Voorbeschouwing: Vuelta 2010: etappe 13

donderdag 9 september 2010 om 21:52

WielerFlits blikt in de maanden augustus en september drie weken lang elke dag vooruit op de Vuelta-etappe die op het programma staat. Het parcours en het deelnemersveld lijken garant te staan voor een aantrekkelijke Vuelta. Hoe ziet het traject van morgen eruit en wie zijn de favorieten? Vandaag: de dertiende etappe, van Rincón de Soto naar Burgos.

Plaatje

Bron: lavuelta.com

Parcours
De Vuelta vervolgt zijn route in oostelijke richting wanneer het peloton koers zet richting Burgos. De etappe is met zijn bijna 200 kilometer redelijk lang, maar lijkt niet al te lastig. De aanloop naar de finale is niet al te zwaar. Zoals al vaker aangegeven zijn etappes in de Vuelta nooit helemaal vlak en zullen de renners in hun tocht door de Rioja-streek toch de nodige kilometers moeten klimmen. Echte kuitenbijters zijn echter schaars. De twee beklimmingen van de Pradilla en Valmala in de laatste 60 kilometer zorgen voor een lastige finale, maar het valt te betwijfelen of deze lastig genoeg zijn om een nieuwe massasprint te voorkomen. Deze passage lijkt echter gemaakt voor aanvallers wat ongetwijfeld voor een aantrekkelijke wedstrijd gaat zorgen. Doordat de hellingen (beiden met een gemiddeld stijgingspercentage van ongeveer vijf procent) kort achter elkaar liggen is het voor sprintersploegen lastig om de wedstrijd te controleren, maar na de laatste top op 36 kilometer van de aankomst is er nog genoeg ruimte om te corrigeren. De slotkilometer richting de aankomst is vlak.

Plaatje

Bron: lavuelta.com

Favorieten
Wanneer het opnieuw tot een massasprint komt zien we dezelfde namen terug van de renners die gisteren kans maakten op de dagzege. Vrijdag zien we of de honger van Cavendish na zijn zege in Lleida inmiddels is gestild. De vorm van de Brit zal cruciaal zijn voor het verloop van de etappe. Wanneer de ‘ongekroonde wereldkampioen van de massasprint’ de heuvels gaat overleven en zich goed voelt zal zijn HTC-ploeg proberen de koers naar zijn hand te zetten. Daarnaast is het interessant om te zien of hij (na een mislukte poging op donderdag) de dagzege opnieuw gaat proberen te schenken aan zijn ploegmaat Matthew Goss. Een nieuwe overwinning zou hem daarentegen kostbare punten schenken voor zijn verworven puntentrui.

Naast Cavendish is er het gebruikelijke rijtje sprinters dat aanspraak mag maken op een rol als kanshebber. Hoewel de Brit in de openingsweek meerdere malen geklopt werd lijken zijn concurrenten na het hervinden van zijn zelfvertrouwen opnieuw genoegen te moeten nemen met een rol op het tweede plan. Outsiders zijn er echter nog voldoende. Hushovd liet in Lleida zien nog steeds mee te willen sprinten terwijl ook Oscar Freire het nogmaals probeerde. Daarnaast zijn er nog enkele ploegen die na bijna twee weken Vuelta nog wachten op een eerste dagsucces.

Favorieten volgens Wielerflits.nl
**** Mark Cavendish
*** Tyler Farrar, Matthew Goss
** Thor Hushovd, Allan Davis, Oscar Freire
* Denis Galimzyanov, Wouter Weylandt, Daniele Bennati, Yauheni Hutarovich

Dit artikel delen:

Headlines

Populair

Materiaalzone