Voorbeschouwing: Route du Sud 2015

Voorbeschouwing: Route du Sud 2015
donderdag 18 juni 2015 om 07:00

De immer terugkerende concurrentie tussen het Criterium du Dauphiné en de Ronde van Zwitserland gaat vaak ten koste van een andere voorbereidingskoers voor de Tour de France: de Route du Sud (2.1). Deze Franse rittenkoers is dit jaar toe aan zijn 39e editie. Vorig jaar zegevierde de Ier Nicolas Roche, 29 jaar na zijn vader Stephen Roche in 1984. Zal er deze editie voor de negentiende keer een Fransman zegevieren? WielerFlits wikt en weegt de kansen van de favorieten.

Historie
In 1977 werd de eerste editie van de Route du Sud-la Dépêche du Midi, zoals de koers volledig heet, gewonnen door de Fransman Jacques Eclassan. Hij versloeg een jonge veelbelovende landgenoot, genaamd Bernard Hinault, die later onder meer vijfmaal de Tour de France zou winnen. Eclassan was toendertijd geen onbekende in het wielerpeloton. Datzelfde jaar wist hij namelijk de groene trui in de Ronde van Frankrijk te veroveren.

PIC480469401

Thomas Voeckler won het eindklassement van de Route du Sud in 2006 en 2013 – Foto: Sirotti

Op de erelijst prijken veel bekende namen. Onder meer de Italiaan Francesco Moser, de Ier Stephen Roche, de Zwitser Laurent Dufaux, de Amerikaan Jonathan Vaugthers en de Fransman Laurent Jalabert wonnen de koers in het verleden. Recordhouder met drie eindzeges is Gilbert Duclos-Lassalle. De Fransman zegevierde in 1980, 1983 en 1989.

Van de recentere winnaars valt vooral de naam van de Colombiaanse berggeit Nairo Quintana in 2012 op. Ook de Franse subtoppers Sandy Casar (2005), Thomas Voeckler (2006 en 2013) en David Moncoutié (2010) kunnen teruggevonden worden als eindlaureaten op de erelijst. In 2014 verdeelden Tinkoff-Saxo en Movistar de Franse buit. Nicolas Roche won de tweede etappe en het eindklassement, terwijl Movistar-renners Jesus Herrada en Adriano Malori juichten in de overige twee etappes. Geen enkele Nederlander of Belg wist de Route du Sud ooit te winnen.

Laatste vijf eindwinnaars
2010 – flag-fr David Moncoutié (Cofidis)
2011 – flag-by Vasil Kyrienka (Movistar)
2012 – flag-co Nairo Quintana (Movistar)
2013 – flag-fr Thomas Voeckler (Europcar)
2014 – flag-ie Nicolas Roche (Tinkoff-Saxo)

Parcours

Wegens financiële problemen was de organisatie van de Route du Sud vorig jaar genoodzaakt de rittenkoers te beperken tot slechts drie etappes. Dit jaar is het opnieuw een vierdaagse rittenkoers geworden. Met drie relatief vlakke etappes en één Pyreneeënrit mag het parcours opnieuw pittig genoemd worden. In totaal krijgen de renners 692 kilometer asfalt voor de kiezen.

18/06/2015 – Etappe 1: Lourdes › Auch (204km)

De eerste etappe in lijn gaat van start in het katholieke bedevaartsoord Lourdes. Over een relatief vlak parcours van 204 kilometer, lijkt deze rit de eerste kans voor de sprinters van dienst. Onderweg is na 92,7 kilometer de Côte de Lupiac en na 186,5 kilometer de Côte de Lavardens opgenomen, maar meer dan twee pukkels mogen deze niet genoemd worden. De finishstreep ligt getrokken in Auch, de stad waar Nicolas Portal, ex-wielrenner en huidig ploegleider bij Sky, het levenslicht zag. Welke sprinter weet deze eerste kans te grijpen?

19/06/2015 – Etappe 2: Auch › Saint-Gaudens (141km)

De tweede etappe, van Auch naar Saint Gaudens, is de kortste in deze editie. Het peloton moet vandaag opnieuw 141 hoofdzakelijk vlakke kilometers overbruggen. Niets lijkt een massasprint in de weg te staan en dus lijkt het een kolfje naar de hand van de sprintersploegen. De slotkilometer is vals plat naar boven aan een gemiddelde van vier procent.

20/06/2015 – Etappe 3: Izaourt › Bagnères-de-Luchon (181km)

Bagnères-de-Luchon fungeert als finishplaats van de koninginnenrit. De rit kent over bijna 181 kilometer drie beklimmingen van de eerste categorie. In het begin van de etappe moeten de Haut-Balestas en Col de Val Lauron Azet beklommen worden. Het toetje van de dag is de Port de Balès. In het Tourparcours is deze klim vanuit Mauléo Barousse al twee keer opgenomen. In 2010, de eerste keer, raakte op deze beklimming bij een demarrage de ketting van de fiets van gele truidrager Andy Schleck vast. Die dag verloor hij de leiderstrui, en aanvankelijk ook de wedstrijd, van Alberto Contador. De Spanjaard werd later veroordeeld voor dopinggebruik, waardoor Schleck alsnog als eindwinnaar van de Tour 2010 is uitgeroepen.


In de zestiende Touretappe van 2014 was Michael Rogers de sterkste vluchter voor Thomas Voeckler. Met een lengte van bijna twaalf kilometer en stijgingspieken van boven de 11% kan op de Port de Balès veel gebeuren. Wie bergop de sterkste is, kan daarna de concurrentie in de afdaling extra onder druk zetten. Vanaf de top is het namelijk nog 21,5 kilometer dalen naar de finish in Bagnères-de-Luchon. Voor de klimmers en Tourfavorieten die zich hier voorbereiden op de Ronde van Frankrijk is dit een uitgelezen kans om zich eens te testen.

21/06/2015 – Etappe 4: Revel › Gaillac (166km)

De vierdaagse rittenkoers wordt afgesloten met een vlakke etappe vanuit startplaats Revel. Onderweg richting Gaillac liggen de heuvels van Côte de Canguillan (3e categorie) en Côte de Sire (3e categorie) op het parcours. Het eindklassement zal in zijn definitieve plooi liggen waardoor de aanwezige sprinters het laatste woord zullen hebben in Gaillac.

Favorieten
De laatste jaren kon de Route du Sud nooit echt rekenen op de aanwezigheid van één van de topfavorieten voor de aankomende Tour de France. Vorig jaar was met Alejandro Valverde wel één Tourfavoriet present. Dit jaar zijn er twee topfavorieten voor de komende Ronde van Frankrijk aanwezig. Het deelnemersveld is in zijn algemeenheid mooi te noemen, en met vijf WorldTour-ploegen en zes ProContinentale formaties rijkelijk gestoffeerd.

PIC532083202

Kan Nairo Quintana de Route du Sud op zijn naam schrijven? – Foto: Sirotti

De eerste Tourfavoriet komt uit Colombiaanse hoek. Nairo Quintana nam een verrassend besluit door zowel de Dauphiné als de Ronde van Zwitserland links te laten liggen. Als voorbereiding op de Tour verkoos Quintana de vierdaagse Pyreneeënkoers Route du Sud. Er zal met belangstelling worden gekeken of de kopman van Movistar met ambitie zal starten in Lourdes, of deze koers alleen gebruikt voor de wedstrijdkilometers. Ploeggenoot John Gadret kan eventueel ook een goed klassement rijden als de Colombiaan het laat lopen.

Spanish rider Alberto Contador of the Tinkoff-Saxo team celebrates on the podium the overall leader's pink jersey on the podium following the 16th stage of the 98th Giro d'Italia cycling tour, over 170km from Melide (CH) to Verbania, Italy, 28 May 2015. ANSA/LUCA ZENNARO

Kan Alberto Contador net als in de Giro zegevieren? – Foto: ANSA/LUCA ZENNARO

Alberto Contador is de tweede topfavoriet voor de Ronde van Frankrijk 2015 die gekozen heeft voor de vierdaagse rittenkoers. Na zijn eindoverwinning in de Giro zal hij in de Route du Sud zijn enige koers rijden tussen deze twee grote rondes. Ook bij Contador is het aftasten met welke ambities hij van start zal gaan. De 32-jarige renner krijgt alleszins tweevoudig Girowinnaar Ivan Basso en Michael Rogers in steun. Ook in de Ronde van Italië waren deze twee heren luitenanten van Contador.

