Voorbeschouwing: Vuelta a España 2009 (compleet)
zaterdag 29 augustus 2009 om 10:14

Voorbeschouwing: Vuelta a España 2009 (compleet)

Vandaag begint de Ronde van Spanje, editie 2009. Het is de 64e aflevering en de eerste die niet op het Iberisch schiereiland start, maar in Nederland. Met WielerFlits blijft u altijd up-to-date geïnformeerd over de koers en alles eromheen. Hieronder de complete voorbeschouwing, die de afgelopen dagen al in delen is gepubliceerd.

Vuelta a España 2008

Aan de vooravond van de Ronde van Spanje kijken we terug naar de editie van vorig jaar. De Vuelta 2008 kon niet spreken over een verrassende winnaar , want waar Contador mee doet aan een grote ronde eindigt hij de laatste jaren steevast op het bovenste schavot. Zo ook in de editie die in Granada, Zuid- Spanje, begon. De Vuelta bestreek een wegdek van 3169 kilometer en het Spaanse bal begon met een ploegentijdrit. De 7,7 kilometer lange en vrijwel vlakke etappe was verrassend een prooi voor Liquigas. Daarmee liet de ploeg gelijk zien waarom het wel was toegelaten. De Italiaanse delegatie moest daar voor vrezen aangezien Liquigas renner Manuel Beltrán positief had getest tijdens de Tour. Pozatto mocht door de overwinning van zijn ploeg als eerste het gouden tricot in ontvangst nemen al was het maar voor een dag.

Na de ploegentijdrit stonden er wat vlakke etappes op het schema en sommige toppers konden zich als snel niet meer in bedwang houden. Alejandro Valverde pakte met de tweede etappe zowel de overwinning als de gouden trui, om hem vervolgens een dag later aan Daniele Bennati kwijt te raken. Bennati hield hem op zijn beurt twee dagen om zijn schouders. Leipheimer, ook een favoriet, hield het een dag vol en zo ging het door na Sylvain Chavanel, Alessandro Ballan en opnieuw Levi Leipheimer.

Egoi Martinez was na negen etappes de eerste die meer dan één of twee dagen aan kop stond. Vier etappes lang was de Euskaltel renner in het bezit van het goud. Maar na dertien etappes was het El Pistolero die van zich liet spreken. In twee bergetappe´s zette Alberto Contador al zijn concurrenten op achterstand door twee maal als eerste te finishen. Na de twee overwinningen stond Levi Leipheimer, nota bene ploeggenoot, al op één minuut zeventien. Carlos Sastre, die met nummer één mocht beginnen, lag al meer dan twee en een halve minuut achter en kon nog slechts dromen om na de Tour ook de Vuelta te winnen. Voor Robert Gesink was het zijn eerste grote ronde en na veertien etappes mocht hij zich tevreden stellen met een vijfde plaats.

De leiderspositie van Contador kwam lang niet meer in de problemen, overwinningen van onder anderen de Belgen Tom Boonen en Wouter Weylandt, boezemde de Spanjaard natuurlijk geen angst in. Zijn ploeggenoot Levi Leipheimer was met de tijdrit het enige eventuele obstakel. Hij naderde tot 46 seconden maar Alberto Contador hield stand en won de Vuelta, en daarmee zijn laatste nog ontbrekende grote ronde.

Met op plek één Contador en op twee Leipheimer was het podium vooral een Astana- feestje. Carlos Sastre stond op gepaste afstand op het derde treetje. Robert Gesink eindigde bij zijn debuut zeer knap op plaats 7. Rabobank mocht zich verder verheugen met één etappeoverwinning. Oscar Freire wist namens zijn ploeg de elfde etappe te winnen.

