Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Berlijn 2018

Voorbeschouwing: Wereldbeker baan Berlijn 2018

foto: KNWU

Door Tim van Hengel
zondag 2 december 2018 om 08:00

Na een kortstondig uitstapje naar Canada keert de Wereldbeker baanwielrennen deze week terug naar Europa – en wel naar de Duitse hoofdstad Berlijn. De eerste twee Wereldbekerwedstrijden hebben Nederland bepaald geen windeieren gelegd; met name de baansprinters grossierden in medailles. Op de teamsprint bleken onze landgenoten nagenoeg onverslaanbaar. De Nederlandse duurrenners lieten de Wereldbeker in Milton links liggen, maar zijn er nu weer bij. WielerFlits blikt vooruit!

flag-de Programma WB baanwielrennen, Berlijn

Vrijdag 30 november
Ploegenachtervolging – mannen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Ploegenachtervolging – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Teamsprint – mannen (kwalificatie, 1e ronde en finale)
Teamsprint – vrouwen (kwalificatie, 1e ronde en finale)

Zaterdag 1 december
Keirin – mannen (1e ronde, 2e ronde en finale)
Kilometer tijdrit – mannen (kwalificatie en finale)
Koppelkoers – mannen (finale)
Omnium – vrouwen
Sprint – vrouwen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Zondag 2 december
500 meter tijdrit – vrouwen (kwalificatie en finale)
Keirin – vrouwen (1e ronde, 2e ronde en finale)
Koppelkoers – vrouwen (finale)
Omnium – mannen
Sprint – mannen (kwalificatie, 1/16e finale – finale)

Volledig programma en tijdschema


Sprinttoernooi

Keirin
Tijdens de vorige Wereldbekerwedstrijd in Milton bezorgde Matthijs Büchli Nederland de eerste Keirin-medaille bij de mannen van deze cyclus. In de finale moest de snelle man van BEAT Cycling Club het afleggen tegen Jason Kenny en Hugo Barrette. Büchli gaat in Berlijn op jacht naar een nieuwe medaille op dit onderdeel, net als zijn landgenoot Harrie Lavreysen. Kenny en Barrette zijn eveneens opnieuw van de partij en ook Europees kampioen Stefan Bötticher sluit aan, nadat darmproblemen hem in de eerste twee Wereldbekers aan de kant hielden.

Ook bij de vrouwen was er al Nederlands succes te vieren; Laurine van Riessen pakte in Saint-Quentin-en-Yvelines goud door Daria Shmeleva en Wai Sze Lee te snel af te zijn. In Milton werd de BEAT-renster gedeklasseerd nadat ze de sprintlijn had geblokkeerd. Namens de KNWU staat Shanne Braspennincx aan het vertrek. Wereldkampioene Nicky Degrendele is er niet bij omdat ze nog altijd te veel last heeft van haar valpartij tijdens de Wereldbeker in Frankrijk. Voorts is het uitkijken naar Stephanie Morton en Martha Bayona Pineda, de nummers twee en drie van Milton.

Nederlandse deelnemers: flag-nl KNWU – Harrie Lavreysen; Shanne Braspennincx; BEAT – Matthijs Büchli; Laurine van Riessen

Sprint
Tijdens de eerste twee Wereldbekers was het podium op het koningsnummer identiek; Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland werden tweemaal gehuldigd, telkens als respectievelijk tweede en derde. En allebei de keren mocht wereldkampioen Matthew Glaetzer het hoogste treetje betreden. Glaetzer en Hoogland zijn er opnieuw bij, maar Lavreysen heeft ditmaal plaatsgemaakt voor Sam Ligtlee. BEAT Cycling Club vaardigt bij de mannen Matthijs Büchli af in het sprinttoernooi. De concurrentie moet met name bij Glaetzer worden gezocht: kan hij een hattrick scoren?

