Voorbeschouwing: WK Tijdrijden beloften

dinsdag 22 september 2009 om 19:56

Morgen beginnen de wereldkampioenschappen wielrennen in het Zwitserse Mendrisio. De eerste mondiale titelstrijd die beslecht zal worden is de tijdrit voor renners onder de 23 jaar. Titelverdediger Adriano Malori zal wederom als favoriet van start gaan, maar er ligt genoeg concurrentie op de loer. WielerFlits blikt uitgebreid vooruit op de race tegen de klok tussen de coureurs die de toekomst van het wielrennen vormen.


Parcours: 33,2 km (2 keer 16,6 km)
Veel geklommen wordt er niet, en veel bochten zijn er ook niet op het parcours. Vanuit Mendrisio wordt er naar Riva San Vitale gereden, waarna er rond Mendrisio wordt gegaan en daarna bij de start ook weer gefinished wordt. In totaal zijn er maar zeven echte bochten. Na 1,9 km rijdt men over de Via Vignalunga, waar Eddy Merckx in 1971 de wegrit won. Na negen kilometer wordt er 730 meter lang licht gestegen. Nadat er dan nog 950 meter lichtjes wordt geklommen, volgt 650 meter echt bergop met percentages tot 10 procent op de Rossa di Rancate. Maar dan is al het klimmen wel geweest en worden de laatste zes kilometer van de race bijna vlak afgelegd. In de twee rondjes die verreden worden wordt op deze manier 240 meter hoogteverschil afgelegd.
Profiel
Plattegrond
Animatie van het parcours

Deelnemers
Uiteraard is titelverdediger Adriano Malori wederom van de partij, net als de zilveren medaillewinnaar van 2008 Patrick Gretsch. De Nederlanders die van start gaan zijn Dennis van Winden en Steven Kruijswijk, terwijl Julien Vermote en Jonathan Dufrasne de Belgische kleuren zullen verdedigen.

Startlijst met starttijden

Favorieten
Adriano Malori won vorig jaar het Italiaans kampioenschap, het Europees Kampioenschap en ging dus als favoriet van start op het WK, dat hij ook won. Ook dit jaar is de 21-jarige Italiaan de te kloppen man. Onlangs gaf hij nog blijk van goede vorm door de Chrono Champenois op zijn naam te schrijven. Op het Italiaans kampioenschap eerder dit jaar kreeg hij echter een tik van Alfredo Balloni, die daarmee bewees dat ook hij op het WK in de gaten gehouden moet worden.

Een ander land met twee sterke ijzers in het vuur is Duitsland. Patrick Gretsch pakte vorig jaar zilver en reed dit jaar al enkele opvallende uitslagen in tijdritten, echter zonder een echte uitschieter. Die uitschieter had Marcel Kittel wel. De tweevoudig wereldkampioen tijdrijden bij de junioren werd namelijk Europees Kampioen tegen de klok. Het 21-jarige supertalent kan dan ook wel eens de belangrijkste uitdager van Malori worden.

Op datzelfde EK tekende de Deen Rasmus Christian Quaade voor een puike prestatie door derde te worden achter Kittel en de op het WK afwezige Rus Timofey Kritskiy. Zijn landgenoot Jimmi Sørensen klopte hem echter op het Deens kampioenschap en gaf daarmee ook zijn visitekaartje af.

Talent heeft ook de Australier Jack Bobridge, en niet zo’n beetje ook. De Australier werd dit jaar Nationaal kampioen van zijn land en won bovendien de tijdrit in de door beloften sterk bezette Thuringen Rundfahrt. Zijn landgenoot Travis Meyer moet, onder andere door zijn 2de plaat op het NK, ook in de gaten gehouden worden.

Dan is er nog Tejay van Garderen. De Amerikaan in dienst van Rabobank CT is de afgelopen periode goed in vorm. Op tijdritgebied werd hij onder meer tweede in de rit tegen de klok in de Ronde van de Toekomst. In diezelfde tijdrit werd de Zuid-Afrikaan Jaco Venter derde en aangezien hij dit jaar ook nog een nationaal kampioen tijdrijden van zijn land werd (bij de profs) hoort ook hij zeker thuis in het rijtje met favorieten.

Bij de Belgen moet Julien Vermote de opvolger worden van Dominique Cornu, die in 2006 goud pakte. Vermote won dit jaar de Belgische titel tijdrijden en was tevens de beste in de rit tegen klok in de Tour du Haut Anjou. Ook van de Nederlanders Dennis van Winden, die nationaal kampioen werd, en Steven Kruijswijk, 7de op het EK, mag het een en ander verwacht worden, maar dat ze echt om de winst zullen meestrijden lijkt onwaarschijnlijk.

Tot slot is er nog de Amerikaan Peter Stetina, vorig jaar zesde, en het Poolse talent Michal Kwiatowski. Hij werd vorig jaar zowel Europees als wereldkampioen tijdrijden bij de junioren en was dit jaar onder meer goed in de Baby Giro. Eventuele verassingen kunnen er komen van onder meer kersvers Oostenrijks kampioen Matthias Brandle, de Nieuw-Zeelander Westley Gough, onlangs nog 2de in de Chrono Champenois, de Fransman Nicolas Boisson, 4de op het EK, de Litouwer Edvaldas Siskevicius, 5de op het EK of thuisrijder Nicolas Schnyder.

Stoempers favorieten
****Adriano Malori
***Marcel Kittel, Jack Bobridge
**Patrick Gretsch, Rasmus Christian Quaade, Julien Vermote
* Jaco Venter, Tejay van Garderen, Michal Kwiatowski, Alfredo Balloni

Door stoemper en Koldo (parcours)

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair