Voorbeschouwing: NK Tijdrijden 2016
Wie volgt Kelderman op? - foto: Sirotti
woensdag 22 juni 2016 om 05:30

Voorbeschouwing: NK Tijdrijden 2016

Woensdag 22 juni is de dag waarop de beslissingen vallen op de Nederlandse kampioenschappen tijdrijden. Vanaf 9.30 uur tot 21.00 uur wordt er gekoerst op Goeree-Overflakkee, met als absolute afsluiter de strijd bij de elite mannen. Wilco Kelderman verdedigt zijn titel. Kan hij het rood-wit-blauw heroveren? WielerFlits neemt de favorieten door.

Historie
Pas in 1991 vond het eerste NK Tijdrijden plaats. Enkel amateurs reden mee in de eerste jaren. In ’91 was het Bart Voskamp die er met de titel vandoor ging, door Léon van Bon en Servais Knaven achter zich te laten. Vier jaar later, in 1995, gingen ook profwielrenners de strijd aan om de nationale driekleur. Die editie bleek een kolfje naar de hand van Erik Breukink.

Stef Clement - foto: Sirotti

Stef Clement heeft al vier titels op zak – foto: Sirotti

De Breuk zou in totaal twee keer het tijdritkampioenschap winnen (’95 en ’97). In de jaren na hem wisten meer renners zich meer dan één keer tot Nederlands kampioen te kronen, namelijk Voskamp (1991, 1999 en 2001), Erik Dekker (1996, 2000 en 2002), Thomas Dekker (2004 en 2005), Stef Clement (2006, 2007, 2009 en 2011) en Lieuwe Westra (2012 en 2013).

Laatste 10 Nederlandse tijdritkampioenen
2015: Wilco Kelderman
2014: Tom Dumoulin
2013: Lieuwe Westra
2012: Lieuwe Westra
2011: Stef Clement
2010: Jos van Emden
2009: Stef Clement
2008: Lars Boom
2007: Stef Clement
2006: Stef Clement

De laatste twee jaren ging de titel naar een ‘jonge’ renner. Tom Dumoulin was in 2014 slechts 23 jaren oud toen hij het rood-wit-blauw veroverde. Afgelopen jaar was hij opnieuw de topfavoriet, maar na een hoogtestage kwam het er niet uit. Hij moest het afleggen tegen een trio van LottoNL-Jumbo. Jos van Emden en Rick Flens flankeerden de nieuwe nationale kampioen Wilco Kelderman. De toen 24-jarige Kelderman was in Emmen veruit de beste.

PIC544969281

Kelderman debuteerde als tijdritkampioen in Utrecht – foto: Sirotti

Top 10 NK Tijdrijden 2015
1.  Wilco Kelderman (LottoNL-Jumbo) in 1u02m31s (gemiddeld 51,346 km/h)
2.  Rick Flens  (LottoNL-Jumbo) op 42s
3.  Jos van Emden (LottoNL-Jumbo) op 44s
4.  Tom Dumoulin (Giant-Alpecin) op 49s
5.  Martijn Keizer  (LottoNL-Jumbo) op 53s
6.  Maarten Tjallingii (LottoNL-Jumbo) op 1m12s
7.  Jens Mouris (Orica-GreenEDGE) op 1m24s
8.  Dion Beukeboom (Parkhotel Valkenburg) op 1m36s
9.  Dylan van Baarle (Cannondale-Garmin) op 2m58s
10.  Peter Koning (Drapac) op 3m21s

Parcours
Goeree-Overflakkee is het decor voor de NK Wielerweken. Het eiland maakt deel uit van Zuid-Holland. Voor de tijdrit bij de elite mannen is een parcours van precies 50 kilometer uitgestippeld. Middelharnis is het epicentrum voor deze woensdag. Op het Beneden-Zandpad liggen start en finish.

De renners vertrekken vervolgens aan de noordkant de stad uit om via een ruime linkerbocht vaart te maken in zuidelijke richting. Door de polders trekken de renners langs Nieuwe Tonge. Een grote plaat is hier door de vele lange rechte stukken niet onhandig. Niet veel later volgt het keerpunt. Dit ligt nabij Oude Tonge, de geboorteplaats van oud-prof Jan Pieterse. Hij wist in 1963 de Ronde van Oostenrijk te winnen en pakte in 1964 in Tokio olympisch goud op de 100 kilometer ploegentijdrit. Dat zullen niet veel inwoners van Oude Tonge hem nagedaan hebben.

NK 2016 TT parcours Goeree Overflakkee

De elite heren volgen het groene parcours

De weg zet zich voort richting de waterkant. Langs de oevers (en na enkele uitstapjes van het water af) doen de tijdrijders Herkingen aan.  De coureurs passeren dit dorp om vervolgens in noordelijke richting terug te keren richting Middelharnis. Op weg daar naartoe flitst men langs Dirksland, het dorp van Aad van den Hoek. De nummer laatst in de Tour van 1976 en bronzenmedaillewinnaar op de olympische tijdrit van 1972. Ware het niet dat Van den Hoek tegen de lamp liep wegens coramine-gebruik. Hierdoor liep hij zijn eremetaal mis.

Met de klok mee worden de rijders bovenlangs Middelharnis gestuurd, om zo terug te keren op Beneden-Zandpad. Hier ligt na exact vijftig kilometer de eindstreep getrokken en weten we tegen de klok van 21 uur wie zich de nieuwe Nederlands kampioen tijdrijden bij de elite mannen mag noemen.

Favorieten
De beste Nederlandse tijdrijder is Tom Dumoulin. De grote vraag is, met een schuin oog kijkend naar afgelopen jaar, hoe de renner van Giant-Alpecin terugkomt uit zijn hoogtestage. In 2015 reed hij na zijn stage een zeer sterke Ronde van Zwitserland, maar viel zijn tijdrit op het NK tegen. Dit jaar koos hij voor de Giro d’Italia, waarin hij geblesseerd afstapte. De Limburger is op weg naar de Tour de France en vooral de olympische tijdrit. Een eerste meetpunt is dan dit NK Tijdrijden.

Tom Dumoulin – foto: Sirotti

De uittredend kampioen is Wilco Kelderman. De LottoNL-Jumbo-kopman behaalde afgelopen weekend een top tien-notering in de Ronde van Zwitserland en is in opbouw naar de Tour de France. De tijdritten in Zwitserland liepen prima, met twee keer top tien. De langste tijdrit die hij dit seizoen gereden heeft, is 21 kilometer. Zal zijn vorm goed genoeg zijn voor vijftig kilometer?

Mocht het Kelderman niet lukken, dan is ploegmaat Jos van Emden altijd op zijn post. De erkende tijdrijder won vorig jaar brons en toonde in de Ster ZLM Toer een goede vorm. Hoewel het een proloog was die hij won, weet Van Emden hoe het is om zo’n lange rit tegen het uurwerk in te delen. De Nederlandse WorldTour-ploeg zit in een flow, dus waarom zou alles niet op zijn plek vallen voor Van Emden? Zelf ziet hij zich niet als favoriet, vertelde hij aan WielerFlits. Van het winnende gevoel dat heerst zouden ook renners als Steven Lammertink en Koen Bouwman kunnen profiteren. Laatstgenoemde liet in Zwitserland zien te groeien in deze discipline.

29-04-2016 Tour De Romandie; Tappa 03 Sion - Sion; 2016, Lotto Nl - Jumbo; Van Emden, Jos; Sion;

Jos van Emden – foto: Sirotti

Wout Poels maakt zich op voor de Tour de France. De Sky-renner kent een fantastisch seizoen, al was hij in de Dauphiné niet de allerlaatste knecht van Froome. Toch is zijn tijdrit verbeterd in Britse dienst en is dit in aanloop naar de olympische tijdrit een moment om zich te tonen aan de bondscoach. Grote afwezigen in buitenlandse dienst: Lieuwe Westra, Lars Boom (beiden Astana), Stef Clement (IAM Cycling), Sebastian Langeveld, Dylan van Baarle (Cannondale) en de geblesseerde Niki Terpstra (Etixx-Quick-Step). Wel is de jonge Floris Gerts van de partij namens BMC. Voor de winnaar van de Volta Limburg Classic wordt het zijn eerste tijdrit ooit van vijftig kilometer. Een mooie test en een moment om ervaring op te doen. Meestrijden om de prijzen zal lastig worden.

Bij het Australische Drapac staan twee Nederlanders onder contract: Peter Koning en Jens Mouris. Eerstgenoemde heeft dit seizoen al twee profzeges geboekt in twee monstervluchten. Beide keren kwam Koning solo over de streep. Een teken dat het met het alleen-rijden wel goed zit. Kan Koning zich kronen tot Nederlands kampioen? Mouris is een erkende knecht en hardrijder. Of hij mee kan dingen om de medailles, is de vraag. Beide coureurs reden afgelopen week de Ster ZLM Toer, maar daarin konden zij geen potten breken.

Voorbeschouwing NK Tijdrijden in WielerFlits Update #2 (video)

In dienst van Roompot-Oranje Peloton is het uitkijken naar de sterke hardrijder Berden de Vries. Hij is de enige starter namens de oranje formatie. De laatste weken blijkt dat de Nederlandse ploeg in goede vorm verkeert. De Vries reed stabiele tijdritten in Belgische rittenkoersen dit voorjaar en kan zomaar een uitschieter maken, al legt hij zijn focus op de wegrit van zaterdag. Brian van Goethem is afwezig als gevolg van een crash in de Ster ZLM Toer.