Eindklassement Ronde van Spanje 2008
1. Alberto Contador 80u 40,08 SPA/AST
2. Levi Leipheimer + 0,46 VS/AST
3. Carlos Sastre + 4,12 SPA/CSC
4. Ezequiel Mosquera +5,19 SPA/XGA
5. Alejandro Valverde +6,00 SPA/CdE
6. Joaquim Rodriguez +6,50 SPA/CdE
7. Robert Gesink + 6,55 NED/RAB
8. David Moncoutié +10,10 FRA/COF
9. Egoi Martinez +10,57 SPA/EUS
10. Marzio Bruseghin +11,56 ITA/LAM

Parcours

Etappe 1: Assen-Assen (4,8 km; I.T.T.) 29/8
Op zo’n 2000 kilometer van de Spaanse hoofdstad Madrid zal de Vuelta a España 2009 van start gaan in het Drentse Assen. Voor het eerst in de geschiedenis van de Spaanse rittenkoers zal er buiten het Iberisch schiereiland gestart worden, en dat in de vorm van een individuele tijdrit over 4,8 kilometer. De proloog loopt over het befaamde TT-circuit van de Drentse hoofdstad en kent, op de lastige bochten na, geen noemenswaardige hindernissen.
Profiel
Parcours

Etappe 2: Assen-Emmen (203 km) 30/8
De tweede etappe en de eerste rit in lijn blijft binnen de grenzen van Drenthe en is geknipt voor de sprinters. Op de 15 meter hoge Côte de Witteveen, een ‘côte’ ter ere aan Relus ter Beek, worden de eerste bergpunten van de ronde uitgedeeld. Ook aan het eind zit er nog wat reliëf in het parcours, maar dit zal voor de sprinters verre van een probleem zijn. Ondanks dat de ergste uit het parcours geschrapt zijn, zullen er nog enkele typische Drentse kasseienstroken overwonnen moeten worden.
Profiel

Etappe 3: Zutphen-Venlo (190 km) 31/8
Hoewel de start en de finishplaats van de derde etappe in Nederland liggen zal in deze rit ook Duitsland aangedaan worden, vanaf kilometer 92 tot kilometer 119 zal over grondgebied van onze oosterburen gekoerst worden. Net als rit 2 is ook de derde etappe van de Vuelta er een voor de snelle mannen. Net voor en net na de Duitse grens zullen er weliswaar twee klimmetjes overwonnen moeten worden, die overigens niet meetellen voor het bergklassement, maar deze liggen te ver van de finish om voor een echte schifting te kunnen zorgen. In de rit zijn twee tussensprints opgenomen: een op Duits grondgebied bij kilometer 104 en de andere op Nederlands grongebied bij kilometer 153.
Profiel

Etappe 4: Venlo-Lieja (Luik) (226 km) 1/9
De 4de etappe van de Vuelta loopt van Nederland naar België en doet zowel een deel van het parcours van de Amstel Gold Race als Luik-Bastenaken-Luik aan, wat resulteert in een mooi en redelijk selectief parcours. De ‘Alto de Cauberg’ zal twee keer beklommen worden, eenmaal op kilometer 82 en eenmaal op kilometer 117, en ook tweemaal meetellen voor het bergklassement (4e categorie). Het hoogste punt van de rit zal op ongeveer 40 kilometer van de aankomst bereikt worden met de ‘Alto Mont Teux’, die net als de Cauberg meetelt voor het bergklassement (4e categorie). Op iets meer dan tien kilometer van de streep moet de beruchte Saint-Nicholas nog overwonnen worden. Vluchters hebben in deze rit een grote kans, maar na de Eneco Tour moeten we ook concluderen dat de spurters zeker niet uitgesloten moeten worden.
Profiel

