Voorbeschouwing: WK veldrijden 2019 voor vrouwen

Door Tim de Vries, zaterdag 2 februari 2019 om 09:00
Voorbeschouwing: WK veldrijden 2019 voor vrouwen

foto: Photopress.be

Zaterdagmiddag is het Deense kustplaatsje Bogense vanaf 15.00 uur het decor voor het WK veldrijden voor vrouwen. Is er dit jaar iemand in staat om de heerschappij van Sanne Cant te doorbreken of gaat de Belgische er met een derde opeenvolgende mondiale titel vandoor? WielerFlits blikt vooruit.


Historie

De nobele veldritsport bestaat al lange tijd. Al vanaf 1950 worden er wereldkampioenschappen georganiseerd. De grote afwezigen bij die kampioenschappen? Vrouwen. Hoewel er zat vrouwen waren die graag met de fiets door de weide ploeterden, zou er pas in 2000 voor het eerst een WK voor eliterensters op het programma staan. Dat was iets meer dan een jaar nadat in Loenhout de eerste UCI-veldrit voor vrouwen werd georganiseerd. In Sint-Michielsgestel zou de Duitse veldritlegende Hanka Kupfernagel met groot vertoon van macht de eerste wereldtitel pakken.

In totaal prijken er vier regenboogtruien in de prijzenkast van Kupfernagel. Daarmee is ze overigens geen recordhoudster, want die eer is namelijk voorbehouden aan Marianne Vos. Zij pakte in 2006 al op 19-jarige leeftijd de titel door Kupfernagel in een sprint te verslaan. Van 2009 tot en met 2014 mocht ze eveneens juichen na een mondiaal crosskampioenschap, waardoor ze voorlopig op zeven wereldtitels staat. Voorlopig inderdaad, want ook dit jaar kan de frêle Brabantse er zomaar met de gouden medaille vandoor gaan.

Hanka Kupfernagel werd in totaal vier keer wereldkampioen – foto: Cor Vos

Nu is het WK voor vrouwen toe aan haar twintigste uitgave. En wat is er in die tijd veel veranderd. De Internationale Wielerunie vond het veldrijden twee decennia geleden niet zo zeer iets voor vrouwen. Het niveau is ieder jaar gestegen en de populariteit van de vrouwencross is groter dan velen ooit voor mogelijk hadden gehouden.

Dit is wellicht voor een deel te danken aan de laatste jaren soms nogal voorspelbare mannenwedstrijden, maar ook de inspanningen van de crossters mogen niet onderschat worden. Elke week zetten ze immers weer hun beste beentje voor om er een fraai schouwspel van te maken. Het maakt dat velen vol verwachting uitkijken naar de verrichtingen van uittredend kampioene Sanne Cant en haar crossende collega’s.

Laatste tien winnaars
2010: flag-nl Marianne Vos
2011: flag-nl Marianne Vos
2012: flag-nl Marianne Vos
2013: flag-nl Marianne Vos
2014: flag-nl Marianne Vos
2015: flag-fr Pauline Ferrand-Prévot
2016: flag-nl Thalita de Jong
2017: flag-be Sanne Cant
2018: flag-be Sanne Cant


Parcours

Of Wout van Aert het parcours nu wel of niet WK-waardig acht: er zal hoe dan ook flink worden gestreden om de titels. Het is een parcours dat dag en nacht verschilt in vergelijking met dat van Valkenburg, waar vorig jaar de regenboogtruien werden uitgereikt. Afgezien van wat lastige dijkpassages en bruggen is de drie kilometer lange omloop een behoorlijk vlakke bedoening. De temperatuur blijft in het Deense land rond het vriespunt schommelen, dus het zou zomaar eens glibberen en glijden kunnen worden aan de oevers van het Kattegat.


Favorieten

De topfavoriet voor de vrouwencross moet worden gezocht in het Nederlandse kamp. Hoewel Lucinda Brand zeker niet de meeste wedstrijden in het veld rijdt, is ze wel één van de rensters die steevast meedoet om de overwinning. Sterker nog: in december en januari eindigde de 29-jarige bij al haar negen wedstrijden bij de beste twee. Kortom: de immer vurige Brand is on fire. Het is dan ook niet zo gek dat de Zuid-Hollandse door Jan en alleman naar voren wordt geschoven als dé te kloppen vrouw.

Nederlands kampioene Lucinda Brand stal onlangs de show in Hoogerheide! – foto: Photopress.be

Maar Brand beseft donders goed dat het winnen van een WK geen sinecure is. Daarvoor is de concurrentie te groot. Denk maar aan uittredend kampioene Sanne Cant. In Denemarken kan ze haar derde opeenvolgende regenboogtrui veroveren. In gesprek met WielerFlits geeft de Belgische kopvrouw aan dat ze geen druk voelt: “Niets moét, alles mag. Maar ik voel me elke week een beetje beter. Ik blijf bij het idee dat alles kan, zaterdag.” De statistieken spreken alvast enigszins in haar voordeel: toen in november 2017 de veldritwereldbeker Bogense aandeed triomfeerde Cant.

Na afloop van de wereldbeker in Hoogerheide tipte Marianne Vos landgenote Lucinda Brand als topfavoriet. Maar met zeven in het verleden behaalde wereldtitels en de onlangs behaalde eindzege in de Wereldbeker spreekt ook de 31-jarige Vos nog een hartig woordje mee in veldritland. Sinds 2014, toen ze haar laatste wereldtitel in het veld pakte, is het steeds meer dringen geworden in de mondiale top. Maar de Brabantse veelvraat kan er zelf ook nog altijd wat van. Als zij een topdag heeft, zullen weinig rensters haar kunnen kloppen.

Kan Marianne Vos een achtste wereldtitel veroveren? – foto: Photopress.be

Dat geldt net zo goed voor Denise Betsema. Een jaar geleden was er amper iemand die de Texelse kende, voor het WK in Valkenburg kwam ze niet voor in de plannen van KNWU-bondscoach Gerben de Knegt. Dit seizoen laat Betsema met een karrenvracht aan goede uitslagen echter zien dat ze een serieuze kandidaat is voor de wereldtitel. Een ding is zeker: als de 26-jarige het op haar heupen heeft, zal de concurrentie niet zomaar van haar af zijn.

Zo pril als de veldritcarrière van Betsema is, zo lang duurt die van Katie Compton al. De mater familias van de cross stond al vier keer op het podium van een WK, maar de intussen 40-jarige Compton slaagde er nog nooit in een regenboogtrui mee naar huis te nemen. Veel kansen gaat de Amerikaanse gezien haar leeftijd niet meer krijgen,  maar in Bogense kunnen we beter nog maar ernstig rekening met haar houden. In Hoogerheide was ze afgelopen week de enige die Brand binnen schootsafstand wist te houden. Kan ze er nu nog een schepje bovenop doen?

Kan Sanne Cant voor een drie op een rij zorgen? – foto: Photopress.be

Brand, Vos, Cant… De topfavorieten hebben we reeds behandeld. Er is echter nog een pak dames die kans maakt op de wereldtitel, mits die rensters die ene superdag hebben. Denk aan de Zwitserse Jolanda Neff, Loes Sels en Nikki Brammeier. Maar ook aan Europees kampioene Annemarie Worst, die het de laatste crossen moeilijk heeft. Maar op een WK komen er weleens extra krachten los. En wat moeten we denken van Katerina Nash? De Tsjechische is lang uit beeld geweest, maar wel een échte kampioenschapsrenster.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lucinda Brand
*** Sanne Cant, Marianne Vos
** Denise Betsema, Katie Compton, Jolanda Neff
* Loes Sels, Nikki Brammeier, Annemarie Worst, Katerina Nash


Alles over het WK veldrijden 2019: Programma, deelnemerslijsten en het laatste nieuws


Weer en TV
Zaterdag en zondag blijft het droog in Bogense, verwacht Buienradar. Beide dagen staat er een forse wind, van kracht 3-4 uit het noorden, met een enkele kanteling richting het noordoosten of het noordwesten. De temperatuur is officieel net boven het nulpunt, maar door de wind voelt het aan als twee of drie graden onder het vriespunt. Zondag wordt een zonnetje verwacht aan de kust.

Sporza (afwisselend op Eén en Canvas) zendt alle categorieën van het WK veldrijden live uit. De NOS kiest voor de elite-wedstrijden op zaterdag en zondag, live op NPO1. Ook Eurosport zendt alleen de ‘grote’ wedstrijden live uit op het hoofdkanaal, de andere wedstrijden zijn te zien via de Eurosport Player.


Dit artikel delen:

24 Reacties

EddyB1958 1 februari 2019 om 08:16

Geklikt op Brand, ik hoop meer op Cant of Betsema omdat die full-time crossen zoals ik in een andere topic ook al vermeldde. Maar Brand gaf de sterkste indruk dit seizoen en ze komt altijd zeer enthousiast over.

platteprijs 1 februari 2019 om 08:43

Erg afhankelijk van hoe het rondje er zaterdag bij ligt. Is het een snelle omloop, dan geef ik Brand, Cant en Vos alle drie evenveel kans. En kan de NL ploeg ook een tactische koers rijden, mits De Knegt er eenheid in kneedt. Gaat het schuiven en is het een technisch moeilijk rondje, dan is Cant de voornaamste kanshebber. Is het een zware wedstrijd dan verwacht ik Brand.

Refie 1 februari 2019 om 08:56

Cant eigenlijk geen kans. als ze eens voorop komt, dan komen Vos en Brand op de lopende stukken altijd terug. Ook daar zullen de NL dames Cant in de tang hebben.

Merlinappa 1 februari 2019 om 08:56

Pssst: de vrouwenwedstrijd is op zaterdag, dan is het weer wss heel anders dan op zondag. Grote kans op sneeuw.

