Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix 2011
zaterdag 9 april 2011 om 09:45

Voorbeschouwing: Parijs-Roubaix 2011

Aankomende zondag wordt het klassiekerseizoen voor de kasseienvreters afgesloten met de meest heroïsche klassieker op de kalender: Parijs-Roubaix, bijgenaamd de ‘Hel van het Noorden’. Een naam die de koers zonder meer eer aan doet, getuige de enorme verbrokkeling die elk jaar weer plaats vindt. WielerFlits blikt uitgebreid vooruit op dit wielermonument.

Historie
Parijs-Roubaix is één van de oudste wielerklassiekers ter wereld. De eerste editie van de Franse eendagskoers, opgezet door de textielproducenten Théodore Vienne en Maurice Perez, werd namelijk al verreden in 1896. Op de twee wereldoorlogen na, stond Parijs-Roubaix vervolgens elk jaar op het programma. In 1966 werd de start verplaatst van Parijs naar Chantilly. Vanaf 1977 vertrekken de renners vanuit Compiégne, 80 kilometer ten noorden van Parijs.

In de eerste decennia van Parijs-Roubaix waren het de Fransen die hoofdzakelijk de lakens uitdeelden, al ging de eerste editie naar de Duitser Josef Fischer. In de jaren 20 namen de Belgen de macht over, en nog altijd zijn onze zuiderburen met 53 overwinningen recordhouder wat betreft het aantal zeges. Individueel bekeken is Roger de Vlaeminck met vier overwinningen de Koning van Roubaix. Octave Lapize, Gaston Rebry, Rik van Looy, Eddy Merckx, Francesco Moser, Johan Museeuw en Tom Boonen hebben er allen drie achter hun naam staan.

In totaal kwam er vijf keer een Nederlander als eerste over de streep in Roubaix. Peter Post was in 1964 de eerste, Servais Knaven in 2001 de laatste. Daartussen schreven ook Jan Janssen (1967), Jan Raas (1982) en Hennie Kuiper (1983) de klassieker op hun naam. De onlangs overleden Post is overigens nog altijd de gene met het hoogste gemiddelde ooit in Parijs-Roubaix.

Vorig jaar ging de overwinning in Roubaix naar Fabian Cancellara. De Zwitser had een week eerder al op imponerende wijze de Ronde van Vlaanderen gewonnen, en was ook in Noord-Frankrijk niet te stoppen. Net toen zijn grote concurrent Tom Boonen zich achteraan de favorietengroep nestelde trok Cancellara flink door, en reed een kleine 50 kilometer lang solo door naar de aankomst. Twee minuten daarachter klopte de Noor Thor Hushovd de Spanjaard Juan Antonio Flecha in de sprint voor plaats twee.

Erelijst
Verslag 2010

Parcours
Hoewel de naam anders doet vermoeden, leidt Parijs-Roubaix van Compiègne, 80 km ten noorden van Parijs, naar Roubaix, tegen de grens met België aan. Hier ligt de aankomstlijn traditiegetrouw getrokken in het Velodrome, waar de renners eerst nog een ronde moeten afgeleggen alvorens ze de benen stil kunnen houden.

Typerend voor het parcours van de klassieker, in totaal 258 km lang, zijn de talloze vlakke kasseienwegen, die er doorgaans schots en scheef bijliggen. In totaal zijn er dit jaar 27 kasseienstroken, ofwel secteurs pavés, waarvan er vijf nieuw zijn ten opzichte van vorig jaar. Deze vijf liggen rond het op 86 kilometer van de finish verwijderde Bos van Arenberg, één van de meest gevreesde keienstroken die de klassieker rijk is. Ook namen als Mons-en-Pévèle (49 km voor de finish) en Carrefour de l’Arbre (17 km voor de finish) boezemen renners zowel angst als ontzag in.

Kasseistroken (klik om te vergroten)
Route (klik om te vergroten)

Deelnemers
Aan Parijs-Roubaix doen dit jaar 25 ploegen mee, die elk acht renners afvaardigen. Aangezien ‘de Hel’ deel uitmaakt van de WorldTour zijn alle 18 WorldTour-ploegen, waaronder Rabobank en Vacansoleil, van de partij. Met het ProContinentale Skil-Shimano staat er ook nog een derde Nederlandse formatie aan de start. De overige wildcards gingen naar Cofidis, FDJ, Europcar, Bretagne-Schuller, Saur-Sojasun en Team NetAPP. In totaal doen er dertien Nederlanders mee, verdeeld over vier verschillende ploegen.

Deelnemerslijst

Favorieten
Net als de Ronde van Vlaanderen begint Parijs-Roubaix dit jaar met één uitgeproken topfavoriet, genaamd Fabian Cancellara. De Zwitserse hardrijder reed vorig jaar al iedereen uit de wielen, en liet ook dit seizoen in de Ronde van Vlaanderen (3de) en de E3 Harelbeke (1ste) zien over uitstekende benen te beschikken. Als het aankomt op een gevecht van man tegen man, lijkt niemand de renner van Leopard-Trek te kunnen stoppen, en met Stuart O’Grady (winnaar in 2007), Joost Posthuma en Dominic Klemme heeft hij ook nog eens enkele sterke knechten aan zijn zijde.

In de Ronde van Vlaanderen werd met de flinke inzinking die Cancellara na een lange ‘solo’ kreeg op de Muur van Geraardsbergen echter ook duidelijk dat niemand onklopbaar is. Dit biedt perspectieven voor zijn uitdagers, waarvan Tom Boonen en Thor Hushovd de belangrijksten lijken te zijn. De Vlaamse held Boonen was in de Ronde van Vlaanderen nog niet op zijn best, maar getuige zijn drie eerdere overwinningen in Roubaix lijkt deze koers hem beter te liggen. Naast Boonen heeft de QuickStep-ploeg met Sylvain Chavanel, die een ijzersterke Ronde van Vlaanderen reed (2de), nog een belangrijk ijzer in het vuur.

De ploeg van wereldkampioen Hushovd, Garmin-Cervélo, oogt op papier nog sterker. Tot nu toe draait het in de grote koersen echter nog niet zo soepel met de Amerikaanse formatie, en dus moét het gebeuren in Parijs-Roubaix. Hushovd zelf is in ieder geval erg gebrand op de overwinning, en eindigde de voorbije twee jaar al telkens op het podium. De Noor kan rekenen op de steun van onder meer Roger Hammond (al eens 3de), Johan Vansummeren (al eens 5de), Heinrich Haussler (al eens 7de) en Andreas Klier.

Een ander sterk blok is dat van Katusha. De Russische formatie gokt op de kwaliteiten van de flamboyante Italiaan Filippo Pozzato, die in 2009 als tweede eindigde. Dit seizoen wil het nog niet echt boteren bij Pozzato, maar in de Ronde van Vlaanderen liet hij zich al wel even van voren zien. Naast Pozzato heeft Katusha nog beschikking over de ervaren Belgische kasseienvreter Leif Hoste, de officieuze nummer 2 van 2006, en over de Russische tijdrijder Vladimir Gusev, de officieuze nummer 4 van 2006.

Ook het blok van het Amerikaanse BMC Racing Team mag er zijn, met de sterk op dreef zijnde ex-wereldkampioen Alessandro Ballan, de nummer 2 van 2008, en de ervaren Amerikaan George Hincapie (2de in 2005), die ondanks zijn leeftijd net als Ballan deel uit maakte van de eerste groep in de Ronde van Vlaanderen, als kopmannen. De Britse formatie Sky ProCycling rekent dan weer op de diensten van ex-raborenner Juan Antonio Flecha, die altijd goed is in Parijs-Roubaix (2x 3de en 1x 2de) maar o zo een moeite heeft om te winnen. Wat Sky betreft is het ook uitkijken naar wat de jonge Brit Geraint Thomas kan. In de Ronde van Vlaanderen reed hij alvast ijzersterk, en ook in de kasseienrit in de Tour de France 2010 was hij in de voorste groep te vinden.

Van de Nederlandse ploegen lijkt Vacansoleil-DCM de sterkste selectie te hebben. De formatie van Daan Luijkx gokt op de diensten van de Belgen Björn Leukemans, vorig jaar zesde, en Stijn Devolder, achtste in 2008. Leukemans lijkt van de twee het beste in vorm, getuige zijn zesde plaats in Vlaanderen, maar Belgisch kampioen Devolder zal hier zijn voorjaar nog willen redden. Rabobank moet het bij afwezigheid van kopman Matti Breschel hebben van de jonge Nederlanders Sebastian Langeveld en Lars Boom, van wie Langeveld de lange afstand nog wat beter aan lijkt te kunnen. Voor Skil-Shimano is het hopen op een goede Tom Veelers, vorig jaar de beste Nederlander op plaats 13.

Hoewel het in Parijs-Roubaix zelden voorkomt, is het mogelijk dat er net als in 2007, toen Stuart O’Grady won, een verrassing met de zege aan de haal gaat. Hierbij valt, naast eerder genoemde helpers, te denken aan mannen als Bernard Eisel (HTC), Jürgen Roelandts (Omega Pharma), Tomas Vaitkus (Astana), Marcus Burghardt, Manuel Quinziato (beiden BMC), Matthew Hayman (Sky) of Baden Cooke (Saxo Bank).

Topfavoriet Cancellara in actie tijdens de Ronde van Vlaanderen (foto: Sirotti)

Favorieten volgens WielerFlits
**** Fabian Cancellara
*** Tom Boonen, Thor Hushovd
** Alessandro Ballan, Juan Antonio Flecha, Filippo Pozzato
* Sylvain Chavanel, Sebastian Langeveld, Björn Leukemans, Geraint Thomas

RIDE Magazine