Voorbeschouwing: Vuelta 2010: Etappe 8

zaterdag 4 september 2010 om 07:33

WielerFlits blikt in de maanden augustus en september drie weken lang elke dag vooruit op de Vuelta-etappe die op het programma staat. Het parcours en het deelnemersveld lijken garant te staan voor een aantrekkelijke Vuelta. Hoe ziet het traject van morgen eruit en wie zijn de favorieten? Vandaag: de achtste etappe, van Villena naar Xorret de Catí.

Het circus van de Ronde van Spanje heeft zich voorafgaande aan deze rit verplaats van de regio Murcia naar de buurprovincie Alicante Startplaats Villena is voor het eerst in haar geschiedenis aanwezig in de Vuelta a España. De plaats heeft ruim 35 duizend inwoners en ligt noordoostelijk van de stad Alicante.

Plaatje

Bron: lavuelta.com

Xorret de Catí is de laatste jaren geen onbekende meer. Vier keer eerder was Xorret de Catí slechts eerder bij, maar het leverde telkens spektakel op. Het is echt de berg van de Jiménez’en. In 1998 was de ondertussen overleden José Maria Jiménez de beste. In 2000 en 2004 was Eladio Jiménez de sterkste in Xorret de Catí. Alleen vorig jaar was er geen Jiménez, toen won Gustavo Cesar Velasco.

Parcours
Het wordt de eerste echte bergrit in de deze editie van de Vuelta. Er liggen vijf bergen op het parcours, één van de derde categorie, drie van de tweede categorie en ééntje van de eerste categorie. Vanuit de start in Villana gaat het eigenlijk alleen maar naar boven of naar beneden. De eerste gecategoriseerde berg is nog de minst erge, de Puerto de Onil (3e categorie).

Tussen kilometer 90 en 153 worden er drie bergen van tweede categorie beklommen. De Puerto de Tudons, de Puerto de Torremanzanas en de Puerto de la Carrasqueta. De Torremanzanas is de steilste met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,3 procent. De Tudons is gemiddeld 4,8 procent net als de Carrasqueta.

Plaatje

Bron: lavuelta.com

Waar vandaag iedereen echter op zal wachten, is de Alto de Xorret de Catí, met de top op slecht 3,2 kilometer van de eindstreep. De kans is dus groot dat de renner die als eerste bovenkomt op deze echte kraker ook als eerste over de aankomst komt. De beklimming van Xorret de Catí is voor een berg van eerste categorie helemaal niet lang, met slechts 3,8 kilometer. De klim is echter supersteil met een gemiddeld stijgingspercentage van maar liefst 11,6 procent. De eerste kilometer valt nog mee, met slechts 8,2 procent. Vooral de derde kilometer is loodzwaar, met een stijging van 14,5 procent. Het steilste stuk gaat ook nog eens tot 22 procent.

Favorieten
Toen de Xorret de Catí vorig jaar verreden werd in de Ronde van Spanje gingen de vluchters met de prijzen lopen. Die kans is ook dit jaar aanwezig, maar door het zware parcours vooraf is de kans misschien wel groot dat de grote mannen gaan strijden om de zege.

In het geval van een vluchter kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar David Moncoutié, die de laatste twee jaar het bergklassement op zijn naam schreef en misschien met de vijf bergen vandaag punten kan scoren. Misschien kan ook Laurens ten Dam wel bij de vluchters gezet worden, aangezien hij in de zesde etappe door een val wat tijd heeft verloren.

De echte favorieten zijn de klimmers die een wat steiler percentage moeten aankunnen, maar in dit geval wel wat langer kunnen volhouden. In dit geval zal er wederom gekeken worden naar smaakmakers uit de eerste week, zoals Joaquin Rodriguez, Vincenzo Nibali en Igor Anton. De drie zijn explosief, maar moeten het ook zeker in zich hebben om het langer vol te houden in deze zware etappe.

Andere mannen die voor het klassement gaan moeten ook zeker hun mannetje kunnen staan, zoals Denis Menchov, Frank Schleck, David Arroyo en de renner die altijd goed is in de Ronde van Spanje: Ezequiel Mosquera.

Ook zal het de vraag zijn hoe de jonge mannen van HTC-Columbia zich gaan houden in deze etappe. Wellicht kunnen Peter Velits en Tejay van Garderen ook in deze eerste echte bergrit mee met de favorieten omhoog en om de dagzege gaan strijden. Zijn ze er aan de streep nog bij, dan is vooral Peter Velits een kanshebber op de dagzege.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Joaquin Rodriguez
*** Vincenzo Nibali, Igor Anton
** Denis Menchov, Ezequiel Mosquera, Frank Schleck
* Peter Velits, David Arroyo, David Moncoutié, Luis Léon Sanchez

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone