Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Hongkong 2019

Door Tim van Hengel, zaterdag 26 januari 2019 om 08:00
Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Hongkong 2019

Amy Pieters en Kirsten Wild - foto: Cor Vos

Net als in Cambridge staat Nederland met een kleine delegatie aan het vertrek van de Wereldbeker baanwielrennen in Hongkong. Yoeri Havik en Roy Pieters pakten afgelopen weekend een mooie tweede plaats op de Madison en zij zijn er opnieuw bij. Kunnen ze weer een sterke prestatie neerzetten? Ook de Nederlandse duurrensters Amy Pieters en Kirsten Wild sluiten aan. WielerFlits blikt vooruit!

flag-hk Programma WB baanwielrennen, Hongkong

Donderdag 24 januari
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie)

Vrijdag 25 januari
Ploegenachtervolging – mannen (1e ronde, finale)
Ploegenachtervolging – vrouwen (1e ronde, finale)
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde, finale)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde, finale)

Zaterdag 26 januari
Keirin – mannen (1e ronde, 2e ronde, finale)
Koppelkoers – vrouwen
Omnium – mannen
Scratch – mannen (kwalificatie, finale)
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Zondag 27 januari
Keirin – vrouwen (1e ronde, 2e ronde, finale)
Koppelkoers – mannen
Omnium – vrouwen
Scratch – vrouwen (kwalificatie, finale)
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Volledig programma en tijdschema


Sprintonderdelen

Keirin
In tegenstelling tot de Wereldbeker in Cambridge afgelopen weekend is er in Hongkong wél weer een Nederlander te bewonderen op de sprintonderdelen. Theo Bos rijdt er de Keirin en het sprinttoernooi met als doel punten te sprokkelen richting de Olympische Spelen van Tokio. De inmiddels 35-jarige Hierdenaar staat momenteel tiende in het wereldbekerklassement na zijn vijfde plaats in Parijs en derde plek in Londen. In Hongkong treft hij Hugo Barrette (tweede in Milton) en Yudai Nitta (derde in Cambridge).

Net als in Cambridge ontbreekt in Hongkong de Nederlandse vrouwen-sprintploeg. Alle ogen zijn echter gericht op Wai Sze Lee, die een thuiswedstrijd rijdt. De Hongkongse is bij afwezigheid van Stephanie Morton en Laurine van Riessen de hoogst geklasseerde rensters aan het vertrek van de Keirin na haar zege in Cambridge. In wereldkampioene Nicky Degrendele treft ze een geduchte tegenstandster. De Belgische zag een deel van haar seizoen in het water vallen door een valpartij, maar inmiddels is ze weer terug op de piste. De concurrentie is echter talrijk met Madalyn Godby (winst in Milton), Yuka Kobayashi (derde in Berlijn), Emma Hinze (tweede in Berlijn), Urszula Los (derde in Londen) en Liubov Basova (derde in Cambridge).

Nederlandse deelnemers: flag-nl BEAT – Theo Bos

Sprint
Theo Bos staat ook aan het vertrek van het sprinttoernooi, dat hij ook in Milton en Londen al reed. De top van het wereldbekerklassement laat het toernooi in Hongkong links liggen, waardoor Pavel Kelemen op de negende plaats de best geklasseerde sprinter is. De Tsjech stond echter nog niet op het podium… maar de aanwezige concurrentie deed dat ook nog niet! We kunnen kortom een open strijd verwachten dit weekend. Andere namen om naar uit te kijken zijn die van – opnieuw – Hugo Barrette, Tomohiro Fukaya, Vasilijus Lendel en Nicholas Paul.

Theo Bos – foto: Cor Vos

Ook in het sprinttoernooi zal veel aandacht uitgaan naar Wai Sze Lee. Zij won alle Wereldbekers waaraan ze meedeed, namelijk Parijs, Milton en Cambridge, en is dus de grote favoriete dit weekend. Haar voornaamste concurrentes moeten we in de richting Rusland zoeken. De Oekraïense Olena Starikova eindigde in de laatste drie Wereldbekers telkens in de top-5 en was runner-up in Cambridge. Zij kent dus de weg naar de finale. Ook de Russische Anastasiia Voinova was dit seizoen al eens tweede (in Berlijn). Andere sterke namen aan het vertrek zijn Nicky Degrendele, Mathilde Gros, Katy Marchant en Migle Marozaite.