Etappe 5: Tarragona-Vinaros (174 km) 3/9
Daags na de rustdag zullen de deelnemende renners weer gewoon in het thuisland van de ronde rijden. Gestart wordt in de Catalaanse stad Tarragona, terwijl de finishplaats Vinaros in Castellon ligt. Al na 49 kilometer koers zullen de renners merken dat ze de lage landen hebben verlaten want dan zal de 505 meter hoge Coll de Fatxas, gecategoriseerd in de 2e categorie, beklommen moeten worden. Vervolgens worden ook nog de Mas de Barberans, La Seinia en de Alto de la Ermita overwonnen moeten worden terwijl er in de rit tevens twee tussenspurts zijn opgenomen. Ondanks deze hindernissen zou het niet verrassen als een massassprint de beslissing moet brengen.
Profiel

Etappe 6: Xativa-Xativa (177 km) 4/9
Na een vlak begin vanaf de stad Xativa in de provincie Valencia moeten de renners vanaf kilometer 55 flink aan de bak. Met de 580 meter hoge Alto de la Muela (3e categorie) zal het hoogste punt van de Ronde tot nu toe bereikt worden. Na een afdaling en een tussensprint beginnen de renners aan de even hoge Alto de Millares (3e categorie) en ook hierna blijft het op en af gaan, met soms een stukje vlak ertussendoor. Op ongeveer 25 kilometer van het einde moet, na een tweede tussensprint, nog de 325 meter hoge Alto de Beniganim (3e categorie) overwonnen worden. Na nog twee klimmetjes volgt een 4 kilometer lange afdaling terug naar Xativa, waar de finish weer lichtjes berop loopt. Ideaal voor vluchters, maar ook met sprinters met een redelijke sprint bergop en punchers als Philippe Gilbert moet serieus rekening gehouden worden.
Profiel

Etappe 7: Valencia-Valencia (30,3 km; I.T.T.) 5/9
Vandaag staat er een individuele tijdrit rond Valencia op het programma en net als in Assen zullen de start en finish gevestigd zijn op een TT-circuit. In deze 7de rit zullen waarschijnlijk de eerste echte schiftingen in het klassement plaatsvinden. Dit als gevolg van de lengte (30km) en niet van de zwaarte van het parcours, want dat is namelijk platvlak.
Profiel

Etappe 8: Alzira – Alto de Aitana (206 km)6/9
Inmiddels is de Vuelta al een week onderweg, en het is tijd voor het serieuzere klimwerk. De achtste etappe is niet alleen zwaar omdat het met 206 kilometer de een-na-langste rit is, maar ook omdat er maar liefst acht bergen beklommen moeten worden. Viermaal een berg van de derde categorie, drie van de tweede categorie en als slotstuk wacht de renners de klim naar Alto de Aitana. Deze is ruim 21 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 5,7 %. In 2004 wist Leonardo Piepoli hier de bloemen te pakken.
Profiel

Etappe 9: Alcoi – Xorret de Cati (186 km) 7/9
Na de loodzware opgave van gisteren wacht de renners opnieuw een taaie klus op weg naar Xorret de Cati. Al vanuit de startplaats Alcoi gaat het direct omhoog de Puerto de Onil; een col van derde categorie. Vervolgens staan er nog een col van dezelfde categorie op het programma, vier van de tweede, en als afsluiter de Xorret de Cati. Dat is een korte maar zeer steile klim, die gevolgd wordt door een korte afdaling. Als die afdaling erop zit, krijgen de renners nog een lastige finish voor de kiezen. Het lijkt een perfecte finish voor Alejandro Valverde.
Profiel

Etappe 10: Alicante – Murcia (162 km) 8/9
De etappe van Alicante naar Murcia is een typische overgangsetappe. Na twee zware bergetappes zullen de sprinters aardig vermoeid zijn, en zullen rittenkapers hun kans ruiken. Zeker aangezien de overwegend vlakke etappe op elf kilometer van de finish een col van tweede categorie huisvest. De Alto de la Cresta Gallo is niet lang, maar zwaar genoeg om ervoor te zorgen dat de meeste sprinters er zullen worden afgereden.
Profiel

