Voorbeschouwing: Vuelta 2010: Etappe 6

donderdag 2 september 2010 om 07:28

WielerFlits blikt in de maanden augustus en september drie weken lang elke dag vooruit op de Vuelta-etappe die op het programma staat. Het parcours en het deelnemersveld lijken garant te staan voor een aantrekkelijke Vuelta. Hoe ziet het traject van morgen eruit en wie zijn de favorieten? Vandaag: de zesde etappe, van Caravaca de la Cruz naar Murcia.

Het is de tweede keer in de historie dat de Ronde van Spanje Caravaca de la Cruz aandoet. Zes jaar geleden was de plaats in de regio Murcia al een keer aankomstplaats en nu mag het voor het eerst als startplaats fungeren. In 2004 was het David Zabriskie die een lange solo inzette vlak na de start in Saint Vincent de Raspeig. De Amerikaan, destijds nog bij US Postal, kon dit volhouden tot aan de meet en bleef Alessandro Petacchi ruim een minuut voor.

Plaatje

Bron: lavuelta.com

Murcia was al iets vaker aanwezig in de Vuelta a España. Het is al 24 keer startplaats geweest en het is ook al de 25e keer dat er een aankomstlijn in de hoofdstad van de gelijknamige regio getrokken is. De laatste keer was echter wel al in 2002, toen Mario Cipollini de snelste was in de massasprint. Eén keer was hier ook een Nederlandse winnaar. In 1998 wist Jeroen Blijlevens onder meer Giovanni Lombardi en Sven Teutenberg voor te blijven in een groepssprint.

Parcours
De rit van Caravaca de la Cruz naar Murcia is niet erg lang. In de slechts 151 kilometer liggen ook niet erg veel obstakels. Er moet slecht één bergje beklommen worden. De top van de Alto de la Cresta del Gallo ligt echter wel maar op ruim tien kilometer van de streep. Deze berg van tweede categorie is zeven kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4,4 procent. Het is dus maar de vraag welke sprinters er nog bij zullen zijn op de aankomstlijn in Murcia.

Plaatje

Bron: lavuelta.com

Onderweg liggen ook nog twee tussensprints, de eerste ligt al na 17,4 procent in Calasparra. De tweede komt als we voor de eerste keer de aankomstlijn in Murcia passeren. Dan is er nog één ronde te gaan en nog een kleine dertig kilometer. Het enige klimmetje van de dag ligt dan ook in de plaatselijke ronde in het achterland van Murcia.

Favorieten
Het zal in deze rit echt de vraag zijn welke sprinters het laatste bergje op tien kilometer van de streep goed zullen overleven. Omdat de rit voor de rest niet zo lang is en de sprinters niet zo heel veel kansen zullen krijgen in deze Ronde van Spanje zullen ze waarschijnlijk toch hun uiterste best gaan doen om te overleven. En dan is er de laatste jaren maar één absolute topfavoriet als hij meedoet: Mark Cavendish.

Daaronder staat nog een hele rij sprinters te wachten. Daarbij kijken we misschien in eerste instantie naar Tyler Farrar, glansrijk winnaar van de vijfde etappe. Of misschien ook wel Daniele Bennati, omdat de Italiaan goed over de klimmetjes gaat. Alessandro Petacchi won al twee keer dit jaar in de Tour de France en wil ook hier Cavendish en co. een keer een hak zetten door met de armen de lucht in te mogen.

De winnaar van de tweede etappe, Yauheni Hutarovich, zal wellicht niet zo snel van voren te verwachten zijn, want van de sprinters is de Wit-Rus absoluut niet de allerbeste klimmer. Je weet het echter natuurlijk maar nooit.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Mark Cavendish
*** Alessandro Petacchi, Tyler Farrar
** Daniele Bennati, Allan Davis, Thor Hushovd
* Oscar Freire, Yauheni Hutarovich, Robert Förster, Juan José Haedo

Dit artikel delen:

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone