Voorbeschouwing: WK veldrijden junioren en beloften

vrijdag 29 januari 2010 om 21:18

Het wereldkampioenschap cyclocross staat voor de deur. In het Tsjechische Tabor strijdt de wereldtop in de vier verschillende categorieën om de felbegeerde regenboogtrui. Morgen bijten de junioren de spits af, met daaropvolgend de beloften. WielerFlits blikt alvast vooruit.

Vorig jaar
Bij de junioren stond er vorig jaar geen maat op Tijmen Eising. De lange Nederlander plaatse al bij het ingaan van het veld een versnelling, en maakte er vervolgens een ware one-man-show van. De slotronde was niets meer dan een ereronde voor Eising, maar toch hield hij nog 25 seconden over op een achtervolgende groep van vier renners. Daarin toonde notabene Eisings landgenoot Corné van Kessel zich de snelste, voor de Fransman Alexandre Billon.

Wereldkampioenschap veldrijden Hoogerheide 2009 junioren
1. Tijmen Eising (Ned/Revor-Jartazi)
2. Corné van Kessel (Ned/Elite-2) + 25s
3. Alexandre Billon (Fra/Elite-2) z.t.
4. Wietse Bosmans (Bel/Elite-2) z.t.
5. Lars van der Haar (Ned/Revor-Jartazi) z.t.

Weliswaar in mindere mate, maar ook bij de beloften was er een alleenheerser: Philip Walsleben. Na al wat eerdere speldenprikken gooide de Duitser in ronde 4 een bommetje, om vervolgens onbedreigd naar de zege te rijden. De achtervolgende groep verbrokkelde, en uiteindelijk stond er net als bij de junioren een landgenoot van de winnaar op het tweede treetje, ditmaal Christoph Pfingsten. Pawel Szczepaniak maakte het podium compleet.

Wereldkampioenschap veldrijden Hoogerheide 2009 beloften
1. Philipp Walsleben (Dui/BKCP-PowerPlus)
2. Christoph Pfinsten (Dui/Elite-2) + 21s
3. Pawel Szczepaniak (Pol/Team Utensilnord) z.t.
4. Cristian Cominelli (Ita/Elite-2) z.t.
5. Sascha Weber (Dui/Stevens Racing Team) + 24s

Parcours
Het was al zeer waarschijnlijk, maar inmiddels is het ook zeker: het wereldkampioenschap veldrijden 2010 wordt verreden in de (verse) sneeuw. De afgelopen tijd viel er elke dag verse sneeuw, en de organisatie is dan ook druk bezig met het berijdbaar houden van het parcours. Dit weekeinde blijft het waarschijnlijk wel droog, maar zal de temperatuur rond de -10 °C schommelen.
Het parcours waar de strijd om de regenboogtrui zich af zal spelen is 3,3 kilometer lang en lijkt in het niets op dat van de wereldbekermanches de afgelopen jaren. Met behulp van de Tsjechische veldrijders Zdenek Stybar en Radomir Simunek werden er flinke veranderingen in aangebracht. Opvallend is dat er niet één, maar twee trappen in het parcours opgenomen zijn. Verder zijn er, op een balk en een paar licht hellende stroken na, niet veel hindernissen aanwezig, al zitten er wel wat lastige bochten in het parcours.

Hier vindt u een kaart van het parcours én verschillende simulaties.

Deelnemers
Bij de junioren doen er 64 crossers mee, waarvan Nederland met 6 afgevaardigden hofleverancier is. De deelnemers komen uit 17 verschillende landen. Bij de beloften zijn er 57 renners van de partij, verdeeld over 18 landen. Hier is België met zes renners hofleverancier.

Hier vind u een lijst met alle deelnemers. (PDF, 498 kB)

Favorieten: junioren
Vorig jaar kwamen zowel de nummer één en twee uit Nederland, en ook dit jaar zijn de Hollanders topfavoriet. David van der Poel is de leider van de oranje equipe, getuige zijn zege in onder meer de wereldbeker en het Nederlands kampioenschap. Tweede in die wereldbeker werd Gert-Jan Bosman, en dus moet er ook met hem rekening gehouden worden. Michiel van der Heijden, Mike Teunissen, Danny van Poppel en Emiel Dolfsma eindigde ook allen in de top-10 van de wereldbeker en boekte dit seizoen minstens één zege.

De enige buitenlanders die een plaatsje in de top-10 van de wereldbeker veroverde, waren de Belgen Jelle Vandekinderen (3de) en Laurens Sweeck (9de) en de Fransen Emilien Viennet (5de) en Julien Alaphilippe (7de). Verder moet er ook serieus rekening gehouden worden met thuisrijder Michael Boros, onlangs nog 5de in Hoogerheide, Belgisch kampioen Tim Merlier en zijn landgenoot Gianni Vermeersch.

Mijn Favorieten
**** David van der Poel
*** Gert-Jan Bosman, Emilien Viennet
** Michiel van der Heijden, Danny van Poppel, Jelle Vandekinderen
* Julien Alaphilippe, Tim Merlier, Emiel Dolfsma, Mike Teunissen

Favorieten: beloften
Bij de beloften is de topfavoriet Tom Meeusen. De Belg won de wereldbeker en presteerde bovendien uitstekend tussen de profs. Met Jim Aernouts, raborenner Joeri Adams, Jan Denuwelaere, Vincent Baesteans en Kenneth van Compernolle stuk voor stuk zeer sterke ploeggenoten aan zijn zijde.

In het begin van het jaar was het echter niet Meeusen, maar zijn ploeggenoot bij Fidea Robert Gavenda die de klok sloeg. De Slowaak werd onder meer Europees kampioen en uiteindelijk ook tweede in de wereldbeker. In de laatste manche van de World Cup, in Hooogerheide, was het de Pool Kacper Szczepaniak (ook al Fidea) die Meeusen een hak zette, en samen met zijn broertje Pawel gaat hij ook in Tabor op zoek naar succes. Een andere renner om serieus rekening mee te houden in de Fransman Arnaud Jouffroy, twee geleden wereldkampioen bij de junioren en dit jaar derde in de wereldbeker.

De wereldkampioen bij de junioren van vorig jaar, de Nederlander Tijmen Eising, begint steeds beter te aarden in het beloftencircuit. Nederland heeft met Nederlands kampioen Corné van Kessel, Lars van der Haar en de goed in vorm zijnde Micki van Empel nog meer ijzers in het vuur. Overige renners om rekening mee te houden: de Pool Marek Konwa, de Italiaan Cristian Cominelli, de Duitser Sascha Weber en thuisrijder Ludomir Petrus.

Mijn Favorieten
**** Tom Meeusen
*** Robert Gavenda, Kacper Szczepaniak
** Arnaud Jouffroy, Tijmen Eising, Joeri Adams
* Jim Aernouts, Micki van Empel, Pawel Szczepaniak, Kenneth van Compernolle

Programma
Start junioren: 11:00
Start beloften: 14:00

Dit artikel delen:

Headlines

Materiaalzone

Populair