Voorbeschouwing: Wereldbeker Veldrijden Iowa 2021

Voorbeschouwing: Wereldbeker Veldrijden Iowa 2021
zondag 17 oktober 2021 om 18:45

Het Amerikaanse drieluik nadert zijn einde. Donderdag verplaatste het crosspeloton zich vanuit Arkansas terug noordwaarts richting Iowa City, waar zondagavond de derde en laatste wereldbekermanche in de VS wordt afgewerkt. Vliegen Lucinda Brand en Eli Iserbyt maandagochtend met de leiderstrui in de koffer terug naar Europa, of zijn er kapers op de kust? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

Het Jingle Cross Festival, zoals het driedaags event in studentenstad Iowa City heet, ontstond in december 2004 vanuit een klein regionaal crossje, niet eens deel uitmakend van de UCI-kalender. Oprichter John Meegan is echter een ambitieuze kerel en zag potentieel. In 2006 werd het een tweedaags event, nog drie jaar later breidde hij zijn organisatie uit tot een driedaagse. Intussen maakt de Jingle Cross al vijf jaar deel uit van de Wereldbeker.

Meegan combineerde in de loop der jaren het sportieve aspect met een typisch Amerikaans vleugje spektakel, de ideale cocktail om extra publiek (jaarlijks tussen de 10.000 en de 15.000) naar the Johnson County Fairgrounds te lokken. Zo is er muziek, staat op zondag, een paar uur voor de Wereldbeker van start gaat, een doggy cross op het menu en worden wedstrijdjes voor kids georganiseerd. Er is een wijndegustatie, op zaterdag wordt een graveltocht georganiseerd en naast de Wereldbeker op zondag, zijn er ook op vrijdag (cat.1) én zaterdag (cat.2) UCI-crossen, weliswaar zonder de toppers.

De Jingle Cross is meer dan veldrijden alleen – foto: Cor Vos

In 2017 kregen de organisatoren van Iowa City zelfs de award van beste Wereldbeker van het seizoen 2017-1018. Een extra motivatie voor Meegan en zijn team om de lat nog hoger te leggen. Nog dit: alle opbrengsten van het Jingle Cross Festival worden gedoneerd aan lokale liefdadigheidsinstellingen voor kinderen. Flinke geste, die in Iowa naar waarde geschat wordt.

Wout van Aert en Katie Compton waren in 2016 de eerste WB-winnaars in Iowa City. In de nevenwedstrijden (op vrijdag en zaterdag) mochten onder meer David Van der Poel (2016), Gianni Vermeersch (2017 en 2019) en Nicolas Cleppe (2018) juichen.  Nog dit: in Iowa City starten de mannen vóór de vrouwen. Een uniek concept, dat met het sterke deelnemersveld bij de vrouwen niet eens een onlogische keuze is.

Laatste winnaars Wereldbeker Iowa
Mannen
2020: niet georganiseerd (corona)
2019: flag-be Eli Iserbyt
2018: flag-be Toon Aerts
2017: flag-nl Mathieu van der Poel
2016: flag-be Wout van Aert

Vrouwen
2020: niet georganiseerd (corona)
2019: flag-ca Maghalie Rochette
2018: flag-us Kaitlin Keough
2017: flag-cz Katerina Nash
2016: flag-us Katie Compton


Laatste editie

Eli Iserbyt houdt Toon Aerts af
Geen Amerikaanse Wereldbekers vorig jaar, met dank aan de coronapandemie. De laatste WB-manche in Iowa City dateert van september 2019. Bij de mannen trok Eli Iserbyt er aan het langste eind. Hij domineerde de wedstrijd, samen met Toon Aerts. Na driekwart wedstrijd reed de West-Vlaming zijn Kempense rivaal uit het wiel.

