Voorbeschouwing: Ronde van Kroatië 2016
Tussen de Amstel Gold Race en Luik-Bastenaken-Luik kijkt menig wielerfan traditioneel uit naar de Waalse Pijl en de Giro del Trentino-Melinda. Sinds vorig jaar is daar ook nog eens de Tour of Croatia (2.1) bijgekomen. In de tweede editie van de Kroatische rittenkoers, die zes koersdagen telt, zoekt oud-renner en medeorganisator Vladimir Miholjević een opvolger voor Maciej Paterski. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.
Historie
Over de historie van de Ronde van Kroatië valt niet ver uit te wijden. Eind 2014 maakte meervoudig Kroatisch kampioen Vladimir Miholjević bekend dat hij een nieuwe wielerwedstrijd lanceerde in zijn thuisland: de Tour of Croatia. De rittenkoers kreeg van de UCI onmiddellijk het 2.1-statuut en werd voor eind april op de kalender geplaatst.

In 2015 was Paterski oppermachtig in Kroatië – foto: Sirotti
De Poolse ProContinentale ploeg CCC Sprandi Polkowice domineerde de eerste editie. Grega Bole won de openingsetappe, terwijl ploegmaat Paterski de koninginnenrit, de laatste etappe en het eindklassement op zijn naam schreef. Ook de puntentrui en de bergtrui werden gewonnen door de Pool. De Sloveen Marko Kump won de tweede etappe in de massasprint. In de vierde etappe versloeg de Belg Dimitri Claeys zijn vluchtmakkers. In de top tien van het eindklassement stonden liefst vijf renners van CCC Sprandi Polkowice.
Eindklassement Tour of Croatia 2015
1. Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice)
2. Primoz Roglic (Adria Mobil) op 1m01s
3. Sylwester Szmyd (CCC Sprandi Polkowice) op 1m18s
4. Edward Ravasi (Nationale selectie Italië) z.t.
5. Sergey Firsanov (Rusvelo) op 1m40s
6. Branislau Samoilou (CCC Sprandi Polkowice) op 2m17s
7. Emanuel Kiserlovski (Meridiana Kamen) op 2m32s
8. Davide Pacchiardo (Nationale selectie Italië) z.t.
9. Marek Rutkiewicz (CCC Sprandi Polkowice) op 4m09s
10. Grega Bole (CCC Sprandi Polkowice) op 4m23s
Parcours
Het traject van de tweede Tour of Croatia is naar het sjabloon van vorig jaar. Er is één etappe extra aan het rittenschema toegevoegd, namelijk een ploegentijdrit van 40 kilometer van Porec naar Umag. Het letterlijke hoogtepunt bereiken de renners opnieuw in de koninginnenrit met finish bergop in Ucka. De Ronde van Kroatië start- of finisht in bekende steden als Split, Osijek en Zagreb. In totaal rijdt het peloton 1004 kilometer over de Kroatische wegen.
Dinsdag 19 april – Etappe 1: Osijek › Varazdin (235 km)
In de meest noordoostelijke stad van Kroatië, Osijek, is de start van de openingsetappe, die maar liefst 235 kilometer lang is. Vanaf de geboortestad van oud-voetballer en WK-topscorer (1998) Davor Suker gaat het in één rechte lijn, over vlakke wegen, richting de finishstad Varazdin. Daar wordt in de thuisstad van de Kroatische wielrenner Kristijan Đurasek nog een plaatselijk parcours van zes kilometer afgelegd, alvorens een koninklijke massasprint onafwendbaar lijkt. Welke sprinter spurt het snelst naar de leiderstrui?
Woensdag 20 april – Etappe 2: NP Plitvice › Split (240 km)
Op dag twee moeten de renners nog vijf kilometer meer afleggen dan tijdens de openingsetappe. In een 240 kilometer lange etappe liggen twee gecategoriseerde beklimmingen. Ondanks 2000 hoogtemeters kunnen sprinters deze heuvelachtige rit overleven. De laatste tien kilometer zijn exact dezelfde als de eerste etappe van vorig jaar. Toen zorgden meerdere rotondes en haakse bochten voor valpartijen met onder andere Wouter Mol en Coen Vermeltfoort. Grega Bole bleef wel overeind en toonde zich de snelste voor ploegmaat Paterski.
Donderdag 21 april – Etappe 3: Makarska › Sibenik (189,8 km)
Dag drie heeft een profiel van een omgekeerde kartelzaag. De rit leidt het peloton over meer dan de twee gecategoriseerde heuvels. Eén beklimming van tweede categorie en één heuvel van derde categorie tellen mee voor de bergtrui. Er zijn meerdere heuvels zonder sticker, maar dat zal de rappe mannen met inhoud niet afschrikken. Klimmende sprinters als Jay McCarthy en Reinardt Janse van Rensburg kunnen deze etappe aan.
Vrijdag 22 april – Etappe 4: Crikvenica › Ucka (122,1 km)
In een ultrakorte vierde rit is het klimmen geblazen. Na een beklimming van eerste categorie zal de strijd losbarsten op de slotklim naar Vojak-Učka van buitencategorie. Het gemiddelde stijgingspercentage bedraagt 6,8%, terwijl de lengte van de Vojak-Učka (20 km) en het maximale stijgingspercentage van 18% kunnen zorgen voor fikse verschillen.
Zaterdag 23 april – Etappe 5: Porec › Umag (40,3 km)
Een ploegentijdrit over 40 kilometer zal de tweede krachtmeting zijn voor de kanshebbers op een goede eindklassering in de Ronde van Kroatië. Het parcours is licht glooiend met 330 hoogtemeters, maar dat mag geen naam hebben. Na het tweede tussenpunt gaat de laatste tien kilometers in licht dalende lijn naar de finish. Welke kopman deelt hier met zijn ploegmaats een definitieve tik uit in de strijd om de eindzege?
Zondag 24 april – Etappe 6: Sveti Martin › Zagreb (158,5 km)
De slotrit is allerminst een etappe waarin het algemeen klassement op voorhand al definitief vastligt. De 158,5 kilometer lange etappe van Sveti Martin naar Zagreb is bijna een kopie van de slotrit van vorig jaar. Het plaatselijke parcours kent een finishstraat op klinkers in het historische centrum van de hoofdstad Zagreb met stukken tot 15%. Daarin valt de beslissing. Vorig jaar demonstreerde Paterski zijn goede vorm door in de leiderstrui de slotetappe te winnen.
Favorieten
Het deelnemersveld bestaat uit 21 teams van elk acht renners. Vorig jaar wist de organisatie geen WorldTour-ploeg warm te maken voor een komst naar Kroatië. Dit jaar staan er vijf WorldTour-teams aan het vertrek. Verder prijken er op de startlijst zeven ProContinentale teams. Join-s|De Rijke is de enige Nederlandse ploeg op de deelnemerslijst. Andrea Guardini, Mark Cavendish en Maciej Paterski toppen de affiche.

Victor De La Parte won de Ronde van Oostenrijk 2015
Vorig jaar domineerde CCC Sprandi Polkowice. Met Paterski (29), Víctor De La Parte (29) en Felix Grosschartner (22) pakt de Poolse ploeg opnieuw uit met hun sterkste renners. In de maand april 2015 finishte Paterski negen keer in de top-tien op negen koersdagen, waaronder negende in de Amstel Gold Race en tweede in de Volta Limburg Classic. Dit jaar wist hij nog niet zo te imponeren.
Astana vaardigt een Kazaks-Italiaanse selectie af naar Kroatië. Voor de vlakke ritten heeft het zijn hoop gevestigd op spurtkopman Andrea Guardini. Alessandro Vanotti maakt zijn rentree, nadat de 35-jarige Italiaan een beenbreuk had opgelopen tijdens een valpartij op het trainingskamp van Astana in december. Voor het eindklassement heeft de ploeg van Alexander Vinokourov geen troef in handen.

Mark Cavendish – foto: Sirotti
De Zuid-Afrikaanse WorldTour-ploeg Dimension Data gaat tijdens de vlakke etappes Mark Cavendish in stelling brengen. Reinardt Janse van Rensburg, Bernhard Eisel, Tyler Farrar en lead-out Mark Renshaw moeten de sprinttrein van de 30-jarige Brit op de rails krijgen. Voor een dichte eindklassering is het koffiedik kijken wie uitgespeeld zal worden. Reinardt Janse van Rensburg won dit jaar de Tour de Langkawi.
Bij Trek-Segafredo mag Giacomo Nizzolo alvast zijn spurtersbenen warmdraaien voor de Giro d’Italia. De 27-jarige Italiaan krijgt ondersteuning van onder andere Edward Theuns en Boy van Poppel. Neoprof Julien Bernard werd vorig jaar als stagiair tiende in de USA Pro Challenge (2.HC) en zesde in de Tour of Hainan (2.HC). De Fransman deelt samen met Oostenrijker Riccardo Zoidl en de Colombiaan Julián David Arredondo het kopmanschap bij de Amerikaanse ploeg.

