Voorbeschouwing: Wereldbeker Dendermonde 2021

Voorbeschouwing: Wereldbeker Dendermonde 2021

foto: Cor Vos

zondag 26 december 2021 om 13:00

Zondag wordt in Dendermonde de twaalfde manche van de Wereldbeker afgewerkt. Een veldrit waar de hele wielerwereld al weken naar uitkijkt, want voor het eerst dit seizoen staan zowel Mathieu van der Poel als Wout van Aert samen aan de start. Helaas zonder publiek. WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De Wereldbeker in Dendermonde was vorig jaar nieuw op de kalender, maar eigenlijk ook weer niet. Jurgen Mettepenningen, naast event-organisator ook teammanager van Pauwels Sauzen-Bingoal, organiseerde de voorbije jaren al twee keer de Ambiancecross in het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke. Anderhalf jaar geleden aasde hij – met succes – op een plekje in de vernieuwde Wereldbeker en koos voor een verhuis naar Dendermonde, meer specifiek in deelgemeente Grembergen.

Alice Maria Arzuffi verzoop net niet tijdens de eerste editie van de Wereldbeker Dendermonde – foto: Cor Vos

Een onverwachte verhuis als gevolg van een financiële onenigheid tussen Mettepenningen en het provinciaal domein in Wachtebeke. “De gedeputeerde van recreatiedomeinen en de directie van Puyenbroeck beslisten de locatie niet langer gratis ter beschikking te stellen ter promotie van de wielersport”, vertelde Mettepenningen daarover. “En een provinciaal domein afhuren vanaf het begin van de opbouw van het parcours tot en met het einde van de afbraak, was simpelweg onbetaalbaar.”

Mettepenningen is niet aan zijn proefstuk toe wat het organiseren van een klassementscross betreft. In 2002 stampte hij de Bollekescross in Hamme-Zogge uit de grond. Die zou van 2004 tot 2013 deel uitmaken van de Superprestige. In 2013 verkocht hij zijn cross aan Golazo, die de wedstrijd omdoopte tot de Flandriencross en verhuisde naar de andere kant van Hamme. Golazo dropte de Flandriencross vervolgens in de Bpost Bank Trofee (vandaag X20 Trofee).

Organisator Jurgen Mettepenningen een jaar geleden op het drassige parcours – foto: Nico Dick

Door Covid-19 werd vorig jaar al zonder publiek gecrost en was Dendermonde een van de vijf Wereldbekers die niet werd afgelast. “Uit liefde voor de sport”, klonk het toen. “En als investering. Het veldrijden leeft in de streek. Als er in de toekomst opnieuw publiek wordt toegelaten, wordt deze cross een volksfeest zoals we dat vroeger kenden in Hamme-Zogge. Ik heb in die optiek een vijfjarig contract met de eigenaar van de weiden in Grembergen afgesloten.”

Bella
Op de koop toe werden de wedstrijden een jaar geleden geteisterd door storm Bella. Even was het doorgaan ervan zelfs bedreigd, maar mits een aantal aanpassingen aan het parcours om veiligheidsredenen, zoals het weghalen van een grote brug, werd er toch gecrost. Het werd wel en loodzware editie, die zorgde voor grote tijdverschillen.

Dit jaar kent de organisatie opnieuw brute pech. Uitgerekend vanaf zondag, de dag van de wedstrijd, wordt geen publiek meer toegelaten op sport-events. Een enorme financiële klap, maar Mettepenningen koos ervoor de handdoek niet te gooien en besliste om de cross te laten doorgaan. Voor de tweede keer op rij dus zonder toeschouwers. “Het veldrijden heeft me al veel gegeven”, klinkt het. “Het is echt niet evident, maar we gaan nog een keer door de zure appel heen bijten. Met dank aan de steun van onder meer Flanders Classics, de UCI en de stad Dendermonde moet dat lukken.”

Laatste winnaars Dendermonde
Mannen
2020: flag-be Wout van Aert

Vrouwen
2020: flag-nl Lucinda Brand


Vorig jaar

Van Aert loopt concurrentie in de vernieling
De eerste editie van de Wereldbeker in Dendermonde was er één met een iconisch tintje. Regen, storm, modder en een verzopen weide vroegen het uiterste van de renners. Een kolfje naar de hand van Wout van Aert, dé powerman bij uitstek in het peloton.

