Voorbeschouwing: NK wielrennen op de weg voor vrouwen 2017

Voorbeschouwing: NK wielrennen op de weg voor vrouwen 2017

foto: LaPresse

Door Youri IJnsen en Nick Doup
zaterdag 24 juni 2017 om 07:00

Zaterdagmiddag zoekt de KNWU in Montferland naar een opvolgster van Anouska Koster. De jonge Friezin krijgt de loodzware taak om op dit mini-WK haar titel te verdedigen tegen vrijwel alle nationale toppers, die ook wereldwijd grootheden zijn. Alleen Marianne Vos ontbreekt vanwege een sleutelbeenbreuk. Wie er wel met de titel vandoor gaat? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
In 1965 werd Ineke van IJken gekroond tot de eerste Nederlands kampioene wielrennen op de weg. Zij bleef in dat jaar Bella Hage en Alie Zijlmans voor. De jaren daarna heersten de zussen Bella en Keetie Hage. Bella wist in 1966, 1967 en 1968 het rood-wit-blauw te veroveren, Keetie (bekend als Van Oosten-Hage) was daarna liefst acht jaar de beste. Nita van Vliet verbrak in 1977 de hegemonie van Keetie van Oosten-Hage, die in 1978 nog haar negende nationale titel wist te pakken.

In 1988 wist een toen pas 18-jarige Leontien van Moorsel zilver te winnen op het NK, achter Monique Knol. Van Moorsel wist in haar verdere carrière liefst zeven keer (1989, 1990, 1992, 1993, 1998, 1999 en 2004) Nederlands kampioen te worden. Haar troonopvolgster werd Marianne Vos, die in 2006 op 19-jarige leeftijd haar eerste nationale titel pakte. In elk daaropvolgende jaar wist ze een medaille te winnen, met uitzondering van 2015. Vier keer pakte Vos goud, vier keer reed ze naar zilver en twee keer kreeg de Brabantse brons omgehangen.

Het podium van 2016: Ensing, Koster, Vos – foto: Youri IJnsen/WielerFlits

Vorig jaar draaide de koers om het rood-wit-blauw uit in een tweestrijd tussen Janneke Ensing en Anouska Koster. Zij wisten op Goeree-Overflakkee te ontsnappen in de ultieme slotfase. In een sprint-à-deux bleek Koster veruit de snelste. Tien seconden daarachter sprintte Vos naar brons, nadat Rabobank-Liv andermaal gebruikmaakte van het ploegenspel. Die mogelijkheid is er nu niet meer, want de ploeg van Koos Moerenhout viel uiteen.

Laatste tien winnaars
2007: flag-nr1 Marianne Vos
2008: flag-nr1 Marlijn Binnendijk
2009: flag-nr1 Marianne Vos
2010: flag-nr1 Loes Gunnewijk
2011: flag-nr1 Marianne Vos
2012: flag-nr1 Annemiek van Vleuten
2013: flag-nr1 Lucinda Brand
2014: flag-nr1 Iris Slappendel
2015: flag-nr1 Lucinda Brand
2016: flag-nr1 Anouska Koster

Parcours
Het parcours in de Achterhoek is niet volledig vlak. Nabij de Duitse grens zijn enkele klimmetjes opgenomen. Daardoor is het rondje van 16,6 kilometer een pak lastiger dan de afgelopen twee seizoenen, maar of het voor grote verschillen gaat zorgen valt nog te bezien. “Het is niet lastig genoeg om echt weg te springen”, voorspelt BMC Development-renner Pascal Eenkhoorn.

foto: organisatie

“Het is wel een slopend parcours, met enkele korte klimmetjes. Deze zijn zo’n vijfhonderd meter lang aan vier tot vijf procent gemiddelde stijging. Niet heel technisch, maar wel uitdagend. Echt een rondje op de power.” In totaal rijden de vrouwen het rondje acht keer, goed voor ruim 132 kilometer koers.

Favorieten
De onverslaanbaar geachte Rabobank-Liv-ploeg is er zoals gezegd niet meer. De toppers zijn uitgewaaid en strijden nu vaker tegen elkaar. Dat kan een mooie strijd opleveren op dit NK, helemaal omdat er bij de Nederlandse vrouwen geen sprake is van meerdere wereldtoppers als het op sprinten aankomt.

Geen Vos – foto: Marcel Koch

WM3 is de nieuwe ploeg van kopvrouw Marianne Vos, maar zij dus is afwezig. In de Women’s Tour brak ze bij een valpartij haar sleutelbeen, waardoor ze ook de aanstaande Giro Rosa moet missen. En dat terwijl ze net zo goed op dreef was met zeges in de Trofee Maarten Wynants, de 7-Dorpenomloop Aalburg en Gooik-Geraardsbergen-Gooik. De ploeg staat daardoor aan de start met vijf rensters, waaronder uittredend kampioene Anouska Koster. Yara Kastelijn, Jeanne Korevaar, Riejanne Markus en Moniek Tenniglo completeren WM3.

Ellen van Dijk – foto: Anton Vos/Cor Vos © 2017

Bij de vrouwentak van Sunweb staan meerdere kanshebsters aan de start. Ellen van Dijk is met haar grote motor altijd een serieuze kandidaat in het eendagswerk. De Woerdense heeft al meerdere gouden plakken op de tijdrit, maar nog geen medaille in de wegkoers. Afgelopen woensdag miste ze nog op vier seconden het rood-wit-blauw in de tijdrit en na afloop was ze daar zicht- en hoorbaar boos over. Het is ongetwijfeld een extra drijfveer om zaterdag uit te pakken.

Lucinda Brand – foto: Orange Pictures / Sportfoto

Sunweb kan ook tweevoudig kampioene Lucinda Brand (winnares Omloop Het Nieuwsblad) als pion inzetten. De 27-jarige renster werd woensdag vierde in de tijdrit en steekt volgens Van Dijk in uitstekende vorm. De Duitse ploeg heeft met Floortje Mackaij nog een kaart die ze kan uitspelen. Het 21-jarige talent wist dit seizoen nog niet te winnen, maar dat kan na zaterdag zo maar eens anders zijn. De drie kopvrouwen krijgen dit weekend steun van Rozanne Slik, Julia Soek en Sabrina Stultiens.

Van der Breggen – foto: Orange Pictures

Boels-Dolmans komt met ‘maar’ drie rensters aan de start, maar die kunnen wel allemaal winnen. Europees en olympisch kampioene Anna van der Breggen is bezig aan een heel denderend seizoen en hoopt zaterdag haar eerste rood-wit-blauwe trui op de weg in ontvangst te nemen. Zij moet het dan wel solo klaren of aankomen in een kleine kopgroep. Amy Pieters werd vorig jaar vierde (tweede in de pelotonsprint) achter Marianne Vos en kan gokken op een haar spurt, zeker met de aankomst op de omhooglopende Zeddamseweg. In de Women’s Tour wist ze bovendien al eens de internationale sprinttop te vloeren.

Kirsten Wild

Kirsten Wild – foto: Orange Pictures

Dan is er bij Boels-Dolmans óók nog Chantal Blaak. Zij kende vorig jaar een uitstekend klassiek voorjaar en deed ook dit seizoen weer mee om de prijzen in die periode van het jaar. Op dit NK-parcours zou zij goed uit de voeten moeten kunnen en bovendien is ze snel aan de meet. De rapste vrouw van allemaal is misschien wel Kirsten Wild. De weg- annex baansprintster rijdt voor het Amerikaanse Cylance, waar ze Willeke Knol naast zich heeft. Volgens haar concurrentes hoeft Wild zich geen zorgen te maken over het parcours, want dat kan ze volgens hen aan. Enig nadeel: Wild zal niet alle aanvallen terug kunnen halen.

Annemiek van Vleuten – foto: Orica-Scott

Annemiek van Vleuten behoort ook tot de topfavorieten. Ze zag haar olympische droom vorig jaar keihard uiteen spatten, maar de 34-jarige renster van Orica-Scott antwoord met haar benen. Ze is al het gehele seizoen in bloedvorm, met diverse overwinningen en top noteringen in de koersen van het hoogste niveau. Ze werd woensdag al kampioene op de tijdrit en zit daardoor naar eigen zeggen in de goede flow. “Ik hoef zaterdag niets te doen en kan een spelletje spelen met de andere ploegen. Zij moeten het werk doen en aan mij is het dan om daarvan te profiteren. Maar het is heel moeilijk om daar in je eentje tegen op te boxen”, zei ze woensdag tegen WielerFlits.

Roxane Knetemann – foto: Marcel Koch

Naast Van Vleuten zijn er nog enkele rensters die alleen de eer hooghouden voor hun ploeg: Roxane Knetemann voor FDJ, terwijl Puck Moonen het mooie weer moet maken voor Lotto Soudal; de kans dat zij er met de Nederlandse titel van door gaat lijkt echter klein. Dat geldt evenmin voor meervoudig schaatskampioene Ireen Wüst, die namens de NWVG op de startlijst staat. De zilverenmedaillewinnares van vorig jaar, Janneke Ensing, is in dienst van het Italiaanse Alé Cipollini net onder de wereldtop bezig aan een heel goed seizoen. Zij kan zo maar weer op het podium belanden. Ook Nina Kessler (Hitec Products) en ex-wereldkampioene veldrijden Thalita de Jong (Lares-Waowdeals) zouden op dit parcours goed uit de voeten moeten kunnen.