Toon Aerts, toen in de tricolore, gooide in de tweede ronde zijn troeven op tafel. Hij slaagde er in dat rondje als enige in Mount Krumpit – een stevige helling daar in Iowa – op te fietsen en sloeg een kloofje. Iserbyt liet niet gebeuren en sloot snel weer aan. En toen het vooraan stilviel kwamen ook Laurens Sweeck, Gianni Vermeersch, Michael Vanthourenhout en Daan Soete terug.

Maar de actie van Aerts was wel een graadmeter voor de rest van de wedstrijd. Aerts en Iserbyt staken er bovenuit. Iets over halfkoers geraakte het duo opnieuw voorop en toen was de rest wel definitief uitgeteld. Na driekwart koers ging bij Aerts het licht echter stilletjes uit. Een bijzonder vinnige Iserbyt zette de Belgische kampioen steeds meer onder druk, tot die kraakte. Hij zou uiteindelijk nog een kleine minuut pakken.

Iserbyt was twee jaar geleden de beste in Iowa City – foto: Cor Vos

Iserbyt haalde het uiteindelijk met ruime voorsprong op Aerts, terwijl ook de nummers drie, vier en vijf Belgen waren. Erger: Lars van der Haar (6de) was de enige niet-Belg in de top veertien. Het moet gezegd, Van der Poel en Van Aert waren er twee jaar geleden ook al niet bij tijdens de Amerikaanse trip.

Uitslag mannen Iowa 2019:
1. flag-be Eli Iserbyt
2. flag-be Toon Aerts op 54″
3. flag-be Daan Soete op 1′
4. flag-be Gianni Vermeersch
5. flag-be Laurens Sweeck op 1’01”

Eerste wereldbekerzege voor Maghalie Rochette
Eindigden bij de heren veertien Belgen in de top vijftien, dan was de vrouwenwedstrijd een stuk internationaler getint. Met z’n drieën kleurden ze de koers: de Canadese Maghalie Rochette, de Tsjechische veterane Katerina Nash en de toen toch wel verrassende Amerikaanse Clara Honsinger, pas 26ste op de UCI-ranking.

Aanvankelijk probeerden ook beloftenwereldkampioene Inge van der Heijden, Maud Kaptheijns, Evie Richards en Ellen Van Loy zich in de debatten te mengen, maar nog voor het einde van de eerste koershelft was duidelijk dat het trio Honsinger-Nash-Rochette er bovenuit stak.

Een glunderende Maghalie Rochette – foto’s: Cor Vos

De drie hielden elkaar gezelschap tot in de voorlaatste ronde, toen Rochette versnelde. Zowel de bijna 42-jarige Nash als de jonge Honsinger losten de rol. Rochette hield haar inspanning vol en pakte zo haar mooiste zege uit haar carrière. Nash en Honsinger werden respectievelijk tweede en derde, terwijl Inge van der Heijden met haar vierde plaats de beste Nederlandse werd. Loes Sels, de beste Belgische, finishte als vijftiende.

Uitslag vrouwen Iowa 2019:
1. flag-ca Maghalie Rochette
2. flag-cz Katarina Nash op 7″
3. flag-us Clara Honsinger op 15″
4. flag-nl Inge van der Heijden op 25″
5. flag-gb Evie Richards op 32″


Parcours

Wie Iowa City zegt, zegt Mount Krumpit. Deze helling is het zwaartepunt van het rondje in deze wereldbekermanche in de The Johnson County Fairgrounds. De helling wordt van meerdere kanten beklommen en is in het verleden al altijd beslissend geweest. De totale afstand van het rondje bedraagt 3,47 kilometer, best lang naar veldritnormen.

Hieronder kan u de WB-manche van twee jaar geleden bekijken om een betere indruk van het parcours te krijgen.


Programma

Zondag 17 oktober
14u05 (21u05 bij ons): Wereldbeker mannen
15u45 (22u45 bij ons): Wereldbeker vrouwen
Opgelet: de mannen zijn eerst aan de beurt!