Van Aert en Van der Poel scheidden zich al in de tweede ronde af van de concurrentie. Ze sloegen snel een kloof van twintig seconden op een groepje met onder meer Quinten Hermans, Michael Vanthourenhout en Corné van Kessel. Maar Van Aert voelde zich in zijn sas en had geen zin in een duel. Bij een fietswissel van de wereldkampioen profiteerde hij optimaal en bouwde zijn voorsprong gestaag verder uit.

Bij het ingaan van de slotronde telde de kopman van Jumbo-Visma al meer dan twee minuten voorsprong op Van der Poel, Toon Aerts volgde nog een halve minuut verderop. Van Aert stoomde door en haalde het uiteindelijk met groot overwicht. Lars van der Haar en Tom Pidcock haalden het einde niet.

Het mannenpodium in Dendermonde – foto: Cor Vos

Uitslag Mannen Elite
1. flag-be Wout van Aert
2. flag-nl Mathieu van der Poel op 2’49”
3. flag-be Toon Aerts op 3’06”
4. flag-be Michael Vanthourenhout op 3’49”
5. flag-be Laurens Sweeck op 3’58”

Lucinda Brand sterker dan Honsinger
Lucinda Brand en Denise Betsema schoten het best uit de startblokken in de vrouwencross. In de eerste ronde sloten ook Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en Sanne Cant aan.

Alvarado maakte indruk en trok in de aanval. Iets voorbij halfkoers telde ze zowaar tien seconden voorsprong op Brand, terwijl – op een halve minuut – het groepje met Worst, Cant en Betsema het gezelschap kreeg van Clara Honsinger, Fem van Empel en Blanka Kata Vas.

Lucinda Brand was met voorsprong de sterkste vrouw in Dendermonde – foto: Cor Vos

Vooraan draaide Lucinda Brand de rollen om, toen Alvarado meermaals in de fout ging. Brand stoomde door, terwijl Avarado in de slotronde nog werd voorbijgesneld door Clara Honsinger. Wereldkampioene Alvarado moest uiteindelijk vrede nemen met plek drie, terwijl belofte Fem van Empel verrassend vierde werd.

Uitslag Vrouwen Elite
1. flag-nl Lucinda Brand
2. flag-us Clara Honsinger op 15″
3. flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado op 24″
4. flag-nl Fem van Empel op 40″
5. flag-nl Annemarie Worst op 45″


Parcours

Organisator Jurgen Mettepenningen beschikt over een terrein van 75.000 vierkante meter waar hij de komende jaren mee aan de slag kan. De weiden bevinden zich aan de Hamsesteenweg (start en finish) in Grembergen, deelgemeente van Dendermonde. Opvallend: het terrein slorpt amper water op. “Een beetje te vergelijken met de weiden vroeger in Hamme-Zogge, hier trouwens amper een paar kilometer verderop”, vertelde de organisator vorig jaar.  En dat zorgde zoals we weten voor een loodzware editie.

In omgekeerde richting
Intussen zijn verfraaiingswerken gebeurd. Een aantal stroken is geasfalteerd met als doel meer recuperatiemomenten in te bouwen, de ondergrond is sowieso wat harder geworden en ook de heuvel – vorig jaar pas aangelegd – is nu een stuk steviger. Niet dat we zondag een snelheidswedstrijd zoals in Rucphen zullen zien, maar een echte ploeterpartij zoals twaalf maanden geleden wordt het vermoedelijk ook niet meer.

Ook nieuw: in vergelijking met een jaar geleden rijden de renners zondag in omgekeerde richting.  “Het parcours bestaat uit twee delen”, zegt Mettepenningen. “In de eerste helft kan je nog steeds spreken van een echte vermogenscross, waarop Wout in principe in het voordeel moet zijn, maar deel twee is echt een stuk technischer geworden en moet meer in de kaart van Van der Poel spelen.”