Ryder Hesjedal is de kopman bij Cannondale-Garmin voor de Route de Sud. De 34-jarige Canadees heeft er een uitstekende Giro d’Italia opzitten met een vijfde plaats in het eindklassement. In de slotweek van de Giro werd Hesjedal met de dag beter en finishte hij telkens als tweede na Fabio Aru in de bergetappes naar Cervinia en Sestriere. Ook de  jongelingen Davide Villella en Lasse Norman Hansen maken hun opwachting in Lourdes.

PIC480422445

Pakt rasaanvaller Cyril Gautier een ritzege in Zuid-Frankrijk? – Foto: Sirotti

De Franse ploegen zullen tot op het bot gemotiveerd zijn om hier te scoren. FDJ.fr lijkt de grootste kans hiertoe te hebben met Arnold Jeannesson na het afzeggen van Alexandre Geniez. Die laatste maakte nochtans een goede indruk in de Ronde van Italië. Jeannesson maakt alleszins geen deel uit van de Tourploeg van FDJ. Aast hij op revanche? Europcar herbergt daarentegen niet een echte klimmer in hun selectie, maar met Cyril Gautier is er wel een rasechte aanvaller opgenomen. AG2R La Mondiale mikt met Hubert Dupont dan wel weer op een goed klassement. Christophe Riblon is ook van de partij.

Bij Cofidis is het koffiedik kijken wie als sterkste renner naar voren geschoven zal worden. Stephane Rossetto eindigde vorig jaar zesde in het eindklassement. Nicolas Edet finishte dit jaar als zevende in het Critérium International (2.HC) en dertiende in Parijs-Nice (2.WT). Rudy Molard eindigde de voorbije maand als elfde in de Ronde van België (2.HC) en vijfde in de Ronde van Luxemburg (2.HC).

PIC521866988

Steekt Pierrick Fedrigo zijn neus aan het venster in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk?  – Foto: Sirotti

De Franse continentale ploeg Bretagne-Séché Environnement rijdt een uitstekend seizoen. Het team staat aan de leiding in het ploegenklassement van de Europe Tour. Met Anthony Delaplace en Eduardo Sepúlveda zullen ze zeker een rol spelen in de koninginnenrit naar Bagnères-de-Luchon. Daarnaast zullen ook Jonathan Hivert en Pierrick Fedrigo hun conditie willen testen met het oog op de Ronde van Frankrijk.

De kleinere Franse ploegen hebben ook enkele interessante renners tot hun beschikking. Zowel Julien Loubet  als Julien El Fares rijden dit seizoen voor Marseille 13 KTM belangrijke ereplaatsen in de Franse koersen. Ook Alo Jakin en Steve Tronet (beiden Auber 93) presteerden de voorbije maanden goed voor hun Franse continentale ploeg. De jongens van Equipe Cycliste Armée de Terre zullen zich ook in de kijker willen rijden in Zuid-Frankrijk.

Linus Gerdemann (Cult Energy) en David Arroyo (Caja Rural) zijn de speerpunten van hun team. Gerdemann zette zijn goede vorm in de verf door het eindklassement van de Ronde van Luxemburg te winnen en vierde te worden in Rund um Köln. De Spaanse ProContinentale ploeg Caja Rural draait een goed seizoen met twaalf UCI-zeges toe nu toe. Bezorgt Fabio Duarte of Leonardo Duque hun ploeg Colombia hun eerste seizoenszege van 2015?

Sprinters

PIC520018436

Geen Dauphiné of Zwitserland voor Bryan Coquard maar de Route du Sud – Foto: Sirotti

Genoeg kansen voor de sprinters dit jaar in de Route du Sud. Drie van de vier etappes kunnen uitdraaien op een massaspurt. De 23-jarige Bryan Coquard is de grootste kanshebber om daarin te zegevieren. De derde van het groene puntenklassement van de Tour 2014 kan concurrentie verwachten van onder meer Olivier Le Gac (FDJ), Leonardo Duque (Colombia), Romain Feillu (Bretagne-Séché) en Maxime Daniel (AG2R La Mondiale).

