, drie ritten in de Vuelta a España en het eindklassement in de Ronde van Polen. Zou hij deze wedstrijd in Kopenhagen aankunnen?

Als het op een massasprint uitdraait zijn er ook een aantal renners die eruit springen, maar wordt er toch vooral gekeken naar Mark Cavendish. De renner van het Isle of Man is de laatste jaren bijna alleenheerser in massasprints. Dit bewijzen zijn 20 zeges in de Ronde van Frankrijk en 30 in de grote rondes samen. De Brit had echter geen goede voorbereiding na zijn vroegtijdige opgave in de Vuelta. In de Tour of Britain herstelde hij zich echter alweer met twee ritoverwinningen.

In de sprint komt normaliter de grootste concurrentie van André Greipel. De bonkige Duitser is dit jaar opgebloeid omdat hij eindelijk de Tour de France mocht gaan rijden en de concurrentie aan kon gaan met Cavendish. Hij beloonde zijn ploeg dan ook door Cavendish ook éénmaal te verslaan. Kan de Duitser ook winnen in Kopenhagen, met de steun van Skil-Shimano renner Marcel Kittel.

foto: Sirotti

Andere sprinters die staan te wachten om te winnen zijn Tyler Farrar, Daniele Bennati en de Spanjaarden Oscar Freire, José Joaquim Rojas. Farrar was wel een beetje buiten beeld na zijn valpartij in de Vuelta. Ook Oscar Freire moest uitstappen, maar de drievoudig wereldkampioen is bijna altijd goed op wereldkampioenschappen. Voor Rojas geldt een beetje hetzelfde als voor Farrar. Wie wel duidelijk aanwezig was in Spanje was Bennati. De Italiaan won één rit en werd al lang van te voren aangewezen als kopman van de Italiaanse ploeg door bondscoach Paolo Bettini. Outsiders in de sprint zijn bijvoorbeeld Romain Feillu en Matthew Goss.

Er zijn natuurlijk ook nog renner die alleen, of in een klein groepje moeten aankomen om te kunnen winnen, zoals Fabian Cancellara. De Zwitser was afgelopen woensdag nog teleurgesteld na het verliezen van zijn wereldtitel tijdrijden. Zou de stoomtrein uit Bern in de wegwedstrijd revanche kunnen halen? Andere renners die dit zouden kunnen proberen zijn bijvoorbeeld Giovanni Visconti en Sylvain Chavanel.

foto: Sirotti

Nederland heeft geen sprinter meegenomen naar Kopenhagen. Leo van Vliet is geen onbesproken blad in wielerminnend Nederland, maar heeft voor dit WK gekozen om voor aanvallers te gaan. Lars Boom lijkt, zeker na het afhaken van Robert Gesink, de eerste spits in het Nederlandse team. De ploeg zal toch moeten gaan aanvallen om enige kans te maken. Bauke Mollema reed een sterke Vuelta en waarschijnlijk zal ook kilometervreter en knuffelbeer uit de Tour Johnny Hoogerland het wel gaan proberen.

Favorieten volgens WielerFlits.nl
***** Philippe Gilbert
**** Thor Hushovd, Peter Sagan
*** Mark Cavendish, Edvald Boasson Hagen, André Greipel
** Tyler Farrar, Oscar Freire, Daniele Bennati, José Joaquim Rojas
* Romain Feillu, Fabian Cancellara, Matt Goss, Greg Van Avermaet, Lars Boom

Deelnemerslijst WK Wielrennen 2011 – wegrit voor profs

RIDE Magazine