Voorbeschouwing: Parijs-Tours 2015
zondag 11 oktober 2015 om 08:30

Voorbeschouwing: Parijs-Tours 2015

Als Il Lombardia de koers van de vallende bladeren is, dan is Parijs-Tours de koers van de gevallen bladeren. De wielerliefhebber denkt bij de traditionele afsluiter van het Europese wielerseizoen direct aan finishstraat Avenue de Grammont, waarop inderdaad doorgaans de nodige gevallen bladeren te vinden zijn. Vorig jaar won Jelle Wallays er op indrukwekkende manier. Wie zegeviert er dit seizoen? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Met een geschiedenis die teruggaat tot 1896 is Parijs-Tours niet de eerste de beste wedstrijd op de wielerkalender. Tijdschrift Paris-Veló beschreef die eerste amateureditie, gewonnen door Eugène Prévost, als een “gek, ongehoord en onverwacht succes”. Desondanks duurde het vijf jaar voordat hij voor de tweede keer werd georganiseerd, en nogmaals vijf jaar voordat Tour de France-organisator L’Auto er een jaarlijks terugkerend evenement van maakte. 108 edities later heeft Parijs-Tours zich ontwikkeld tot een sprintersklassieker die voor veel renners de afsluiter van het seizoen vormt. Op Europees professioneel niveau volgen na de koers op zondag 11 oktober dit jaar alleen nog de Nationale Sluitingprijs – Putte-Kapellen en de tijdrit Chrono des Nations.

Foto: Marcel Koch

Philippe Gilbert won in 2009 zowel Il Lombardia als Parijs-Tours (foto: Marcel Koch).

De wind is van grote invloed op de wedstrijd: als hij goed staat, kan het peloton enorme snelheden behalen. Zo is de winnaar van 2012, Marco Marcato, nog altijd de houder van de Ruban Jaune, het gele lint dat door de eerste Tour-organisator Henri Desgrange in 1936 werd toegekend aan de renner die met de hoogste gemiddelde snelheid een klassieker voltooide. De Italiaan was alweer de achtste van in totaal elf houders die dit voor elkaar kreeg in Parijs-Tours  (tweemaal was het de winnaar van Parijs-Roubaix, eenmaal Parijs-Brussel). Tweevoudig winnaar Jo de Roo was ook een van deze acht: in 1962 reed hij de 267,5 kilometer met een gemiddelde van 44,9 km/u, nog altijd een indrukwekkende prestatie.

Hoewel de term ‘sprintersklassieker’ al langs kwam, is het geen uitgemaakte zaak dat het peloton strijdt om de winst in Tours. De laatste decennia werden erkende snelheidsduivels vaak afgelost door pedaalstampers als Frédéric Guesdon en tweevoudig winnaar Philippe Gilbert, een van de vier renners die de dubbel Ronde van Lombardije – Parijs-Tours in één jaar wist te pakken (2009). Wie dat ook deed? Juist, onze Jo de Roo! Afgelopen editie was het Jelle Wallays die met Thomas Voeckler overbleef uit een vroege kopgroep en de Fransman professioneel de kop opdrong op de aankomstlijn voor de grootste zege uit zijn carrière.

Laatste tien winnaars
2005: flag-de Erik Zabel
2006: flag-fr Frédéric Guesdon
2007: flag-it Alessandro Petacchi
2008: flag-be Philippe Gilbert
2009: flag-be Philippe Gilbert
2010: flag-es Óscar Freire
2011: flag-be Greg Van Avermaet
2012: flag-it Marco Marcato
2013: flag-de John Degenkolb
2014: flag-be Jelle Wallays

Parcours
De start van Parijs-Tours ligt al een tijdlang niet meer in Parijs zelf, maar in een zuidelijker gelegen plaats. Dat is dit jaar Chartres, gebouwd op een heuvel rond een prachtige kathedraal. Vanaf daar gaat het door departementen Eur-et-Loir en Loir-et-Cher naar Tours, waar het peloton rond vijf uur zou moeten aankomen. Maar zoals gezegd, kan de wind hier een grote rol in spelen.

