Voorbeschouwing: Ster ZLM Toer 2017

Voorbeschouwing: Ster ZLM Toer 2017

foto: Wouter Roosenboom

woensdag 14 juni 2017 om 12:00

De Ster ZLM Toer heeft zich de afgelopen jaren gevestigd als belangrijke voorbereidingskoers op de nationale kampioenschappen en de Tour de France. In aanloop naar de Tour tonen met name de sprinters zich op Nederlandse bodem. Wat mogen we dit jaar verwachten? WielerFlits kijkt vooruit.

Historie
De Ster ZLM Toer is in zijn nog korte geschiedenis onder verschillende namen verreden. De wedstrijd is ontstaan uit de Omloop van Schijndel-Bosweg en vond in 1987 onder de naam Driedaagse van Schijndel voor het eerst als meerdaagse koers plaats. In 1990 ging de wedstrijd verder als een vierdaagse. Rotterdammer John den Braber werd de eerste winnaar van de tot Teleflex Toer omgedoopte koers. Na drie jaar als Ster der Beloften, kreeg het in 2001 na de intrede van Van Heeswijk Elektrotechniek de naam Ster ElektroTour. In 2011 werd verzekeraar ZLM de nieuwe hoofdsponsor waarna de wedstrijd zijn huidige naam kreeg.

Vijftien keer ging de zege naar een Nederlander. De laatste Nederlandse winnaar was Lars Boom in 2013. Ook de Belgen zijn met zes zeges succesvol. Philippe Gilbert won de wedstrijd drie keer en is daarmee recordhouder. Vorig jaar ging de eindoverwinning naar Sep Vanmarcke.

Laatste tien winnaars
2007 flag-nl Sebastian Langeveld
2008 flag-it Enrico Gasparotto
2009 flag-be Philippe Gilbert
2010 flag-au Adam Hansen
2011 flag-be Philippe Gilbert
2012 flag-gb Mark Cavendish
2013 flag-nl Lars Boom
2014 flag-be Phillipe Gilbert
2015 flag-de André Greipel
2016 flag-be Sep Vanmarcke

Parcours
De 31ste editie van de Ster ZLM Toer-Grote Prijs Jan van Heeswijk kent een gevarieerd parcours. De wedstrijd start op woensdag 14 juni met een proloog van 7,5 kilometer, om vier dagen later in het Brabantse Oss te eindigen. De etappe van zaterdag naar La Gileppe is op papier de lastigste.

Woensdag 14-6: Proloog Westkapelle (7,5 km)
Voor het derde jaar op rij is de provincie Zeeland gastheer van de proloog. Na twee keer een rondje in en rond Goes, is het dit jaar de beurt aan Westkapelle. De renners rijden een individuele tijdrit van 7,5 kilometer over een vlak parcours. Aan de Noordzeekust zal de eerste leiderstrui worden uitgereikt.

Donderdag 15-6: Tholen – Hoogerheide (186,8 km)
Op de tweede dag rijdt het peloton van Zeeland naar Brabant. Na een ronde over het eiland Tholen rijdt het peloton over de Oesterdam. In dit gedeelte van de etappe kan de wind een belangrijke factor zijn en kunnen waaiers ontstaan. Via Bergen op Zoom en Steenbergen rijden de renners naar Hoogerheide, waar na vier lokale ronden van iets meer dan 16 kilometer de aankomst wacht.

Vrijdag 16-6: Buchten – Buchten (210 km)
Het Limburgse Buchten is de afgelopen jaren een vaste waarde geworden in de Ster ZLM Toer. De renners rijden in de langste rit van deze vijfdaagse een lus door Zuid-Limburg. Met onder meer de Cauberg, Bemelerberg, Eyserbosweg en Gulperberg zien we enkele bekende namen uit de Amstel Gold Race terugkomen. Omdat de top van laatstgenoemde helling op bijna honderd kilometer van het einde ligt, is er nog voldoende kansen voor de sprintersploegen om zich te hergroeperen. De rit wordt afgesloten met drie lokale ronden van 7,9 kilometer door de aankomstplaats. Normaal gesproken wordt dit een rit voor sprinters. De afgelopen jaren wonnen André Greipel en Dylan Groenewegen hier.

Zaterdag 17-6: Verviers – La Gileppe (Jalhay) (186 km)
Voor de koninginnenrit maakt de Zuid-Nederlandse etappekoers traditioneel een uitstapje buiten de landsgrenzen. Ook dit jaar zijn de Belgische Ardennen het decor van de rit waarin het klassement gemaakt wordt. Na de start in Verviers krijgt het peloton verschillende beklimmingen voorgeschoteld, waaronder die van La Redoute. De aankomst is op de stuwdam van La Gileppe.

Zondag 18-6: Oss – Oss (180,9 km)
Voor de slotrit keert het peloton terug naar Brabantse bodem. Door het vlakke profiel lijkt het op papier weer een rit voor de sprinters te worden, al was dat vorig jaar niet het geval. Wesley Kreder was toen op de tweede dag de sterkste renner van een groepje vluchters.

Bonficatieseconden
Aangezien in deze korte rittenwedstrijd de tijdsverschillen vaak klein zijn, kunnen bonificatieseconden de doorslag geven. De renners die als eerste, tweede en derde over de finish komen krijgen respectievelijk 10, 6 en 4 seconden bonus. In de proloog worden geen bonificaties toegekend. Daarnaast zijn er onderweg tijdens de tussensprints 3, 2 en 1 seconde tijdsvergoeding te verdienen.

Favorieten
In de drukke wielermaand juni is de organisatie erin geslaagd om vijf WorldTour-teams vast te leggen. Dat zijn er twee minder dan vorig jaar. In totaal staan er zestien teams van acht renners aan de start.

Kan Primoz Roglic hier zegeveiren? – Foto: Sirotti

LottoNL-Jumbo is het aan zijn stand verplicht hier mee te doen voor het klassement. De achtkoppige selectie van de geel-zwarte formatie start met enkele renners die mee kunnen dingen om de eindzege. Primoz Roglic keert anderhalve maand na zijn derde plaats in de Ronde van Romandië terug in competitie. Gezien zijn kwaliteiten tegen de klok en heuvelop moet hij een rol van betekenis kunnen spelen. Timo Roosen reed een sterke Tour des Fjords en kan zijn vorm wellicht doortrekken. Jos van Emden (vorig jaar derde) ontbreekt.

André Greipel

Speelt André Greipel een rol van betekenis in het klassement? – Foto: Sirotti

Met André Greipel staat er één oud-winnaar aan de start. De ervaren Duitse sprinter verkiest de relatief vlakke Ster ZLM Toer boven de zware WorldTour-koersen in Zuid-Frankrijk en Zwitserland. Greipel ziet deze wedstrijd vooral als voorbereiding op de koersen die komen gaan, maar kan ver komen in het klassement. Met Jasper De Buyst beschikt Lotto Soudal over een alternatief. De 23-jarige Belg behaalde deze maand met winst in de Heistse Pijl en een vierde plaats in Rund um Köln enkele mooie resultaten.

Hoe is het met de vorm van Niki Terpstra? – Foto: Sirotti

Met Quick-Step Floors heeft de organisatie een van de topploegen van het peloton gestrikt. De Belgische formatie beschikt over meerdere troeven die in hier uitgespeeld kunnen worden. De nog maar 21-jarige Rémi Cavagna was de revelatie van de voorbije Ronde van België. In de eindrangschikking diende hij enkel Jens Keukeleire voor zich te dulden. Wanneer hij zijn goede vorm door weet te trekken, behoort hij in dit deelnemersveld tot de kanshebbers. Ook Niki Terpstra staat hier aan de start, maar het is de vraag in hoeverre hij hersteld is van zijn val in de Ronde van België. Marcel Kittel werd in de Ster ZLM Toer 2013 al eens zesde, wat aantoont dat hij in deze wedstrijd allerminst kansloos is.