Etappe 11: Murcia – Caravaca de la Cruz (191 km) 9/9
Na de overgangsetappe gisteren, is de elfde etappe een rit die in de ogen van de organisatie voor vuurwerk moet gaan zorgen. De etappe over 191 kilometer van Murcia naar Caravaca de la Cruz brengt de renners in de heuvelachtige landschap rondom Murcia. Onderweg moet de Collado Bermejo beklommen worden; een klim van eerste categorie met een lengte van 17 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3 %. Na 125 passeert het peloton voor het eerst de finishlijn, waarna er nog een rondje van 75 kilometer door de heuvels volgt met als uitschieter de Campo de San Juan (tweede categorie).
Profiel

Etappe 12: Almeria – Alto de Velefique (174,5 km) 11/9
Na de welverdiende tweede rustdag staan er voor de renners drie pittige etappes in Andalusië te wachten. De twaalfde etappe over bijna 175 kilometer naar Alto de Velefique is niet gemakkelijk, waarbij de Velefique zelfs twee keer moet worden bedwongen. Tussen de beklimmingen van de Velefique staat ook de Calar Alto op het menu. De klim heeft een lengte van bijna 27 kilometer met een gemiddelde van 4,4 % en enkele uitschieters naar 10 %. De Velefique is dan wel maar de helft qua lengte van de Calar Alto en heeft een stijgingspercentage van gemiddeld 7,5 %. Vandaag zullen we vooral de klimgeiten aan het werk zien.
Profiel

Etappe 13: Bejar – Alto de Sierra Nevada (175 km) 12/9
De etappe naar de Sierra Nevada leent zich ideaal voor een lange ontsnapping. Al vroeg in het parcours is er een col van derde categorie, met direct daarna de klim naar Puerto de la Ragua (eerste categorie). Na de afdaling van De la Ragua volgt een zeer geaccidenteerd parcours tot aan de voet van de Alto de Monachil. De Monachil is een col van eerste categorie en de aanloop naar de slotklim naar Sierra Nevada. De laatste hindernis van de dag heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 10% en is ruim 16 kilometer lang. Na twee weken koers zal hier duidelijk worden waar iedereen staat en wie er zich gaan mengen in de strijd voor de eindoverwinning van de Vuelta.
Profiel

Etappe 14: Granada – La Pandera (157 km) 13/9
Voor de derde achtereenvolgende dag wacht het peloton een bergetappe met finish bergop. De start in Granada zal misschien chaotisch worden, omdat deze etappe zich prima leent voor een vluchtpoging. Het klimwerk in deze etappe zit pas aan het eind, en onderweg hoeft alleen een berg van derde categorie; de Alto de Huelma, bedwongen worden. In het slot zijn er twee cols. Eerst moeten de renners over de Alto de Los Villares en daarna volgt de klim naar Alto Sierra de la Pandera.
Profiel

Etappe 15: Jaén – Córdoba (167,7 km) 14/9
Vandaag een 168 kilometer lange rit. De renners worden aan de start verwacht in Jaén, om vervolgens te finishen in Córdoba. Het is al voor de achttiende keer dat de renners finishen in Córdoba. Paolo Bettini is sinds 2006 de laatste winnaar, maar daar gaat dit jaar dus verandering in komen. Waarschijnlijk gaat een sprinter de Italiaan opvolgen. In Zuid-Spanje is namelijk bijna geen vlakkere route te bedenken. Ondanks dat, is er toch nog een stevige berg te beklimmen in de slotfase: de Catorce por Ciento, die een stijgingspercentage heeft van maximaal 13%. Alleen de echte bikkels zullen om de overwinning gaan sprinten.
Profiel

