Voorbeschouwing: Ronde van Drenthe voor vrouwen 2018

Door Julian Dubbeld, zondag 11 maart 2018 om 07:00
Voorbeschouwing: Ronde van Drenthe voor vrouwen 2018

Chantal Blaak wint in 2016 - foto: Rudie Ottens

Met de Ronde van Drenthe staat alweer de tweede wedstrijd in de Women’s World Tour voor de deur. Waar de koers ieder jaar bij de mannen in een massasprint eindigt, is dat bij de vrouwen allerminst het geval. Wie volgt dit jaar de Deense Amalie Dideriksen op? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
De Ronde van Drenthe voor mannen wordt al sinds 1960 georganiseerd, maar nog niet zo heel lang staat de Ronde van Drenthe voor vrouwen op het programma. Sinds 1998 is er een Damesronde van Drenthe, maar dit is niet de ronde die de dames zondag rijden; het is de Ronde van Drenthe die bij de eerste editie in 2007 direct op de kalender van de UCI Women’s Road World Cup stond. Sinds 2016 is de koers onderdeel van de nieuwe UCI Women’s World Tour. Organisator Stichting Ronde van Drenthe heeft met de Drentse Acht van Westerveld (1.2) nog een vrouwenkoers in handen met eenzelfde parcours.

De Drentse Acht van Westerveld wordt twee dagen voor de Ronde van Drenthe afgewerkt. Wie de Acht van Westerveld wint, mag zich nog niet gelukkig prijzen. Het is slechts éénmaal voorgekomen dat de winnares van de Drentse Acht ook de Ronde van Drenthe naar haar hand zette, ondanks het identieke parcours. Marianne Vos was in 2013 de enige renster die in het Drentse tweeluik beide keren op het hoogste schavotje stond. Vos is tevens degene die de Ronde van Drenthe het vaakst wist te winnen. Na haar overwinning in 2011 prolongeerde zij liefst tweemaal haar succes.

Vorig jaar won Amalie Dideriksen in de regenboogtrui met overmacht de sprint van een groepje van vier, met daarin ook Elisa Longo Borghini, Lucinda Brand en Elena Cecchini. Zij waren in de laatste twintig kilometer weggereden. Met deze overwinning werd Dideriksen met haar 20 jaar de jongste winnares van de Ronde van Drenthe.

Laatste tien winnaressen Ronde van Drenthe voor vrouwen
2008: flag-nl Chantal Beltman
2009: flag-se Emma Johansson
2010: flag-nl Loes Gunnewijk
2011: flag-nl Marianne Vos
2012: flag-nl Marianne Vos
2013: flag-nl Marianne Vos
2014: flag-gb Elizabeth Deignan
2015: flag-be Jolien D’hoore
2016: flag-nl Chantal Blaak
2017: flag-dk Amalie Dideriksen

Parcours
Hoewel het parcours gemaakt lijkt te zijn voor een massasprint, is dit een scenario dat nauwelijks voorkomt. De afgelopen jaren wist er steevast een groepje uit handen te blijven van de achtervolgers. Vorig jaar eindigden er slechts vijftien rensters binnen vijf minuten van de winnares Dideriksen. Het parcours blijkt door de beklimmingen van de VAM-berg en de keienstroken al selectief genoeg te zijn.

In de 157,2 kilometer die worden afgelegd moeten de rensters negen keienstroken over en moet de VAM-berg vier keer bedwongen worden. De eerste zes stroken worden beteugeld in het eerste uur van de wedstrijd. Daarna volgen er in het laatste uur nog drie, die voor een definitieve schifting moeten zorgen. De laatste keien liggen op de Echtensedijk, wanneer er nog 28,2 kilometer af te leggen is.

Tussen de kinderkopjes in moet de VAM-berg vier keer beklommen worden. Deze kunstmatig aangelegde heuvel is met zijn 56 meter hoogte het hoogste punt van Drenthe en zal met een lengte van 350 meter en een maximaal stijgingspercentage van meer dan 20 procent al vroeg de finale inluiden. De eindstreep ligt op de inmiddels bekende finishstraat in Hoogeveen.

Favorieten
De wereldtop staat zondagmorgen aan de start in Emmen. Er ontbreekt echter een duidelijke topfavoriete. Pakweg twintig rensters zullen op de fiets stappen met het idee dat ze een goede kans maken op de overwinning. Om dat te bereiken moeten zij wel met de juiste aanval mee zitten. Welke renster weet het juiste lot te trekken?

Boels-Dolmans staat met het sterkste blok aan de start. Met wereldkampioene Chantal Blaak in huis, de winnares van 2016, hopen zij op de eerste zege van het seizoen in de regenboogtrui. Met een vierde plaats in de Strade Bianche bewees Blaak de juiste vorm te hebben om zondag aanspraak te mogen maken op de overwinning. Naast haar staan onder anderen de winnares van vorig jaar, Amalie Dideriksen, en Anna van der Breggen. Dideriksen kan snel aankomen, maar weet ook wanneer ze mee moet zitten. In Drenthe wil zij haar seizoen op een goede manier aanvangen. Van der Breggen begon haar seizoen sterk met een solozege in de Strade Bianche en zij zal zondag niet bang zijn om andermaal flink huis te houden in deze koers die ze nog nooit won.

Chantal Blaak – foto: Boels-Dolmans

Naast Boels-Dolmans reizen ook Mitchelton-Scott en Wiggle High5 met een aantal favorieten richting Drenthe af. Jolien D’hoore is misschien wel de beste sprintster van de wereld, maar won nog geen wedstrijd dit seizoen. Mitchelton-Scott hoopt de Belgische succesvol naar de finish te loodsen om haar daar voor het eerst in het seizoen te laten zegevieren. Wiggle High5 speelt de kaart van Elisa Longo Borghini. Vorig jaar wist de 26-jarige Italiaanse al vierde te worden en dit jaar heeft ze in de Strade Bianche bewezen dat de benen goed ronddraaien.

Verder kan ook Alé Cipollini met een gerust hart toewerken naar de Ronde van Drenthe. Met Janneke Ensing en Chloe Hosking heeft de ploeg twee rensters binnen de gelederen die al champagne mochten ontkurken dit jaar. Hosking won met haar rappe benen de Cadel Evans Great Ocean Road Race en een etappe in de Santos Women’s Tour. Ensing werd zesde in de Strade Bianche en won solo Le Samyn des Dames.

Het Nederlands gekleurde Sunweb heeft veel kanshebbers op de zege. Ellen van Dijk koos vorig jaar voor de aanval, maar toen haalde het niet. Dit jaar haalde ze het wel al in de Omloop van het Hageland, waar zij solo binnenkwam. Floortje Mackaij is met haar tweede plaats in Les Samyn des Dames en de zege in de Omloop van de Westhoek de vrouw in vorm. Met een sterk team om haar heen aast zij op een nieuwe overwinning. Wie dat ook doet, is Coryn Rivera. Bij de veelvraat van vorig jaar loopt het dit seizoen nog niet zo soepel, maar zij zal er alles aan willen doen om in Drenthe het tij te keren.

Floortje Mackaij – foto: © Cor Vos | Team Sunweb

Outsiders
Het is niet onwaarschijnlijk dat een andere renster dan één van de tien bovengenoemde namen zondag met de overwinning aan de haal gaat. De sterke ploegen hebben namelijk naast de kopvrouwen vaak ook nog andere rensters in de ploeg die hoge ogen kunnen gooien, terwijl de wat kleinere ploegen ook de nodige ambities hebben.

Zo zal de veterane Giorgia Bronzini op jacht gaan naar deze ontbrekende wedstrijd op haar palmares. De oudere Damesronde van Drenthe won ze al wel, maar deze koers nog niet. Verder zal de andere veteraan, Kirsten Wild, haar vorm van het WK baanwielrennen (drie keer goud) graag mee willen nemen naar de Drentse keien. Ook de 35-jarige sprintster won deze wedstrijd nog nooit en zal aanvoelen dat het nu of nooit wordt.

Marianne Vos en Lucinda Brand komen allebei uit het crossseizoen. Voor Vos wordt het haar eerste wegwedstrijd van het jaar, maar met drie eerdere zeges op haar naam is ze nog altijd een gevaarlijke klant om de wedstrijd naar zich toe te trekken. Brand werd hier vorig jaar derde, maar heeft in Omloop Het Nieuwsblad en Strade Bianche de afgelopen weken nog niet naar eigen idealen gereden.

Marianne Vos – foto: Martin Paldan | GripGrab

Uit de ploeg van Annemiek van Vleuten heeft ook Gracie Elvin haar ambities. Elvin werd vorig jaar tweede in de Ronde van Vlaanderen en werd in het verleden ook al eens tweede in de Ronde van Drenthe. Met haar 29-jarige leeftijd moet dit jaar een jaar van oogsten worden. Wie nog jaren heeft om te oogsten, is Jip van den Bos. Vorig jaar werd de goedlachse renster van Boels-Dolsmans hier al elfde. Nu ze weer een jaar ouder is, behoort een aantal plaatsen hoger tot de mogelijkheden.

Naast Van den Bos kloppen nog twee rensters nadrukkelijk aan de deur. Parkhotel Valkenburg-aanwinst Lorena Wiebes laat in haar eerste jaar bij de beroepsrensters direct al zien dat ze uit het juiste hout gesneden is. Dit jaar werd Wiebes al tweede in de Omloop van de Westhoek en achtste in Le Samyn des Dames. De 23-jarige Christina Siggaard toonde in de Omloop Het Nieuwsblad al haar potentie door de wereldtop in de sprint voor te blijven en de Vlaamse seizoensopener op haar naam te schrijven.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Chantal Blaak
*** Elisa Longo Borghini, Chloe Hosking
** Jolien D’hoore, Anna van der Breggen, Amalie Dideriksen
* Ellen van Dijk, Floortje Mackaij, Janneke Ensing, Coryn Rivera

Website organisatie
Deelnemerslijst

Weer en TV
De vrieskou is uit Nederland vertrokken en de rensters zullen zondag met negen graden Celcius door het Drentse landschap rijden. De wind komt met een kracht van twee op de schaal van Beaufort uit het westen. De drie millimeter aan regen die uit de lucht zal vallen, zorgt ervoor dat de keienstroken er glad bij zullen liggen.

De wedstrijd is via een livestream te volgen op de NOS. Om 13:30 zullen zij de laatste anderhalf uur van de koers uitzenden. Ook RTV Drenthe zal verslag doen. De regionale omroep zal er een kwartiertje later dan de NOS bij zijn, om 13:45.

Dit artikel delen:

6 Reacties

AZH 9 maart 2018 om 09:22

Huh? bij de mannen is er toch ook al jaren geen massasprint geweest?

Hoebele 9 maart 2018 om 21:58

Longo Borghini is er niet (was volgens mij ook niet de planning). En geen ster voor Wild?

Gdeleu 9 maart 2018 om 23:42

Veel leuker deelnemersveld dan bij de mannen alvast…

runner_123 10 maart 2018 om 09:25

edit wf: bedankt, andere link toegevoegd

Anyhow, ik mis de naam van Confalonieri, derde in t nieuwsblad, vierde in t hageland en zevende gisteren.

Frits des Jeux 10 maart 2018 om 11:18

Ik denk dat het gezien de weersomstandigheden niet superzwaar wordt. Een sprint met een grotere groep zie ik dan ook er wel van komen. Barbieri, Gutierrez, Brennauer en co dus ook maar met een sterretje voor mij.

sveintuft 10 maart 2018 om 12:02

Ik mis ook een sterretje voor Lotta Lepistö.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Headlines

Materiaalzone

Populair