Ook nieuw is een soort ‘zandkuil’ en een trappenpartij van 30 tredes. De zandstrook – met zeezand – gaat bergaf en zou naar verluidt een hoge moeilijksgraad hebben om er in één keer doorheen te klieven. Conclusie van de vernieuwde omloop: “Het wordt in vergelijking met vorig jaar iets minder een vermogenscross, maar Van Aert is toch nog in het voordeel”, vat Mettepenningen het samen.


Programma

Programma zondag 26 december:
09u30: Mannen junioren
10u30: Vrouwen junioren
12u00: Mannen beloften
13u40: Vrouwen Elite en U23
15u05: Mannen Elite

Locatie:
Hamsesteenweg, Grembergen (Dendermonde)
Inkom: Geen publiek toegelaten!

Website organisatie
Website Wereldbeker
Twitteraccount Wereldbeker

Deelnemers Elite & U23 vrouwen
Deelnemers Elite mannen

Tussenstand Wereldbeker mannen na Namen
1. flag-be Eli Iserbyt – 358 punten
2. flag-be Michael Vanthourenhout – 268
3. flag-be Toon Aerts – 251
4. flag-be Quinten Hermans – 240
5. flag-nl Lars van der Haar – 210
6. flag-nl Corné van Kessel – 181
7. flag-be Daan Soete – 159
8. flag-be Toon Vandebosch – 155
9. flag-be Vincent Baestaens – 152
10. flag-be Laurens Sweeck – 148

Tussenstand Wereldbeker vrouwen na Namen
1. flag-nl Lucinda Brand – 322 punten
2. flag-nl Denise Betsema – 299
3. flag-nl Puck Pieterse – 245
4. flag-nl Fem van Empel – 217
5. flag-nl Shirin van Anrooij – 177
6. flag-nl Marianne Vos – 172
7. flag-nl Annemarie Worst – 167
8. flag-nl Inge van der Heijden – 156
9. flag-fr Hélène Clauzel – 141
10. flag-us Clara Honsinger – 139


Favorieten

Mannen
Eindelijk! Voor het eerst dit seizoen is iedereen die er in het veldrijden toe doet van de partij. Mathieu van der Poel maakt zijn intrede, Wout van Aert is terug na anderhalve week stage en Tom Pidcock zou beetje bij beetje naar zijn beste niveau moeten toegroeien. Ook gevestigde crosswaarden als Eli Iserbyt, Toon Aerts, Michael Vanthourenhout, Quinten Hermans, Corné van Kessel, Lars van der Haar en Laurens Sweeck staan zondag aan de start in Grembergen.

Over de waardeverhoudingen zal iedereen het eens zijn. Wout van Aert krijgt alle druk op de schouders als topfavoriet. Na een drie op drie en met een parcours op zijn maat, moet hij in staat zijn om daar vier op een rij van te maken. Van Aert kan met die druk om, ook daar bestaat weinig twijfel over.

En wat met Mathieu van der Poel? Wellicht heeft de wereldkampioen nog niet de absolute topvorm te pakken, maar ook een Van der Poel aan tachtig procent (om maar een getal te noemen) moet in staat zijn om mee te doen voor de podiumplaatsen. Dat is ook wat Van der Poel zelf verwacht. Wij geven hem twee sterren, net als Toon Aerts. Ook de kopman van Baloise-Trek, die in Namen zijn kansen niet naar behoren kon verdedigen, vindt in Dendermonde een parcours waarop hij zijn kracht kwijt kan.

Mooi ploeterbeeldje uit de openingsronde van Dendermonde, een jaar geleden – foto: Cor Vos

Onze laatste sterren gaan naar Michael Vanthourenhout, die vorige week excelleerde in Namen, Tom Pidcock en Quinten Hermans. Pidcock zijn vorm is groeiende, maar een jaar geleden was duidelijk dat ook hij in Dendermonde, net als Lars van der Haar en Eli Iserbyt trouwens, niet die omloop vindt waarop hij verlekkerd is. Quinten Hermans moet daar dan weer wel in staat zijn het beste uit zichzelf te halen.