Etappe 16: Córdoba – Puertollano (170,3 km) 15/9
De 16e rit is een soort overgangsetappe. Het is een – voor zover een Vuelta-etappe makkelijk te noemen is – vrij makkelijk parcours. De enige obstakels zijn twee colletjes van de 3e categorie in de beginfase. Op een dikke 10 kilometer voor de finishlijn staat nog een tussensprint gepland: misschien gaat dit met Madrid in het zicht nog leuke capriolen opleveren. Desondanks lijkt het vandaag een zeer geschikte etappe voor vluchters, vooral omdat we al in de laatste week zitten.
Profiel

Etappe 17: Ciudad Real – Talavera de la Reina (193,6 km) 16/9
Wij allen kunnen ons de beruchte waaieretappe in de afgelopen editie van de Tour de France vast nog wel herinneren. Vandaag zou er een eventuele waaier kunnen worden getrokken, omdat de streek tussen Andalusië en Madrid zeer gevoelig is voor wind. Desondanks is dit wel dé ideale rit voor de klassementsrenners om te recupereren. Net als in de etappe van gisteren, zijn er vandaag ook tussensprints gepland in de slotfase: één na 163 kilometers en de volgende na 173 kilometers. Weer 20 kilometers verder ligt de finish. Talavera de la Reina was twee jaar geleden voor het laatst een finishplaats in de Vuelta. Toen won de Italiaan Daniele Bennati daar de etappe. Dit jaar zou het best kunnen zijn dat hij weer de winst pakt. Met Madrid in het vizier zijn er niet erg veel kansen meer voor de sprinters, dus moeten ze alle kansen met beide handen aangrijpen.
Profiel

Etappe 18: Talavera de la Reina – Ávila (165,0 km) 17/9
Na twee relatief makkelijke dagen, keren vandaag de bergen weer terug in de Vuelta. De renners zullen in de 165 kilometer tellende rit één col van de eerste categorie, één van de tweede categorie en ook één van de derde categorie moeten beklimmen. De col van de derde categorie (de Alto del Boquerón) is de laatste col van de dag, maar omdat deze ver van de finish ligt (zo’n twintig kilometer) zullen er geen grote verschillen ontstaan tussen de klassementsmannen. De renners zullen in Avila, de finishplaats, nog wel een beetje moeite moeten doen, want de laatste kilometers lopen nog heel licht omhoog. Daarom lijkt dit een etappe waarin de klassementstoppers elkaar gaan beloeren, waardoor een vreemde eend in de bijt wint.
Profiel

Etappe 19: Ávila – La Granja. Real Fábrica de Cristales (179,8 km) 18/9
Vandaag, 18 september, staat de laatste bergetappe op het programma. Het is dus voor de mindere tijdrijders ook meteen de laatste kans om een mooi klassement veilig te stellen. Voor de anti-klimmers (zoals Kenny van Hummel, gelukkig voor hem niet aanwezig in de Vuelta) wordt het vandaag een hele zware dag. Het peloton moet in de 179,8 kilometers tellende rit vier cols beklimmen: één van de derde en drie van de eerste categorie. Twee van de eerste categorie cols (de Puerto de la Morcuera en de Puerto de Navacerrada) zijn op de meter af even hoog: 1.870 meter. De laatstgenoemde is ook de laatste col in het parcours en ook vandaag ligt deze erg ver van de aankomst verwijderd: na de top dalen de renners nog 18 kilometers af om uiteindelijk te finishen in La Granja.
Profiel

Etappe 20: Toledo – Toledo (27,8 km; I.T.T.) 19/9
De twintigste etappe is een tijdrit. Het is een behoorlijk korte tijdrit, 27,8 kilometer, door de straten van Toledo. Met de tijdrit zijn ook de laatste 24 uur van de Vuelta a España 2009 aangebroken en de definitieve beslissing gaat zo goed als zeker vandaag vallen. Voor de tijdrijders en klassementsrijders is het de laatste mogelijkheid om zich te onderscheiden. De organisatie heeft het parcours zó samengesteld, dat de beslissing vandaag eigenlijk pas moet vallen. De klasbakken uit de top van het klassement met een goede tijdrit in de benen moeten hier dus hun slag slaan.
Profiel