Vanuit het continentale niveau zijn er enkele kanshebbers op een mooie ereplaats in de top vijf of top tien. Dion Beukeboom (Parkhotel Valkenburg), Bob Schoonbroodt (3M), Martijn Tusveld (Rabobank) en Oscar Riesebeek (Metec-TKH) maken daar kans op. Ook oud-prof Ronan van Zandbeek, momenteel actief op clubniveau, staat op de startlijst.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Tom Dumoulin
*** Wilco KeldermanWout Poels
** Jos van Emden, Berden de Vries, Koen Bouwman
* Peter Koning, Steven Lammertink, Jens Mouris, Dion Beukeboom

Weer
Woensdag is een spannende dag voor de wielrenners. De zon schijnt door de soms lichte bewolking heen in de buurt van Middelharnis en de temperatuur schommelt tussen de 17 en 25 graden Celsius, zegt Buienradar. En dan de wind. Die is er wel degelijk. De gehele dag komt de wind met windkracht 2 à 3 uit het zuid-zuidwesten. Gaat de wind invloed hebben? Zeker als de renners langs het water snellen zal dat zo zijn. In de loop van de namiddag neemt tevens de kans op regen en mogelijk zelfs onweer toe. Maar, zoals iedereen weet: in Nederland is niets zo onvoorspelbaar als het weer.


NK Tijdrijden 2016 – Elite vrouwen

De vrouwen leggen een afstand af van 30,75 kilometer. Op bovenstaande plattegrond met de parcoursen volgen zij de blauwe route. Aan de start staan bijna alle grote namen uit het Nederlandse circuit, behalve Marianne Vos. De uittredend kampioene is Anna van der Breggen, zij start met het rugnummer 1. Vorig jaar was de Rabo-Liv-renster over 26 kilometer een halve minuut sneller dan de oersterke Ellen van Dijk (Boels-Dolmans). Of Van der Breggen dat dit jaar opnieuw kan flikken, is nog een vraagteken. In de Aviva Women’s Tour moest ze namelijk opgeven.

Ellen van Dijk - foto: ©QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Ellen van Dijk – foto: ©QCF/Paumer/Kåre Dehlie Thorstad

Achter deze twee dames lijkt het een spannende strijd te worden voor het andere eremetaal. Rensters als Lucinda Brand, Roxane Knetemann, Thalita de Jong (allen Rabo-Liv), Annemiek van Vleuten (Orica-AIS), Chantal Blaak (Boels-Dolmans) en Natalie van Gogh (Parkhotel Valkenburg) maken daar kans op.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Ellen van Dijk
** Anna van der Breggen, Chantal Blaak
* Lucinda Brand, Annemiek van Vleuten, Roxane Knetemann


NK Tijdrijden 2016 – Beloften mannen

De beloften krijgen sowieso een nieuwe kampioen. Zij leggen hetzelfde traject af als de vrouwen. De kampioen van 2015, Steven Lammertink, rijdt dit jaar bij de Elite mee. Hij was vorig jaar ruim een minuut sneller dan de nummer twee: Martijn Tusveld, die dit jaar ook een leeftijdscategorie hoger rijdt. Het is lastig in te schatten welke renners in de juiste vorm zijn. Vorige maand werd een goede graadmeter verreden in de Tour de Berlin, een meerdaagse beloftenkoers, waar een individuele tijdrit van 21 kilometer op het programma stond.

Jan-Willem van Schip - foto: Léon van Bon/Topcompetitie

Jan-Willem van Schip (rechts) – foto: Léon van Bon/Topcompetitie

In Berlijn was Pascal Eenkhoorn (BMC Development) de beste Nederlander, voor ploeggenoot Bas Tietema. Een kleine minuut daarachter volgden Rick Mensink en Julius van den Berg. Voor Join-S|De Rijke is Jan-Willem van Schip de grote man. Hij werd vorig jaar nog vijfde op het beloftenkampioenschap en is dit jaar een pak sterker geworden. Ook Rabo-renners als Hartthijs de Vries en Peter Lenderink hebben zich de voorbije weken goed laten zien in respectievelijk de Topcompetitie en de Ster ZLM Toer. Tim Rodenburg (vorig jaar brons) van Jo Piels is er dit jaar ook bij, evenals diens ploegmaat Stephan Bakker, Piotr Havik (3M) en Jaap de Jong (Chambéry).

