Voorbeschouwing: Milaan-Turijn 2018
foto: ANSA / MATTEO BAZZI
woensdag 10 oktober 2018 om 07:30

Voorbeschouwing: Milaan-Turijn 2018

Terwijl de herfst in ons land nog even wacht met zijn intrede, nadert het einde van het wielerseizoen wél echt. In Italië staan nog enkele eendagskoersen voor de klimgeiten uit het peloton op het programma, waaronder woensdag de 98e editie van Milaan-Turijn. WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Milaan-Turijn is de oudste wielerwedstrijd die nog verreden wordt. In 1876 stond hij voor het eerst op de kalender. Toen was Paolo Magretti de sterkste. De destijds 21-jarige student trok samen met zes anderen om vier uur erop uit. Hij kwam als eerste aan op de Via Giulio Cesare. In de 141 jaar dat de koers bestaat heeft hij wel de nodige onderbrekingen gekend. Zo werd de tweede editie pas in 1894 verreden, zij het als Turijn-Milaan. Recenter laste de organisatie ook een sabbatical in van 2008 tot 2012.

In eerste instantie stond de koers in de week voor Milaan-San Remo op het programma, tot dat in 1987 veranderde. Toen werd de wedstrijd voor het eerst in oktober verreden om samen met de de Ronde van Piemonte en de Ronde van Lombardije de Trittico di Autunno te vormen. In 2005 werd de koers – slechts voor drie jaar – weer teruggehaald naar het voorjaar. Sindsdien vindt de koers eind september of begin oktober plaats.

Urán viert zijn zege in Turijn – foto: Sirotti

Door de jaren heen hebben de nodige coureurs van naam de koers gewonnen. Zo won Alberto Contador in Turijn er – op het Spaans kampioenschap tijdrijden na – zijn enige ééndagskoers. Onder de andere renners die de wedstrijd ooit wonnen zijn Roger De Vlaeminck, Giuseppe Saronni, Laurent Jalabert en Diego Ulissi. De Italianen boekten, weinig verrassend, de meeste zeges in de semiklassieker. Maar liefst 75 keer was een thuisrijder de sterkste. Costante Girardengo is met vijf zeges de recordhouder. Nog nooit schreef een Nederlander de koers op zijn naam. Vorig jaar mocht Rigoberto Urán het hoogste schavotje beklimmen nadat hij op de slotklim Adam Yates en Fabio Aru voor wist te blijven.

Laatste tien winnaars Milaan-Turijn
2004: flag-es Marcos Antonio Serrano Rodriguez
2005: flag-it Fabio Sacchi
2006: flag-es Igor Astarloa
2007: flag-it Danilo Di Luca
2012: flag-es Alberto Contador
2013: flag-it Diego Ulissi
2014: flag-it Giampoalo Caruso
2015: flag-it Diego Rosa
2016: flag-co Miguel Ángel López
2017: flag-co Rigoberto Urán

Parcours
Het parcours kent ten opzichte van vorig jaar enkele kleine wijzigingen, voornamelijk in de aanloop naar Turijn. Met 200 kilometer is de wedstrijd veertien kilometer langer dan vorig jaar. Vanuit Magenta (een buitenwijk van Milaan) vertrekt het peloton in zuidelijke richting over de Povlakte. Na tachtig kilometer verruilen de coureurs het vlakke voor een wat glooiend parcours. Met iets minder dan dertig kilometer te gaan rijdt het peloton het lokale circuit op, waar de koers beslist zal worden.

Het is de beklimming naar de Basiliek van Superga die net als de voorgaande jaren voor de beslissing moet gaan zorgen. Vijf kilometer lang loopt het wegdek omhoog; gemiddeld 9,1%. De beklimming die tweemaal wordt aangedaan is vrij geleidelijk, maar kent één korte piek van 14%. De kans is groot dat we in de laatste ronde een man-tot-mangevecht zien om de overwinning. Op de top worden de coureurs begroet door de prachtige basiliek. Met het melkzuur tot achter de oren zal genieten van het uitzicht er voor de echte kleppers dan al niet meer in zitten.

Start: 11.35 uur
Finish: 16.12 – 16.41 uur

Favorieten
In eendagswedstrijden waar het bergop loopt, zijn alle ogen vaak op hem gericht. Het feit dat hij de regenboogtrui draagt zal daar alleen maar een schepje bovenop doen. Dat Alejandro Valverde als topfavoriet aan de start staat mag dus geen verrassing heten. El Imbatido won al tal van grote koersen, maar in Italië was hij bijna nooit succesvol. Slechts twee zeges boekte hij er, en de Ronde van Lombardije is nog een gapend gat op zijn palmares. Dit jaar zal hij daar wederom proberen verandering in te brengen, voordien poogt hij echter in Turijn het zegegebaar te mogen maken.