Onder meer Laurens Sweeck, Corné van Kessel en Toon Vandebosch zijn niet-onbelangrijke outsiders, maar vallen net als van der Haar en Iserbyt net buiten onze sterren.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Wout van Aert
** Mathieu van der Poel, Toon Aerts
* Michael Vanthourenhout, Tom Pidcock, Quinten Hermans


Vrouwen
Lucinda Brand is dé topfavoriete bij de vrouwen. Meer nog, mocht de Rotterdamse op dit parcours geklopt worden, zou dat een van de grotere verrassingen van de maand december zijn. Net als Van Aert vindt zij in Dendermonde een omloop die haar op het lijf geschreven is. Vorige week liet de wereldkampioene al zien dat ze tijdens haar stage op Mallorca niet te veel aan het strand heeft liggen luieren.

Brand mag uiteraard tegenstand verwachten van Marianne Vos, in onze ogen nog steeds de koningin van de cross. Vos is zuinig. Zaterdag won ze in Rucphen, zondag paste ze voor Namen, onder het motto: overdaad schaadt. De meervoudige wereldkampioene wil immers zo fris mogelijk Fayetteville halen. Maar voor Dendermonde geven we toch het voordeel aan Brand.

Brand en Vos. Ook in Dendermonde de topfavorietes – foto: Cor Vos

Verder staan Denise Betsema en de jongeren Fem van Empel en Puck Pieterse hoog op ons lijstje. Betsema is de regelmaat zelve en doet dat op alle soorten omlopen. Van Empel – de winnares in Val di Sole – stak uitgerekend vorig jaar in Dendermonde het eerst haar neus aan het venster met een fraaie vierde plek. En Pieterse is intussen helemaal doorgestoten naar de wereldtop, ook als is ze net als Van Empel nog maar 19.

Pieterse reed deze winter elf Wereldbekers tussen de eliterensters. Daarvan eindigde ze maar liefst acht keer in de top vijf en stond ze drie keer op het podium. Van een toevalstreffer is in haar geval al lang geen sprake meer. Onze laatste ster gaat naar Blanka Kata Vas. Na haar stage lijkt het Hongaarse wonderkind wat tijd nodig te hebben. In Namen liep het allemaal nog niet op wieltjes. Benieuwd of ze in Dendermonde wel opnieuw aansluit bij de top.

Ceylin del Carmen Alvarado, die in Namen nochtans een prima wedstrijd reed, valt voorlopig nog net buiten onze sterren. Net als Clara Honsinger (vorig jaar tweede) en Maghalie Rochette. Dat betekent niet dat we dit trio afschrijven voor een mooie ereplaats. Integendeel, maar het deelnemersveld bij de vrouwen is nu eenmaal een stuk breder en gelijkwaardiger dan dat van de mannen. Nog dit: Annemarie Worst is er in Dendermonde niet bij.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lucinda Brand
** Marianne Vos, Denise Betsema
Blanka Kata Vas, Fem van Empel, Puck Pieterse


Weer en TV

De World Cup in Dendermonde voor elite vrouwen en elite mannen is zondag vanaf 13u30 live en integraal te volgen op Sporza, Telenet Play Sports en Proximus Open. In Nederland is de wedstrijd te volgen op Eurosport en NOS (online).  

Hieronder vindt u de weersverwachting volgens Meteovista.be. Geen Storm Bella zoals vorig jaar, maar droog houden we het ook niet. Met 90 procent kans op neerslag, mogen we ons toch weer aan een lastige bedoening verwachten. Spektakel gegarandeerd.

Dit artikel delen:

38 Reacties

Michelangelo 24 december 2021 om 13:37

Mag hopen dat het dit jaar in Baggermonde een normaal parcours is waar in ieder geval grotendeels op te fietsen is. Volgens mij zijn ze Lars vd Haar nog steeds aan het zoeken, die zakte tot aan zijn helmpie weg in de modder…

Eigenlijk ben ik maar naar 1 ding benieuwd, en dat is naar het niveau van VdPoel na zijn break. WB klassement ligt min of meer in een plooi, en voor de overwinning wordt het ook niet echt spannend als VdPoel nog niet op niveau is.