Nederlandse deelnemers: flag-nl BEAT – Theo Bos

Teamsprint
Ongeslagen blijven, maar toch niet de Wereldbeker pakken; het gaat Nederland normaal gesproken gebeuren op de teamsprint. De hogere doelen zijn echter het WK in Pruszków – waar de nationale ploeg de wereldtitel wil prolongeren – en de Spelen in Tokio. Daarvoor zijn de heren intussen al hard aan het trainen en de absentie in Cambridge en Hongkong was dan ook een bewuste keus. Frankrijk staat tweede met 2812,5 punten en heeft nog slechts 187,5 punten nodig om Nederland voorbij te steken. De Fransen treffen in de Chinezen een gevaarlijke tegenstander na hun vierde plek in Nieuw-Zeeland.

Klassementsleider Gazprom-Rusvelo laat de teamsprint schieten, waardoor de Duitse vrouwen naar poleposition gaan op deze discipline. Duitsland boekte in Milton, Berlijn en Londen drie tweede plaatsen op rij en is dus één van de favorieten voor de winst. Dan moet ze wel afrekenen met Australië (tweede in Parijs, winst in Londen), China (derde in Berlijn en winst in Londen) en het commerciële Holy Brother Cycling Team, dat afgelopen weekend de zege pakte in Cambridge. Andere belangrijke landen zijn Groot-Brittannië, Polen en Oekraïne.

Nederlandse deelnemers:


Duuronderdelen

Koppelkoers
Yoeri Havik en Roy Pieters kunnen met vertrouwen afreizen naar Hongkong na hun tweede plaats op de Madison in Cambridge. De Nederlanders moesten er alleen het Nieuw-Zeelandse koppel Campbell Stewart-Aaron Gate voor zich dulden. Stewart is er opnieuw bij, ditmaal met Tom Sexton. Belangrijke concurrentie mogen zij ook verwachten van de Amerikanen Adrian Hegyvary-Daniel Holloway (derde in Cambridge), de Russen Artur Ershov-Viktor Manakov en de Italianen Francesco Lamon-Michele Scartezzini (vijfde in Cambridge).

In Hongkong sluiten ook de Nederlandse duurrensters weer aan, nadat ze de Wereldbeker in Cambridge links lieten liggen. Amy Pieters en Kirsten Wild rijden samen de Madison en zijn daarnaast actief op het omnium (Wild) en de scratch (Pieters), waarmee zij de laatste voorbereidingen willen treffen op het WK in Pruszków. De runner-ups van het WK in Apeldoorn komen in Hongkong in een sterk deelnemersveld terecht met onder meer België, Italië en Nieuw-Zeeland, die ook de top-3 bekleedden in Cambridge. Andere podiumkandidaten zijn Australië en Canada.

Nederlandse deelnemers: flag-nl KNWU – Yoeri Havik en Roy Pieters; Amy Pieters en Kirsten Wild

Omnium
In Cambridge verdedigde Roy Eefting nog de Nederlandse eer op het omnium, ditmaal neemt Roy Pieters de honneurs waar. Pieters, de Nederlands kampioen op dit onderdeel, treft in het Hongkong Velodrome een aantal echte kleppers, die er de puntjes op de i willen zetten. Denk hierbij aan Christos Volikakis, die na vijf ronden aan de leiding staat van het wereldbekerklassement. Ook Raman Tsishkou (tweede in Cambridge), Benjamin Thomas (winst in Milton), Moritz Malcharek, Campbell Stewart (tweede in Milton) en Liam Bertazzo (derde in Cambridge) zijn mannen om rekening mee te houden. En wat te denken van Cameron Meyer?

