Voorbeschouwing: WK veldrijden 2017

Voorbeschouwing: WK veldrijden 2017

Foto: Marcel Koch

zondag 29 januari 2017 om 07:00

De gemoederen in veldritland waren de voorbije week serieus verhit, en dat betekent dat het WK weer in aantocht is. Verlengt Wout van Aert zondag zijn titel, of wordt het Mathieu van der Poel? WielerFlits blikt uitgebreid vooruit op de mondiale titelstrijd, die dit jaar wordt verreden in het Luxemburgse Bièles.

Historie
Het Groothertogdom Luxemburg is dit weekend voor de vierde keer in de geschiedenis gastheer van het WK veldrijden. De laatste keer dateert van 1968, toen Eric De Vlaeminck zijn eerste van zeven titels greep: een record. Veel te lang geleden naar de zin van voormalig Tour de France-winnaar Andy Schleck, die bijzonder blij is met de komst van de mondiale titelstrijd naar zijn thuisland. “Dit WK zal een enorme impact hebben op de Luxemburgse cross”, voorspelt Schleck ons. “Jonge renners willen graag in de voetsporen van Kim Kirchen, Bob Jungels en mijn broer en ik treden. In de cross hebben ze geen rolmodellen uit eigen land, maar nu zal men wel inzien dat het een prachtsport is.”

Een jaar geleden was het WK veldrijden nog te gast in hét veldritland bij uitstek: België. Ruim 64.000 toeschouwers zagen Wout van Aert in Zolder zijn allereerste wereldtitel bij de profs grijpen. Van Aert kwam bij het ingaan van de slotronde bij de ontsnapte Lars van der Haar, die zijn kloof had geslagen na een wel zeer opmerkelijk incident tussen topfavorieten Van Aert en Mathieu van der Poel. De fietsen van de twee haakten in elkaar en ze verloren beiden bijzonder veel tijd. Van Aert liet zich niet kennen, vocht terug en won alsnog. Van der Haar moest tevreden zijn met het zilver, Kevin Pauwels greep wat later brons.

Wout van Aert wint de Koppenbergcross 2016

Wout van Aert – foto: © Orange Pictures

Bij de vrouwen was het wél Nederland boven. Opvallend genoeg ging wegrenster Thalita de Jong met de wereldtitel aan de haal. De Belgische Sanne Cant en de Française Caroline Mani maakten het haar in de slotronde nog bijzonder lastig, maar De Jong hield knap stand. Sophie de Boer viel net naast het podium.

Laatste vijf winnaars
2012: flag-be/flag-nl Niels Albert / Marianne Vos
2013: flag-be/flag-nl Sven Nys / Marianne Vos
2014: flag-cz/flag-nl Zdenek Stybar / Marianne Vos
2015: flag-nl/flag-fr Mathieu van der Poel / Pauline Ferrand-Prevot
2016: flag-be/flag-nl Wout van Aert / Thalita de Jong

Parcours
Je kan je klok er bijna op gelijk zetten dat de week voor het WK commotie zal zijn over het – vaak onbekende – parcours. Natuurlijk was dat ook deze keer het geval. Van Aerts ploegleider Niels Albert uitte in de Belgische media zijn twijfels bij het feit dat Adrie van der Poel ter plaatse was in Bièles bij de opbouw van het parcours. Volgens Albert zou Van der Poel senior de omloop in het voordeel van zijn zoon zou willen aanpassen. Uiteindelijk bleek Van der Poel enkel ter plaatse te zijn om paaltjes in de grond te slaan waar de organisatie dat vroeg. Een discussie om niets, dus.

Ook Kris Wouters, ploegleider van Telenet-Fidea, was afgelopen week ter plaatse in het Luxemburgse Bièles. Samen met Sven Vanthourenhout en Sven Nys onderwierp hij het parcours aan een grondige verkenning. “Het is een prachtige, erg gevarieerde omloop”, oordeelt Wouters. “Een echt crossparcours, zeg maar. Het is een omloop waar je, mede door het gladde ijs en de sneeuw, steeds honderd procent geconcentreerd moet zijn. Rechte stukken vind je amper, men onderbreekt die altijd wel met een chicane, een brug, een afdaling, een klimmetje of een schuine kant. Die hindernissen volgen elkaar in snel tempo op, wat de beste renner hier sowieso zal doen winnen.”