Dan wordt het bij de vrouwen misschien interessanter…

0
Romerike 24 december 2021 om 13:58

Eens, ik hoop dat Van der Poel Van Aert een beetje kan volgen maar verwacht dat nog niet echt. Ook omdat ik vorig jaar Dendermonde nog op het netvlies heb staan. Zal nu wel iets anders parcours zijn, maar nog steeds een Van Aert parcours. Ik denk ook dat Aerts hier nog wel leuk mee kan doen. Maar goed, eerst zelf de kerst nog maar goed doorkomen.

0
meqadon 24 december 2021 om 14:15

Toch liever zo’n parcours dan die parkcrossjes die de laatste decennia als paddestoelen uit de grond zijn geschoten

0
Michelangelo 24 december 2021 om 14:20

@mequadon,
ik heb met beide niet veel. Maar liever een parkcross waar je tenminste nog van veldRIJDEN kunt spreken, dan zo’n vertoning als vorig jaar waar het vooral heel veel “VELD” was maar nauwelijks “rijden”.

0
thorsen 24 december 2021 om 14:23

Het weer kan altijd een onvoorspelbaar effect hebben op een parcours, maar als er teveel gelopen moet worden dan daalt mijn interesse gewoon. Dan 10x liever zo’n parkcrossje waar ze tenminste op hun fiets zitten.

0
pitje 24 december 2021 om 14:36

Sjonge wat een gejank zeg

0
Dark Noise 24 december 2021 om 14:52

Parkcrossjes hebben niets meer te maken met veldrijden

0
Murcia 24 december 2021 om 13:59

Prima parcours, de mensen daar hebben nu wel de elementen kunnen opnemen die ze altijd al wilden toevoegen met naar ik aanneem de brug en daarbij nu de passage door het zand en wat asfaltstroken om te herstellen. Ziet er goed uit en dat de weiden snel drassig worden hoort bij het unieke karakter daar. Ik vind het nog steeds onrechtvaardig dat er toen zoveel kritiek kwam terwijl men er alles aan deed om zelfs met een zware storm de boel door te laten gaan. Hulde aan diezelfde vrijwilligers en Mettepenningen ook dit jaar weer met het snel besluiten om door te gaan.

0
meqadon 24 december 2021 om 14:16

@ Murcia +1

0
Michelangelo 24 december 2021 om 14:17

Hulde voor de organisatie hoeft niet per se samen te gaan met hulde voor een erbarmelijk parcours.
Als veldrijden verandert in veldlopen, en als je tot je kloten wegzakt in de drab, dan heeft dat voor mij niks meer met crossen te maken, maar meer met zo'n slotenloopwedstrijd of mudrun zoals je die in Noord-Nederland nog wel eens ziet.

Ik heb niks tegen modder in een veldrit, sterker nog, ik vind het altijd wel mooi, maar het moet wel gewoon op fietsen lijken.

0
Murcia 24 december 2021 om 14:27

Het hoeft niet altijd een modderfestijn te zijn maar ik kan het wel waarderen als er meer afwisseling komt, de hoge snelheid (park)crossen zijn mij net zo een gruwel met name die in Heusden Zolder is gewoon belachelijk en krijgt opvallend minder kritiek dan de eerste keer Dendermonde waarbij het weer een hoofdrol had in het parcours en men dan als vrijwilliger en organisator de wind van voren krijgt. Dat vind ik minder kies en dan wil ik liever een oordeel na een aantal edities.

0
Romāns Vainšteins 24 december 2021 om 14:54

Persoonlijk vind ik zo’n verblubberd parcours juist mooi de unieke vreemdheid van de niche blootleggen en tegelijkertijd met veel klunen, klauwen en kloten zich van zowel de weg als MtB onderscheiden. Veel lopen is tof wan dat kan van Aert goed en dan gaat de overkant hier altijd aandoenlijk lopen doen, soms vooraf al zelfs.

0
bloemist 24 december 2021 om 16:13

Ondanks alles mocht het podium er toch zijn vorig jaar in Dendermonde, zelfde drie als tijdens het WK in Bogense en Oostende.