De Nederlandse vrouwen zijn op de sprint nog niet in de prijzen gevallen. Laurine van Riessen, vorig jaar de winnares van de Wereldbeker op dit onderdeel, reikte in Frankrijk nog tot de kwartfinales, maar in Canada was de achtste finale het eindstation. De renster van BEAT is er ook in Berlijn weer bij – net als Elis Ligtlee. De Olympisch kampioene op de Keirin van 2016 maakt voor het eerst haar opwachting in de huidige Wereldbekercyclus. Wai Sze Lee, de winnares van de eerste twee Wereldbekerwedstrijden, is niet van de partij.

Nederlandse deelnemers: flag-nl KNWU – Jeffrey Hoogland, Sam Ligtlee; Shanne Braspennincx, Elis Ligtlee; BEAT – Matthijs Büchli; Laurine van Riessen

Teamsprint
Op de teamsprint waren de Nederlandse mannen nog niet te kloppen; de WK- én EK-titels kregen een passend vervolg, want in zowel Saint-Quentin-en-Yvelines als Milton werd goud gepakt. In Milton was er zelfs sprake van een echt een-tweetje, want met BEAT-renners Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos stonden er nog eens drie landgenoten op het podium. Ditzelfde trio van BEAT pakte afgelopen weekend ook nog de Nederlandse titel op de teamsprint. De Nederlandse mannen mogen opnieuw vooraan worden gewacht in Berlijn. Of kunnen de Britten, Fransen of Russen verrassen?

Elis Ligtlee voegt zich ook bij de selectie voor de teamsprint, waarvan deze week ook Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx deel uitmaken. De Nederlandse dames behaalden in de eerste twee Wereldbekerwedstrijden nog geen medailles; in de strijd om de hoofdprijzen deden met name Australië en de commerciële ploeg Gazprom-Rusvelo goede zaken. Australië slaat de teamsprint over in Berlijn; Europees kampioenen Daria Shmeleva en Anastasiia Voinova zijn namens Gazprom-Rusvelo wél van de partij en wederom één van de favorieten.

Nederlandse deelnemers: flag-nl KNWU – Nils van ’t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Sam Ligtlee en Jeffrey Hoogland; Kyra Lamberink, Shanne Braspennincx en Elis Ligtlee; BEAT – Theo Bos, Matthijs Büchli en Roy van den Berg

Tijdrit
De ‘kilometer’ alleen in Berlijn op het programma. Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli zijn de wereld- en Europees kampioen op deze discipline. Met name de titel van Hoogland in Apeldoorn staat nog vers op het netvlies; na de loodzware inspanning, kon de sprinter uit Nijverdal niet langer op zijn benen staan. Beide kampioenen staan in Duitsland niet aan het vertrek; de Nederlandse eer wordt bij de mannen namelijk verdedigd door Sam Ligtlee (brons op het EK) en Theo Bos (brons op het WK). De concurrentie zal komen van onder anderen Joachim Eilers.

Net als op de sprint en de teamsprint komt op de tijdrit naast Sam Ligtlee ook zus Elis in actie. Tijdens het WK in Apeldoorn reed ze op dit onderdeel – bij de vrouwen 500 meter – naar de bronzen medaille achter wereldkampioene Miriam Welte en Daria Shmeleva. Welte en Shmeleva zijn er opnieuw bij en bekleden op papier de favorietenrollen.

Nederlandse deelnemers: flag-nl KNWU – Sam Ligtlee; Elis Ligtlee; BEAT – Theo Bos


Duuronderdelen

Koppelkoers
Jan Willem van Schip vormde tijdens de Wereldbekerwedstrijd in Saint-Quentin-en-Yvelines nog een koppel met Wim Stroetinga, in Berlijn is hij gekoppeld aan Dion Beukeboom. “Beide mannen hebben inhoud en we gaan zien hoe ver die inhoud hen brengt”, lichtte bondscoach Peter Schep toe. Van Schip en Beukeboom kennen elkaar goed; eerder dit jaar vormden ze nog een koppel tijdens de Zesdaagse van Rotterdam. In Berlijn wacht een confrontatie met onder meer de sterke Denen Lasse Norman Hansen-Niklas Larsen en wereldkampioenen Roger Kluge-Theo Reinhardt.