Pauliena Rooijakkers (links) – foto: Parkhotel Valkenburg

Parkhotel Valkenburg is by far de grootste formatie aankomende zaterdag. De groen-zwarten starten met liefst veertien rensters en zijn daardoor in een numeriek voordeel. Of hen dat dichterbij de titel helpt, valt te bezien. De ploeg heeft een aantal mooie jonge talenten binnen haar rangen. Nederlands en Europees strandrace kampioene Pauliena Rooijakkers kan op een goeie dag en in de goede vlucht mee doen voor het podium. Wanneer het op een sprint uitdraait, dan is de 42-jarige Nathalie van Gogh de aangewezen persoon om de klus te klaren.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ellen van Dijk
** Anna van der Breggen, Lucinda Brand
* Annemiek van Vleuten, Chantal Blaak, Kirsten Wild

Deelnemerslijst (KNWU, niet volledig)

Weer en tv
Waar de beloften op zaterdagmorgen te maken krijgen met redelijk weer, betrekt het ’s middags. De bewolking neemt toe en de kans op regen is vrij groot. Het kwik stijgt naar 22 graden Celsius, terwijl er windkracht vier uit het zuidwesten staat. Ingrediënten die, zeker in dit vrouwenpeloton, haar invloed op het wedstrijdverloop zullen hebben. De koers is in de namiddag live te zien op NPO1. WielerFlits verzorgt een Volg Hier en maakt om de wedstrijd heen interviews.

[poll id=”541″]

Dit artikel delen:

13 Reacties

HoofdIsVrij 23 juni 2017 om 12:09

Ik ga toch voor Van Vleuten voor de dubbel.

irriducibili 23 juni 2017 om 12:29

Ik ga voor Puck Moonen

klootje kriekeljon 23 juni 2017 om 12:44

edit redactie: dergelijke reacties mag je achterwege laten

Zjoske 23 juni 2017 om 13:18

Beetje vreemd om een foto van Vos te plaatsen die niet mee doet.

Verder erg mooi 3D plaatje met het hoogteprofiel, dat zou ik wel vaker bij andere koersen willen zien!

Ton van Wieringen 23 juni 2017 om 13:21

Thnx, fixed! – YIJ.

Mooie_Mario 23 juni 2017 om 14:55

Mijn buurmeisje is al een x aantal jaar hard op weg om een grote te worden. Ik heb haar nog nooit zo scherp gezien als ze de laatste tijd is en de uitslagen de laatste weken liegen er niet om. Sterk in de sprint, mijn dark horse: Evy Kuijpers

Krakowic 23 juni 2017 om 15:54

Zou mooi zijn als Ellen van Dijk met een lange solo revanche kan nemen voor de verloren tijdrit.

@redactie
Moet dat "by far" in de laatste alinea? Populair en ergerlijk Engels taalgebruik draagt niet bij aan het lezen van de stukken hier. Misschien kunnen jullie bij het gebruik van Engelse taal de formule aanhouden uit deze column: https://onzetaal.nl/nieuws-en-dossiers/dossiers/de-invloed-van-het-engels/ergerlijk-engels-of-natuurlijk-nederlands "met afstand" lijkt me een prima alternatief voor "by far" in deze zin.

schipperaar 23 juni 2017 om 16:09

Benieuwd of Ireen potten kan breken, parcours lijkt geknipt voor haar.

xistnc 23 juni 2017 om 16:44

Ook een paar rechterbochten, toch?

schipperaar 23 juni 2017 om 19:17

Haha scherp, een kenner maar die 500 meter sprintjes bergop moeten een kolfje naar haar hand zijn, wie gaat haar halen?

Hoebele 23 juni 2017 om 19:25

Wordt sowieso een mooi tactisch spel!
Hoewel ik het Wild en Van Vleuten het erg gun, missen zij een ploeg om hen heen. WM3 en Parkhotel missen dan weer een echte afmaker en ik vraag me af wie zich bij Boels gaat opofferen: drie kopvrouwen zonder knecht. Zij zullen gaan kijken naar Sunweb (naar mijn weten heeft de damesploeg wel een Nederlandse licentie) die in de breedte sterk zijn en met Van Dijk en met name Brand afmakers hebben. Kortom het kan alle kanten op: ik gok op Nina Kessler. Oh en als Puck wint, eet ik de hele vloer op!

DarkShadow 24 juni 2017 om 09:22

Ik gok op een verrassing: Riejanne Markus. Het NK is toch altijd een aparte race, en vooral moeilijk te controleren.

Hoebele 24 juni 2017 om 10:33

Heb ik het goed dat Gerrie nooit Nederlands kampioen werd? Zou mooi zijn als Roxane die titel wél pakt!

Headlines

Materiaalzone

Populair