Locatie:
Johnson County Fairgrounds, 3109 Old Highway 218 S., Iowa City

Website organisatie
Website Wereldbeker
Twitteraccount Wereldbeker

Deelnemers mannen & vrouwen


Favorieten

Mannen 
We vallen in herhaling. Het deelnemersveld bij de mannen is identiek aan dat van de voorbije weken, op pechvogel Thibau Nys na. Uiteraard nog steeds zonder de ‘crossende wegrenners’ Van Aert, Van der Poel, Pidcock, Merlier en Vermeersch, maar wel met alle andere toppers, op uitzondering van Laurens Sweeck. Sweeck heeft verkozen de verplaatsing naar de VS niet te maken en last op dit moment een stage op Mallorca in. Ook Tom Meeusen is er niet bij, de Kempenaar is niet geselecteerd.

Ook bij onze sterrenverdeling vallen we in herhaling. Al schuift Quinten Hermans een rijtje naar voor. Logisch, na zijn demonstratie van deze woensdag in Fayetteville. Bovendien beschikt Hermans ook over de nodige explosiviteit om op Mount Krumpit de concurrentie onder druk te zetten.

Een andere factor die we wel even moeten aanstippen is de vermoeidheid. De Amerikaanse trip telt een pak reisuren, weliswaar niet voor iedereen dezelfde. Zo maakte Hermans (en zijn Tormans-ploegmaats) de verplaatsing over en weer naar Fayetteville – een kleine duizend kilometer – met de wagen, terwijl de andere teams die met het vliegtuig maakten. Dat kan een invloed hebben op eventuele tekenen van vermoeidheid.

Hermans bovenaan ons lijstje dus, onmiddellijk gevolg door het trio IserbytVanthourenhoutAerts. Niet toevallig de nummers twee, drie en vier in Fayetteville.  Ook zij hebben de capaciteiten om in Iowa mee te doen voor winst. Iserbyt (2019) en Aerts (2018) weten overigens wat winnen in Iowa is.

Quinten Hermans in Fayetteville. Trekt hij de lijn door in Iowa?  – foto: Cor Vos

Onze laatste twee sterren gaan naar Lars van der Haar en Niels Vandeputte. Van der Haar deed het minder goed in Fayetteville, net als Corné van Kessel. Zeker Van der Haar moet in Iowa in staat zijn beter te doen. Van Kessel ook trouwens, maar meedoen voor de dagzege is wellicht te hoog gegrepen. Niels Vandeputte is de nieuwkomer in onderstaand lijstje. Dat zijn vijfde plaats in Waterloo geen toevalstreffer was, beweest hij woensdag door ook op de zware omloop van Fayetteville een mooie ereplaats te bemachtigen.

Vallen net buiten de sterren: Van Kessel dus, maar ook Pim Ronhaar en Jens Adams. Beiden zetten een topresultaat neer in Fayetteville, maar kregen daar wel een parcours op maat. Herinner de prestatie van Ronhaar vorig jaar in het drassige Dendermonde. In Iowa speelt dat wellicht iets minder in hun voordeel. Tot slot zijn we benieuwd naar de prestatie van Vincent Baestaens. De renner van Deschacht-Maes Hens paste voor Fayetteville om frisser aan de start te staan in Iowa. Dat zou moeten renderen in een goed resultaat.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Quinten Hermans
** Eli Iserbyt, Toon Aerts
* Michael Vanthourenhout,  Lars van der Haar, Niels Vandeputte


Vrouwen
Ook bij de vrouwen is het deelnemersveld identiek aan dat van de voorbije twee wedstrijden. Dus komen we logischerwijze bij een soortgelijke sterrenverdeling. Lucinda Brand, Marianne Vos en Denise Betsema staken er in Waterloo en Fayetteville bovenuit, al kende Vos woensdagavond een dipje in volle finale, waardoor Clara Honsinger zich nog op het podium knokte.