De 231 kilometers daarvoor zijn grotendeels vlak, al liggen in de laatste tien kilometer kort na elkaar nog de Côte de Beau Soleil en de Côte de l’Épan. Die eerste is 700 meter lang aan gemiddeld 5%, terwijl de tweede met 300 meter een stuk korter, maar met 9% ook een stukje zwaarder is. Het zijn de enige punten van betekenis in een finale die verder volledig vlak is.

parijstoursprofiel

Favorieten
De organisatie hoopt op een duel tussen de Franse kanonnen Nacer Bouhanni en Arnaud Démare. Laatstgenoemde kent dit jaar minder succes dan in voorgaande seizoenen. Zondag werd hij vierde in de Tour de Vendée, achter mannen die hij de afgelopen jaren simpel geklopt zou hebben. Donderdag eindigde hij op dezelfde plaats in Parijs-Bourges. Winnaar in de Vendeé was Christophe Laporte, die in Tours waarschijnlijk de laatste man voor Bouhanni gaat zijn. Ook de nummer twee van de Vendée, Yauheni Hutarovich, is zondag weer van de partij. Veel zal afhangen van de windrichting en -kracht. De WeerOnline-voorspelling van noordoostenwind aan 3 Beaufort is voorlopig in het voordeel van de sprinters, die het liefst met een hoge snelheid in makkelijke omstandigheden naar Tour zullen rijden. Daarnaast wordt er een vriendelijk zonnetje en droge lucht voorspeld.

Nacer Bouhanni

Nacer Bouhanni is intrinsiek de snelste man aan de start (foto: Sirotti).

Natuurlijk maakt Jelle Wallays een goede kans om zichzelf op te volgen. Hij bevestigde dit jaar zijn kunnen en verdiende daarmee al een contract voor 2016 bij Lotto Soudal, dat hem echter niet zal helpen in deze editie. De Belgische formatie brengt namelijk zelf met Jens Debusschere ook een man in uitstekende vorm mee. Hij won in de afgelopen maand liefst drie koersen: de Omloop van het Houtland – Lichtervelde, GP Wallonie en een rit in de Tour de l’Eurométropole. Vorig jaar werd hij hier derde. Etixx-Quick-Step hoopt op Gianni Meersman en wellicht Niki Terpstra, die zich op het afgelopen WK nog toonde.

Bij Giant-Alpecin rijden met Ramon Sinkeldam en Nikias Arndt twee kanshebbers rond. De Nederlander won dinsdag Binche – Chimay – Binche, de Duitser werd vorige week derde in de Münsterland Giro. Moreno Hofland en eventueel Sep Vanmarcke moeten het doen voor LottoNL-Jumbo, terwijl er met Roompot-Oranje Peloton en Rabobank nog twee Nederlandse formaties aan de start verschijnen. De oranje-zwarte formatie zal waarschijnlijk Raymond Kreder in stelling brengen. Danny van Poppel heeft bij Trek met Giacomo Nizzolo (winnaar van de groepsspurt in Tre Valli Varesine) en Jasper Stuyven nog twee snelle mannen aan zijn zeide.

Danny van Poppel- Foto: Sirotti

Kan Danny van Poppel zijn Vuelta-vorm doortrekken? (foto: Sirotti)

Mocht Cofidis alles bij elkaar weten te houden tot aan de meet, is de overwinning van Bouhanni zeker nog geen feit. Concurrentie zal ook komen van snelle mannen als Heinrich Haussler (IAM Cycling, vorig jaar vijfde), Gerald Ciolek (MTN-Qhubeka) en Sam Bennett (Bora-Argon 18). Laatstgenoemde versloeg donderdag Bouhanni en Nizzolo nog in Bourges. Er staan overigens naast Wallays nog twee oud-winnaars aan de start: Marco Marcato (2012) en Greg van Avermaet, die de Italiaan een jaar eerder versloeg en ditmaal onder meer Floris Gerts bij zich heeft. Ook dit jaar zullen beiden sterk voor de dag komen, net als Matti Breschel (Tinkoff-Saxo), maar in de voorspelde weersomstandigheden is het de vraag of de koers voor hen zwaar genoeg wordt.

Favorieten van WielerFlits
**** Nacer Bouhanni
*** Jens DebusschereGiacomo Nizzolo
** Sam BennettDanny van PoppelGreg van Avermaet
* Ramon Sinkeldam, Nikias ArndtArnaud DémareJelle Wallays

Deelnemerslijst

TV
De 109e editie van Parijs-Tours zal zondag vanaf 15:30 live worden uitgezonden op Eurosport. Eén komt met een verslag in uitgesteld relais na de veldrit GP Mario De Clercq.

RIDE Magazine
23 Reacties
Sorteer op:
9 oktober 2015 09:21
Ik hoop op Van Poppel! Bekroning van een goed jaar.
9 oktober 2015 09:26
Gezien het feit dat Van Poppel weggaat denk ik dat ze bij Trek de kaart Nizzolo zullen spelen...
9 oktober 2015 09:29
Zoals vaker in de voorbeschouwingen mis ik weer de datum. Het tijdstip van aankomen wordt wel genoemd. Deze koers is aanstaande zondag.
9 oktober 2015 09:44
Quote:
Zoals vaker in de voorbeschouwingen mis ik weer de datum. Het tijdstip van aankomen wordt wel genoemd. Deze koers is aanstaande zondag.


Zowat iedereen weet toch dat Parijs - Tours altijd op Zondag wordt gereden.
9 oktober 2015 09:46
Quote:
wellicht Niki Terpstra, die een maand geleden nog de Ronde van Wallonië winnend afsloot.


Eh, dat was in juli...
9 oktober 2015 09:48
@hakkie "de koers op zondag 11 oktober"
9 oktober 2015 10:35
Quote:
Afgelopen editie was het Jelle Wallays die met Thomas Voeckler overbleef uit een vroege kopgroep en de Fransman professioneel de kop opdrong op de aankomstlijn voor de grootste zege uit zijn carrière.

Hier staat dus dat Voeckler won en niet Wallays.
9 oktober 2015 11:29
Wordt prooi voor Bouhanni.
9 oktober 2015 13:20
Waarom geen ster voor Moreno Hofland? Of rijdt hij niet mee?
9 oktober 2015 13:44
@Japsie ... of hij nou rijdt of niet ... een ster is er een teveel.
9 oktober 2015 13:50
De getergde Hofland niet bij de favorieten van WF?!

Ik zeg DvP al was het maar om zijn teambaas bij Trek nog even op scherp te zetten, zou mooi zijn!
9 oktober 2015 19:44
Deze wordt voor Nizzolo.
9 oktober 2015 21:35
Hoop zelf op Sinkeldam of Van Poppel!
9 oktober 2015 22:08
Als Sinkeldam hulp krijgt, dicht ik hem grote kansen toe. Vorige jaar was hij in finale ontzettend sterk, zelfs beter dan z'n kopman Degenkolb.
10 oktober 2015 07:33
Ik denk dat Jens Debusschere het laken naar zich toe haalt .
10 oktober 2015 08:41
Hoop op Hofland, maar gezien alle pech voor Bouhanni, zou ik hem ook gunnen. De bokser heeft veel tegenslag gehad.

Erg veel.
10 oktober 2015 08:58
Degenkolb? Waarom doet hij hier niet mee? Zit toch niet in Dubai momenteel? Wel gunstig voor de kansen van Sinkeldam. Ik hoop alleen wel dat hij niet weer voor Arndt moet werken. Verder weinig kansrijke Nederlanders, of Terpstra moet de sprint kunnen ontlopen. Van Poppel had deze week na een paar weken zonder koers een matige hervatting en daar zullen ze wel weer de kaart van Nizzolo trekken. Hofland zal sowieso moeten werken voor Van Asbroeck. Een sterke finale van Teunissen zou ik leuk vinden en uiteraard zal Ligthart weer een sterke aanvallende koers rijden. Bouhanni of Bennett voor de overwinning.
10 oktober 2015 09:16
Hopelijk weer een heerlijke koers zoals vorig jaar en geen sprintetappe in de Tour.
10 oktober 2015 09:53
terpstra en vanmarcke rijden in de slotfase samenweg en houden stand
10 oktober 2015 13:32
@Raafje: en Terpstra wint? ;)
10 oktober 2015 21:08
nou, ik zie vanmarcke ook graag winnen maar terpstra zou natuurlijk ook mooi zijn;) maar in een sprint zou vanmarcke rapper zijn denk ik
10 oktober 2015 21:30
@redactie:
Quote:
Danny van Poppel heeft bij Trek met Giacomo Nizzolo (winnaar van de groepsspurt in Tre Valli Varesine) en Jasper Stuyven nog twee snelle mannen aan zijn zeide.


'Zeide' moet 'zijde' zijn.
10 oktober 2015 22:23
@redactie waarom voor Emillia en Parijs Tours wel een voorbeschouwing en voor Münsterland Giro (ook 1HC) geen.... die koers is relatief jong, maar echt wel enorm aan het groeien..veel publiek e.d.

Reacties zijn gesloten.