Favorieten volgens WielerFlits
*** Pascal Eenkhoorn
** Jan Willem van Schip, Tim Rodenburg
* Bas Tietema, Hartthijs de Vries, Stephan Bakker


Starttijden

[poll id=”259″]

RIDE Magazine
31 Reacties
Sorteer op:
21 juni 2016 13:13
waaiers!
21 juni 2016 13:15
in een tijdrit!
21 juni 2016 13:15
Clement en Terpstra?
21 juni 2016 13:23
Wat is er met Westra aan de hand? Hij had deze tijdrit toch eerst als doel? Wel afgestapt in Suisse, dus misschien ziek. Ik denk dat Kelderman het gaat afleggen tegen de frissere mannen. 1 Dumoulin 2 van Emden 3 Clement.
21 juni 2016 13:25
@ Rode Lantaarn
Terpstra is geblesseerd.
http://www.wielerflits.nl/nieuws/178150/niki-terpstra-verlaat-ster-zlm-toer-met-knieproblemen.html/comment-page-1
21 juni 2016 13:42
Jammer dat er zoveel afmeldingen zijn, nu is het best een matig deelnemersveld bij de mannen.
21 juni 2016 13:53
Mag ik als belg de Nederlandse namen grappig blijven vinden? Eenkhoorn / Tietema ... Ik lig onder mijn stoel van het lachen...
21 juni 2016 14:03
@vinyakke; ha hoor dat mag. Doe ik bij Belgische namen ook regelmatig
21 juni 2016 14:05
Eenkhoorn was in de Tour de Savoie Mont Blanc 2x hard gevallen, dus ben benieuwd hoe hij daarvan hersteld is.
21 juni 2016 14:27
1x Giant, 1x Roompot, geen Astana mannen, geen Clement, geen Langeveld/v. Baarle en geen Keizer. Zijn daar nog fatsoenlijke redenen voor?
21 juni 2016 14:52
Wordt het uitgezonden?
21 juni 2016 15:03
Vinyakke, wat dacht je van Boonen, Benoot, Welle(e)ns :p
21 juni 2016 15:23
Zal in principe een strijd worden tussen Kelderman en Dumoulin zou je verwachten. De eerste heeft goede tijdritten laten zien in Zwitserland, de tweede is intrinsiek de beste maar ik heb geen idee waar hij op dit moment in zijn voorbereiding staat. Van Emden wat mij betreft de belangrijkste kandidaat om het podium te vervolledigen, ik zou hem in zo'n tijdrit en op dit moment toch hoger aanslaan dan Poels.
21 juni 2016 15:30
@ Daan
Wat is een Benoot?
21 juni 2016 16:00
De redactie heeft gevoel voor humor;
"De twee tijdritten van Kelderman verliepen prima in de Rvz, twee keer top tien.
Wie won ze vorig jaar ook alweer?
21 juni 2016 16:04
En wie het jaar daarvoor ?
21 juni 2016 16:13
Beste RV;
Vorig jaar was het 2maal onze vriend Dumoulin, toch vind de redactie top tien prima voor de huidige Nederlandse kampioen.
Het jaar daarvoor was het Der Tony.
21 juni 2016 16:18
Quote:
Vorig jaar was het 2maal onze vriend Dumoulin, toch vind de redactie top tien prima voor de huidige Nederlandse kampioen.

Dumoulin is dan ook een 'wereldtopper' op deze discipline, Kelderman kan zich daar sporadisch mee meten en kan er verder ook niets aan doen dat de beste tijdrijder van Nederland vorig jaar niet op de afspraak was.
21 juni 2016 19:46
Dumoulin zal toch revanche willen nemen op zichzelf voor vorig jaar. Deze keer komt Kelderman uit Zwitserland, daar zal de decompressie allicht nog doorwegen.

Voor Van Emden lijkt het aan de lange kant, al won hij in het verleden al eens. Bovendien zou hij wat meer voordeel kunnen hebben van 'verkeer' voor zich, vergeleken met de laatste 2 starters.
21 juni 2016 23:41
Opvallend dat de Astana mannen en Clement hier niet bij zijn. In principe moet Neerlands beste tijdrijder hier natuurlijk winnen.
22 juni 2016 00:03
Wat zit de wielerflits update hier subtiel verstopt zeg!
22 juni 2016 00:10
Kelderman is nog 'warm' van Zwitserland, Dumoulin al even uit competitie. Laatstgenoemde intrinsiek beter, maar ik geef Kelderman toch een kans vanwege wedstrijdritme.
22 juni 2016 00:13
flauw dat Roompot maar een renner opstelt.
22 juni 2016 02:01
@ horsm. Je weet dat roompot niet veel tijdrijders heeft en dat ze er 3 hadden waarvan er 2 geblesseerd zijn.
22 juni 2016 09:55
Alle tussentijden en eindtijden live op de website:

http://nkwielrennengo.nl/fans/uitslagen/

Reacties zijn gesloten.