Foto: organisatie

De startstrook oogt bijzonder kort, waardoor renners als Lars Boom bij voorbaat kansloos zouden zijn. Volgens Wouters heeft de organisatie daar een goede oplossing voor gevonden. “De start wordt gegeven op een stuk weg waar ze maar een keer komen. Die is een pak langer. Dat moest wel, want een WK met een startstrook van 120 meter kan eigenlijk niet. Nu heeft iedereen ten minste de kans om zijn plaats vooraan in te nemen en dat kan ik alleen maar toejuichen. Boom zal blij zijn.”

Het eerste deel van de omloop stelt weinig voor. De renners moeten enkele kunstmatige bruggen over en wat bochtjes in het veld nemen. Er zijn ook balkjes. Deel twee is een pak uitdagender, met liefst drie schuine kanten en veel techniciteit. “Die eerste schuine kant valt nog goed mee, omdat je in een S-vorm naar beneden rijdt. Je hebt daar ook behoorlijk wat grip. Die andere twee zijn een pak lastiger, daar is het risico op valpartijen enorm. Wie een foutje maakt, komt ergens terecht waar hij niet moet zijn en al lopend is dat nogal moeilijk te herstellen. De laatste schuine kant zou ik vergelijken met die in Niel, met het verschil dat de renners er nu bovenaan het parcours aan beginnen en in Niel onderaan.”

Tijdens de verkenning op donderdag zag de organisatie dat er te veel valpartijen waren, waarna men besloot om laatste schuine kant, gelegen op 450 meter van de finish, te verbreden. Op die manier kunnen de renners over het plattere stuk onderaan en is de moeilijkheidsgraad wat minder groot.

Maar een lastig parcours wordt het sowieso. Ook de gladde ondergrond lijkt een belangrijke factor te worden. Momenteel ligt er sneeuw op de omloop, maar die zou volgens Wouters de komende dagen wel eens in modder kunnen veranderen. “Alles hangt af van het weer. Als de sneeuw smelt, dan krijg je plakgrond, die aan de fiets en schoenen blijft kleven. Dat, in combinatie met de vele houtschilfers die men op het parcours heeft gestrooid, doen mij vrezen voor materiaalpech. Ik zou het liefst een eerlijk WK zien, maar pech ligt op de loer. Vaak genoeg wisselen van fiets is dus de boodschap, tenzij de sneeuw blijft. In dat geval is het ook makkelijker om op de hellingen boven te rijden.”

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel – foto: Orange Pictures

Favorieten (mannen)
De twee sterkhouders van het voorbije veldritseizoen zijn natuurlijk Nederlands kampioen Mathieu van der Poel en de Belgische titelverdediger Wout van Aert. De twee vochten de voorbije weken zowat elke cross van belang onder hun tweetjes uit. Enkel Telenet-Fidea-renners Toon Aerts (op het EK en in Baal) en Lars van der Haar (in Hoogerheide) wisten de hegemonie een keertje te doorbreken. Het WK belooft dus een nieuwe tweestrijd tussen de twee kampioenen worden, al toonden zowel Van Aert als Van der Poel recent een teken van zwakte.

Wout van Aert verraste daags na de wereldbeker in Fiuggi, die hij won, met het nieuws dat een knieblessure hem parten speelde. Ten gevolge daarvan moest hij de cross in Hoogerheide en zijn stage in Spanje aan zich voorbij laten gaan, bovendien miste hij bijna een week trainingsarbeid. Speelt hij verstoppertje of heeft Van Aert echt een probleem? “Van Aert zal wel degelijk een knieprobleem hebben”, denkt Wouters. “Je gaat niet zomaar zo kort voor het WK je fiets een week aan de kant zetten. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat dit probleem voor wat twijfels in zijn hoofd zal zorgen, maar conditioneel verwacht ik hem wel op zijn best.”

Mathieu van der Poel is wél blessurevrij, maar hij pakte in de laatste wereldbekercross, vorig weekend in Hoogerheide, uit met een erg zwakke wedstrijd. Van der Poel ging als een pijl van start, maar kwam vervolgens niet vooruit en werd teleurstellend 24e. Een offday dus, en dat een week voor de belangrijkste cross van het seizoen. “Ook daar geloof ik in”, aldus Wouters. “Hij had een mindere dag, maar je mag niet vergeten dat hij wel de snelste ronde reed. Zo slecht was hij dus ook weer niet. In Bièles zal op topniveau zijn, daar ben ik zeker van. Hij vindt er ook een omloop die helemaal op zijn maat is, Van der Poel kickt echt op die technische stroken.”

Lars van der Haar

Lars van der Haar – Foto: Marcel Koch

De derde hond, die met het been gaat lopen? Dat zou wel eens Europees Toon Aerts kunnen geweest zijn. Helaas voor hem kwam hij in Fiuggi zwaar ten val. Gevolg: twee breukjes in de schouder en dus geen WK, maar ook een belangrijke helper minder voor Van Aert. Want, zo zei Aerts ons twee weken geleden, “Het lijkt me logisch dat ik daar iets terug wil doen voor Van Aert na zijn afstoppingswerk op het EK.” Daar kan Van Aert nu dus naar fluiten.

Die andere poulain van Kris Wouters, Lars van der Haar, kan zondag wél op de verrassing spelen. De 25-jarige Nederlander is misschien wel de meest frisse renner aan de start, Van der Haar lag er bijna een half seizoen uit met een spierscheuring. Het zou niet de eerste keer zijn dat een frissere renner op de dag van een WK plotseling verrast. Van der Haar is bovendien in vorm, zo bewees hij met zijn zege in Hoogerheide. Ook Andy Schleck was onder de indruk: “Ik heb hem deze week op het parcours gezien met Sven Nys, en ik moet zeggen: ze zijn heel precies te werk gegaan. Ik denk dat hij nu elke bocht en strook tot in het detail kent en perfect weet waar hij van de fiets moet en waar niet. Hij is mijn favoriet.”

Ook Telenet-Fidea-ploegmaats Tom Meeusen en Corné van Kessel zijn op dreef, zij benaderden Van der Haar met hun tweede en derde plek het dichtst in Hoogerheide. Moet het van dit drietal komen om Van Aert en Van der Poel te bedreigen? “Wie weet”, denkt ploegleider Wouters. “Een WK moet nog altijd gereden worden. In Hoogerheide dacht iedereen ook dat Van der Poel zo maar eventjes die wedstrijd ging winnen, maar toch ging het volledig anders. Onze renners houden van de techniciteit die hen in Bièles geboden wordt, in het bijzonder Meeusen. Hij heeft als meest technische renner van het peloton een streepje voor.”

Kevin Pauwels

Kevin Pauwels – foto: Jos Kafoe

Ook Van Aerts landgenoten Kevin Pauwels, Michael Vanthourenhout en Laurens Sweeck mogen we in de buurt van het podium verwachten. De twee belangrijkste niet-Belgen of -Nederlanders zijn Clément Venturini uit Frankrijk en Marcel Meisen uit Duitsland. Wouters beaamt: “Venturini heeft er wel een mindere periode opzitten, maar in Hoogerheide bleek hij plots helemaal terug. Hij kan uitpakken met een snelle start en dan is het de vraag hoe lang hij dat volhoudt. Meisen heeft dat tikkeltje meer uithoudingsvermogen en een overvloed aan techniek. Als je op zo’n glibberige omloop als die in Fiuggi als tweede finisht, dan kom je ook boven water in Bièles.”

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mathieu van der Poel
*** Wout van Aert
** Lars van der Haar, Kevin Pauwels en Clément Venturini
* Laurens Sweeck, Tom Meeusen, Marcel Meisen en Corné van Kessel

Favorieten (vrouwen)
Bij de vrouwen is de kans op een tweede Nederlandse wereldtitel reëel. Landgenote Marianne Vos begon – na bijna twee jaar onderbreking – pas half december aan haar crossseizoen, maar ze zette intussen al wel onder andere drie Wereldbekers en het NK naar haar hand. Reden genoeg om haar als topfavoriete aan te duiden.

Marianne Vos

Marianne Vos – Foto: Marcel Koch

De concurrentie zou weleens uit eigen land kunnen komen. Ook wereldbekerwinnares Sophie de Boer en Lucinda Brand zijn goed op dreef, en dan is titelverdedigster Thalita de Jong zelfs nog afwezig. Zij liep in Hoogerheide een spierscheur in haar knie op. Desondanks beschikt Nederland dus over een zeer sterk blok, het is afwachten in hoeverre deze vrouwen bereid zijn om, indien nodig, elkaar te ondersteunen op deze technische omloop.

De Belgische Sanne Cant lijkt een van de grote uitdaagsters. De afgelopen twee jaar werd zij op het WK telkens voorafgegaan door een frissere concurrente (Pauline Ferrand-Prevot en De Jong). Dit jaar heeft Cant het, met het oog op het WK, iets rustiger aan gedaan. Ze liet zelfs de wereldbekercross in Fiuggi aan haar voorbij gaan. Levert dat de Belgische haar eerste wereldtitel op?

Mountainbikesters Katerina Nash (winnares van de Wereldbekercross in Namen) uit Tsjechië en Eva Lechner uit Italië vinden in Bièles helemaal hun ding op de schuine kanten. Dat geldt niet voor de Amerikaanse Katie Compton, doorgaans minder sterk op technische passages. De grootste verrassing komt dan misschien wel uit thuisland Luxemburg zelf, in de persoon van Christine Majerus. “Ik heb haar deze week bezig gezien en ben er zeker van dat ze klaar is voor de strijd. Zij is onze enige hoop op een medaille”, geeft Andy Schleck ons nog mee.

Katarina Nash

Katerina Nash – © Orange Pictures – Sportfoto

Favorieten volgens WielerFlits
**** Marianne Vos
*** Sanne Cant en Katerina Nash
** Sophie de Boer, Katie Compton en Eva Lechner
* Lucinda Brand, Christine Majerus, Ellen van Loy en Nikki Brammeier

Weer en TV
De hele week voorspelt men in Bièles temperaturen net boven het vriespunt. Zondag zou de temperatuur vier graden Celsius bedragen en is er 40 procent kans op neerslag.

Sporza zorgt voor een uitzending van alle categorieën. Zaterdag zijn Michel Wuyts en Paul Herygers op de afspraak om 10:45 en 14:30 voor de junioren en de vrouwen. Zondag starten de uitzendingen van de beloften en de elite mannen om respectievelijk 10:45 en 13:30.

Ook Eurosport is twee dagen op rij van de partij. José Been levert zaterdag het commentaar bij de vrouwencross vanaf 14:45. Zondag is zij samen met Bobbie Traksel op datzelfde tijdstip op post.

Volledig programma WK veldrijden 2017


[poll id=”419″]

[poll id=”420″]

Dit artikel delen:

47 Reacties

dprins128 27 januari 2017 om 08:13

edit redactie: niet doen
In alle categorieën verwacht ik een leuke strijd. Volgend jaar is het WKcyclocross weer in NL.

delgado 27 januari 2017 om 08:52

Voor de duidelijkheid. Lars heeft het parcours helemaal niet 20 keer verkend. Dat waren gewoon Nys, Vanthourenhout en consorten (dixit Nys gisteren), zonder Lars. Andy snapt er helemaal niks van en wou duidelijk gewoon interessant doen.

flashke 27 januari 2017 om 09:12

4* Van der Poel
3* van Aert
en daar kan je eigenlijk een volle lijn onder trekken. Grenzend aan de zekerheid zeg ik nu dat deze twee heren na 1 ronde als 1 en 2 over de streep zullen rijden en daar zal niemand nog tussen komen.

Peetvader 27 januari 2017 om 09:22

@dprins128
Vanderpoel is redelijk populair in België (woont ook in België), dus ik denk dat deze sympathieke man minder bang moeten hebben van Belgische supporters.

kampioenvanhetkarakter 27 januari 2017 om 09:45

Wat ik gisteren bij Extra Time Cross zag vond ik het parcours er wel spectaculair uitzien…Ik ga het zien morgenochtend om 11:00 ;-)

platteprijs 27 januari 2017 om 09:47

Ik zie geen reden om Van Aert niet evenveel sterren als Van der Poel te geven. Zoveel verschil is er niet tussen beiden. En Van der Haar krijgt er wel veel, enkel op basis van één goede wedstrijd zonder VdP en VA en waar achter zijn rug heel tactisch werd gereden.

lnnrt 27 januari 2017 om 09:55

Dat wordt in ieder geval een uurtje smullen zondag! Ik hoop dat de dooi inzet en dat het één en al blubber wordt, dat vind ik toch altijd de mooiste koersen, dat je in de laatste ronde de renners alleen nog herkent aan hun stijl, omdat ze allemaal in hetzelfde blubberpak rondfietsen :)

Ondanks de onzekerheden rond de grote twee van de afgelopen week, kan ik me toch niet voorstellen dat er een ander mee vandoor gaat. Als dat toch zo zal zijn, dan hoop ik op Meeusen, dat vind ik de leukste crosser die er tussen zit.

oborobo 27 januari 2017 om 10:26

Als José Been nu ook al het Veldrijden gaat doen,hoeven we helemaal niet meer naar Eurosport tekijken.

Puffin87 27 januari 2017 om 10:30

@platteprijs
Nou, de ene heeft een blessure, de andere niet. Maakt mogelijk wel enig verschil hè. En in onderlinge duels heeft MvdP het toch wel een stukje beter gedaan. Ik kan het goed begrijpen dat Van Aert een ster minder krijgt.
Maar bij de wedkantoren zit wel een heel groot verschil. MvdP betaalt 1.52x uit bij Unibet, Van Aert maar liefst 2.80x. Zo groot vind ik het verschil tussen die 2 nou ook weer niet.