0
Alucard 24 december 2021 om 16:26

Ben geen fan van Dendermonde an sich, maar ik ben wel fan van een veldritkalender waarin de matadoren zich moeten meten op zo veel mogelijk uiteenlopende ondergronden en obstakels. Dat er ook een mudrun zit tussen de strakke weilanden, bochtige parkparcourses, sneeuwpistes, citadelletjes, speeltuintjes en zandkuilen juich ik dus ten zeerste toe.

0
Romāns Vainšteins 24 december 2021 om 17:01

Ik zou het nog mooier vinden als ze ergens onderweg een tunnel moeten graven of ladder bouwen, vraag me af of die wonderboys dan nog steeds de toppers blijken.

0
Dantiest 24 december 2021 om 17:05

volledig mee eens Alucard

variatie houdt veldrijden interessant
flauwe baggerhuilies zullen echter wel blijven huilen

0
Michelangelo 24 december 2021 om 17:09

Dantiest,
Wat is een “flauwe baggerhuilie”?

0
Chippen 24 december 2021 om 18:46

iemand die constant jankt over hoe moddercrossen niets met veldrijden te maken hebben en dat dermate vaak doet dat je gaat veronderstellen dat elk jaar 20 van de 40 crossen in die omstandigheden plaatsvinden in plaats van 1 of 2 van de 40.

buitenproportioneel veel aandacht schenken aan een uitzondering omdat je eigenlijk geen argumenten hebt

0
Michelangelo 24 december 2021 om 19:39

Een beetje zoals een parkcross-huilie dus… maar dan met modder?

0
Maillot à Pois 24 december 2021 om 20:44

Het parcours was vorig jaar niet om aan te zien maar dat had voor een groot deel te maken met extreme weersomstandigheden. Heirkracht voor de organisatoren dus.
Dat je hier nu al weken keer op keer de naam van de cross verbastert en al minstens 5 keer de "hebben ze Lars al teruggevonden " mop gemaakt hebt, leidt gewoon tot irritatie en bijgevolg de term baggerhuilie.

0
Chippen 25 december 2021 om 15:10
Quote:
Een beetje zoals een parkcross-huilie dus… maar dan met modder?

nee. als er wekelijks een parkcross is en iemand jammert elke week opnieuw "weer een parkcross", dan heeft die een argument.

als iemand al 2 maanden aan het jammeren is over die ene moddercross die er misschien eventueel maar misschien ook niet zou kunnen komen, maar die desalniettemin toch nu al de moddercross té veel is, dan is dat gewoon een dramaqueen

0
Deo 26 december 2021 om 11:32

edit wf: dergelijke opmerkingen mag je achterwege laten

0
thomasjaarsma 24 december 2021 om 18:01

Beloften te zien?

0
xistnc 24 december 2021 om 21:12

Vraag te stellen?

0
thomasjaarsma 25 december 2021 om 09:01

Ja of je de beloften op tv/livestream kan bekijken

0
Chippen 24 december 2021 om 18:36

moddercrossen horen bij de essentie van het veldrijden. gelukkig gaat dit door en niet het vreselijke diegem

0
Mystery Rider 26 december 2021 om 09:38

Diegem is nochtans qua atletisch vermogen een hele zware cross, je hebt er heel weinig ruimte tot recuperatie, enkel het stuk naast de spoorweg en daar komt er dan altijd wel eentje uit positie 6 tot 10 terug naar de kop gesneld. En als je ziet aan welke snelheid ze ronde na ronde de Kosterstraat opknallen – respect, heel indrukwekkend!

0
Chippen 26 december 2021 om 11:48

diegem bestaat in essentie uit cirkelen rond lokale voetbalvelden, die jammer genoeg ook nog eens ver uit elkaar liggen en enkel verbonden zijn door asfaltwegen. een pluim voor de organisatoren dat ze met dit 1 op 10 basismateriaal alsnog een 5 op 10 parcours kunnen bouwen, daar verdienen ze zeker respect voor. combineer dat met de avond-gimmick en je hebt er alles aan gedaan om de drol zo spectaculair mogelijk te verpakken.

dan nog vind ik diegem gewoon geen geschikte locatie om een sportief erg interessante cross te organiseren. dat de stukken veld niet zo uitdagend zijn, vind ik dan nog acceptabel, maar dat die nietszeggende stukjes dan ook nog eens gescheiden zijn en alleen kunnen worden bereikt door wegstrook na wegstrook na wegstrook vind ik echt té matig. soms is een asfaltstrook wel okay om te belonen met een afgelegen, maar wel toffe sectie. in diegem is dat gewoon een ander voetbalveld.

0
Michelangelo 26 december 2021 om 12:11

@Chippen,
Er zijn wel meer crossen die vanalles doen om hun “drol” interessant te verpakken. Er zijn namelijk veel crossen die niet veel verder komen dan wat palen in een weiland of een rondje om het sportveld.
Zelf ben ik enkele keren in Hoogstraten geweest (toen de cross bij de veiling werd georganiseerd), maar ook dat is niet veel meer dan wat paaltjes met een lint in het weiland. Maar wel met optimaal gebruik van de veilinghallen voor eten, drinken en muziek. En persoonlijk vind ik de nieuwe locatie in Merksplas (kwam daar vroeger regelmatig met de MTB) niet echt interessanter.

Uiteindelijk gaat het voor veel aanwezigen om de beleving. Kijk naar Loenhout bijvoorbeeld: een parcours van niks, maar doorgaans superveel volk dat een geweldige dag heeft. En er zijn maar een paar parcoursen die er echt uitspringen, en waar de liefhebber reikhalzend naar uit kijkt. Boom, Gavere, Druivencross, Namen, Cauberg, Koksijde (en zelfs Antwerpen als “stadscross” is het aangluren meer dan waard).

0
Chippen 26 december 2021 om 12:46

ik heb minder problemen met crossen die alleen rond linten slingeren op een wei dan met crossen die daar ook nog 30% asfalt moeten tussen steken omdat die ene wei te klein is en ze door de stadskern moeten om bij de andere te raken. waarbij die wegstrook in essentie dan ook nog eens het zwaarste obstakel is.

het zegt genoeg dat de cross niet kan doorgaan omdat er bijna 2000 inwoners naast het parcours wonen en het dus niet kan afgesloten worden, dat ga je echt nergens anders meemaken.

0
platteprijs 26 december 2021 om 13:05

Het niet doorgaan van Diegem c.s. is ogenschijnlijk onnodig. Ik lees net dat burgemeester en politie niet ingrijpen als theaters en podia openblijven. Dan zullen ze dat zeker niet doen als een evenement in de buitenlucht plaatsvindt. Vreemde zaak.

0
josemanuelfuente 25 december 2021 om 09:32

Kijk graag naar veldrijden maar geploeter in de modder en schuine kanten mogen van mij achterwege blijven.

0
Michelangelo 26 december 2021 om 10:58

Om de stilte te doorbreken:
Wie wordt de beste Nederlandse / wint er vandaag bij de dames? Wie wordt de beste niet-Nederlandse? En wie wordt beste Belgische, en op welke plek?

Mijn voorspelling: Vos beste NLse, op 1
Beste niet-NL: Rochette op plek 6
Beste Belgische: Alicia Franck, 12e

0
meqadon 26 december 2021 om 12:57

Michelangelo wordt op zijn wenken bedient. Het heeft de laatste dagen bijna niet geregend in de regio dendermonde. Zo spectaculair als vorig jaar zal het niet worden.

0
Romāns Vainšteins 26 december 2021 om 13:13

Is het niet van die stroperige smeltgrond dat nadat de dames het kapot gereden hebben de mannen net zo goed geen fiets meenemen?

0
Wheely 26 december 2021 om 13:29

Het gaat wel regenen vanmiddag, zal erom spannen of het nog op tijd is.

Nu is het meer een soort harde dikke poep waar ze doorheen moeten rijden.

0
Romāns Vainšteins 26 december 2021 om 13:47

Van Aert zal zijn patserbolide uitspringen en meteen een Oualawaische regendans inzetten:, A-zhee zawakka, waa-hee, a-zhee zawakka doe-loe.

Blobberhopstok op het frame en gaan met die overrijpe banaan.

0
kelderbelg 26 december 2021 om 15:29

Iemand een idee of de wedstrijd te volgen is in de VS? Sites van NOS en Sporza geven locatie issues

0

Headlines

Populair

Materiaalzone