Lucinda Brand en Marianne Vos zijn de nummers één en twee in de Wereldbeker-ranking – foto: Cor Vos

Opvallend was alweer de minder goede start van de Amerikaanse, een probleem dat haar ook vorige winter meermaals parten speelde. Als Honsinger de schade in de aanvangsfase kan beperken, is ze ook in Iowa City podiumrijp. Onze laatste sterren hier gaan naar Blanka Kata Vas en Annemarie Worst, puur op intrinsieke klasse.

Maar ook Puck Pieterse (vijfde in Fayetteville!), Maghalie Rochette, Yara Kastelijn en Jolanda Neff, Shirin van Anrooij en – momenteel in iets minder mate – Fem van Empel leunen dicht aan bij de top vijf.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Marianne Vos, Denise Betsema
* Blanka Kata Vas, Clara Honsinger, Annemarie Worst


Weer en TV

Zowel de vrouwen- als de mannenwedstrijd worden gecoverd door Canvas (vanaf 21u). De wedstrijden zijn ook in Nederland live te volgen op Eurosport 1 en Eurosport Player

Hieronder vindt u de weersverwachting in Iowa volgens Weather.com. Zoals u ziet, zal in compleet andere omstandigheden gecrost worden dan woensdag in Fayetteville.

Dit artikel delen:

11 Reacties

JensVdB 15 oktober 2021 om 18:48

Ronhaar verdient een ster vind ik en Toon Aerts 3

Erik33 16 oktober 2021 om 14:52

Wat was er eigenlijk aan de hand met Ronhaar in de 1e en race, hij viel toen ineens helemaal weg. Las ergens iets over pech of zo.

Erik33 16 oktober 2021 om 09:48

Foutje van de vorige voorspelling hersteld, Brand weer de favoriete.

Nico Dick 16 oktober 2021 om 14:07

Was toen een bewuste keuze, Erik. Maar ik zat fout. Had niet verwacht dat Brand op die klim zou standhouden tegen betere klimmers als Vos, Betsema en Vas.

Erik33 16 oktober 2021 om 14:58

Oke maar dan denk ik meer aan een koppen erg, een echte steile klim. Dit was meer op inhoud, zeker door de regen. En dan komt Brand altijd bovendrijven.

Jean Dumas 17 oktober 2021 om 06:05

Nogmaals complimenten voor alle voorbeschouwingen. Zoveel samengevatte informatie over vertrektijden, weer en tv is er niet op het web.

toiletduck 17 oktober 2021 om 10:23

Helemaal eens! Mooi werk.

SoloSlim 17 oktober 2021 om 10:34

+1
Enkel de huidige wereldbekerstand zou misschien ook vermeld mogen worden.

Michelangelo 17 oktober 2021 om 17:56

Ik kijk persoonlijk meer uit naar de dames dan naar de heren. En dat is toch ooit anders geweest. De dames maken op dit moment pure reclame voor hun sport als je het mij vraagt. Met een dik compliment aan de hoofdrolspelers. Nu nog hopen dat het een beetje internationaler wordt.

Bij de mannen is het toch een beetje wachten op de grote twee en Pidcock. Ook al doen de anderen hun best om er wat van te maken, ik mis enkele ingredienten. Wel een dik compliment voor Quinten Hermans, die nu de stap gezet lijkt te hebben om achter de grote twee mee te doen voor de prijzen. En persoonlijk zie ik hem liever winnen dan Iserbyt….

xistnc 17 oktober 2021 om 18:37

En zakelijk? Je doet alsof we met z’n allen zitten te F5-en totdat jij je zegje gedaan hebt.

Goed dat ze nu doorhebben dat de mannenkoers slechts een bijgerecht is ten opzichte van de dameskoers. Ik ben benieuwd of er Europese organisatoren dat voorbeeld durven te volgen.

Brabander 17 oktober 2021 om 18:54

Ik ook. Het mooiste voor het laatst bewaren. En dat zijn de dames tegenwoordig

Headlines

Materiaalzone

Populair