Etappe 21: Rivas-Vaciamadrid – Madrid (110,2 km) 20/9
De altijd klassieke etappe naar Madrid is ook dit jaar weer de laatste etappe in de Vuelta. De korte rit wordt gestart in Rivas-Vaciamadrid, een voorstad van Madrid, en 110 kilometer later weer afgevlagd in de Spaanse hoofdstad. Het is maar één keer eerder gebeurd dat deze slotetappe niet in een massasprint eindigde: in 1998 wist Markus Zberg het peloton nipt voor te blijven. Vorig jaar won de Deen Matti Breschel hier. Gaat hij dit jaar op het nippertje weer een etappe pakken of laat hij de winst aan een andere sprinter?
Profiel

Favorieten

Algemeen klassement
Traditioneel is de Vuelta meer een wedstrijd voor de berggeiten dan de hardrijders. Ook dit jaar heeft de organisatie weer een parcours uitgetekend dat de klimmers in de hand moet werken. Met twee korte tijdritten van 30 en 26 kilometer en een flinke hoop bergetappes zullen de Spaanse renners in ieder geval niet ontevreden zijn. Toch is de kans dat Alberto Contador een buitenlandse opvolger krijgt zeker aanwezig.

De belangrijkste Spanjaard is Alejandro Valverde. Hij zal zeker getergd aan de start komen, omdat hij aan de Tour niet mee mocht doen. Ook heeft de 29-jarige alleskunner een ijzersterk team om zich heen. Maar hij is zeker niet de enige waarvoor de toeschouwers zullen juichen. Samuel Sanchez heeft zich gefocust op deze Vuelta, net als Ezequiel Mosquera. Igor Anton en Joaquín Rodriguez kunnen ver komen als meesterknecht van hun kopmannen. En dan zijn er nog Xavier Tondo, het hele jaar al sterk in kleinere Spaanse ronden, en Juan José Cobo. Laatstgenoemde liep tijdens het trainen echter een schouderbreuk op en is nog een twijfelgeval.

Ook komen er een hoop Tourrijders aan de start. Cadel Evans, David Millar, Kim Kirchen en Roman Kreuziger hebben zeker iets recht te zetten. Saxo Bank stuurt de broers Schleck, maar zij lijken de Vuelta vooral te rijden als voorbereiding op het WK. Een compleet ander geval is Aleksandr Vinokourov, binnen een paar dagen gebombardeerd tot kopman van Astana. Hoe sterk de Kazach is, zal in de komende weken pas duidelijk worden.

Dan blijft er nog één categorie over: niet-Spanjaarden die ook de Tour niet hebben gereden. Of, in het geval van Robert Gesink, niet lang hebben gereden. Hiermee is de hoop van de Nederlandse kijker direct genoemd. Vorig jaar werd Gesink bij zijn debuut in een grote ronde direct zevende. Zijn generatiegenoot Jakob Fuglsang debuteert dit jaar. Andere mannen in deze categorie zijn de Italianen Ivan Basso en Damiano Cunego, het eeuwige talent Tom Danielson en Vacansoleil-kopman Matteo Carrara.

Favorieten algemeen klassement
***** Alejandro Valverde
**** Cadel Evans, Ivan Basso
*** Robert Gesink, Samuel Sanchez, Ezequiel Mosquera
** Andy Schleck, Roman Kreuziger, Kim Kirchen, Joaquin Rodriguez
* Xavier Tondo, Jacob Fuglsang, Tom Danielson, Damiano Cunego, Frank Schleck

Massasprints
Belangrijkste man in de massasprints is Tyler Farrar, die dit jaar definitief doorbreekt als topspurter. De Amerikaan, die in de Eneco Tour al goed op dreef is, krijgt concurrentie van enkele toppers die tot nu toe nog niet zo’n goed seizoen rijden: Oscár Freire, Daniele Bennati en Tom Boonen. Al was laatstgenoemde natuurlijk wel succesvol in Parijs-Roubaix. Van de Duitsers André Greipel (meeste zeges dit jaar na teamgenoot Cavendish) en Gerald Ciolek is ook het één en ander te verwachten.

