Voorbeschouwing: NK tijdrijden voor vrouwen 2019

Voorbeschouwing: NK tijdrijden voor vrouwen 2019

Ellen van Dijk kan voor de vijfde keer winnen - foto: Cor Vos

dinsdag 25 juni 2019 om 19:30

Nagelbijters, ijsbeerders en zenuwpezen kunnen woensdag 26 juni 2019 in de buurt van Ede helemaal aan hun trekken komen. Het NK tijdrijden voor beloften- en elite-mannen belooft al reuze interessant te worden, maar misschien nog wel spannender wordt de strijd bij de dames. WielerFlits blikt voor het eerst uitgebreid vooruit op het NK tijdrijden voor vrouwen. Kan Ellen van Dijk haar titel prolongeren of weet een van de andere wereldtoppers haar de loef af te steken?

Historie

Wie ‘Ingrid Haringa’ ingeeft als zoekterm op uw favoriete wielerwebsite krijgt slechts twee artikelen te zien: het stuk dat u nu leest en eentje waarin ze wordt genoemd als een van de wielrensters die ooit werd gekroond tot sportvrouw van het jaar. We kunnen kortom wel stellen dat deze naam aardig is weggedeemsterd in het actieve geheugen van de wielerliefhebber. En dat is onterecht. Zij was bijvoorbeeld de eerste winnares van het Nederlands tijdritkampioenschap voor vrouwen. Daarom is het tijd voor eerherstel.

Voordat Haringa (11 juli 1964) op haar stalen ros de overwinningen aaneen reeg was ze actief op de schaats. En niet geheel onverdienstelijk, want in 1988 nam ze deel aan de vijfhonderd en duizend meter op de Olympische Spelen van Calgary. Weliswaar eiste Yvonne van Gennip met drie gouden medailles alle aandacht op, maar Haringa schreef ook sportgeschiedenis. Althans, dit was daar het eerste bedrijf van.

Haringa behoorde tot het sprintersgilde. De vijfhonderd en duizend meter waren haar afstanden en daarop reed ze ook naar Nederlandse titels. In Calgary kwam ze niet verder dan een vijftiende (500 meter) en een eenentwintigste plek (1000 meter). Haar hoogtepunt op het ijs was wellicht haar vierde plaats bij de Heerenveense wereldkampioenschappen sprint van 1989, het jaar waarin ze haar noren definitief inruilde voor de racefiets.

Haringa won heel wat koersen op de weg, maar we kennen haar vooral als succesvol baanrenster. Zo pakte ze in 1991 bij haar debuut bij de WK baanwielrennen direct de wereldtitel op de onderdelen sprint en puntenkoers. Dankzij deze prestaties werd ze dat jaar uitgeroepen tot sportvrouw van het jaar. Een andere mooie overwinning dat seizoen was haar zege in het eerste Nederlands kampioenschap tegen de klok. Ze bleef met Astrid Schop (de eerste Nederlandse winnares van de Tour Feminin) en Monique Knol (Olympisch wegkampioen in Seoel) enkele aansprekende namen voor.

Ingrid Haringa, de eerste winnares van het NK tijdrijden voor vrouwen – foto: Cor Vos

Het jaar daarop werd Haringa geselecteerd voor de Spelen van Barcelona, en daarmee werd ze de eerste Nederlandse vrouw die zowel op Olympische zomer- als winterspelen had geacteerd. En op het houtwerk zaten er zelfs medailles in voor haar: in Barcelona won ze een bronzen plak op de sprint en vier jaar later herhaalde ze deze prestatie. In Atlanta kwam ze daarenboven net tekort voor de titel op de puntenkoers: Nathalie Even-Lancien verzamelde onderweg net een puntje meer en voor Haringa bleef het bij zilver. Later dat jaar kreeg ze opnieuw de ereprijs van NOC*NSF.

Ondanks dat ze de top van de Olympus niet mocht bestijgen kan Haringa terugkijken op een puike sportcarrière. In 1997 maakte ze vanwege een blessure een einde aan haar sportieve loopbaan, waarna ze zowel in het schaats- als wielerwereldje coachwerk verzorgde. In 2001 keerde maakte ze een kortstondige comeback: bij de nationale baankampioenschappen pakte ze nog maar eens een titel in het sprinttoernooi. Een kampioen als Haringa verdient een afscheid door de grote poort en dat kreeg ze bij deze.