Wout van Aert is een renner waarmee tijdens korte rittenkoersen rekening gehouden moet worden. De 22-jarige Belg staat bekend als een topper in het veld, maar begint ook op de weg naam te maken. In de Ronde van België werd hij vorige maand tiende. Afgelopen weekend toonde hij met een overwinning in de eendaagse Ronde van Limburg dat het met zijn vorm wel goed zit. Kan hij hier meespelen om de eindoverwinning?

UpdateWout van Aert start niet in de Ster ZLM Toer.

Bezorgt Pim Ligthart zijn ploeg een mooie positie? – foto: Marcel Koch

Voor Roompot-Nederlandse Loterij is de Ster ZLM Toer een belangrijke wedstrijd. ZLM is immers een belangrijke sponsor van de ploeg. De Zeeuw Brian van Goethem en de Brabander Sjoerd van Ginneken zijn ambassadeurs van de verzekeraar. Zij zullen de komende dagen ongetwijfeld de aanval zoeken. Wanneer het gaat om het algemeen klassement, lijkt Pim Ligthart over de beste kansen te beschikken.

De selectie van Sunweb bestaan uit een mix van routine en talent. Laurens ten Dam rijdt na tien jaar weer eens de Ster ZLM Toer, maar het is de vraag of hij zich zal mengen in de strijd om de eindzege. Met Søren Kragh Andersen (22) beschikt de ploeg over over een renner die hier een goed klassement kan rijden. Hij werd vorig jaar vierde. Ook de 20-jarige Duitser Lennard Kämna (vijfde in Tour des Fjords) is een renner om rekening mee te houden, vooral vanwege zijn tijdrit.

Katusha-Alpecin komt zonder grote namen naar Zuid-Nederland. José Gonçalves is de meest bekende renner, maar de Portugees rijdt tot dusver een vrij kleurloos seizoen. Mads Würtz Schmidt (tweede in Rund um Köln) is de man in vorm. Wanty-Groupe Gobert brengt met Xandro Meurisse de nummer twee van de voorbije Ronde van Luxumburg aan het vertrek. WB Veranclassic-Aqua Protect rekent op Maxime Vantomme en Olivier Pardini, terwijl Cofidis met Michael Van Staeyen iemand heeft om uit te spelen.

Daarnaast is het uitkijken hoe de Nederlandse continentale ploegen zich verhouden tot de WorldTour-profs. Destil-Piels, Metec-TKH, Baby-Dump en Monkey Town hebben een ploeg aan de start. Ook de veldrijders van Telenet-Fidea (met Lars van der Haar en Corné van Kessel) zijn uitgenodigd.

foto: Marcel Koch

Sprinters
Zoals gezegd kiezen de nodige sprinters ervoor om deze wedstrijd in hun programma op te nemen. Met drie etappes die in een massasprint beslist kunnen worden, liggen er voor hen genoeg kansen. Komende week kunnen we ons opmaken voor duels tussen de Duitse spurtbommen Marcel Kittel en André Greipel. Ook Nederlands kampioen Dylan Groenewegen staat aan de start. Vérandas Willems-Crelan schuift Timothy Dupont naar voren, terwijl Wanty-Groupe Gobert rekent op Kenny Dehaes. WB Veranclassic-Aqua Protect beschikt over Roy Jans. Met Coen Vermeltfoort, Raymond Kreder en André Looij beschikt Roompot-Nederlandse Loterij over meerdere opties voor de sprint.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Primoz Roglic
*** André Greipel, Rémi Cavagna
** Jos van Emden, Wout van Aert, Pim Ligthart
* Niki Terpstra, Søren Kragh Andersen, Xandro Meurisse, Jasper De Buyst

Update: In de tussentijd is bekend geworden dat Jos van Emden en Wout van Aert niet aan de start staan in de Ster ZLM Toer.

Website Ster ZLM Toer
Deelnemerslijst Ster ZLM Toer 2017


In WielerFlits Live werd uitgebreid vooruitgeblikt op de Ster ZLM Toer! Bekijk de vooruitblik hieronder.