In de tweede lijn bewegen zich ook de nodige snelle mannen. Jürgen Roelandts is al een tijdje op dreef, Sébastien Chavanel heeft dit jaar nog maar weinig klaargespeeld. Assan Bazayev zal veel vrijheid krijgen omdat beoogd kopman Klöden niet meedoet bij Astana. Ook Martin Velits, Leonardo Duque, William Bonnet en Matti Breschel (vorig jaar ritwinnaar) moeten in de gaten worden gehouden. De in een grote ronde debuterende Vacansoleil-ploeg brengt Borut Bozic.

In tegenstelling tot de bergritten zullen de Spanjaarden in de vlakke etappes niet zo’n grote rol spelen, al is met Oscár Freire natuurlijk wel al een belangrijke man genoemd. Francisco Pacheco en Mikel Gaztanaga van Contentpolis-Ampo zijn niet langzaam en van Iñaki Isasi (Euskaltel) is misschien ook nog wat te verwachten. Maar het kan best dat rijden voor het grootste publiek in eigen land onvermoede krachten losmaakt bij de mindere Spaanse goden.

Favorieten sprints
***** Tyler Farrar
**** Oscar Freire, André Greipel
*** Daniele Bennati, Gerald Ciolek, Tom Boonen
** Leonardo Duque, Borut Bozic, Matti Breschel, Jurgen Roelandts
* Francesco Pacheco, Martin Velits, Sebastien Chavanel, Inaki Isasi, Assan Bazayev

Bergklassement
De winnaar van het bergklassement in 2008 is ook dit jaar weer een grote kanshebber. David Moncoutié veroverde het tricot vorig jaar al snel en stond het daarna niet meer af. Natuurlijk spelen de klassementsmannen ook altijd een grote rol in de strijd om het bergtricot, maar deze zijn al genoemd. Concurrentie voor de Fransman Moncoutié valt daarnaast te zoeken in de klimmersploeg Euskaltel, met onder meer Igor Anton, Egoi Martinez en Amets Txurruka. Maar Fuji-Servetto brengt ook wat mannen mee die niet bang zijn voor een aantal stijgende kilometers. David de la Fuente wordt vergezeld door Eros Capecchi, Fredrik Kessiakoff en Robert Kiserlovski.

Rabobank-Spanjaard Juan Manuel Garaté won een mooie rit in de Tour, en zou in eigen land wel eens nog beter kunnen gaan rijden. Eenlingen zijn er ook genoeg, denk aan Angel Gomez Marchante (Cervélo), Haimar Zubeldia (Astana), Thomas Rohregger (Milram) en Carlos Barredo (Quick-Step). Maar erg voorspelbaar is de strijd om de bergtrui nooit.

Jongerenklassement
In de Vuelta bestaat er officieel geen jongerenklassement, maar een combinatieklassement. De leider in dit klassement draagt ook een witte trui. Hij is echter niet de renner die na een bepaalde datum geboren is en het hoogst in het klassement staat, maar degene die in het algemeen, punten- en bergklassement gemiddeld de hoogste positie bezet. Echt spannend is deze strijd nooit, niet alleen heeft de trui weinig status maar ook was het in de afgelopen vijf jaar altijd de eindwinnaar die met dit tricot naar huis ging.

We richten ons daarom op de jongeren in deze Vuelta. Andy Schleck wil vooraf niet voor de eindwinst gaan, maar geldt toch als de beste jongere. Daarnaast zijn Roman Kreuziger, Jakob Fuglsang en Robert Gesink belangrijk voor dit klassement. Rein Taaramae kan gaan laten zien of hij klaar is voor het grote werk. Daniel Martin reed al enkele leuke uitslagen in kleinere Spaanse rittenkoersen. En natuurlijk is Nederland benieuwd of Lars Boom een degelijke eerste grote ronde rijdt, al zal hij in het klassement niet meedoen.