Dylan Teuns is net als Valverde een renner die het graag op een sprint laat aankomen. In de Giro dell’Emilia maakte hij al een sterke indruk, maar kon hij niet voor de winst rijden omdat zijn ploeggenoot Alessandro De Marchi op kop reed. Teuns is nog altijd op zoek naar zijn eerste zege van het seizoen en zal die maar wat graag boeken in Italië. In de Vuelta a España toonde hij ook al in orde te zijn. In Turijn zal hij zijn goede vorm willen verzilveren. Waarschijnlijk moet hij wel het kopmanschap weer delen met De Marchi na diens sterke optreden van zaterdag. Beide heren maken kans op een mooie uitslag.

Dylan Teuns – foto: Sirotti

Frankrijk mag naast Alaphilippe ook hopen op een mooie prestatie van Thibaut Pinot. Na de Giro d’Italia lastte hij een lange rustperiode in. Sindsdien koerste hij constant van voren. In de Ronde van Polen, de Vuelta, het WK en de Giro dell’Emilia kon hij bergop met de besten mee. Met sterke ploeggenoten als David Gaudu en Sébastien Reichenbach aan zijn zijde is het een renner om rekening mee te houden.

Trek-Segafredo brengt twee kanshebbers aan de start. In de ronde van Emilië toonde Gianluca Brambilla in de finale in orde te zijn. Door materiaalpech moest hij op de laatste beklimming richting San Luca zijn fiets aan de kant zetten, de koers zou hij niet uitrijden. Samen met Bauke Mollema vormt hij woensdag een sterk duo. De 31-jarige Groninger wist in de GP Bruno Beghelli uit handen van het sprintende peloton te blijven. Bergop is hij op papier meer in zijn sas. In de thuisregio van sponsor Segafredo zullen beide coureurs willen presteren.

In de Vuelta boekte Pinot twee dagzeges – foto: Sirotti

Net als Brambilla zal ook Domenico Pozzovivo in zijn geboorteland zijn beste beentje voorzetten. In verschillende Italiaanse ééndagswedstrijden maakte hij al een goede indruk maar ereplaatsen zaten er nog niet in. In Milaan-Turijn lijkt hij de kopman van Bahrain-Merida te zijn. De steile finish bergop zou de 53-kilo zware springveer enorm goed moeten liggen en hij zal maar wat graag zijn eerste seizoenszege boeken in Italië boeken.

Sam Oomen is één van onze landgenoten om in de gaten te houden. Tijdens het WK toonde het rondetalent met een veertiende plek over goede benen te beschikken. Bij Sunweb kunnen ze ook inzetten op Wilco Kelderman. De Amersfoorter moest tijdens het WK het peloton echter wat eerder laten gaan en ook tijdens de tijdrit leek hij niet over topvorm te beschikken. Desalniettemin is het een renner om rekening mee te houden.

Oomen op weg naar een top-10 plek in het algemeen klassement van de voorbije Giro d’Italia – foto: Sirotti

Sky start – zoals gebruikelijk – met een sterke ploeg. Namens de Britse ploeg lijken vooral Gianni Moscon en Egan Bernal kanshebbers. Moscon moest in Innsbruck op de laatste beklimming net de besten laten gaan maar toonde in absolute topvorm te verkeren, wat hij vervolgens verzilverde met winst in het Italiaans kampioenschap tijdrijden. Bernal maakte na twee maanden revalideren (na een valpartij in de Clásica San Sebastián) zijn rentree in Emilia. Bergop toonde hij gelijk alweer zijn talent. Het is echter de vraag of hij in Turijn voor zijn eigen kansen mag gaan.

Bij Quickstep-Floors hoeven ze het niet perse op een sprint aan te laten komen. Met Enric Mas hebben ze nog een bijzonder sterke klimgeit in hun gelederen. De 23-jarige Vuelta-revelatie startte sinds de Spaanse grote ronde alleen nog in de wegrit van het WK, die hij niet uitreed. In de Ronde van Spanje was hij bergop echter een van de besten dus dat maakt hem in Italië een man om rekening mee te houden.

Outsiders
Uiteraard zijn er ook nog een pak outsiders. Naast de eerdergenoemde Bernal staan er nog enkele Colombianen aan de start die bergop hun grammetje kunnen halen. Zo verdedigt Iván Ramiro Sosa de kleuren van Androni Giocattoli-Sidermec terwijl Daniel Felipe Mártinez gaat proberen EF Education First-Drapac voor het tweede jaar op rij de wedstrijd te winnen. Lotto-Soudal start met een volledig Belgische ploeg. Onze zuiderburen kunnen vooral hopen op een goede dag van Tiesj Benoot of Tim Wellens.

Sluit Sosa zijn seizoen af met een knal? – foto: Sirotti

Het ProContinentale Bardiani-CSF zet in op Giulio Ciccone. De 23-jarige Italiaan rijgt dit seizoen de ereplaatsen aaneen maar dat leverde hem dit seizoen maar één zege op. Bij BORA-Hansgrohe is het ingewikkeld om een kopman aan te wijzen. Met onder anderen Rafał Majka, Peter Kennaugh en Davide Formolo kunnen ze hun kansen spreiden. Ook Mitchelton-Scott heeft verschillende kaarten om te spelen. Adam Yates lijkt de kopman van de Australische ploeg, maar ook Mikel Nieve kan voor een mooie uitslag gaan.

Namens UAE Emirates moeten Daniel Martin en Rui Costa het mooie weer maken. Ook Warren Barguil hoopt zijn seizoen op een positieve noot af te sluiten in de Italiaanse najaarsklassiekers. Als laatste is het nog uitkijken naar Ilnur Zakarin. Hij wordt vergezeld door onze landgenoot Kenny Nijssen, die een stagecontract verdiende bij Katusha-Alpecin nadat hij zich kroonde tot Wattmeister van de Topcompetitie.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Alejandro Valverde
*** Julian Alaphilippe, Dylan Teuns
** Thibaut Pinot, Bauke Mollema, Domenico Pozzovivo
Sam Oomen, Alessandro De Marchi, Enric Mas, Gianni Moscon

Deelnemerslijst (ProCyclingStats)
Website organisatie

Weer en TV
Het peloton wordt woensdag in lekker fietsweer op gang geschoten. Onder de ochtendzon en met een temperatuur van 23 graden starten de coureurs aan de koers. Naarmate de koers vordert lijkt het weer echter te verslechteren. De temperatuur zal dalen tot een graad of vijftien Celsius en aan de finish wordt de nodige neerslag verwacht. De wedstrijd is voor de liefhebber te volgen bij Eurosport, waar de uitzending om 14:45 van start gaat op het hoofdkanaal en in de Eurosport Player.

[poll id=”946″]

RIDE Magazine
13 Reacties
Sorteer op:
8 oktober 2018 11:40
Tjemig, wat een mooi deelnemersveld weer. Enkele van deze koersen zouden niet misstaan in de Worldtour.
    8 oktober 2018 22:52
    Inderdaad nu elk dorp in vlaanderen zn eigen wt koers heeft mogen andere landen wel wat tegenwicht krijgen.
    Klassiekers worden bijna veldrijden anders
    9 oktober 2018 08:33
    Inflatie van de WT, goed idee!
    10 oktober 2018 09:26
    Ik heb me dezelfde bedenking gemaakt. Zoveel mooie koersen met een rijke geschiedenis en schitterend deelnemersveld. Ik vind ook dat één of twee daarvan niet zouden misstaan in de World Tour, zeker als je ziet dat zowat élke voorbereidingskoers richting Ronde van Vlaanderen in die WorldTour zit. Volgens een eerder bericht blijkbaar zelf De Panne volgend jaar.

    Wat betreft inflatie: voor mij mogen ze Dwars Door Vlaanderen en De Panne vervangen door pakweg Emilië en Milaan-Turijn.
8 oktober 2018 21:06
Bernal geen plekje in de poll is wel opvallend.
    10 oktober 2018 09:47
    Wat heeft Bernal laten zien in eendagswedstrijden in het algemeen en na zijn valpartijen in het bijzonder?

    Wel opvallend dat Uran Uran niet start als titelverdediger terwijl hij wel " in het land is "
8 oktober 2018 23:27
Rui Costa?
Niet gezien dit seizoen toch?
9 oktober 2018 16:15
Alaphilippe is moe en doet niet mee volgens de site van Quick Step.
9 oktober 2018 18:28
Alaphilippe DNS
http://www.quickstepfloorscycling.com/en/news/detail/quick-step-floors-cycling-team-to-milano-torino-and-gran-piemonte/3828
10 oktober 2018 08:29
Volgens mij melden jullie zelf dat Alaphilippe niet aan de start komt.
10 oktober 2018 09:48
Waarom start uran hier niet?!
10 oktober 2018 10:19
Pinot voor mij wel mede-favoriet, in ieder geval meer dan 2 sterren. Verder ligt dit Adam Yates natuurlijk perfect, maar die lijkt de vorm niet echt te hebben.
10 oktober 2018 11:21
Inderdaad, net zoals je aan aanloop hebt naar RVV met alle Vlaamse koersen over dezelfde stukjes, zou je bijvoorbeeld van Emilia, Milaan-Turijn en dan Lombardije een WT blok maken. Leuke koersen.

Reacties zijn gesloten.