Beekman 1 februari 2019 om 09:44

De sterkste mag/moet gewoon winnen, ongeacht of die nu 5 of 30 crossen per jaar rijd, dus voor mij mag dat gezien de wedstrijden die ze gereden heeft, Lucinda Brand. De beste tactiek is gewoon knallen, tempo hoog houden zodat Cant eraf moet zodat die niet door haar tactiek , technisch en in de sprint sterk na een hele wedstrijd aan de wielen geplakt te hebben er met de bloemen vandoor gaat.

Mystery Rider 1 februari 2019 om 10:01

Hele goeie analyse!

Jullie quotering voor de sterren meer dan correct.

Volgens mij kan Brand niet geklopt worden.

De andere podiumplaatsen zullen verdeeld worden door Vos en Cant.

EddyB1958 1 februari 2019 om 10:46

Niet geklopt worden? De voorbije twee WK’s bij de elite heren niet gezien?

yo-eddy 1 februari 2019 om 10:21

…. in de sneeuw wint Neff!

EddyB1958 1 februari 2019 om 16:34

Omdat ze Zwitserse is ? Want sneeuw en mountainbiken ?

yo-eddy 1 februari 2019 om 21:45

puur technisch de beste in mijn ogen

west 1 februari 2019 om 10:37

Compton heeft toch nog helemaal niks internationaals gewonnen dit jaar?

EddyB1958 1 februari 2019 om 11:38

Inderdaad niet, maar soms gun je dat iemand. Bij de heren elite denk ik aan Larsje.

assen 1 februari 2019 om 11:03

Voor is Brand niet de uitgesproken favoriet, want
– ze is niet zo technisch onderlegd als anderen
– ze is niet zo snel in de sprint als anderen
– ze is een super power house dat vooral goed uit de voeten komt op een heel zwaar parcours, en dit parcours is dat niet – het is vooral een technisch parcours heb ik begrepen.

Dus, haar als favoriet bestempelen simpel omdat ze recent veel won, is scorebordjournalistiek. :-)

De heel goede veldrijders die ook technisch goed onderlegd zijn zullen het m.i. gaan uitmaken, en dat zijn Cant en Vos. Dan zet ik toch maar Vos op 1.

Merlinappa 1 februari 2019 om 13:31

Oneens:

Technisch gezien wordt ze steeds beter. Desondanks is het geen supertechnisch parcours, een paar schuine stroken daargelaten. Het is juist een powerparcours. Lange rechte stroken, veel wind, waarschijnlijk modder/sneeuw; op haar lijf geschreven mijns inziens.

Deel Koeper 1 februari 2019 om 14:31

Brand moet enkel in een sprint onderdoen voor Vos, op alle andere vlakken is ze beter. Ook technisch is ze zeker niet minder (vooral omdat Vos zelf technisch ook nog steeds gewoon middelmatig is).

NCK17 1 februari 2019 om 11:04

Waarom heeft Worst een ster minder dan Compton en Neff? Worst heeft een beter seizoen geredem dan die twee.

Romāns Vainšteins 1 februari 2019 om 11:10

#geefworstdiesterterug!

LucasR 1 februari 2019 om 14:17

Vooral Neff snap ik dit jaar niet zo goed – alleen die dag in Baal was ze goed. Ik zou naast Worst ook Sels boven haar zetten.

Deel Koeper 1 februari 2019 om 14:33

Omdat, gebaseerd op de laatste weken, Compton een serieuze kandidaat op de top 5 is en Worst al blij mag zijn als ze top 10 haalt. Neff is iets anders, die zou ik op dit parcours ook hoogstens 1 ster geven.

Brabander 1 februari 2019 om 15:16

Annemarie Worst rijdt de laatste tijd echt achteruit. Net als haar ploegmaatje Arzuffi. Dus op zich niet verwonderlijk

west 1 februari 2019 om 16:41

Ik moet nog zien dat Neff hier niet weggeblazen wordt op die strook langs het water met haar piereverzetje ..

Brabander 1 februari 2019 om 15:24

Opvallend dat niemand het over Denise Betsema heeft. Die werd in december door vrijwel iedereen getipt als de nieuwe wereldkampioene. Hoewel iets minder de laatste weken is ze samen met Cant en Vos wat mij betreft de grootste uitdager van topfavoriete Lucinda Brand. Ik zie ook niet snel iemand buiten deze 4 winnen. Misschien Nikki Brammeier nog, die komt bij zware omstandigheden altijd bovendrijven, maar is geen veelwinnares. Loes Sels zie ik niet haar nichtje verslaan. Annemarie Worst en Arzuffi rijden de laatste tijd gewoon slecht en Katie Compton zou wel erg verrassend zijn. Hoewel ‘best of the rest’ in Hoogerheide, was dat eigenlijk haar enige wapenfeit dit seizoen

Merlinappa 2 februari 2019 om 10:05

Ik zie betsema niet als iemand die op de rechte stukken vol in de wind de power heeft om weg te rijden, zoals Brand. Maar we gaan het zien.

Thijs E 2 februari 2019 om 10:36

Toch Brand als favoriete, de stroken langs de kust staat de wind schuin van voren en er is ruimte genoeg om de tijd die ze verliest op de technische stukken terug te pakken

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Tour de France 2019

Materiaalzone

Populair