Als er maar geen favoriet uitvalt met pech ben ik tevreden. Gewoon de sterkste die wint dan, en hopelijk in een heel mooie cross! Ik heb er zin in!

platteprijs 27 januari 2017 om 11:03

@Puffin eens hoop op een eerlijke wedstrijd, geen pech, geen onsportievelingen langs de kant en in het deelnemersveld!

jantjeopzee 27 januari 2017 om 11:15

hoe zit het met de zg knie blessure van Wout van Aert?

vlek 27 januari 2017 om 11:33

Hup Wout! Hopelijk weer eens een mooie wedstrijd.

platteprijs 27 januari 2017 om 11:35

@jantje Heeft Van Aert helemaal geen last meer van, volgens de kenners van Sporza.

Romāns Vainšteins 27 januari 2017 om 11:44

Ik hoop op een schandalige chaos waarbij zowel van Aert als vd Poel alsmede hun papa’s en begeleiders er een soap van maken waar aqua&sapone bij verbleekt.

Doomsday 27 januari 2017 om 11:55

Van Aert wint deze. Ik zie vdPoel bezwijken onder de druk en weer een jaar geen echte prijs winnen. Het zou me vervolgens niet verbazen als hij zelfs de superprestige nog weggeeft..
Zodra van Aert zich meer op de weg gaat toeleggen komen er nog voldoende kansen voor vdPoel.

TykkeThor 27 januari 2017 om 12:02

Als alles normaal verloopt is VDP de te kloppen man op dit parcours. Ik sluit me aan bij wat Herygers gisteren zei. Als van Aert wilt winnen moet hij gelijk het tempo hoog leggen en hopen dat Van der Poel ingesloten raakt en op een gat komt, want dat is dit seizoen wel zijn zwakte gebleken.

toontje33 27 januari 2017 om 12:05

Overigens een mooie voorbeschouwing op Extra Time Cross. Ja en het gaat ook de TUE’s , doping in de (oude?) cross met “tenoren” van de VRT.
http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/veldrijden/1.2876070

Silent Hill 27 januari 2017 om 12:19

Een scenario zoals in Pontchâteau zou mooi zijn, maar dan met Meeusen en van de Haar die er vandoor gaan, met WvA en MvdP die afstoppen. Weg zijn ze. Drie weken moddergooien, speculaties, roddel en talloze WF-reacties voor niets.

teunster 27 januari 2017 om 12:40

Silent hill… heerlijk!

Olly 27 januari 2017 om 13:20

@RomanVainstains,
Yeah way to go!! + nog een verdwaalde vlag in een wiel of 2, door dronken supporters. Ik ga er alvast helemaal voor zitten.
Het zal sowieso een mooi spektakel worden als alle veldrij ingrediënten er in zitten. Wie er dan winnaar wordt vindt ik dan wat minder belangrijk.
Ik hoop iig op veel modder.

girardengo 27 januari 2017 om 13:26

Bij alle kritiek op de kleinschaligheid van het veldrijden: de sport zorgt voor een levendige winter op WF!

Myridley 27 januari 2017 om 15:45

WK ? gezien de nationaliteiten meer het kampioenschap der lage landen.

lorenzvdg 27 januari 2017 om 16:00

Volgens de poll denken dus meer mensen dan Van der Haar hem pakt dan Wout Van Aert.

CeRo 27 januari 2017 om 19:08

CX Stats
CX Stats – ‏@cxstats

La Coupe du monde 2017-2018 : Iowa City, Waterloo, Koksijde, Bogense, Zeven, Namur, Zolder, Nommay et Hoogerheide. #CX
09:00 – 27 jan. 2017

tendam 27 januari 2017 om 20:40

@delgado
Schleck heeft waarschijnlijk wat connecties bij Trek, die zullen natuurlijk graag Van der Haar als favoriet horen. Al is het niet eens zo gek, gezien het parcours en gezien vorige week.

Eigenlijk bizar hoe weinig het veldrijden leeft in Nederland als je ziet dat we in de meeste categorieën de topfavoriet in huis hebben. Ik snap eigenlijk niet waarom de NOS het niet wat vaker uitzendt, het is best leuk en leuker dan de zoveelste voorbeschouwing op ADO-PEC Zwolle.

Headlines

Materiaalzone

Populair