Kan Pelucchi juichen in Kroatië? – foto: Sirotti
Ook de vierde WorldTour-formatie, IAM Cycling, heeft hun topsprinter geselecteerd voor de Kroatische rittenkoers. Italiaan Matteo Pelucchi gaat op zoek naar zijn eerste seizoenzege, voordat de 27-jarige renner afreist naar Apeldoorn voor de Ronde van Italië. Hij wordt bijgestaan door Leigh Howard en Jonas Van Genechten.
Tinkoff stuurt met Jesper Hansen de winnaar van de Ronde van Noorwegen 2015 naar Kroatië. De snelle mannen van Oleg Tinkov zijn Michael Kolar en Erik Baska. De 23-jarige Jay McCarthy finishte vorig jaar als derde in de Ronde van Turkije (2.HC) en vijftiende in de Ronde van Denemarken (2.HC). Dit jaar won de Australiër zijn eerste profzege in de Tour Down Under.

Kroaat Rogina hoort in dit deelnemersveld tot één van de favorieten – foto: Sirotti
Bij de Sloveense continentale ploeg Adria Mobil is het uitkijken naar ouderdomsdekens Radoslav Rogina (37) en Jure Golcer (38). Rogina won de voorbije jaren het eindklassement van de Tour de Slovénie (2013), de Sibiu Cycling Tour (2014) en de Tour of Qinghai Lake (2015). Golcer werd vorig jaar derde in de Ronde van Slovenië. Ook David Per, winnaar van de Ronde van Vlaanderen voor beloften, is van de partij.
De Kroaat Matija Kvasina en de Sloveen Matej Mugerli maken hun opwachting namens Synergy Baku. VERVA ActiveJet vaardigt Jordi Simón en Karel Hnik af. Meridiana-Kamen rekent op de Kroatische kampioen Emanuel Kiserlovski, de broer van Tinkoff-renner Robert Kiserlovski. De 31-jarige Kroaat werd vorig jaar zevende. Markus Eibegger (Felbermayr-Simplon Wels) en Bruno Maltar (Radenska Ljubljana) zijn de kopmannen binnen hun team. James Oram en Richard Handley zijn de vooruitgeschoven pionnen bij ONE.

Join-S|De Rijke wil zich net als vorig jaar in de kijker rijden in Kroatië – foto: Topcompetitie
Voor Nederlandse inbreng in de Kroatische rittenkoers is het uitkijken naar Novo Nordisk en Join-S|De Rijke. Sprinter Martijn Verschoor is van de partij voor de Amerikaanse ploeg. Join-S|De Rijke rekent op Coen Vermeltfoort, Jetse Bol en Wouter Mol om zich in de kijker te rijden.
Sprinters
Genoeg kansen voor de sprinters dit jaar in de Ronde van Kroatië. Drie van de zes etappes kunnen uitdraaien op een massaspurt. Naast de eerder genoemden Guardini, Cavendish, Baska, Pelucchi en Nizzolo zijn er nog rappe mannen. Zij kunnen concurrentie verwachten van onder meer Nicola Ruffoni (Bardiani-CSF), Matthew Goss (ONE), Francesco Chicchi (Androni Giocattoli), Roman Maikin (Gazprom-Rusvelo) en Timothy Dupont (Verandas Willems).
Favorieten volgens WielerFlits
**** Maciej Paterski
*** Radoslav Rogina en Jesper Hansen
** Davide Rebellin Victor De La Parte, Jay McCarthy en Riccardo Zoidl
* Sylwester Szmyd Julián David Arredondo , Reinardt Janse van Rensburg, Jure Golcer en Matej Mugerli
Update 21u30:
Op de definitieve deelnemerslijst ontbreken Davide Rebellin en Sylwester Szmyd. Onder andere Victor De La Parte, Julian David Arredondo, Felix Grosschartner, Nathan Haas en Scott Davies werden aan de startlijst toegevoegd.
Deelnemerslijst (PCS)
Officiële website
TV
Sporza en de NOS schenken geen aandacht aan de Ronde van Kroatie middels een live-uitzending. Eurosport 2 doet dit wel en bezorgt de koers ieder namiddag vanaf 14.30 op de televisie. Bij WielerFlits kunt u zoals gebruikelijk elke dag terecht voor een Volg Hier.
[poll id=”218″]
Geen voorbeschouwing Tro Bro?