Als we de erelijst van het nationaal tijdritkampioenschap voor vrouwen verder onder de loep nemen komen we tot de conclusie dat nog meer winnaressen hebben getraind op de pootje-over techniek. Lenie Dijkstra, de opvolgster van Haringa, stond als marathonrijdster regelmatig op het podium. En haar opvolgster, Petra Grimbergen, kon helemaal goed schaatsen. Na haar fietscarrière pakte Grimbergen onder meer twee keer de Marathon Cup en liefst viermaal de Alternatieve Elfstedentocht. Dan ben je allerminst een prutser.

Ook in het sportleven van Ellen van Dijk speelt de schaats een prominente rol. De fiets werd aanvankelijk ingezet om de conditie te onderhouden, maar uiteindelijk werd Van Dijk goed besmet met het wielervirus. In de jeugdcategorieëen waren beide sporten nog te combineren, maar in 2007 moest er een keuze worden gemaakt tussen de schaats en het stalen ros koos ze voor het laatste. Schaatsliefhebbers, vergeef het ons als we zeggen dat die keuze een goede was. Want wat heeft Eleonora Maria van Dijk een hoop gewonnen op de fiets.

Van Dijk op het hoogste schavotje in 2012 – foto: Cor Vos

Alleen voor het tijdritpalmares van de tempobeul uit Woerden zou menig mens een dubbele moord willen plegen. Op de Olympische tijdrit na (en waarom zou ze deze in Tokio niet kunnen winnen?) staan alle grote tijdritten eigenlijk wel op haar naam. De afgelopen drie seizoenen werd ze Europees kampioene tegen de klok, in 2015 pakte ze het goud op de Europese Spelen, in 2013 reed ze op overtuigende wijze de wereldtitel en op NK’s doet ze het ook meer dan behoorlijk. In 2007 haalde ze haar eerste rood-wit-blauwe trui op bij de eliterensters. Dit deed ze in 2012, 2013 en vorig jaar nog eens dunnetjes over. Goed, Leontien Zijlaard-Van Moorsel – ongenaakbaar tussen 1997 en 2002 – is nog altijd de dame met de meeste Nederlandse tijdrittitels op zak, maar Van Dijk lijkt hard op weg om Van Moorsel van de troon te stoten.

Laatste tien winnaressen NK Tijdrijden voor vrouwen
2018: flag-nl Ellen van Dijk
2017: flag-nl Annemiek van Vleuten
2016: flag-nl Annemiek van Vleuten
2015: flag-nl Anna van der Breggen
2014: flag-nl Annemiek van Vleuten
2013: flag-nl Ellen van Dijk
2012: flag-nl Ellen van Dijk
2011: flag-nl Marianne Vos
2010: flag-nl Marianne Vos
2009: flag-nl Regina Bruins


Vorig jaar

‘Ongemeen spannend’ is de term die we kunnen plakken op het chronokampioenschap van vorig jaar. Na 25,8 kilometer boren in en om Bergen op Zoom was het verschil tussen de nummer een en vier slechts negentien tellen. Annemiek van Vleuten, titelverdedigster en regerend wereldkampioene, eindigde zelfs niet eens op het podium. Het zegt veel over het wielertalent dat rondrijdt met Nederlands paspoort.

Van Dijk, die een jaar eerder de titel misschien wel misliep vanwege een leeglopende band in de slotfase, kreeg op de Grote Markt in Bergen op Zoom voor de vierde keer de kampioenstrui om haar schouders. Anna van der Breggen moest zes seconden toegeven en Lucinda Brand was de winnares van het brons. Zij had dertien seconden meer nodig dan de winnares.

Top-5 NK Tijdrijden voor vrouwen 2018
1. flag-nl Ellen van Dijk (Team Sunweb) in 33m15s
2. flag-nl Anna van der Breggen (Boels-Dolmans) op 6s
3. flag-nl Lucinda Brand (Team Sunweb) op 13s
4. flag-nl Annemiek van Vleuten (Mitchelton-Scott) op 19s
5. flag-nl Chantal Blaak (Boels-Dolmans) op 1m17s

Heel wat PK op het podium in 2018 – foto: Cor Vos


Parcours

31,8 kilometer moeten de rensters dit jaar de pijn verbijten en vechten tegen het melkzuur om nationaal tijdritkampioene te kunnen worden. Een langere tijdrit op een NK is er nog niet eerder geweest. Wie had gehoopt op een zeer technisch parcours komt bedrogen uit, want de rensters hoeven onderweg slechts een paar keer in de ankers.