[poll id=”533″]

Dit artikel delen:

21 Reacties

Borsje 12 juni 2017 om 12:27

Iets bekend over wel/niet TV c.q. streams?

0
Steven_E 12 juni 2017 om 13:00

Waarom Cavagna zoveel sterren?? Ok, ’t is een talent, maar dit hoeft nu toch ook niet :-)

0
robotour 12 juni 2017 om 13:12

Blijft het de hele Toer droog, anders Greipel ook wat minder sterren of helemaal geen ster zelfs.

0
Lombarda 12 juni 2017 om 13:33

Door de proloog te winnen kan Rogliz vast oefenen hoe hij met zijn ploeg een leiderstrui moet verdedigen als hij straks de proloog in de Tour wint. (Daarom rijdt hij hier.)

0
HoofdIsVrij 12 juni 2017 om 13:37

Benieuwd of een continentale Nederlander hierin weet te verrassen. Mooie test voor hun.

0
robotour 12 juni 2017 om 13:51

@lombarda Volgens mij hoeft Rogliz niet te oefenen;) heeft al ervaring in het winnen van etappekoersen…

0
Wim Kruithof 12 juni 2017 om 14:07

mooie rittenkoers zo vlakbij huis. Heerlijke maand dit voor het wielrennen, zou briljant zijn al zou van Emden deze pakken.

0
nathancouw 12 juni 2017 om 18:47

Ik noem maar even een continentale rijder die zou kunnen verassen, Jasper de Laat, als het nou ook echt uitkomt dan heb ik het gezegd ;)

0
rahimns 12 juni 2017 om 18:51

Geen Jos dus…. misschien met het oog op een tourstart wat extra rust??

0
Verweggistan 12 juni 2017 om 21:53

Waarom geen Delta aan de start?

0
DeLuiaardVanLimburg 13 juni 2017 om 07:54

@rahimns of misschien nog een bbq organiseren?

0
robotour 13 juni 2017 om 08:53

@deluiaard dat is toch iets meer voor Ten Dam…

0
horsm 13 juni 2017 om 09:55

@Rahimns, ik hoop het. Voor Jos: alles inzetten op de tourproloog – zo’n kans krijgt hij niet meer!

0
Baukema Tomoulin 13 juni 2017 om 11:10

Ik ga voor WvA. Sterke tijdrit en punch. Enige die hem zou kunnen pakken is mvdp natuurlijk, maar die start hier niet ;)

0
Rsw85 13 juni 2017 om 11:34

Als lokale fietser durf ik wel te zeggen dat de proloog niet eenvoudig is. Het begin kent een aantal haakse bochten op smalle binnenwegen. De weg terug naar het dorp Westkapelle gaat over de noorderhoofdweg. Dat begint met een stukje redelijk stijl omhoog en dan is het 3 km rechte weg aan de zeezijde. Daar waait het bijna altijd vanuit het zuidwesten, dus tegenwind.

De echte specialisten zullen niet makkelijk in een goed ritme komen, de matige tijdrijders zullen bij (forse) tegenwind helemaal kapot kunnen gaan op het einde. Mooie route!

0
TeamNL 13 juni 2017 om 23:08

De winst in de proloog gaat tussen Wout van Aerts en Roglic. Voor de rest valt het op dat Kittel niet zijn sterkste trein om zich heen heeft.

0
dustin 14 juni 2017 om 09:55

Ik zou niet rekenen op Wout van Aert. ;)

0
bloemist 14 juni 2017 om 10:01

Wout Van Aert zou zondag toch starten in de Elfsteden Ronde!!!!!

0
coolietje 14 juni 2017 om 11:16

Iemand enige zekerheid of Wout al dan niet start?

Staat bij zowel cyclingfever als procyclingstats op de startlijst.
Feltet.dk meldt dat hij niet start.
Op zijn site staat de elfstedenronde als volgende wedstrijd…

0
rahimns 14 juni 2017 om 11:59

Er wordt net gemeld dat Van Aert niet aan de start staat.

0
BasBelgie 14 juni 2017 om 15:56

Dit is iets voor Kittel.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone