Voorbeschouwing: HLB Van Daal Eurode Omloop 2019

Voorbeschouwing: HLB Van Daal Eurode Omloop 2019

foto: Topcompetitie/Léon van Bon

zondag 8 september 2019 om 07:20

De HLB Van Daal Eurode Omloop is de laatste wedstrijd van de Nederlandse Loterij Topcompetitie! In Limburg gaat leider Bas van der Kooij de strijd aan met Dylan Bouwmans om de zege in het Nederlandse regelmatigheidsklassement. Wie trekt er aan het langste eind? WielerFlits blikt vooruit.

Historie

De HLB Van Daal Eurode Omloop is een Nederlandse klimomloop die sinds 1992 wordt georganiseerd ter ere van de Eurode, een samenwerking tussen de stad Kerkrade en Hertogenrath. Op de erelijst kan men namen terugvinden als Danny Nelissen, Jetse Bol, Brian Bulgac en Floris Gerts, die allen in Kerkrade het zegegebaar mochten maken.

Zij wonnen allemaal toen de Eurode Omloop nog geen onderdeel uitmaakte van de Topcompetitie. Sinds 2015 is de Eurode Omloop de laatste wedstrijd van de Topcompetitie. Maar wie denkt dat de flanken van het Duivels Bosch en de Mont Chevre voor zinderende ontknopingen in het regelmatigheidsklassement heeft gezorgd, heeft het mis. Nog nooit verloor een leider in de Topcompetitie zijn oranje leiderstrui in de Eurode Omloop.

Twan Castelijns en Rick Ottema wisten in 2015 en in 2018 al dat zij de Topcompetitie hadden gewonnen, terwijl Robbert de Greef in 2017 niet meer in de problemen kwam. Alleen Coen Vermeltfoort kwam in 2016 in de problemen. Vermeltfoort had voorafgaand aan de Eurode Omloop een veilige marge op Hartthijs de Vries, maar de Nederlander moest na afloop concluderen dat er ‘slechts’ acht punten van zijn voorsprong overbleven.

Vermeltfoort kraakte op de flanken van het Duivels Bosch: uitgeblust kwam de coureur van De Rijke als 31ste over de streep, op meer dan acht minuten van winnaar Jeroen Meijers. De Nederlander had het geluk dat zijn concurrent De Vries ‘pas’ op de elfde plaats in de daguitslag was terug te vinden, waardoor hij net genoeg punten overhield om de eindzege naar zich toe te trekken.

Zondag maakt de Heeswijker in theorie nog kans op de eindzege in de Topcompetitie, maar Vermeltfoort staat niet aan de start in Kerkrade. Dylan Bouwmans is dit jaar dé uitdager van leider Bas van der Kooij. Gaat de leider voor het eerst in de geschiedenis van de Topcompetitie in de slotkoers uit de leiderstrui gereden worden? Het is zomaar mogelijk.

Coen Vermeltfoort stelde in de Eurode Omloop zijn eindzege in de Topcompetitie veilig – foto: Cor Vos

Laatste tien winnaars
2018: flag-nl Peter Schulting
2017: flag-nl Sjoerd Bax
2016: flag-nl Jeroen Meijers
2015: flag-nl Jeroen Meijers
2014: flag-nl Floris Gerts
2013: flag-nl Sjors Roosen
2012: flag-nl Huub Duyn
2011: flag-nl Jetse Bol
2010: flag-nl Brian Bulgac
2009: flag-de Benjamin Sydlik


Vorig jaar

Peter Schulting bezig aan zijn machtsontplooiing – foto: Topcompetitie/Leon van Bon

Peter Schulting maakte aan het einde van het vorige wielerjaar grote indruk. De coureur van Monkey Town boekte niet alleen drie UCI-zeges (twee etappes in Turul Romaniei en de Tacx Pro Classic), maar won ook nog eens de Eurode Omloop. En hoe! In Kerkrade reed Schulting het peloton eigenhandig op een hoopje. Na 150 kilometer koers had de Nederlander een voorsprong opgebouwd van 2 minuten en 37 seconden op achtervolgers Stef Krul en Adriaan Janssen, met wie hij eerder in de wedstrijd nog ten aanval was getrokken.

Top-5 Eurode Omloop 2018
1. flag-nl Peter Schulting (Monkey Town) in 3u36m23s
2. flag-nl Stef Krul (Metec-TKH) op 2m37s
3. flag-nl Adriaan Janssen (Delta) op 2m38s
4. flag-nl Folkert Oostra (Alecto) op 2m40s
5. flag-nl Lars van den Berg (Metec-TKH) op 2m43s


Parcours

De Eurode Omloop is héél zwaar. Wie herinnert zich nog het NK van 2012, waarin Niki Terpstra zich tot Nederlands kampioen kroonde en er slechts zestien coureurs de finish in Kerkrade haalde. De scherprechter van dit parcours was het Duivels Bosch, dat ook is opgenomen in de Eurode Omloop.

Deze beklimming is met zijn lengte van 800 meter en gemiddelde stijgingspercentage van 4% misschien niet heel lang en ook niet heel steil, maar heeft een maximaal stijgingspercentage van meer dan 11%. En dat gaat na een aantal herhalingen voor verschillen zorgen.

Toch is de Eurode Omloop minder zwaar dan vorig jaar. De Mont Chèvre (900 meter aan 10%) is namelijk niet in het parcours opgenomen. Dat biedt perspectieven voor Bas van der Kooij, die als het omhoog loopt toch mindere papieren heeft dan Dylan Bouwmans, de winnaar van de Ton Dolmans Trofee. Echter, Van der Kooij mag zich niet verslikken in de nieuw toegevoegde Erensteinerweg, die 300 meter lang met een gemiddeld stijgingspercentage van 9% omhoog loopt.

Deze twee kuitenbijters moeten in de twaalf rondes van 12,5 kilometer het verschil gaan maken. Reken er maar op dat de winnaar van de Eurode Omloop het lactaat overal in de benen zal voelen als hij rond 17.00 uur voor de twaalfde keer de Markt in Kerkrade oprijdt…

Afzien op het Duivels Bosch – foto: Topcompetitie/Leon van Bon

Start: 13.00 uur
Finish: 17.00 uur


Favorieten

In deze Eurode Omloop zal nog meer dan in andere Topcompetitie-wedstrijden een koers in een koers plaatsvinden. Niet alleen strijden Dylan Bouwmans en Bas van der Kooij om de eindzege in de Nederlandse Loterij Topcompetitie, ook wordt er natuurlijk om de winst gereden in deze prestigieuze klimwedstrijd.

Metec-TKH is net als in alle andere Topcompetitie-wedstrijden dé te kloppen ploeg. Het team van Michel Megens boekte tot dusver elf (11!) UCI-zeges, terwijl het ook met David Dekker en Dylan Bouwmans al won in de Topcompetitie. In Limburg start de ploeg met een aantal coureurs dat uitmuntend presteert dit seizoen, maar nog steeds snakt naar een overwinning.

Metec-TKH in de Ronde van Limburg – foto: Cor Vos

Lars van den Berg is bijvoorbeeld zo een renner. De 21-jarige klimmer maakte in 2019 indruk in de meest prestigieuze beloftenwedstrijden, maar mocht het zegegebaar voorlopig nog niet maken. Tiende in de Tour de l’Avenir en de Vredeskoers: dat zijn resultaten waar de Utrechter mee thuis kan komen. In de Eurode Omloop hoopt de oudere van de twee broers Van den Berg zijn sterke seizoen te bekronen met de overwinning.

Hetzelfde geldt voor Stef Krul. De 24-jarige Krul is momenteel stagiair bij Jumbo-Visma, maar rijdt nog steeds zijn koersen in het tenue van Metec-TKH. Krul oogstte dit seizoen niets anders dan lof, maar aast nog op een overwinning. Na zijn tweede plaats in de Eurode Omloop 2018 is dit de uitgelezen koers om deze overwinning in 2019 nog te boeken. Jens van den Dool maakte indruk op de beklimmingen in de Ronde van Limburg: de Hoogbloklander zal ook nu smullen van de beklimmingen van de Erensteinerweg en het Duivels Bosch.  Ook Sjoerd Bax en bergkoning Thijs de Lange moeten dit aankunnen.

Stef Krul in het tenue van Jumbo-Visma – foto: Cor Vos

Echter, we vergeten nog een renner uit het team van Michel Megens. Wie dan? De winnaar van de Ton Dolmans Trofee en misschien wel de grootste kanshebber om de Topcompetitie 2019 op zijn naam te schrijven, namelijk Dylan Bouwmans. Aan WielerFlits vertelde Bouwmans klaar te zijn voor de Eurode Omloop en zich goed te voelen. Gaat dat genoeg zijn om 38 punten in te lopen op de leider?

Die leider, Bas van der Kooij, zal er alles aan doen om de leiderstrui te verdedigen. Zijn tactiek lijkt simpel: niet het wiel van Bouwmans verliezen. Als hij dat doet, dan zal niemand Van der Kooij nog uit de leiderstrui rijden. Toch mag de spurter van Monkey Town-a Bloc ook niet onderschat worden voor de winst in de Eurode Omloop. Nu het parcours milder is dan de afgelopen jaren, zou het zomaar eens kunnen zijn dat er een grotere groep in de finale overblijft. Mocht een groep van twintig man om de zege spurten in Kerkrade, dan gaat Van der Kooij winnen.

Bas van der Kooij – foto: León van Bon/Topcompetitie

Waar Bouwmans Van den Dool, Van den Berg en Krul om zich heen heeft, heeft Van der Kooij Adriaan Janssen en Rick Pluimers. Janssen komt vaak bovendrijven in klimwedstrijden: zo werd hij vorig jaar derde in de Eurode Omloop, terwijl Pluimers in zijn eerste seizoen als belofte een ijzersterke indruk achterlaat. Zodra het omhoog loopt, mag Pluimers verwacht worden. In de Ronde van Limburg reed de coureur, die volgend seizoen voor de Jumbo-Visma Academy uitkomt, met de beste klimmers mee omhoog, terwijl hij in de GP Color Code Bassenge tussen de beste beloften uit Nederland en België op een knappe zesde plaats eindigde. Ook Monkey Town-à Bloc beschikt dus over meerdere troeven.

Meerdere keren wist een clubrenner dit seizoen te verrassen in de Topcompetitie. Een dergelijk scenario kan ook zondag weer voorkomen. Sterker nog, het is zelfs heel aanneembaar dat zondag een clubrenner het zegegebaar mocht maken. Zo zijn de zeges van Jasper De Plus en Gijs Leemreize met terugwerkende kracht niet meer verrassend te noemen. De laatste staat ook zondag weer aan de start. In de Klimtijdrit Vaals was Leemreize de beste, zondag zou hij dat opnieuw kunnen zijn. Bij de Jumbo-Visma Academy krijgt de Achterhoeker volgend jaar de kans om zich verder te ontwikkelen als klimmer.

Gijs Leemreize – foto: Cor Vos

VolkerWessels-Merckx maakt volgend seizoen de overstap naar het continental niveau, maar is nu nog steeds een club. Nick Brabander boekte namens VolkerWessels-Mercxk dit seizoen al een overwinning in de Topcompetitie, maar zondag zou dit zegeaantal zomaar eens op twee gezet kunnen worden. Timo de Jong lijkt voor VolkerWessels-Merckx de coureur te zijn die het gaat moeten doen: dit seizoen won De Jong de hoog aangeschreven Arden Challenge. De Jong zal veteraan Peter Schulting voor een van de eerste keren dit seizoen aan zijn zijde hebben. De winnaar van vorig jaar is volledig hersteld van een slepende blessure en hoopt zijn titel te kunnen verdedigen. Echter, de vraag is: hoe is het met zijn conditie gesteld?

Robin Löwik is de laatste favoriet voor de zege. De 24-jarige coureur is de Nederlands kampioen voor eliterenners zonder contract. In de Klimtijdrit Vaals bewees Löwik over uitstekende klimbenen te beschikken: hij werd er derde. In de Eurode Omloop zou de clubrenner van WV De IJsselstreek zomaar eens als winnaar uit de bus komen rollen. Jarno Gmelich Meijling een outsider namens WV De Volharding, terwijl Rens Tulner het moet doen voor WV De Jonge Renner. Kelvin van den Dool is de hoop van het continentale Vlasman, dat dit seizoen met veel pech heeft gekampt.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Lars van den Berg
*** Stef Krul, Gijs Leemreize
** Jens van den Dool, Rick Pluimers, Dylan Bouwmans
* Bas van der Kooij, Timo de Jong, Peter Schulting, Robin Löwik

Website organisatie
Topcompetitie 2019: Wie kan er nog winnen? 


Weer en tv

Zondag zal het in Kerkrade lichtjes gaan regenen. De temperatuur van zestien graden Celcius in combinatie met de bewolking zorgt voor somber weer. De wind zal naar alle waarschijnlijk geen stempel op het koersverloop drukken: de voorspelde windkracht is twee op de schaal van Beaufort. Eurosport zendt in de week na de Eurode Omloop een uitgebreide samenvatting uit.


Dit artikel delen:

2 Reacties

TijmenCamps 6 september 2019 om 20:24

Zo, daar gaan we zondag ff langs!

TijmenCamps 7 september 2019 om 20:29

Toch niet, we gaan weer genieten van het mooiste van Kerkade: Roda JC!