Voorbeschouwing: Tacx Pro Classic 2019

Voorbeschouwing: Tacx Pro Classic 2019

foto: Cor Vos

zaterdag 12 oktober 2019 om 08:00

De Tacx Pro Classic heeft de ambitie om uit te groeien tot de tweede Nederlandse wielerklassieker na de Amstel Gold Race. Hoewel de wedstrijd nog niet daar is, staat de Zeeuwse eendagskoers altijd voor een gegarandeerd spektakelstuk. Wie mag zaterdag 12 oktober op de Neeltje Jans zijn handen in de lucht steken? WielerFlits blikt vooruit!

Historie

De Tacx Pro Classic is de geestelijke opvolger van de Ronde van Midden-Zeeland. Toen deze ronde in 1959 voor het eerst werd georganiseerd, konden alleen nog maar de Zeeuwse eilanden Walcheren en Zuid-Beveland worden aangedaan. Dankzij verbeteringen aan de Zeeuwse infrastructuur, kreeg de wedstrijd in de loop der jaren meer mogelijkheden om de coureurs een uitdagend parcours voor te schotelen. De in 1962 gebouwde Zeelandbrug werd in 1965 toegevoegd aan het parcours, terwijl de Oosterscheldekering aan het einde van de jaren tachtig voor een extra uitdaging zorgde.

Het peloton in vroegere tijden op de Oosterscheldekering – foto: Cor Vos

De immer aanwezige wind maakte de Ronde van Midden-Zeeland tot een zware wedstrijd. Wie kijkt naar de erelijst, kan dat alleen maar bevestigen. Grote coureurs als Jan Raas, Henk Lubberding, Gerrie Knetemann, Jean-Paul van Poppel, Jeroen Blijlevens, Jelle Nijdam en Robbie McEwen hebben deze wedstrijd op hun palmares staan.

In 2008 kreeg de Ronde van Midden-Zeeland een nieuwe opzet. De wedstrijd fuseerde met het Zeeuws-Vlaamse OZ Wielerweekend, waarna de DELTA Tour Zeeland in het leven werd geroepen. Deze meerdaagse was geen lang leven beschoren: in 2012 werd het wederom een eendaagse en ging verder onder een nieuwe naam.

Hoewel de Ronde van Zeeland Seaports altijd spektakel bood aan het publiek, was de wedstrijd (die afwisselend in Goes en Terneuzen finishte) geen lang laven beschoren. Wegens gebrek aan sponsoren kon de koers in 2016 zelfs geen doorgang vinden, maar dankzij de komst van hoofdsponsor Tacx kende de wedstrijd in 2017 een doorstart.

En het parcours? Dat doet een route door onder meer Walcheren en Zuid-Beveland nog steeds aan de Ronde van Midden-Zeeland denken. Echter, de toevoeging van de finishlocatie op Neeltje Jans in 2017 maakt van de Tacx Pro Classic een unieke koers op de wielerkalender. Mét eigen uitstraling.

Timo Roosen was in 2017 de eerste winnaar op Neeltje Jans – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars Tacx Pro Classic
2018: flag-nl Peter Schulting
2017: flag-nl Timo Roosen
2016: Niet verreden
2015: flag-be Iljo Keisse
2014: flag-nl Theo Bos
2013: flag-de André Greipel
2012: flag-za Reinhardt Janse van Rensburg
2011: flag-de Marcel Kittel
2010: flag-us Tyler Farrar
2009: flag-us Tyler Farrar


Vorig jaar

Peter Schulting kreeg in 2018 de bloemen uitgereikt. De zege van de renner van de bescheiden Monkeytown-ploeg was een daverende verrassing, want er stonden met Lotto Soudal, LottoNL-Jumbo en EF Education First drie WorldTour-teams aan het vertrek in Middelburg. Maar wie denkt dat de zege van Schulting gestolen was, komt bedrogen uit. Hij was immers gedurende de dag de beste man in koers.

Op honderd kilometer van de streep werd de knuppel al in het hoenderhok gegooid. Een groep van dertig man vormde op de Zeelandbrug de eerste waaier, die het met elkaar uit zou vechten om de zege. Jens Debusschere, Marc Hirschi en Sebastian Langeveld waren grote namen in deze groep, maar zij kwamen in de finale tekort.

Peter Schulting maakte grote indruk vorig jaar – foto: Cor Vos

Vier coureurs wisten na veel duw-en-trekwerk in de slotkilometer een beslissend gat te slaan. De winnaar zou Jelle Wallays, Jérôme Baugnies, Dries De Bondt of Peter Schulting worden. De laatste bleek in een sprint der stervende zwanen verrassend genoeg aan het langste eind te trekken.

Top-5 Tacx Pro Classic 2018
1. flag-nl Peter Schulting (Monkey Town)
2. flag-be Dries De Bondt (Vérandas Willems-Crelan)
3. flag-be Jérôme Baugnies (Wanty-Groupe Gobert)
4. flag-be Jelle Wallays (Lotto Soudal)
5. flag-be Dimitri Claeys (Cofidis)


Parcours

Zaterdag moet het peloton tussen Middelburg en de Neeltje Jans 204 kilometer overwinnen. Geen hoogtemeters. Wel oorlog. Zo kan het parcours van de Tacx Pro Classic misschien wel het beste omschreven worden. Geen bergen, maar wel met de immer waaiende Zeeuwse wind als scherprechter.

Nadat om 12.30 uur op de Dam in Middelburg het startschot is gelost, wordt er aanvankelijk koers gezet richting de Walcherse kust. Via Serooskerke gaat het oostwaarts, waar met de Westkappelse Zeedijk een eerste moment van nervositeit aanbreekt. Via de Boulevard van Vlissingen zet het peloton koers naar Zuid-Beveland. De Kattendijkse dijk staat bekend als een plek waar het in het verleden meermaals op de kant ging. Via Goes gaat de route vervolgens naar de Zeelandbrug. Op deze vijf kilometer lage brug die Noord-Beveland met Schouwen-Duiveland verbindt, wordt het interessant. Hier ontbrandde vorig jaar de wedstrijd.

Er is op dat moment nog ongeveer tachtig kilometer af te leggen. De druk zal in deze fase waarschijnlijk niet meer van de ketel gaan. In rap tempo volgen er twee passages van de Oosterscheldekering, die na beide passages nog een lus op Schouwen-Duiveland of Noord-Beveland met zich meebrengen. Met name de omloop door Noord-Beveland kan door het draaien en keren op de smalle dijkjes wel eens van invloed zijn.

Als na 197 kilometer Schouwen-Duiveland voor de laatste maal wordt verlaten en de Oosterscheldekering wordt opgereden, is het alle hens aan dek voor de laatste tien kilometer. Hier kan nog van alles gebeuren voordat op Neeltje Jans de beslissing valt.

Zaterdag 12 oktober,  Middelburg – Neeltje Jans (204,5 km)
Start: 12.30 uur
Finish: 17.10 uur


Favorieten

De organisatie van de Tacx Pro Classic kan tevreden zijn met het startveld, ondanks dat één WorldTour-team minder aan de start staat dan vorig jaar. De twee WorldTour-teams die aan de start staan, Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step, behoren namelijk tot de wereldtop én nemen een ijzersterke selectie mee naar Middelburg.

Zowel Jumbo-Visma als Deceuninck-Quick-Step kan zaterdag bouwen op een sprinter van wereldniveau, al moeten deze coureurs nog wel de Oosterscheldekering en de Zeelandbrug overleven. En dat is zeker geen sinecure. Maar wie kijkt naar de erelijst, ziet dat sprinters wel degelijk een goede kans maken.

Elia Viviani moet in zijn laatste wedstrijd voor Deceuninck-Quick-Step zeker opgeschreven worden. De Italiaan wil The Wolfpack via de voordeur verlaten. Daarvoor krijgt de Europees kampioen in de Tacx Pro Classic zijn kans. Hoewel Viviani intrinsiek misschien iets minder snel is dan zijn grote concurrent aan de start, is Viviani dé topfavoriet. De Italiaan liet in augustus op het Europees kampioenschap zien uitstekend te kunnen waaierrijden. Hij greep zelfs de Europese titel door Yves Lampaert en Pascal Ackermann voor te blijven.

Europees kampioen Elia Viviani – foto: Cor Vos

Viviani’s grote concurrent zaterdag komt uit voor het andere WorldTour-team aan de start, namelijk Jumbo-Visma. De Nederlandse succesformatie neemt Dylan Groenewegen mee naar Middelburg. Groenewegen is op papier sneller dan Viviani, maar heeft zich in het waaierrijden nog minder vaak bewezen dan de Italiaan.  Toch is de kans zeer aannemelijk dat Groenewegen ‘gewoon’ erbij zal zijn in de finale. Als de Amsterdammer zichzelf al niet handhaaft, dan zal zijn sterke team daar zeker bij helpen. Na een derde plaats in 2017 aast Groenewegen deze keer op de overwinning.

In 2017 was het Timo Roosen die voor een aanstormende Dylan Groenewegen naar de overwinning spurtte. Samen met Dimitri Claeys en Taco van der Hoorn – zaterdag beiden aan de start – was hij in de finale weggereden, waarna Roosen standhield op de Neeltje Jans. LottoNL-Jumbo was tevreden: ze hadden een Nederlandse winnaar op Nederlandse bodem.

Dylan Groenewegen wint in Groot-Brittannië – foto: Cor Vos

Overwinningen zoals die van Roosen zijn alleen mogelijk als het team sterk is. Zowel Deceuninck-Quick-Step als Jumbo Visma zijn dat, dus kunnen beide teams broeden op een plan B, plan C of zelfs een plan D, wanneer Groenewegen of Viviani er in de finale niet meer bij zit. De voornaamste troefkaart van Jumbo-Visma is Mike Teunissen. De eerste Nederlandse geletruidrager sinds Erik Breukink kan het zelfs in een sprint afmaken als zijn kopman niet meer mee is, maar kan ook voor een ‘scenario Roosen’ kiezen.

Florian Sénéchal is wat dat betreft de evenknie van Teunissen. Beiden zijn snel, beiden kunnen in klassiekers goed uit de voeten en beiden zullen worden uitgespeeld als de kopman in de finale afwezig blijkt te zijn. Vorige week spurtte Sénéchal nog naar de tweede plaats in de Eurométropole Tour. Met de vorm zit het dus goed.

Mike Teunissen is een van de favorieten – foto: Cor Vos

Er zijn echter nog veel meer scenario’s mogelijk. Kijk maar naar vorig seizoen, toen de drie WorldTour-teams er zelfs niet aan te pas kwamen. Dat scenario lijkt dit jaar wegens de sterkte van Jumbo-Visma en Deceuninck-Quick-Step minder waarschijnlijk te zijn, maar beide teams beschikken ook nog over een aantal andere coureurs die het moeten kunnen afmaken.

Yves Lampaert is misschien wel de gedoodverfde favoriet als de wedstrijd op honderd kilometer van de meet losbarst. In dat geval is het een sinecure dat de sterke Belg in elke groep die wegrijdt meezit, en dus ook de winnende. Deceuninck-Quick-Step zal er alles aan doen dat Lampaert de ruimte krijgt, wanneer hij in de slotkilometers een aanval plaatst. Jannik Steimle plaatste op het Kampioenschap van Vlaanderen succesvol een aanval in de slotkilometer, en een iets minder succesvolle in de Eurométropole Tour. Met de wind op Neeltje Jans lijkt Steimle zaterdag meer kans te hebben om het kunstje uit Koolskamp te herhalen.

Update: Yves Lampaert staat niet op de definitieve startlijst

Jannik Steimle verrast op het Kampioenschap van Vlaanderen – foto: Cor Vos

“Om bij de sprinttrein van Groenewegen te passen, moet je een etappeoverwinning in de Tour de France op zak hebben”, plaatste Amund Grøndahl Jansen gekscherend op Twitter na de overwinning van Wout van Aert in Pau. De Noor was de enige in de sprinttrein van Groenewegen zonder etappezege in de Tour de France op zak. Dat zegt niets over de kwaliteiten van Jansen. Hoewel Jansen misschien minder snel is dan Groenewegen of Teunissen, is de Noor beresterk. En laat dat nu juist van pas komen in de Tacx Pro Classic. Kijk dus niet vreemd op als niet Teunissen of Groenewegen zaterdag wint, maar Jansen.

Update: Amund Grøndahl Jansen staat niet op de definitieve startlijst

Alle reeds genoemde favorieten rijden voor Jumbo-Visma of Deceuninck-Quick-Step, maar er zijn nog meer coureurs aan de start die de Tacx Pro Classic kunnen winnen. Mocht de wedstrijd zaterdag uitdraaien op een spurt tussen Groenewegen en Viviani, dan zijn er nog een aantal sprinters die als lachende derde met de zege aan de haal kunnen gaan. Niccolò Bonifazio is een van die sprinters. De Italiaan van Total Direct Energie boekte maar liefst zeven UCI-zeges dit jaar, waaronder in de Grote Prijs Jef Scherens en de Omloop Mandel-Leie-Schelde Meulebeke. Net als Hugo Hofstetter (Cofidis) zal hij dromen van de overwinning.

Niccolo Bonifazio slaat toe in de GP Jef Scherens – foto: Cor Vos

Tot slot is er nog een aantal coureurs dat niet onderschat mag worden. Dries De Bondt werd vorig jaar bijvoorbeeld tweede op Neeltje Jans. De Belg kan dit soort koersen, die door de wind harden wordt gemaakt, uitstekend verteren. Indruk maakte De Bondt in 2019 als trouwe knecht van Mathieu van der Poel, maar ook door een chaotische editie van Halle Ingooigem te winnen. Stijn Steels (nu Roompot-Charles, volgend jaar Deceuninck-Quick-Step), Piotr Havik (BEAT Cycling Club) en sprinters Bas van der Kooij (Monkey Town-à Bloc) en Arvid de Kleijn (Metec-TKH) zijn andere coureurs die in de gaten moeten worden worden gehouden.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Elia Viviani
*** Dylan Groenewegen, Florian Sénéchal
** Mike Teunissen, Yves Lampaert, Niccolò Bonifazio
* Hugo Hofstetter, Amund Grøndahl Jansen, Dries De Bondt, Jannik Steimle

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en TV

De laatste twee edities van de Tacx Pro Classic verliepen in zomerse omstandigheden, maar de weersvoorspelling voor zaterdag doet meer aan de herfst denken. Het is overwegend bewolkt en de afgegeven windkracht 3 (die waait vanuit het zuidwesten) moet voldoende zijn om voor waaiers te zorgen. De voorspelde regen zal de wedstrijd net een tikkeltje zwaarder maken, hoewel de temperatuur van vijftien graden nog redelijk aangenaam is.

Omroep Zeeland zendt de Tacx Pro Classic live uit vanaf 16.00 uur. Eurosport zendt de beelden uit na de uitzending van de Ronde van Lombardije.


Dit artikel delen:

15 Reacties

Yeez 10 oktober 2019 om 12:48

Jansen is wel ziek geweest

0
kelderfan 10 oktober 2019 om 13:05

Die jongens herstellen snel.

0
Yeez 10 oktober 2019 om 12:49

Redactie: “groenewegen heeft het waaierrijden minder goed onder de knie” hebben jullie parijs-nice gekeken?

0
Romāns Vainšteins 10 oktober 2019 om 13:03

Dat je één keer schitterend mee zit betekent niet dat je meteen een steen erin bent. In algehele zin gaat hij er af tijdens moeilijke koersen of komt ie gaar aan, het is een spurtbom maar geen superhandige.

0
xistnc 10 oktober 2019 om 13:25

Als Groenewegen overschot heeft kan hij veel. Als hij iets tekort komt, is hij een blok aan het been.

0
Oblomov 10 oktober 2019 om 13:54

Bizarre opmerking inderdaad. Dichter bij een epische overwinning kun je als pure sprinter niet komen dan Groenewegen tijdens die tweede etappe daar. Heb bij Groenewegen eerder het idee dat hij het soms wel best vindt.

0
mattje123 10 oktober 2019 om 13:33

Jammer dat hij pas zaterdag verreden wordt en niet vrijdag. Vrijdag ZW 6 a 7, Zaterdag ZW 3 a 4. Dat is nogal een groot verschil helaas.

0
EddyB1958 10 oktober 2019 om 20:03

Wat een website. Deelnemerslijst 2018 kan je downloaden, 2019 niet.

0
Adrianus 10 oktober 2019 om 21:17

Laf minderwaardig schepsel, om dit forum te misbruiken met jouw drek!

0
Sjoerd102 11 oktober 2019 om 20:46

VieL mij ook al op. Qua actualiteit kan die site stukken beter. Ook qua routebeschrijvingen

0
Piet Lut 11 oktober 2019 om 22:43

Als een Tacx net zo’n kwaliteit als de organisatie van de koers heeft, dan raad ik je aan dat spul niet te kopen. Bedroevend slechte informatie voorziening

0
Koekkebakker 12 oktober 2019 om 08:56

Edit redactie: Bedankt, is aangepast

0
peervaneynthoven 12 oktober 2019 om 12:08

Waar vind ik in hemelsnaam een up to date startlijst van een koers die om 12.30 uur start?? Niet kunnen vinden. Of ligt dat aan mij?

0
rahimns 12 oktober 2019 om 12:35

Klopt de organisatie hield die tot 30 minuten voor de start geheim

https://twitter.com/tacxproclassic/status/1182960127365779457?s=19

0
peervaneynthoven 12 oktober 2019 om 12:38

[email protected] rahimns!

0

Headlines

Populair

Materiaalzone