Ook bij de vrouwen is de selectie voor de koppelkoers gewijzigd; Nina Kessler en Kirsten Wild reden in Frankrijk samen, maar in Berlijn nemen Mylene de Zoete en Amy Pieters de honneurs waar. Kirsten Wild zit in een rustperiode, waardoor bondscoach Peter Schep De Zoete naar voren schuift. Met Pieters heeft ze de runner-up van het WK in Apeldoorn aan haar zijde. Denemarken en Groot-Brittannië verdeelden in de eerste twee Wereldbekerwedstrijden de prijzen, maar zij reizen in gewijzigde samenstellingen af naar Berlijn. Hoever geraken de Italiaanse dames?

Nederlandse deelnemers: flag-nl Dion Beukeboom en Jan Willem van Schip; Mylene de Zoete en Amy Pieters

Omnium
Net als in Frankrijk komt Jan Willem van Schip in Berlijn ook in actie op het omnium. In Saint-Quentin-en-Yvelines kwam hij uiteindelijk zestien punten tekort voor de podiumplaatsen, die waren weggelegd voor Albert Torres, Oliver Wood en Benjamin Thomas. Van Schip pakte zilver tijdens het WK, dus ook in Duitsland mag hij van voren worden verwacht. Hetzelfde geldt voor Torres en wereldkampioen Szymon Sajnok. En wat kan Elia Viviani hier uitrichten? De zegekoning van 2018 won onlangs nog de Zesdaagse van Gent en lijkt dus nog altijd in vorm.

Amy Pieters rijdt naast de koppelkoers ook het omnium, bij absentie van wereld- én Europees kampioene Kirsten Wild. “Voor Amy is dit een kans om te laten zien hoe ze op de individuele omnium-events uit de voeten kan”, zegt bondscoach Peter Schep. “Dit is relatief nieuw voor haar, maar ze is inmiddels zelf ook wereldtop op de baan. Dus zie ik het met vertrouwen tegemoet.” Pieters blonk dit jaar uit op de weg met overwinningen in de Ronde van Drenthe en de GP de Plouay. Ook won ze de Healthy Ageing Tour. In Berlijn treft ze onder anderen de geslepen Katie Archibald, de talentvolle Letizia Paternoster en de Amerikaanse Jennifer Valente.

Nederlandse deelnemers: flag-nl Jan Willem van Schip; Amy Pieters

Ploegenachtervolging
Opnieuw geen Nederlanders aan het vertrek van de ploegenachtervolging, waarop met name Denemarken en Groot-Brittannië goed scoorden tijdens de eerste twee Wereldbekerwedstrijden. De Denen vertrekken opnieuw op volle oorlogssterkte naar Berlijn en zijn na twee gouden plakken in Frankrijk en Canada de topfavoriet. Ook van Groot-Brittannië en Italië, met onder anderen Elia Viviani binnen de gelederen, mag worden verwacht dat ze zich kunnen mengen in de strijd om de podiumplaatsen.

Bij de vrouwen wonnen de Australische en Britse vrouwen de eerste Wereldbekerwedstrijden in Saint-Quentin-en-Yvelines en Milton en ook in Berlijn behoren zij tot de favorieten. Ze vinden in de Italiaanse vrouwen misschien wel de belangrijkste uitdagers, want na een bronzen en een zilveren medaille zijn zij zonder twijfel gebrand op het hoogste treetje van het podium. Met ook wereldkampioen Amerika aan het vertrek belooft de ploegenachtervolging bij de vrouwen bijzonder aantrekkelijk te worden.

Nederlandse deelnemers: flag-nl


Links

Website organisatie
Mannen / vrouwen (deelnemerslijst)

Livetiming


TV

Eurosport doet verslag van de wereldbekerwedstrijden in Berlijn. Kijk voor de actuele uitzendtijden op eurosport.nl.

Dit artikel delen:

2 Reacties

Leukefans 28 november 2018 om 09:09

Staan er geen Belgen aan de start? Of moet ik daarvoor naar het .be gedeelte van de site?

Bryan Cuperus 28 november 2018 om 17:52

Ghys doet mee aan de achtervolging en de omnium. Thijsen doet ook de achtervolging en De ketele en de vylder doen de koppelkoers. En de Pauw is ook vd partij

Headlines

Materiaalzone

Populair