Kirsten Wild – foto: Cor Vos

Met Kirsten Wild maakt opnieuw de wereldkampioene haar opwachting op het omnium. De Nederlandse reed ook in Parijs en Londen en wón beide keren dit onderdeel. Ook in Hongkong mogen we veel van haar verwachten. Wie ook de favorietenrol op zich mag nemen, is Letizia Paternoster. De Italiaanse – die ook op de weg actief is voor Trek-Segafredo – reed ook in Parijs en Berlijn het omnium en finishte telkens als tweede. Allison Beveridge – die het klassement om de Wereldbeker aanvoert – ontbreekt, waardoor Olivija Baleisyte de hoogst geklasseerde renster is in Hongkong. Andere kandidaten voor een korte uitslag zijn Lotte Kopecky en Anita Stenberg.

Nederlandse deelnemers: flag-nl KNWU – Roy Pieters; Kirsten Wild

Ploegenachtervolging
De top-3 van het wereldbekerklassement is afwezig in Hongkong, waardoor de ogen automatisch gericht zijn op Italië – vierde op de ranking. De Italianen stonden wel pas eenmaal op het podium (derde in Parijs), maar kunnen met een goede score in Azië de eindwinst pakken in de Wereldbeker. Het verschil met koploper Denemarken is immers ‘slechts’ vierhonderd punten, waardoor een elfde plaats zou volstaan. De verwachte tegenstand in Hongkong komt van Duitsland, Rusland, Zwitserland (derde in Cambridge), Australië (winst in Berlijn) en de Verenigde Staten (vierde in Cambridge).

Italië kan de eindwinst van de Wereldbeker op de ploegenachtervolging niet meer ontgaan, maar winnen deden de Italiaanse vrouwen nog niet. Ze eindigden tweede in Milton en er waren derde plaatsen in Parijs, Londen en Cambridge; zegeruikers bleven echter nog uit. Concurrentie komt er alvast niet van Groot-Brittannië; de Britse vrouwen wonnen al driemaal, maar lieten de laatste twee wereldbekerwedstrijden schieten. Met Nieuw-Zeeland diende zich afgelopen weekend in Cambridge een nieuwe favoriet aan. Ook Australië won al eens tijdens deze wereldbekercyclus. En wat kan België, nadat ze in Cambridge het Belgisch record uit de boeken werd gereden?

Nederlandse deelnemers:

Scratch
Tot slot staat ook de scratch opnieuw op het menu. Nederland is er niet bij op dit onderdeel, nadat Wim Stroetinga (in Parijs) en Roy Eefting (in Cambridge) eerder deze wereldbekercyclus al wel startten. Wereldkampioen Yauheni Karaliok is een van de blikvangers in Hongkong, maar de Wit-Rus kan zijn borst natmaken. Met Vitaliy Hryniv (leider in de Wereldbeker), Stefan Matzner (winst in Parijs) en Felix English (vierde in Milton) staan er immers enkele sterke concurrenten aan het vertrek. Of kan King Lok Cheung verrassen voor eigen publiek?

Amy Pieters – foto: Cor Vos

Amy Pieters staat naast de Madison ook aan het vertrek van de scratch, waarin alleen Mylene de Zoete dit seizoen namens Nederland in actie kwam in de Wereldbeker. Op het startvel ontbreken veel toppers, want van de top-10 van het wereldbekerklassement reizen alleen Olivija Baleisyte (tweede in Milton), Martina Fidanza (winst in Cambridge) en Katerina Kohoutkova af naar Hongkong. Ook de Nieuw-Zeelandse Jessie Hodges, die afgelopen weekend derde eindigde in Cambridge, is er weer bij.

Nederlandse deelnemers: flag-nl KNWU – Amy Pieters


Links

Website organisatie
Mannen / vrouwen (deelnemerslijst)

Livetiming


TV

Eurosport doet verslag van de wereldbekerwedstrijden in Hongkong. Kijk voor de actuele uitzendtijden op eurosport.nl.

Dit artikel delen:

1 Reactie

Mwielerfan 24 januari 2019 om 23:54

Cambridge noemen zonder te melden dat het niet Engelse maar nz is, kan natuurlijk niet

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair