Voorbeschouwing: Vattenfall Cyclassics 2014
zondag 24 augustus 2014 om 09:00

Voorbeschouwing: Vattenfall Cyclassics 2014

Peloton

foto: Sirotti

Naast de Vuelta a España, staat er met de de Vattenfall Cyclassics (1.WT) komende zondag ook de belangrijkste koers van Duitsland op het programma. Duitslands enige overgebleven WorldTour-koers wordt traditioneel verreden in en rond de havenstad Hamburg. Welke snelle man gaat er dit jaar met de bloemen vandoor? WielerFlits kijkt vooruit.

Historie

Vattenfall Cyclassics

De Vattenfall Cyclassics is nog een relatief jonge wielerkoers. De wedstrijd werd voor het eerst onder de naam HEW Cyclassics in 1996 georganiseerd. In de achttien edities die er tot dusver gehouden zijn, zegevierde er zes maal een Italiaan. Leon van Bon is met zijn zege in 1998 de enige Nederlandse winnaar op de erelijst. Tyler Farrar is met twee overwinningen (2009 en 2010) recordhouder. Vorig jaar was Duitser John Degenkolb sneller dan zijn landgenoot André Greipel.

Laatste vijf winnaars van de Vattenfall Cyclassics
2009 – flag-us Tyler Farrar (Team Garmin – Slipstream)
2010 – flag-us Tyler Farrar (Team Garmin – Transitions)
2011 – flag-no Edvald Boasson Hagen (Sky Procycling)
2012 – flag-fr Arnaud Démare (Equipe Cycliste FDJ – BigMat)
2013 – flag-de John Degenkolb (Argos – Shimano)

Parcours

In en rond Hamburg moet er een afstand van 247,2 kilometer afgelegd worden. Aan het parcours wordt al jaren weinig getornd. In deze sprinterskoers zou de Waseberg als scherprechter moeten dienen. De helling in de luxe wijk Blakenese is de enige noemenswaardige hindernis onderweg. Niet de lengte, maar het smalle wegdek maakt dit een nerveuze en lastige beklimming. Deze 600 meter lange Waseberg kent een maximaal stijgingspercentage van 15% en dient viermaal beklommen te worden.

De laatste keer is vijftien kilometer voor de finish. Hoewel deze hindernis vaak voor enige afscheiding en een interessant koersverloop zorgt, is het zelden voorgekomen dat het een massasprint heeft weten te voorkomen. Meestal eindigt de wedstrijd op de Mönckebergstrasse in een spurt van een kleine groep.

Favorieten
Ondanks dat er in de Ronde van Spanje de nodige vlakke etappes zijn opgenomen, staan de meeste topsprinters zondag aan de start in Hamburg. Enkel John Degenkolb, de winnaar van vorig jaar, Nacer Bouhanni, Peter Sagan en Andrea Guardini zijn niet van de partij. Zij strijden in de Vuelta om etappezeges.

Alexander Kristoff

Alexander Kristoff(foto), de winnaar van Milaan San Remo 2014, is er deze editie weer bij. Vorig jaar werd de Katusha-renner derde. De Noor is een jaar ouder en boekte al twaalf zeges in het huidige seizoen. De 27-jarige sprinter zal het naar alle waarschijnlijkheid weer aan de stok krijgen met André Greipel, de lokale favoriet en runner-up van de afgelopen editie. Ondanks een sleutelbeenbreuk in Gent-Wevelgem rijdt de Duitser van Lotto-Belisol een indrukwekkend seizoen. In de twaalf rittenkoersen waaraan de 32-jarige renner deelnam, pakte hij in negen verschillende etappewedstrijden één of meerdere ritzeges. Enkel met het Duits nationaal kampioenschap won hij een eendagskoers.

Marcel Kittel

De snelste man van het seizoen is zonder twijfel Marcel Kittel (foto). Vier ritzeges in de Ronde van Frankrijk en twee in de Ronde van Italië kleuren zijn seizoen. Echter wanneer de koers ontploft op de Waseberg is het nog maar de vraag of de 26-jarige Duitser erbij kan blijven. Anders speelt Giant-Shimano de kaart van Luka Mezgec. Concurrentie komt er ook van Giacomo Nizzolo, vier keer tweede in een Giro-etappe dit jaar. Bovendien heeft de Italiaan in zijn formatie bij Trek Factory Racing met Danny van Poppel ook een gevaarlijke outsider aan zijn zijde.

Arnaud Demare

Met Arnaud Démare (foto), winnaar van de Vattenfall Cyclassics in 2012, rijdt er ook bij het Franse team FDJ.fr een belangrijke podiumkandidaat rond. Daar kan ook Team Europcar zich op verheugen in de persoon van Démares landgenoot Bryan Coquard. Ondanks zijn jonge leeftijd (22) reed de Fransman een meer dan behoorlijke Tour de France, bekroond met een derde plaats in het eindklassement van de groene trui.

gianni meersman

Uitkijken wordt het ook naar Gianni Meersman (foto, Omega Pharma-Quick-Step), die een ploeg op maat bij zich heeft en afgelopen periode meerdere keren succesvol was. Voor de Belg Meersman, winnaar van twee etappes in de Tour de l’Ain, is het vooral van belang dat de koers zo hard mogelijk wordt gemaakt zodat de pure sprinters hun snelheid op de meet niet meer kunnen inzetten.

Jose Joaquim Rojas

José Joaquin Rojas (foto), vorig jaar meesprintend om de ereplaatsen, wordt deze keer vervangen door Juan José Lobato en Francisco Ventoso bij Movistar Team. De hoop bij Tinkoff-Saxo zal vooral gevestigd zijn op Matti Breschel, terwijl Lampre-Merida in Sacha Modolo een snelle man heeft. NetApp-Endura, de enige ploeg met een wildcard, duimt voor de snelle benen van de Ier Sam Bennett.

Edvald Boasson Hagen

Team Sky neemt zowel Edvald Boasson Hagen (foto) als Ben Swift mee. Orica-GreenEdge beschikt met Jens Keukeleire, Simon Yates, Michael Albasini, Simon Gerrans en Matthew Goss over een indrukwekkend team op papier, maar wie werkt het af? Ook Tyler Farrar (Garmin-Sharp) is een grote naam op de deelnemerslijst, maar wanneer toont de Amerikaan nog eens zijn snelle spurtersbenen.

Greg Van Avermaet

Voor zowel BMC Racing Team als Belkin Pro Cycling Team mag de verwachte massasprint voorkomen worden. Thor Hushovd en Greg Van Avermaet (foto) zijn snel genoeg om het in een klein groepje af te maken en kunnen de Waseberg makkelijk overleven. Bij Belkin zijn Lars Boom en Sep Vanmarcke de speerpunten. Voor hen kan de koers niet hard genoeg gemaakt worden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alexander Kristoff
*** André Greipel en Marcel Kittel
** Arnaud Démare, Gianni Meersman en Greg Van Avermaet
* Sep Vanmarcke, Juan José Lobato, Bryan Coquard en Sacha Modolo

Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Update 22/08 17:30
Na publicatie van deze voorbeschouwing werd bekend dat ook Mark Cavendish aan de start staat. Zijn deelname is niet meegenomen in het artikel.

RIDE Magazine