Na de start op de Arnhemseweg in Ede komt al vroeg het eerste remmoment. Via een terugdraaiende bocht komen de rensters uit op de Rijksweg, die na goed anderhalve kilometer alweer wordt ingewisseld voor de N304, de provinciale weg tussen Ede en Apeldoorn. Waar de mannen even nog langs het Kröller-Müller museum rijden karren de elite-vrouwen direct door richting Hoenderloo. Deze nederzetting wordt echter in de tijdrit niet bereikt, daar de rensters ter hoogte van het door Berlage ontworpen Jachthuis Sint Hubertus rechtsomkeert maken.

Over de andere helft van de Apeldoornseweg jakkeren de rensters vervolgens terug richting Ede. Op deze weg zullen een paar rotondes het ritme kort verstoren, maar voor de rest kan de gashendel volledig worden opengedraaid. Op driehonderd meter van de meet is het nog een keer remmen geblazen, daarna loopt de weg nog smerig omhoog tot op de streep.

Start eerste renster: 12.15 uur
Finish laatste renster: 13.56 uur


Favorieten

Waar mannelijke toppers het NK nog weleens links willen laten liggen is dit bij de vrouwen allerminst het geval. Ook de strijd tegen de klok kan rekenen op de allerbesten ter wereld, waardoor een nieuwe titanenstrijd zich aandient. Het gaat net te ver om het wereldkampioenschap te bestempelen als open NK, maar veel scheelt het niet.

Dit seizoen zijn er twee Nederlandse dames er al in geslaagd een serieuze tijdrit te winnen. Met twee zeges voert Ellen van Dijk deze ranglijst aan. Zowel in de Healthy Ageing Tour als in de Thüringen Ladies Tour toonde ze zich de beste tijdens chronoproeven. Dit maakt van haar een logische topfavoriet, zeker als je weet dat het parcours ook in haar voordeel is. Op de rechte stukken kan ze haar immens krachtige benen immers optimaal benutten. Toch weet de pletwals van Trek-Segafredo donders goed dat ze wel een goede dag nodig heef om haar vijfde titel te pakken; de concurrentie is immers groot.

Weet regerend Europees kampioene Van Dijk haar Nederlandse titel te verlengen? – foto: Cor Vos

Annemiek van Vleuten rijdt eigenlijk een thuiswedstrijd. Als ze met de tijdritfiets vanuit Wageningen vertrekt is ze zeker nog niet opgewarmd als ze bij het startpodium aankomt. En reken maar dat Van Vleuten dat wil, want in haar eerste tijdrit van het seizoen is ze erop gebrand een knalprestatie te leveren. Als wereldkampioene ben je dat natuurlijk wel een beetje aan je stand verplicht. Voor Van Vleuten breekt de periode van de waarheid aan, dus ze zal in ieder geval niet in slechte vorm verkeren. En als de in Wageningen woonachtige renster goed is is ze tot heel veel in staat. Daarnaast kan ook het thuisvoordeel haar misschien vleugels geven. Brengt haar dat wat nationale tijdrittitels betreft op gelijke hoogte met Van Dijk?

Van de wereldkampioene mogen we zeker een en ander verwachten – foto: Cor Vos

Dinsdag 25 september 2018 leek het wel Koningsdag in Innsbruck. Niet alleen de reeds genoemde rensters stonden destijds namelijk op het podium van het WK Tijdrijden voor vrouwen, ook Anna van der Breggen stond daar op. Natuurlijk, ze was niet voor de tweede plaats naar Oostenrijk gekomen, maar ze bevestigde daar wel weer dat ook zij van wereldklasse is tegen de klok. Daarnaast herinnert u zich ongetwijfeld ook nog de tijdrit waarmee ze een paar dagen later wel naar de wereldtitel reed. Eerder dit jaar werd de geboren Hasseltse derde in de tijdrit in de Healthy Ageing Tour, om maar aan te geven dat ze het afgelopen winter niet is verleerd. Ook nu behoort de gouddelver van Boels-Dolmans tot de favorieten.

foto: Innsbruck-Tirol 2018 / BettiniPhoto

Lucinda Brand verdient ook zeker een plek in de favorietenlijst. De vice-wereldkampioene veldrijden heeft niet de reputatie van de drie hierboven genoemde vrouwen in het werk tegen de klok, maar als ze in staat is om goed in de tijdrithouding te blijven zitten en haar krachtige benen kan blijven ronddraaien komt ze net als vorig jaar zeker in aanmerking voor het podium. Daarnaast heeft Brand de laatste weken gebruikt voor een hoogtestage met het oog op de nakende Giro Rosa, dus de vorm zal niet slecht zijn. Is dat genoeg om het podium te bereiken? Niet direct, het zal echt van de vorm van de dag afhangen.