Weer en TV
De renners kunnen komende week rekenen op prachtig weer in Zuid-Frankrijk. Er wordt droog weer verwacht. Tegelijkertijd moeten de coureurs niet uitkijken voor oververhitting, want de temperaturen zullen de komende dagen schommelen tussen de 21 en 24 graden, met andere woorden ideale koerstemperaturen. De wedstrijd wordt elke dag live op televisie uitgezonden door Eurosport. De Eurosport-programmatie is als volgt: donderdag en vrijdag op Eurosport I vanaf 14.00, in het weekend op Eurosport II vanaf 14.00.

Favorieten volgens WielerFlits:
**** Nairo Quintana
*** Alberto Contador en Ryder Hesjedal
** Eduardo Sepulveda, John Gadret en Linus Gerdemann
* David Arroyo, Rudy Molard, Michael Rogers en Arnold Jeannesson

Dit artikel delen:

18 Reacties

Contador#N.1 17 juni 2015 om 09:04

Dit zal interesant zijn on te zien.

Ciclismo92 17 juni 2015 om 09:07

Alleen de derde etappe dan toch, de rest is weinig boeiend.

Wheely 17 juni 2015 om 09:33

Haha “Steekt Pierrick Fedrigo zijn neus aan het venster”

Hoe flauw :)

robotour 17 juni 2015 om 10:09

Vermoedelijk 3 slaapverwekkende etappes met een vroege ontsnapping, waar de sprintersploegen gecontroleerd achteraan zullen kachelen. Ben benieuwd of Contador zich serieus zal inspannen
in de bergetappe, misschien een stuntje in de afdaling.

Tokstar 17 juni 2015 om 10:13

@wheely
Hehe, precies wat ik dacht :D

Sammysosa 17 juni 2015 om 10:25

Die eerste twee etappes lijken me licht op te lopen aan de finish, dat kunnen zomaar een paar procenten zijn waarmee het interessantere etappes zijn dan op het eerste oog. Helaas geeft de organisatie ons niet meer info dan die plaatjes.

Ben benieuwd!

Lance Beenstrong 17 juni 2015 om 10:28

Etappe 1 en 2 hebben ook niet een heel vlak laatste deel, misschien dat dat nog voor wat roering kan zorgen. Eerste etappe laatste kilometer a 5% gemiddeld, 2e etappe 4%. Maar koninginnenrit is natuurlijk de klapper. En weinig concurrentie voor coquard.

zeewolde 17 juni 2015 om 10:52

Stephen Roche is niet de vader maar de oom van Nicolas
Edit: blijkbaar toch wel.

xistnc 17 juni 2015 om 11:01

Stephen Roche is de oom van Dan Martin. Maar wel degelijk de vader van Nicolas.

Sammysosa 17 juni 2015 om 11:04

@Lance; waar haal jij die percentages nou op?

Lance Beenstrong 17 juni 2015 om 11:25

http://www.routedusud.fr/#!parcours/c1pa4 hier staat het over de eerste etappe, en in de voorbeschouwing stond die 4% dacht ik.

Mac-S 17 juni 2015 om 13:29

Opmerkelijk, alle beklimmingen zijn of 1e cat. of 3e cat. Tweede categorie bestaat niet!

IlPirata 17 juni 2015 om 23:31

Benieuwd of er een echt duel quintana -contador zal zijn zaterdag of het toch gewoon in vorm rijden voor de tour zal zijn. We’ll see.

hill 18 juni 2015 om 08:37

Alleszins prima stukje tekst ;)

Stablinsky 18 juni 2015 om 08:54

“Steekt Pierrick Fedrigo zijn neus aan het venster in de aanloop naar de Ronde van Frankrijk?”

Er zit een grapjas in de redactie van wielerflits. In de wetenschap dat Fedrigo’s bijnaam “de neus van Marmande” is, zal het niet moeilijk zijn om zijn exemplaar aan het venster te steken. Hoe hij aan zijn bijnaam komt, kan je op de foto in de voorbeschouwing zien.

Tutu888 18 juni 2015 om 10:41

Is deze koers niet samengegaan met de Midi Libre, een koers die in het verleden behoorlijk in aanzien stond in combi met de Dauphiné?

Lennimator 18 juni 2015 om 11:45

De zege van Patrick Jonker tel ik als een Nederlandse zege

goalgettert 18 juni 2015 om 12:03

Gaat Kruijswijk nog ergens rijden in voorbereiding op de TdF?

Headlines

Materiaalzone

Populair