Voorbeschouwing: Tour of Qatar 2012

zondag 5 februari 2012 om 09:12

Van 5 tot en met 10 februari staat in het Midden-Oosten de Tour of Qatar (Ronde van Qatar) op het programma. Terwijl in Nederland de schaatsen uit het vet zijn gehaald, zal het peloton onder het genot van, voor ons, zomers weer hun etappes afwerken in de woestijnen. Wie wordt de elfde winnaar van deze zesdaagse ronde? WielerFlits blikt vooruit.

Tour of Qatar Logo

Historie
De Ronde van Qatar wordt sinds 2002 jaarlijks georganiseerd. De wedstrijd begon in 2002 als categorie 2.3 koers, om vervolgens in 2005 een categorie 2.1 koers te worden. Dit jaar is er een 2.HC klassering binnengehaald.

In Qatar is het over het algemeen een sprintersfeestje. De laatste jaren werd de ronde steeds begonnen met een korte ploegen- of individuele proloog, maar daar is dit jaar van afgeweken. Afgelopen jaar was het Mark Renshaw die het eindklassement op zijn naam schreef. Zijn basis voor die overwinning legde hij al in de eerste etappe, toen hij in de kopgroep over de finish wist de komen. Vervolgens won hij de vierde etappe, waarin hij precies genoeg seconden pakte om de concurrentie uiteindelijk voor te blijven.

foto: Sirotti

Af en toe is er ook Nederlands succes te bespeuren. Zo won Wouter Mol in 2010 het eindklassement en was Lars Boom vorig jaar de snelste in de proloog, waar hij knap specialist Fabian Cancellara wist te kloppen. Verder waren er al eens podiumplaatsen in het eindklassement voor Steven de Jongh (2007 en 2008) en Rudi Kemna (2002). Belgisch succes was er vaker: Tom Boonen wist de ronde al drie keer te winnen (2006, 2008 en 2009). In 2007 was het Wilfried Cretskens die Boonen naar de tweede stek verdrong.

Winnaars:
2011: Mark Renshaw (Aus)
2010: Wouter Mol (Ned)
2009: Tom Boonen (Bel)
2008: Tom Boonen (Bel)
2007: Wilfried Cretskens (Bel)
2006: Tom Boonen (Bel)
2005: Lars Michaelsen (Den)
2004: Robert Hunter (ZAf)
2003: Alberto Loddo (Ita)
2002: Thorsten Wilhelms (Dui)

Parcours
Waar er de afgelopen edities op de eerste dag een proloog op het programma stond, zal er dit jaar eerst een rit in lijn worden verreden. Wel zal er op de tweede dag een ploegentijdrit op het programma staan.

Etappe 1: Barzan Towers – Doha Golf Club (142,5km)
De eerste etappe zal starten in Barzan Towers, ten noorden van Qatar’s hoofdstad Doha. Tijdens de rit zullen er twee tussensprints zijn. De eerste (in Umm Suwayia Farm) al na 28,5 kilometer, de laatste na precies 82 kilometer. De finish zal in Doha Golf Club zijn, op enkele kilometers van de haven in Doha.
Route

Etappe 2: Lusail – Lusail (11,3km, ploegentijdrit)
Op dag twee staat er een ploegentijdrit op het programma. Deze tijdrit zal plaatsvinden op het Losail Race Circuit. De ploegen zullen 11,3 kilometer moeten afleggen. Deze rit zal van belang zijn voor het eindklassement. Renners die uiteindelijk hoog willen eindigen, zullen hier als ploeg geen tijd mogen verliezen. Een blik op de deelnemerslijst leert dat er één ploeg is die er echt bovenuit steekt: RadioShack is met onder anderen Posthuma, Popovych en natuurlijk Cancellara op papier de sterkte. Er zijn daarnaast veel ploegen die kans maken op plek twee en drie, waaronder Garmin, Team Sky en GreenEDGE.
Route

Etappe 3: Dukhan – Al Gharafa Stadium (146,5km)
Na de ploegentijdrit wordt de renners een saaie rit voorgeschoteld. De renners zullen bijna 150 kilometer moeten afleggen met slechts enkele bochten daarin. Er is hier dus ruimte voor een coup, mocht er wind staan.
Route

Etappe 4: Al Takhira – Madinat Al Shamal (144km)
In de vierde rit zal het peloton door het noorden van de oliestaat voeren. Onderweg liggen er weer twee tussensprints. In de tweede helft van de etappe zal er een groot stuk langs de kust worden gereden. Daarna zal er nog een lusje worden gemaakt om vervolgens te finishen in Madinat Al Shamal, de meest noordelijke plaats in Qatar.
Route

Etappe 5: Camel Race Track – Al Khor Corniche (160km)
Etappe 5 zal starten in Camel Race Track, vrij vertaald kamelen racebaan. Er zal eerst naar de oostkust worden gereden, om vervolgens diagonaal het land door te rijden om uiteindelijk aan de westkant te finishen.
Route

Etappe 6: Sealine Beach Resort – Doha Corniche (120km)
De laatste dag staat er een relatief korte etappe van maar 120 kilometer op het programma. Net zoals etappe 3 zal ook deze rit zeer weinig bochten kennen. In de aanloop naar de finish zal er op en langs het nationale vliegveld in Doha gekoerst, om vervolgens naar de finish te sprinten in het centrum van hoofdstad Doha.
Route

foto: Sirotti

Favorieten
Als we naar de afgelopen jaren kijken, moeten we de favorieten voor zowel de etappes als het eindklassement bij de sprinters zoeken. Topfavoriet is uiteraard weer Mark Cavendish. De Britse wereldkampioen heeft de afgelopen jaren bewezen de snelste sprinter te zijn en niemand lijkt hem een strobreed in de weg te kunnen leggen. Echter is het voor Cavendish zijn eerste echte koers zonder maatje Mark Renshaw (vertrokken naar Rabobank, red.) dus het gevaar voor Cav komt misschien wel uit eigen hoek.

Bij een sprint komt automatisch ook weer de naam van Tyler Farrar boven drijven. Wellicht heeft de Amerikaan dit jaar een stap gemaakt en kan hij de duels met Cavendish aangaan. Daarnaast heeft hij ook nog het voordeel van zijn ploeg in de ploegentijdrit. Tom Boonen wist deze ronde al drie keer te winnen. De laatste weken liet hij zien in vorm te zijn en samen met zijn ploeggenoot Francesco Chicchi zullen de twee zeker een gooi naar de overwinning kunnen doen.

Voor Thor Hushovd zijn de etappes wellicht niet zwaar genoeg om voor de overwinning te kunnen sprinten. De Noor moet het namelijk niet direct hebben van zijn pure snelheid. Een man die dat wel moeten hebben, is de jonge en veelbelovende Italiaan Andrea Guardini.

Ook uit Australische hoek zullen sprinters komen: oudgediende Robbie McEwen en Rabobank-renner Mark Renshaw. Verdere namen die het vernoemen waard zijn, zijn die van John Degenkolb, Daniel Oss, Yoann Offredo, Denis Galymzyanov, Robert Wagner, Peter Sagen en Graeme Brown.

foto: Sirotti

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Mark Cavendish
*** Tom Boonen, Tyler Farrar
** Thor Hushovd, Andrea Guardini, Francesco Chicchi
* John Degenkolb, Robbie McEwen, Mark Renshaw, Daniel Oss

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Populair

Materiaalzone