De Nederlandse titel in het veld heeft Brand al, komt daar de nationale tijdrittitel bij? – foto: Cor Vos

Dat geldt ook voor Demi Vollering, de enige andere Nederlandse naast Ellen van Dijk die dit jaar een behoorlijke tijdrit heeft weten te winnen. De seizoensrevelatie (onlangs keurig vijfde in haar eerste meerdaagse op WorldTour-niveau) won de proloog van het Festival Elsy Jacobs. Nee, de 2700 meter lange proef in deze Luxemburgse 2.1-koers laat zich natuurlijk moeilijk vergelijken met wat haar deze week te wachten staat, maar de zege zegt wel iets over de stormachtige ontwikkeling die de Zuid-Hollandse doormaakt. De Giro Rosa is de volgende koers waarin de Zuid-Hollandse groeibriljant zich wil ontdekken, maar het NK is eveneens een belangrijk meetmoment voor haar. Vorig jaar miste ze nipt het podium bij de rensters zonder contract; zit er nu wellicht een podiumplaats in bij de eliterensters?

Vollering op weg naar haar eerste UCI-zege in het Festival Elsy Jacobs – foto: Cor Vos

In het vrouwenwielrennen zijn er heel wat dames die al een hele tijd mee gaan, maar die nog altijd bijna verbazingwekkend jong zijn. Floortje Mackaij (ook iemand heel wat uren heeft doorgebracht op de ijsbaan) is zo’n renster. Al in 2013 reed ze haar eerste wedstrijden in het shirt van de formatie van Iwan Spekenbrink, en toch is ze nog altijd maar 23. Ter vergelijking: op 23-jarige leeftijd had Annemiek van Vleuten nog geen wedstrijdlicentie. Mackaij heeft kortom nog een heel wielerleven voor zich.

In Nederland gaat de aandacht vaak uit naar andere rensters, maar bijna ongemerkt is Mackaij ook bezig aan een keurig seizoen, met de tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik als voorlopige hoogtepunt. In de onlangs verreden OVO Energy Women’s Tour kwam ze hard ten val tijdens de derde etappe, waardoor ze nu rondrijdt met een pijnlijke ribbenkast. Dat is verre van ideaal als je je longen optimaal wilt benutten, maar Mackaij zal het ermee moeten doen. Misschien is de tijdrit een mooie testcase voor de wegrit? Na de inspanning zal ze in ieder geval weten hoe ze ervoor staat.

Mackaij kwam dit jaar als tweede over de finish in Luik-Bastenaken-Luik – foto: Cor Vos

Ja, ook Aafke Soet heeft een verleden op de schaats. Als jeugdig shorttrackster kruiste ze namelijk regelmatig de degens met onder anderen Suzanne Schulting. Het palmares van Soet moet voorlopig nog onderdoen voor dat van Schulting, maar dat betekent niet dat ze geen adelbrieven kan voorleggen. Integendeel. Zo is de Heerenveense hardrijdster regerend Europees kampioene tijdrijden bij de beloften. Vorig jaar versloeg ze op een lastig parcours in het Tsjechische Brno de sterke Duitse Lisa Klein met meer dan een minuut. Het 31,8 kilometer lange, licht golvende parcours in Ede lijkt echter minder op haar ranke lijf te zijn geschreven. Een plek bij de eerste vijf lijkt dan ook wat veel gevraagd, al mag de 21-jarige Soet ons altijd verrassen.

De jonge Soet staat bekend als een tijdrittalent – foto: Cor Vos

Na een blokje met jonge, beloftevolle rensters gaan we over naar de meer ervaren rensters. Natalie van Gogh is er daar zonder twijfel een van. De ancienne van Biehler behaalde al een toptiennotering in de tijdrit van de Healthy Ageing Tour en in de hoog aangeschreven nationale tijdrit van Borsele moest ze nipt de duimen leggen voor de Deense stoomwals Pernille Mathiesen. Van Gogh lijkt een zekerheidje voor de top tien, maar van een plaats bij de eerste vijf mag ze op een topdag echter ook durven dromen.

Van Gogh is een tempobeul pur sang – foto: Cor Vos

Amy Pieters hoef je ook niet uit te leggen hoe je hard moet rijden. Dat doet ze immers altijd wanneer ze op een fiets stapt. Op de tijdritfiets is de 28-jarige Pieters geen absolute specialist, maar als ze haar dag heeft kan ze een eind komen. In het verleden eindigde ze al eens op een zucht van het podium, al moeten we daar wel aan toevoegen dat er toen enkele favorieten afwezig waren. Pieters is echter ook flink sterker geworden ten opzichte van 2016, toen ze vierde werd. In de Women’s Tour won ze de pittige slotetappe, waardoor ze tevens als derde op het eindpodium mocht. In de wegrit is ze een van de topfavorieten, in de tijdrit behoort ze tot het kransje rensters die een top vijf-klassering kunnen behalen.

Pieters won onlangs de slotrit van de OVO Energy Women’s Tour – foto: Cor Vos

Tot slot? Roxane Knetemann, nog zo’n renster met een schat aan ervaring. De 32-jarige, bezig aan haar laatste profjaar, stond in het verleden een keer op het podium bij een nationaal tijdritkampioenschap. De kans dat dat nu gebeurt lijkt klein gezien de concurrentie, maar Knetemann zal in ieder geval nog eenmaal haar beste beentje voorzetten. Kan ze bij haar laatste optreden op een nationaal tijdritkampioenschap nog eens uit haar slof schieten? Dan kan een leuke ereplaats voor haar zijn weggelegd. Winnen? Tja, net zoals voor heel wat anderen lijkt dat onbegonnen werk als ook maar een van de rensters die vorig jaar in Innsbruck het WK-podium oranje kleurden aan de start zullen staan, laat staan wanneer ze alle drie van de partij zijn…

Kan Knetemann nog een keer knallen op een NK ? – foto: Cor Vos

Favorieten volgens WielerFlits
**** Ellen van Dijk
*** Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen
** Lucinda Brand, Demi Vollering, Amy Pieters
* Natalie van Gogh, Floortje Mackaij, Aafke Soet, Roxane Knetemann

Website organisatie
Deelnemerslijst


Weer en tv

De slush puppies, koelvesten en ventilatoren kunnen uit de kast worden gehaald, want het wordt warm tijdens de tijdrit. Het kwik zal volgens de voorspellingen van het KNMI in de finishplaats de 36 aantikken, geen temperatuur waarin het lekker stoempen is. Verstopt onder de tijdrithelmen kunnen de hersenen van de coureurs lekker op temperatuur komen.

De titelstrijd wordt niet live op TV uitgezonden, maar wel is er live timing voorzien. Na afloop zal NOS in diverse sportbulletins met wedstrijdbeelden aandacht besteden aan de chronoproef. Ook WielerFlits houdt je uiteraard op de hoogte van het verloop van de tijdrit.


Dit artikel delen:

7 Reacties

Brabander 24 juni 2019 om 11:47

Annemiek van Vleuten lijkt mij toch wel de topfavoriet. Die 4e plaats van vorig jaar was eigenlijk een vreemde eend in de bijt.

the student 25 juni 2019 om 20:21

Het is ook haar "thuis" nk. Ze heeft vanmorgen lopen vlammen op t parcours. Zit wel goed denk ik. Motivatie zal wel goed zitten. Ook favoriet voor de wegwedstrijd.

Jungle Man 24 juni 2019 om 21:01

Een kampioenschap zoals het hoort. Alle toppers doen mee.

Janzwemren 25 juni 2019 om 10:49

Europees en Nederlands kampioenschap bijna op de zelfde dag ,
Hup vooruit Chantal Blaak .

Vlinder 25 juni 2019 om 16:50

@Tim de Vries: Complimenten voor deze voorbeschouwing. Heel goed geschreven!

Tim De Vries 27 juni 2019 om 11:18

Ontzettend bedankt! <3 Ik hoop dat ik je in de toekomst nog vaker met voorbeschouwingen kan vermaken.

Millennium1980 26 juni 2019 om 12:05

Nederland fietsland maar niet op tv, NOS moet zich diep schamen.
Sporza zendt wel het BK uit.

Headlines

Materiaalzone

Populair