Deelnemende teams
Ag2r La Mondiale (FRA) – Tadej Valjavec/Alexander Efimkin
Andalucia Cajasur (SPA) – Xavier Tondo
Astana (KAZ) – Haimar Zubeldia/Alexander Vinokourov
Bouygues Telecom (FRA) – Pierrick Fedrigo
Caisse D’Epargne (SPA) – Alejandro Valverde/Joaquin Rodriguez
Cervelo TestTeam (SUI) – José Angel Gomez Marchante
Cofidis (FRA) – David Moncoutié/Rein Taaramae
Contentpolis-Ampo (SPA) – Julien Sanchiez Pimienta/Jose Francisco Pacheco
Euskaltel-Euskadi (SPA) – Samuel Sanchez/Igor Anton
Française des Jeux (FRA) – Sandy Casar
Fuji-Servetto (SPA) – Juan Jose Cobo/Fredrik Kessiakoff
Garmin-Slipstream (USA) – Daniel Martin/Tom Danielson/Tyler Farrar
Lampre (ITA) – Damiano Cunego/Alessandro Ballan
Liquigas (ITA) – Ivan Basso/Roman Kreuziger/Oliver Zaugg
Quick Step (BEL) – Tom Boonen/Sylvain Chavanel
Rabobank (NED) – Oscar Freire/Robert Gesink/Lars Boom
Silence-Lotto (BEL) – Cadel Evans/Phillipe Gilbert
Team Columbia-High Road (USA) – André Greipel/Kim Kirchen
Team Milram (DUI) – Linus Gerdemann/Gerald Ciolek
Team Saxo Bank (DEN) – Andy Schleck/Fränk Schleck/Jakob Fuglsang
Vacansoleil (NED) – Borut Bozic/Matteo Carrara
Xacobeo Galicia (SPA) – Ezequiel Mosquera/Gustavo Cesar Veloso

Alle deelnemers

Nederlanders en Belgen
Rabobank stuurt een Nederlands georiënteerde selectie naar de Vuelta. Robert Gesink krijgt steun van Koos Moerenhout, Bram Tankink, Pieter Weening, Tom Leezer en Lars Boom. Waar Skil startte in de Tour de France mag Vacansoleil dat doen in de Ronde van Spanje. De kersverse Nederlandse ploeg doet het met minder Nederlanders dan Rabobank in de Vuelta.

Vacansoleil vaardigt slechts vier Nederlanders af, twee minder dan de Rabobank. Jens Mouris, Johnny Hoogerland, Lieuwe Westra en Matthé Pronk moeten de Nederlanse eer hoog houden namens de ProContinentale ploeg. En natuurlijk mogen we de ‘buitenlandse’ Nederlanders niet vergeten. Deze keer zijn dat er twee, namelijk Karsten Kroon bij Saxo Bank en Martijn Maaskant bij Garmin-Slipstream.

De Belgen kennen twee ProTour ploegen en zij sturen ook een Belgisch georiënteerde selectie naar Spanje. Bij Silence-Lotto vormen Christophe Brandt, Olivier Kaisen, Philippe Gilbert, Francis De Greef en Jürgen Roelandts het Belgische deel. Tom Boonen, Stijn Devolder, Maarten Wynants, Wouter Weylandt en Kevin de Weert doen dat namens Quick-Step. Daarnaast rijdt er ook nog een Belg in Nederlandse dienste mee, namelijk Björn Leukemans. Zo kom je dus op een totaal van twaalf Nederlanders en elf Belgen uit.

Door: F4L, Koldo, Leon, Stoemper, Il Falco en Peelen

RIDE Magazine